Bagi 0 Posted October 22, 2007 Za vozila pogonjena ukapljenim plinom koriste se dva "najče??ća" goriva: LPG i CNG LPG (Liquefied petroleum gas) ili autogas / autoplin je i kod nas najzastupljeniji, a osobito je postao popularan ove godine, zbog cijene benzina. Mje??avina je propana (60%) i butana (40%), a koja opet ovisi i o godi??njem dobu (zimi je ne??to veći udio propana). CNG (Compressed Natural Gas) je također plinsko gorivo, sa velikom odjelom metana (do 98%), a bitno ga je razlikovati od LPG-a zbog svoje forme ili mo??emo reći "agregatnog stanja". CNG je u spremnicima u stlačenom stanju, dok je LPG ustvari "tekućina, te je mnogo manji pritisak spremnika za LPG. U HR je vozila opremljena plinskom instalacijom, potrebno podvrgnuti ispitivanju tehničkih karakteristika (atestu), nakon ugradnje u ovla??tenom servisu, te se nakon toga obavlja tehnički pregled i unose novi podaci za dotično vozilo. Izdaju se posebni dokumenti za: plinsku instalaciju, spremnik, te karton ovjere tehničke ispravnosti. Nadalje, bitna razlika za sve one koji će takvo voziloregistrirati je da je godi??nja naknada za ceste uvećana za iznos od 550 kuna. Mo??e pod sticky please. Share this post Link to post Share on other sites
BaGy 2 Posted October 23, 2007 kako sam cuo sa CNG sistemom ubrizgavanja mozes imat vise KS nego sa benzinom...tako sam cuo npr. ogrijevna moc: LPG - 2760 kJ/kg CNG - 4220 kJ/kg eurosuper 95 - 2610 kJ/kg ako moze netko malo bolje objasnit...jer s tim sistemom bi imali jaci auto koji manje trosi Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted October 23, 2007 a kolike su sanse da u hr naletim na punionicu sa CNG? Share this post Link to post Share on other sites
Devil 0 Posted October 23, 2007 a kolike su sanse da u hr naletim na punionicu sa CNG? Jednake dobitku na Bingu! Share this post Link to post Share on other sites
golfijaner 0 Posted October 23, 2007 sto znaci da se ne moram brinuti Share this post Link to post Share on other sites
BaGy 2 Posted October 23, 2007 pa zato pitam, jer sam cito nesto o tome...a i LPG plin ima isto vecu ogrijevnu moc nego benga 95tica...a opet je auto sa plinom slabiji...to me muci...pa ako ima itko da to malo bolje objasni...da mi klikeri prorade hvala Share this post Link to post Share on other sites
Guest Mijo Posted October 23, 2007 evo jedan link za forum posvecen auto plinu plin forum Share this post Link to post Share on other sites
Bagi 0 Posted October 23, 2007 Bez ljutnje, ovdje postajte, sve ono ??to mislite da je potrebno znati o auto-plinu (podaci, i činjenice), kako bi oni kojima treba takva informacija na??li sve ??to ih zanima, a pitanja ostavite za rubrike pomoć i sl. Hvala. Share this post Link to post Share on other sites
dragec78 0 Posted October 25, 2007 ....evo ovako auti s frgom obično su imali nekoliko konja manje na plinu....auti s direktnim ubrizgavanjem imaju isto ili je razlika nezamjetna ako nemate namjeru trkati se na 402....problemi znaju biti sljedeći... 1. komp od plina ne uskladi se dobro s kompom od auta 2. često auti na nekom broju okretaja znaju imati rupu...znači koda se popustio gas ali poslije ide normalno u početku su ti trzaji manji ali kasnije sve veći očitanja koja očitava komp dok se vo??nji to i ne osjeti toliko 3. be??