1 1
S1ngler

Golf VI 2.0 TDI problem sa DPF-om ili nešto drugo

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Pre neki dan iz čista mira u toku vožnje (da maler bude još veći u centru grada u prometnoj ulici u skroz levoj traci) auto prestane da prima gas (počinje bukvalno da mili). Nekim čudom uspem da se prestrojim u desnu traku i stanem na jedno jedino parking mesto i tu dok auto radu u leru osetim smrad nafte iz auspuha. Ostavim da radi auto na leru još koji trenutak taman da proverim preko VAG DPF aplikacije šta se dešava i tu ništa količina čađi na nekih 22g, regeneracija nije bila krenula, na bordu nikakva greška (nema lampice za regeneraciju, check engine šta god). Ugasim auto, sačekam par sekundi, upalim auto, auto nastavi normalno da vuče, provozam se još malo da napunim DPF do nekih 24g i da se pokrene sama regeneracija, odem na auto put, odradim regeneraciju i os tada ništa, sve deluje normalno. Na VCDS-u nema nikakvih grešaka zapamćenih, što mi je jako čudno, tako da nemam pojma šta mu se desilo, osim da je možda bilo loše gorivo (inače sipam uvek isključivo aditivirani evrodizel). Imao sam sreće što nije krenuo da trokira negde na autoputu u toku preticanja...Inače u pitanju je Golf VI sa 2.0TDI 110ks. Je l imao neko sličnu situaciju?

4 hours ago, S1ngler said:

Pozdrav svima!

Pre neki dan iz čista mira u toku vožnje (da maler bude još veći u centru grada u prometnoj ulici u skroz levoj traci) auto prestane da prima gas (počinje bukvalno da mili). Nekim čudom uspem da se prestrojim u desnu traku i stanem na jedno jedino parking mesto i tu dok auto radu u leru osetim smrad nafte iz auspuha. Ostavim da radi auto na leru još koji trenutak taman da proverim preko VAG DPF aplikacije šta se dešava i tu ništa količina čađi na nekih 22g, regeneracija nije bila krenula, na bordu nikakva greška (nema lampice za regeneraciju, check engine šta god). Ugasim auto, sačekam par sekundi, upalim auto, auto nastavi normalno da vuče, provozam se još malo da napunim DPF do nekih 24g i da se pokrene sama regeneracija, odem na auto put, odradim regeneraciju i os tada ništa, sve deluje normalno. Na VCDS-u nema nikakvih grešaka zapamćenih, što mi je jako čudno, tako da nemam pojma šta mu se desilo, osim da je možda bilo loše gorivo (inače sipam uvek isključivo aditivirani evrodizel). Imao sam sreće što nije krenuo da trokira negde na autoputu u toku preticanja...Inače u pitanju je Golf VI sa 2.0TDI 110ks. Je l imao neko sličnu situaciju?

Hladnjak povrata ispusnih plinova. Cestitam

Da li misliš na hladnjak EGR-a? Ako misliš na njega, menjao sam EGR pre manje od 5000km, a on bi trebalo da ide u kompletu sa EGR-om kad se kupuje?

On 1/23/2024 at 2:41 PM, S1ngler said:

Da li misliš na hladnjak EGR-a? Ako misliš na njega, menjao sam EGR pre manje od 5000km, a on bi trebalo da ide u kompletu sa EGR-om kad se kupuje?

Pa napisao sam hladnjak, sta ne?

Ne mogu znat bolje od tebe sto ti je majstor mijenjao i kako ti je zamijenjeno - novo/polovno i sl. Taj hladnjak ti je 500€+ nov.

Kupio sam nov EGR i majstor mi ga je zamenio. Koliko se sećam rekao bih da je i hladnjak išao u kompletu sa njim, ali ne mogu da tvrdim. Elem da li može dijagnostikom na osnovu nekog parametra da se utvrdi da li je hladnjak neispravan pošto niti dijagnostika niti motorni kompjuter na instrument tabli ne prijavljuju nikakvu grešku?

Hladnjak povrata ispusnih plinova. Cestitam
Bio si u pravu, ipak je crkao EGR. Možda su simptomi pokazivali to i ranije, ali sada posle nekoliko učestalih paljenja Check Engine lampice, start-stop error na board-u otišao sam kod majstora i utvrdio je da je definitivno EGR neispravan! E, sad pre nego što zamenim stari novim, zanima me da li je neka druga neispravna komponenta na izduvnom sistemu tipa delimično zapušen DPF (pošto imam česte regeneracije) mogla da dovede do prevremenog crkavanja EGR-a ili se jednostavno zalomio loš primerak?

Neispravan EGR, dizne, protokomjer mogu da naprave velike probleme na dpf. Ako je sve ispravno neće dpf zezati samo se pridrzavati korisnickog prirucnika za auto kod aktivne i pasivne regeneracije dpf-a. Nema potrebe gaziti auto da bi se dpf očistio. Govorim iz iskustva jer sam gaženjem pod lampicom regeneracije dpf uništio dpf (stopio)

Da, slažem se za sve pobrojane faktore, prvenstveno dizne i EGR, da mogu da utiču na životni vek i samo stanje DPF-a. Ali obratno, da li nešto može da utiče da prerano strada EGR? Pošto mi nije realno da nov EGR može tako brzo da strada (manje od godinu dana i manje od 10. 000 km).

Moguce je jer na tim modelima se egr mora kalibrirati a zna se desiti i da ga software dobro ne ocitava polozaj. Takav problem je imao moj kolega na 2.0 motoru

Zamenjen je EGR i definitivno je čudno koliko je stari EGR bio čađav. Više je bio zaprljan taj koji je vožen manje od 10k km, nego fabrički koji je prešao 130k km. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je prošli put urađena adaptacija EGR i da li je to dovelo do crkavanja istog (čisto sumnjam). Sada je urađena adaptacija preko VCDS-a (Engine -> Basic settings -> Adaption of EGR vacuum regulator solenoid valve). Da li je potrebno da se uradi još nešto na dijagnostici osim ove adaptacije nakon ugradnje i kako da se sa sigurnošću proveri na dijagnostici (Advanced Measuring Values ili slično) da EGR funkcioniše kako treba?

P. S. Evo kako izgleda izvađeni EGR
IMG-20240724-230507.jpg

1 1