Miovrag 0 Posted Tuesday at 05:43 Mogu li sipati 5w-40 ulje? Proslo je islo 5w-30 castrol.Potrosnja ulja preko 1.5L izmedju 5000-9000, sada je zamjena i kaze majstor da sipamo 40 jer gusce.Steti li sto dfp?Savjeti, preporuka? Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 537 Posted Tuesday at 09:00 Koju normu ulja koristiti piše u knjižici vozila koju preporučuje proizvođač, to bi trebalo biti smjer što uzeti za motor, a koje ulje, marka ili brend je već osobna stvar (Castrol, Shell), bitno da norma ulja odgovara. Ovo što majstor preporučuje sa 30 na 40 je topli indeks ulja i ne vjerujem da ima neke veze sa gustoćom. Share this post Link to post Share on other sites
Miovrag 0 Posted Tuesday at 09:18 Knjizica je na Germany jezik,tako da mi to ne govori nista.Na britanskom forumu sam nasao da vw do 2014 prepurucio 5w-30,a posle toga je rekao 5w-40 zbog potorsnje jer je motor 3 cilindra. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 253 Posted Tuesday at 18:04 Bojim se da će ti sa 40 puniti DPF brže. Ja bih isključivo išao sa 507.00 5W-30 uljem, kako i fabrika preporučuje. Možeš probati neki drugi brend. Sent from my S24 Ultra using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Miovrag 0 Posted Tuesday at 20:34 To mi je rekao majstor,da ako stavimo 5w-40 da ce mozda biti problema sa DPF.Evo nisam pametan. Da probamo sa 5w-30 al drugi proizvodjac Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 537 Posted yesterday at 08:15 Napravi upit u obližnji VW servis, pošalji im osnovne podatke o vozilu, broj šasije i neka ti potvrde koje ulje (gradacija i norma) preporučuju za tvoj motor. Ako ti potvrde ono što je i sam proizvođač naveo u knjizi vozila tada promijeni marku ulja, možeš probati Castrol Magnatec ako si do sada koristio Edge, Shell ili nešto treće. Ujedno, pitaš ih i da li je to normalna potrošnja ulja za taj motor na toj kilometraži. Share this post Link to post Share on other sites
Miovrag 0 Posted 2 hours ago Problem sto mi u Cg nemamo ovlašćeni Vw servis,nego postoji mi firma licencu od porshea.Korsticicu google translate preko telefona i pogledati potrazicu sta pise u knjizici. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 253 Posted 2 hours ago Rokšped, samo je pitanje da li ćeš ikakvu info dobiti od njih ili će da kažu dovezi auto kod nas, a mi ćemo sipati odgovarajuće ulje po cijeni od 'samo' 30€ po litru Možeš gledati u uputstvu, ali svaki TDI sa DPF koristi isključivo ulje sa 507.00 VW normom Možda da probaš sa Ravenol VMP 5W-30, ali mu je dosta jaka cijena. Mislim da je trenutno oko 75-80€ za 5L. Mada imaš još nekih alternativa, recimo Liqui Moly TopTec 4200 i sličniSamo gledaj da je VW 507.00 norma. Možda zbog regeneracije DPF pijucka ulje, pogotovo ako voziš često kratke relacije, pa se ulje brže degradira. Ili ono najgore da je motor lošiji i jednostavno pijucka ulje. Sent from my S24 Ultra using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites