1 1
goran98

tvornički akumulator

Recommended Posts

Golf 1.6 TDI 2015.

Golf je u desetoj godini i još ima tvornički akumulator. Na zadnjem servisu pred 1 godinu su ga testirali i rekli da je ok.

Mislite li da bi ga već trebao promijeniti bez obzira što još uvijek radi? Čuo sam da na dizelima odjednom krepa bez da prije pokazuje simptome slabosti.

Koliko su vama trajali tvornički akumulatori i dal ste ih mjenjali prije nego bi krepao ili ste čekali baš da krepa?

Imaš li ispis od servisa da je rađen npr. test preko VAS 6161 uređaja gdje se vidi koliko mu je ostalo snage (A), ili je lik samo testirao napon na akumulatoru?

Mislim da mi nisu dali ispis nego mi je djelatnik samo rekao da je akumulator dobar.

Onda vozi dok ide i pripremaj se za drugi, jer ovo je rijetkost da akumulator izdrži 10. godina. Osobno koristim Vartu Silver Dynamic 77Ah 780A i koliko god ju pazio i mazio 5. godina je neki maksimum. Imam prvu koja je kupljena početkom 2015. i sad će 10. godina ali nema više snage, ostalo joj možda cca. 500A što je za dizela 1.9 TDI slabo, pa je završila u polici i služi tu i tamo za nešto kad zatreba. Bit će dana kao polog za novi kad mi ova druga Varta iz 2020. dođe na red, a 5. godina je već tu, vrijeme leti.

17 hours ago, <TDI> said:

Onda vozi dok ide i pripremaj se za drugi, jer ovo je rijetkost da akumulator izdrži 10. godina. Osobno koristim Vartu Silver Dynamic 77Ah 780A i koliko god ju pazio i mazio 5. godina je neki maksimum. Imam prvu koja je kupljena početkom 2015. i sad će 10. godina ali nema više snage, ostalo joj možda cca. 500A što je za dizela 1.9 TDI slabo, pa je završila u polici i služi tu i tamo za nešto kad zatreba. Bit će dana kao polog za novi kad mi ova druga Varta iz 2020. dođe na red, a 5. godina je već tu, vrijeme leti.

Šta misliš o ovom https://webshop.tokic.hr/akumulatori/startni-akumulatori-za-osobna-vozila/akumulator-varta-efb-80ah-d-580500080d842-315x175x190-800a/ ili mi je dovoljno i neki jeftiniji? 

80Ah ti možda neće stat unutra, svakako baci metar prije.

Pošto ideš na EFB akumulator vjerujem da je tvornički AGM u vozilu i da imaš start/stop sustav, nebitno upaljen/ugašen. EFB je pod varijanta naspram AGM akumulatora i povoljnija glede cijene. Kod izbora ne treba pretjerivat u snazi, treba odabrat onaj kako je naveden u knjizi vozila ili kojeg trenutno koristiš, pogotovo ne uzimati puno jače jer nema potrebe i nije dobro jer se akumulator uzima u omjeru jačine naspram generatora, odnosno koliko je isti spreman isporučiti i napuniti ga, a ne da mu on bude rupa bez dna. Osim dimenzija (VxŠxD) obrati pažnju na polove (+/-) jer neki imaju na desnoj, drugi na lijevoj strani. Ako želiš nešto više naučiti oko akumulatora i osnovnog održavanja imaš već otvorenu temu pa baci pogled.

* Akumulator

1 hour ago, <TDI> said:

Pošto ideš na EFB akumulator vjerujem da je tvornički AGM u vozilu i da imaš start/stop sustav, nebitno upaljen/ugašen. EFB je pod varijanta naspram AGM akumulatora i povoljnija glede cijene. Kod izbora ne treba pretjerivat u snazi, treba odabrat onaj kako je naveden u knjizi vozila ili kojeg trenutno koristiš, pogotovo ne uzimati puno jače jer nema potrebe i nije dobro jer se akumulator uzima u omjeru jačine naspram generatora, odnosno koliko je isti spreman isporučiti i napuniti ga, a ne da mu on bude rupa bez dna. Osim dimenzija (VxŠxD) obrati pažnju na polove (+/-) jer neki imaju na desnoj, drugi na lijevoj strani. Ako želiš nešto više naučiti oko akumulatora i osnovnog održavanja imaš već otvorenu temu pa baci pogled.

* Akumulator

Nedavno sam pročitao da se u stariji auto preporučuje staviti jači akumulator od onog tvorničkog jer kako kažu...el.uređaji u autu kad su stariji traže više struje. To je izjavio Marušić iz Autokluba. Samo zato sam tipovao na jači.

Hvala što si mi skrenuo pozornost na tipove EFB i AGM...zaista nisam bio upoznat s tim.

Marusic je budala koju trebas citati kao zabavno stivo.
Ono sto moze biti da ti anlaser radi slabije pa treba vise struje povuci kod paljenja.
A akumulator ganjas sve dok traje, bez obzira na starost. Kad pocne zezati onda ga testiras i krenes u zamjenu.

8 hours ago, projektilski said:

Marusic je budala koju trebas citati kao zabavno stivo.
Ono sto moze biti da ti anlaser radi slabije pa treba vise struje povuci kod paljenja.
A akumulator ganjas sve dok traje, bez obzira na starost. Kad pocne zezati onda ga testiras i krenes u zamjenu.

A dal će akumulator pokazati slabost tj. dal će početi zezati ili će odjednom krepat? Radi se o dizelu...

Edited by goran98

Uglavnom da, no ponekad krepa nenadano. Ako te to muci, daj da ti s profi alatom testiraju akumulator.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Akumulator slabi polako i ako je ispravan onda se osjeti kod okretanja ključa da sporije vrti, to je već znak da je pri kraju, uz uvjet da si ga iole održavao, a to bi značilo kontrola napunjenosti i nadopunjavanje po potrebi, dodaj tome godine starosti i sve je jasno.. Ako mu se ćelije spoje, što se isto događa s vremenom može i odjedanput oslabit i adio. Radije si nabavi neki punjač s kojim možeš povremeno nadopunjavati akumulator i to je sve što se održavanja istih tiče.

1 1