Ivo1980 0 Posted November 10 Pozdrav ekipa, imam golf 4 1.4 75ks i imam problem da mi je stajao jedno dvije nedjelje vani i kad sam ga danas pokušao upalit neće, probao s kablovima i opet isto i daje mi grešku epc i nema ni kilometra ni ništa..?? sta mislite šta bi moglo biti jel da idem da kupim novu bateriju?!? Hvala vam Unaprijed Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted November 10 Prvo provjeri koliko je star akumulator, drugo odspoji kleme ili ga izvadi van i napuni sa ispravljačem ali ne onim iz Lidla, jer taj ti neće pomoći ako je potpuno ispražnjen, znači treba jači punjač tipa ABSSAR 11A. Ako je došao do 5. godina starosti i bude problema tijekom punjenja poželjno drugi jer je će ga ova hladnoća ionako dotući, a nakon toga ćeš vidjeti da li se ista greška javlja, ako da, spojiti auto na dijagnostiku pa vidjet što izbacuje. Share this post Link to post Share on other sites
Ivo1980 0 Posted November 10 Hvala puno odo sutra kupit drugi akomukator jel ovaj je crkao..očigledno Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted November 10 Mislim da je najbolje, pogotovo jer je zima već tu i minusi polako dolaze, a ovaj daš kao polog pa ti novi ispadne povoljniji. Mali savjet, i ovaj novi akumulator stavi na nadopunjavanje prije nego ga spojiš na vozilo, jer oni znaju dosta dugo stajati u trgovini, pa dolazi do samopražnjenja. To možeš ovim malim iz Lidla od 3.8A ili još bolje ovaj novi kojeg imaju sada u ponudi od 5A, ujedno, dobro ga je imati za takve stvari. Kad staviš novi akumulator vidjet ćeš da li se greška pojavljuje ili ne. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted Friday at 11:17 On 11/10/2024 at 4:18 PM, Ivo1980 said: Pozdrav ekipa, imam golf 4 1.4 75ks i imam problem da mi je stajao jedno dvije nedjelje vani i kad sam ga danas pokušao upalit neće, probao s kablovima i opet isto i daje mi grešku epc i nema ni kilometra ni ništa..?? sta mislite šta bi moglo biti jel da idem da kupim novu bateriju?!? Hvala vam Unaprijed Kako si probao sa kablovima, i s kojima? Spojis, upalis drugi auto i punis barem 15tak minuta te onda dok su spojeni kabeli i upaljen drugi auto, probas upaliti. Idealno je ako masu spojis negdje na sasiju ne na akumulator. Da li si provjerio multimetrom napon akumulatora? Imas kakav punjač za akumulator? Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted Friday at 17:17 Zasto je bolje spojiti masu na sasiju nego na akumulator? Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted Friday at 17:31 (edited) Zato što donor koji daje struju, masu uvijek spaja na šasiju ili još bolje na blok od motora, a ne na pol (-) od akumulatora, takav je postupak kada se drugom autu daje struja preko kablova. ADAC ima pojašnjen postupak kako se radi i to je pravilno davanje struje sa donora na primatelja preko kablova uz još paljenje dodatnih potrošača. * ADAC - Starthilfe_Kurzanleitung_18KB_26841 Edited Friday at 17:38 by <TDI> Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted Friday at 18:15 Mislim da ovakvim načinom spajanja donor daje struju primatelju preko generatora, pa ne opterećuje previše akumulator donora, što je na kraju bolje, pa vjerujem da se zato tako i prakticira spajanje preko kablova. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted Monday at 09:40 (edited) On 12/13/2024 at 6:17 PM, Pedja83 said: Zasto je bolje spojiti masu na sasiju nego na akumulator? Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Zbog male, ali postojece sanse da zaiskri i napravi pozar. U svim uputama stoji da se spoji na šasiju. Edited Monday at 09:40 by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted Monday at 10:05 Nema iskrenja ako se spaja propisanim redoslijedom, prvo plus pol (+), zatim minus (-), a skida se obrnutim redoslijedom. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted Monday at 10:37 Preduhitrio si me sa odgovorom. A isto tako do pozara tesko da bi doslo. To je bar iskrica dok se ne napravi spojPoslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted Monday at 10:38 (edited) 37 minutes ago, said: Nema iskrenja ako se spaja propisanim redoslijedom, prvo plus pol (+), zatim minus (-), a skida se obrnutim redoslijedom. Meni uvijek malo zaiskri iako spajam ispravnim redosljedom. Ne vidim zasto bi iskra ovisila od redosljedu spajanja. 6 minutes ago, Pedja83 said: Preduhitrio si me sa odgovorom. A isto tako do pozara tesko da bi doslo. To je bar iskrica dok se ne napravi spoj Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Napisao sam da postoji MALA vjerojatnost ali postoji. Nemam sad upute kod sebe, budem postao kad nadjem. To nije moja izmišljotina. Neispravna/prazna baterija može puštati plinove. Edited Monday at 10:43 by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted Monday at 10:45 Probaj praktično spojit prvo minus (-), pa onda plus (+) klemu na akumulator, pa ćeš vidjet da li ima razlike u iskrenju ili nema, ujedno ovo je ispravan način kako sam gore naveo. 