bundyboy 1 Posted February 15 Pozdrav, danas sam izvadio ovaj dio: i sada vidim da jedna četkica manje viri nego druga... pretpostavljam da feder više nema funkciju, i da trebam promjeniti i federe ? jer četkice trebaju viriti jednako ? hvala Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted February 17 Vjerojatno ti je jedna opruga sjela pa više nema povrata, mogao bi tu oprugu izvaditi pa ju malo rastegnuti ali mislim da nema smisla, jer bi se ionako sama vratila, a novih ima za kupiti zasebno. * OPRUGA DRŽAČA ČETKICA BOSCH 00 Share this post Link to post Share on other sites
bundyboy 1 Posted February 22 On 17. 02. 2024. at 10:00, <TDI> said: Vjerojatno ti je jedna opruga sjela pa više nema povrata, mogao bi tu oprugu izvaditi pa ju malo rastegnuti ali mislim da nema smisla, jer bi se ionako sama vratila, a novih ima za kupiti zasebno. * OPRUGA DRŽAČA ČETKICA BOSCH 00 pozdrav, ma vratio sam se u trgovini, te sam zamolio zamjenu za regulator. da se sada ne gnjavim sa izmjenom četkica samo. pa sam na kraju kupio novi regulator napona. i na moju žalost, kada sam stavio novi regulator napona, i dalje kada mjerim na akumulatoru napon nije veći od 12.4 V odnosno isto koliko pokazuje i kada je auto ugašen... znači i dalje ne puni. pa sam pogledao ovaj video: i na temelju tog videa, testirao sam diodnu ploču, stator, i rotor. pa mi recite ako možete pogledati video dali je to ispravan način za provjeru ispravnosti navedenih dijelova ? prvo sam izvadio diodnu ploču, te sam izmerio na ovaj način: onda sam testirao stator s obzirom da sada vire žice iz alternatora, testirao sam svaku žicu, tako da sam dotaknuo kućište alternatora i svaku žicu zasebno i zujalica nije zujala... znači da nije u kratkom spoju. onda sam testirao žice sljedećim redosljedom 1 - 2 , 3 - 4 , 5 - 6. i to je ok, jer je zujalo kada sam dotaknuo žicu 1 i 2, i tako sve ostale. i za kraj tesitrao sam rotor. tako što sam prvo izmjerio otpor na onim bakrenim dijelu, otpor iznos 4.9 dok na videu je bio 3... sad ne znam dali je to ok ? i druga stvar, dotaknuo sam unutarnji dio osovine rotora i zasebno svaki bakreni dio i tu nije zujalo... e sada ne znam dali je to pravilan način testiranja rotora ? evo ako možete pomoći bio bih zahvalan Share this post Link to post Share on other sites
bundyboy 1 Posted March 5 na kraju sam kupio rabljeni alternator, montirao ga i sada radi a ovaj moj stari, sada kada je izvađen, kada ga zavrtim, nešto u njemu zuji pa pretpostavljam da je otišao rotor, ili nešto oko toga. pa zato nije punio. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted March 5 Nije ni čudo jer tko zna koliko je izvrtio pa je nabavka rabljenog bilo najbolje rješenje, usput, provjeri četkice jer sada imaš novi set, pa zašto ga ne iskoristiti na ovom koji radi. Share this post Link to post Share on other sites
bundyboy 1 Posted March 5 1 hour ago, <TDI> said: Nije ni čudo jer tko zna koliko je izvrtio pa je nabavka rabljenog bilo najbolje rješenje, usput, provjeri četkice jer sada imaš novi set, pa zašto ga ne iskoristiti na ovom koji radi. da, imam novi regler odnosno regulator napona. također diodna ploča je ispravna od neispravnog alternatora. Share this post Link to post Share on other sites