čujne dizne obično dolaze u kompletu s granom i cijeli se set mora mjenjati ako se samo jedna dizna začepi dok one koje klopoču ko ventili stoje svaka odvojeno i mjenjaju se pojedinačno 4. auti se znaju zaletavati mislim na tura??u kada se staje na semaforu jer idioti u servisu stave predaleko dizne plina od cilindra motora pa onda ostane plina u tom među prostoru pa skoči tura??a jer motor to prepozna kao dodatak gasa a računajte i na to da komp auta mora poslati podatke kompu plina koji otvara i zatvara dizne i tu prođe neko vrijeme naravno govorim o djeliću sekunde. 5. plinu pa??u veče temperature jer se iz tekućeg stanja pretvara u plinovito za sada sam se sjetio toga....mislim da sad neko ko mo??e reći svoja iskustva jer sam do sad imao podosta auta na plin....od starog VOLVA, SENATORA, MICEKA, HONDE i na kraju BRAVA s plastičnom granom.... ...jeno je sigurno ne stavljati plin prije 50 000 km a nakon toga se isplati ako radite preko 20 000 godi??nje.... 1. potro??nja na plinu je sigurno 10% veća i povećava se razlika ako ga kurite na autoputu ili razvlačite u gradu 2. cijena ugradnje je od 8000 kn na dalje ako je plastična grana penje se preko 11 000kn 3. knji??ice i atest dodatnih 1400 kn 4. redovni servis svakih 20 000km oko 800 kn 5. jedna plinska dizna godi??nje otprilike; klasika; 750 kn 6. veća cestarina 550kn 7. iznenadne pizdarije na koje ne računate ...prednosti.... 1. otvorena cesta s autom od 1.6 100ks vo??nje 120km/h oko 20kn na 100km 2. grad s nogom do kraja na gasu i obrtajima od 4500-6000 oko 40-45kn na 100km auto 1.6 100ks Share this post Link to post Share on other sites
Guest vw petica Posted April 14, 2008 Ja sam ugradio u golfa v plin(brc sistem) prije 1,5 godinu i super sam zadovoljan sa potro??njom i ostalim stvarima. Share this post Link to post Share on other sites
Guest PRESRETAČ Posted August 14, 2008 Pozdrav ekipi, Bitan dodatak kod ugrađenog plina je i taj da se stavljanu druge svjećice. cijena je 35 kuna za običnu svjećicu a cca 105 kuna svjećica za vozila sa ugrađenim plinom. i ja sam se iznenadio kada sam to čuo od majstora. Share this post Link to post Share on other sites
Dusko 0 Posted February 28, 2009 Koja je razlika u svjecicama,sta auto bolje ide s tima za plin ili?I gdje to nabavit? Share this post Link to post Share on other sites
Dusko 0 Posted March 1, 2009 Ako netko nesto zna u vezi tih svjecica za plin(i koja im je funkcija),molim da mi javi.Hvala Share this post Link to post Share on other sites
Marks 0 Posted March 1, 2009 svjecice imaju veci temperaturni koeficjent... Share this post Link to post Share on other sites
Dusko 0 Posted March 1, 2009 Ok,neznam puno o tome pa ako mozes reci mi dal bolje pali sa njima ili ima jos nekih prednosti?Hvala Share this post Link to post Share on other sites
Bagi 0 Posted March 1, 2009 Iz razloga koji sam napisao kad sam otvorio thread molio bih admine da pobrišu nepotrebno (od posta #10). Share this post Link to post Share on other sites
Roki 0 Posted March 1, 2009 (edited) Link na proizvođača svjećica kojeg ja znam. http://www.brisk.biz/index.php Jesam na plinu ali nisam dosad koristio posebne svjećice...Držim se originalnih.. Edited March 1, 2009 by Roki Share this post Link to post Share on other sites
IVAN LPG 0 Posted June 5, 2010 Pozdrav ekipi, Bitan dodatak kod ugrađenog plina je i taj da se stavljanu druge svjećice. cijena je 35 kuna za običnu svjećicu a cca 105 kuna svjećica za vozila sa ugrađenim plinom. i ja sam se iznenadio kada sam to čuo od majstora. "plinska svijećica" košta isto kao i obična, i ta plinska svijećica je zapravo obična svijećica sa višom toplinskom vrijednošću koja je potrebna zbog više temperature izgaranja smijese plina i zraka. Samo primjera radi; Denso K20TXR je plinska svijećica koja košta 35kn. Share this post Link to post Share on other sites