1 Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted Monday at 10:52 (edited) Kao prvo, iskri u OBA slucaja i to je cinjenica. Kao drugo, nisam osporavao redoslijed, on je tocan ali ne zbog toga da ne iskri. Cinjenica je da velika vecina, kako proizvodjaci automobila, kako i drugi strucni servisi savjetuju i uvjetuju spajanje na sasiju iz vec navedenog razloga - male ali postojece sanse da zbog neispravne baterije i iskre ne dodje do pozara. To NIJE stvar debate. Da budem iskren ni ja osobno ne spajam na sasiju, ali da je to opravdan savjet i propisana procedura, JE. Evo što jedna Varta pišehttps://batteryworld.varta-automotive.com/en-be/jump-start-car Evo i Boschhttps://www.boschautoservice.com/blog/how-to-jumpstart-a-car.html If your car fails to start, one of the most common issues is a dead battery. There are a couple of different causes for a battery to drain, but getting it charged again is the first step in getting it fixed. With a set of jumper cables and an operable car, follow these steps to get your battery charged again. 1. Park the operable vehicle so it is facing your car. Ensure each vehicle is in park with the parking brake engaged for safety. 2. Turn both cars completely off. 3. Locate the batteries under each vehicle’s hood. 4. Ensure that the positive and negative battery terminals are clear of debris or corrosion. 5. Practice good safety measures and ensure both cars are turned off. Use rubber gloves for added protection if you are nervous about handling electrical equipment. 6. Connect the red clamp of your jumper cable set to the positive terminal on the dead battery. 7. Then connect the opposing red clamp to the positive terminal on the working battery. 8. Next, connect the black clamp of your jumper cable set to the negative terminal of the working battery. 9. Finally, connect the opposing black clamp to any unpainted metal surface of your vehicle (the one with the dead battery). This vital step helps ground the connection, so don’t forget it! 10. Making sure everyone is clear of the batteries and jumper cables, then start the engine with the good battery installed. 11. Give the connection a second to stick, then try starting the engine with the dead battery. With luck, the jump from the other car should get your vehicle up and running. Exide ista stvar https://www.exidecare.com/blog/emergency-services/ways-to-jump-start-your-car Mogu tako do sutra. Edited Monday at 10:57 by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted Monday at 14:50 Prakticira se spajanje na blok od motora, osim ako vozilo nema predviđeno mjesto na šasiji za masu, vjerujem da ih velika većina nema, jer je sve lakirano, pa nema smisla strugat lak da dođeš do kvalitetnog kontakta za masu. Dolje sam ponovno stavio ADAC upute, kratko sročene za takav slučaj i savjet je da se za masu koristi blok od motora, najbolje gornji nosač. Isto tako sam pogledao link koji si stavio od Varte i tamo isto piše, da je blok od motora pogodan ako šasija nama predviđeno mjesto ili ti nelakirani dio za stavit klemu od mase. * ADAC - Starthilfe_Kurzanleitung_18KB_26841 Jump start a car – the step by step guide to follow!Important: Under no circumstances should the other end of the black cable be connected to the negative terminal, but rather to the body of the broken down vehicle. For this, a strong, unpainted metal component in the engine compartment of the vehicle, for example the engine block, is suitable. Ne znam, čemu ova kobasica od teksta na moj kratak post i osvrt oko istog. 1 Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted Monday at 23:36 (edited) 9 hours ago, said: Ne znam, čemu ova kobasica od teksta na moj kratak post i osvrt oko istog. Zato jer si krivo tvrdio a ovo što si citirao ide meni u korist i potvrđuje moju izjavu da se masa/minus NE SPAJA na (neispravni) akumulator. Da podsjetim. On 12/13/2024 at 12:17 PM, projektilski said: Idealno je ako masu spojis negdje na sasiju ne na akumulator. Ovdje to kaže još naglašenije: Important: Under no circumstances should the other end of the black cable be connected to the negative terminal, but rather TO THE BODY of the broken down vehicle. Da li je to blok ili šasija je nebitno, poanta je NE NA AKUMULATOR. Redoslijed spajanja je iznimno bitan, ne radi iskrenja kojeg uvijek ima, nego zato jer ako prvo spojis MINU/MASU i onda ides spajati PLUS i slučajno dotakneš bilo koji metalni dio auta sa tim PLUS kabelom dok je PLUS spojen na ispravni akumulator radiš KRATKI SPOJ. Ako spojiš prvo PLUS na oba kraja, ispadanje/dodirivanje metalnih djelova automobia MINUSA/MASE je BEZ POSLJEDICA jer na to i trebaš spojiti. Kobasica je s razlogom. Nisi bio u pravu. Niti ste znali što se preporuča niti znate zašto ide prvo minus, pa plus. To što si citirao je ono što sam ja u startu napisao i ide meni u prilog. Sad ću ja tebe pitati, zašto si na moje navedene činjenice da je preporuka da se MINUS ne spaja na neispravni akumulator i da je to zbog potencijalne mogućnosti da iskra zapali plinove neispravnog akumulatora išao replicirati netočnim navodom da nema iskrenja ako se poštuje redoslijed? Tko te na to tjerao? Ako nešto krivo tvrdiš, nije ok žaliti se ako nazad dobiješ kobasicu. Bio si u krivu, prihvati to, nemoj se žaliti na kobasice. Edited Monday at 23:53 by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted 23 hours ago Google znalac nema sta. Pricas price ko da se radi o 110kW a ne jebenih 12VTakodje drzis pridike covjeku koji je elektronicar. A ti izvukao tekst korisnickog upustva akumulatora.Jedino nisi napisao zasto je štetno staviti prvo Minus pa onda Plus klemu. Molim te edit uradi i napisi i to. Послато са PGT-N19 помоћу Тапатока Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted 18 hours ago (edited) To što sam napisao su neosporive činjenice. A to kaj tebi ne paše da SVI renomirani proizvodjači, serviseri i proizvodjači automobila kažu, opravdano i s razlogom, kako se minus ne spaja na prazan/neispravan akumulator, nije moj problem I kakve faking veze radi li se o 12V ili nekom drugom naponu. Ne preporučuje se spojiti zbog iskre i mogućih plinova odnosno požara, napon je nebitan. Nemoj se nepotrebno sramotiti. Tvoj bahatluk je nepotreban i neopravdan. 5 hours ago, Pedja83 said: Jedino nisi napisao zasto je štetno staviti prvo Minus pa onda Plus klemu. Molim te edit uradi i napisi i to. Jesam ali treba i pročitati a ne pjeniti se bez veze 11 hours ago, projektilski said: Redoslijed spajanja je iznimno bitan, ne radi iskrenja kojeg uvijek ima, nego zato jer ako prvo spojis MINU/MASU i onda ides spajati PLUS i slučajno dotakneš bilo koji metalni dio auta sa tim PLUS kabelom dok je PLUS spojen na ispravni akumulator radiš KRATKI SPOJ. Ako spojiš prvo PLUS na oba kraja, ispadanje/dodirivanje metalnih djelova automobia MINUSA/MASE je BEZ POSLJEDICA jer na to i trebaš spojiti. Ti i TDI ste nepotrebno i netočno napravili trakavicu oko ničega. SVE što sam napisao je 100% točno i doslovce NIŠTA niste osporili ali ste zato napisali neke krive stvari. Edited 17 hours ago by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted 18 hours ago (edited) https://www.quora.com/How-would-a-car-battery-catch-fire-from-a-jump-start Quote Exactly as Alex said in his answer. Car batteries exhaust hydrogen which is highly explosive. Often the last battery connection when jump starting a car generates a spark, which can trigger an explosion. It happened to me. Make the last ground connection somewhere on the vehicle a distance from the battery. The batteries explode and battery acid can blind or disfigure you, as well as damage the vehicle. I was jump starting a ski boat (uses a car battery) at a dock and ended up with a face full of acid. I was lucky as I just jumped overboard perhaps saving my vision. Edited 18 hours ago by projektilski Share this post Link to post Share on other sites
luka93 26 Posted 14 hours ago Google znalac nema sta. Pricas price ko da se radi o 110kW a ne jebenih 12VTakodje drzis pridike covjeku koji je elektronicar. A ti izvukao tekst korisnickog upustva akumulatora.Jedino nisi napisao zasto je štetno staviti prvo Minus pa onda Plus klemu. Molim te edit uradi i napisi i to. Послато са PGT-N19 помоћу ТапатокаkW i V nisu oznake za istu mjernu jedinicu. A i 12V može biti opasno ako s njima rukuje netko poput tebe npr.Poslano sa mog SM-S901B koristeći Tapatalk 1 Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted 14 hours ago E samo da ti kazem da mozes da mi se sagnes, al dobro operi zube! Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted 13 hours ago Tvoje ponasanje je ispod svake granice. Bas primitivno.Sent from my SM-S911B using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted 9 hours ago Sa cobanima tako i radim! A i tebe je dosta. Tako da prosetaj malo! Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted 9 hours ago Pa jedino se ti ponašaš kao čoban. Trebaš smiriti strasti i početi normalno komunicirati. Ovo ti nije neka lokalna birtija. Share this post Link to post Share on other sites
Pedja83 50 Posted 9 hours ago Mali ne prdi Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka Share this post Link to post Share on other sites