3 3
Dejo1998

Audi A4 2.0 TDI 105KW RADNA TEMPERATURA

Recommended Posts

Pozdrav svima clanovima foruma,imam problem sa svojim A4 uglavnom auto se teško zagrijava na radnu temperaturu,tek nakon duze voznje uspijem dobiti 90c,pocne se hladiti cim stanem ili krenem da vozim niz obalu ali sam primjetio da kad ugasim grijanje temperatura pocinje da se vraća sporo prema 90c,na autu je ugasen EGR i DPF ne znam da li to moze uticati na temperaturu

Hvala

Imas dva termostata,ako mjenjas valjalo bi prominit oba inace se dogadja to sto si opisao. Vjv ti je “sporedni” zablokira. Ali najbolje oba prominit

ZAMJENIO SAM POMOĆNI MAHLE KONTAM DA JE GLAVNI UREDAN CIM DRŽI TEMPERATURU AKO JE GRIJANJE UGAŠENO OSTAO MI JE NEKI VENTIL JOŠ NA CRIJEVU 

Gasenjem egr se motor sporije zagrijava da. Stvar je potrosnje topline na kabinu a i samog motora tj okretaja da bi se proizvedena toplina prebacila na antifriz i onda tebi u kabinu. Na niskim vanjskim temp i malim okretajima je normalno da se temp sporo dostiže..... da bi kabina bil topla često je uz hladnjak dodatni grijač kabine (ptc). 

Jel iko mjenjao taj pomocni termostat na autu sa manuelnim mjenjacem. Milism da je u pitanju isti pomocni termostat samo postavljen da drugom mjestu?

On 30. 12. 2024. at 17:49, PeSti0018 said:

Imas dva termostata,ako mjenjas valjalo bi prominit oba inace se dogadja to sto si opisao. Vjv ti je “sporedni” zablokira. Ali najbolje oba prominit

Oba su promjenuta i pomoćni i nepovratni ventil isto se dešava 

On 12. 01. 2025. at 16:16, AUTOFREAK said:

Gasenjem egr se motor sporije zagrijava da. Stvar je potrosnje topline na kabinu a i samog motora tj okretaja da bi se proizvedena toplina prebacila na antifriz i onda tebi u kabinu. Na niskim vanjskim temp i malim okretajima je normalno da se temp sporo dostiže..... da bi kabina bil topla često je uz hladnjak dodatni grijač kabine (ptc). 

Auto se grije ali temperatura opada a grijanje svega na 22c drzim 

ZNACI NEREALNO MI JE DA NAKON 15 MINUTA VOZNJE SA UGAŠENIM GRIJANJEM KAZALJKA SE ZAKUCA NA 90 STEPENI A ISTU RELACIJU PREDJEM SA UPALJENIM GRIJANJEM NE MOZE MRDNUTI SA 50C DODJE I TU STOJI,U OVLAŠTENOM KAZU DA JE NORMALNO DA MU PADA TEMP DO 70C ALI MENI SE NEĆE DIGNE SA UPALJENIM GRIJANJEM DO 70C

Kod mene na dvije Golf 4 sa skoro istim motorima jedan sa ful grijanjem diže temp. vrlo brzo 5-6km (egr skinut potpuno), dok drugi isto sa ful grijanjem (funkcionalnim egrom) jedva dođe do 90° i nakon 15km.

Kod oba su isti Mahle termostati. Zašto kako, još nisam provalio.

Sent from my S24 Ultra using Tapatalk

Tako je i kod mene. Danas je bilo 7-8 C, i opet mu je trebalo 15 km brze ceste da dođe na temperaturu. Grijanje radi super kad je na temperaturi, al smrzneš se dok se on zagrije.

Na ljeto mislim da ću promijenit termostat i ubacit ona tri dodatna grijača vode.

Ako saznaš do čeka je obavezno javi.

Jedino mi još ostaje na plavog da ugradim nove grijače motora i antifriza pa da ispratim, jer je to na tamnog sve novo stavljeno. Na oba imam fabrički ugrađene grijače antifriza tj. ona 3 dodatna.

Navodno grijači motora kod PD TDI rade i nakon paljenja motora, nisam siguran ali mislim kad je temp. ispod 5°C i sve dok ne naguraš 2500rpm u bilo kojem stepenu prenosa ili 80kmh ili određene temp.motora.

Oni dodatni od antifriza rade tek ispod 0° i nikad ne rade paralelno sa grijačima motora jer bi strujno opterećenje bilo preveliko.

Ako uspijem da riješim javljam.

I kod mene na mk6 slicna situacija. Kada je minus treba mu 15-20min da dodje na 90C sa grijanjem na max a kada je temparatura u plusu sve je normalno. Glavni termostat stavljen nov. Jedino je ostalo da promjenem jos pomocni termostat i taj nepovratni ventil.

Jel Audi DSG ili Manuelac ? @Dejo1998

Kod mene su grijači (3 komada) za rashladnu tekućinu motora tvornički ugrađeni na ASZ PD motoru i kad je vanjska ispod ili nešto iznad 0°C nema šanse da se zagrije u vožnji na relaciji od 5-7 km na radnu temperaturu, treba mu barem 20 min. i to u leru da udara. Novi termostat OEM i antifriz stavljen pretprošle godine. Zato grijanje niti ne palim za takve kratke vožnje do nekog trgovačkog centra, pa onda do drugog, dobro se obučem i vozi. Grijače čujem da se pale tijekom vožnje preko releja koji škljoca ali đaba, to je dizel i s time se treba pomirit da bez zagrijavanja na mjestu i neke duže relacije na kojoj motor doseći radnu temperaturu nema niti nekog grijanja.

Jedino kakav karton na masku da stavljamo ispred kao što su nekad stavljali na Yuge, Zastave, Golf 2 i sl. da prije ugrije.

Kod Sharana je tek ludilo da se ugrije ako mu ne radi Eberspacher (dodatno grijanje), antifriz kruži skroz do zadnjeg lijevog točka i staje mu oko 10L u cijeli sistem. Skoro 15 godina je kod oca, ne pamti kad mu je poslednji put upalio grijanje.

Ja stvarno nemam problema sa tamnim Golfom, temp je odmah gore tj. nakon par km, mogu čak i da slikam. Par sekundi ga pustim u mjestu i odmah vožnja.

Dok sa plavim muke mučim za radnu temp., mada srećom ima grijače sjedišta pa nije hladno za zadnjicu na kožnim sjedištima

Zaboravio si TAM-iće spomenut, moj je imao ispred hladnjaka tvornički rolete od lima koje si mogao otvorit i zatvorit po potrebi, uglavnom po zimi jer je ventilator stalno vrtio i hladio dok motor radi. Vrlo dobro osmišljen patent od njihove strane, ali to je bilo na starijim modelima, na novijim to nisam više vidio.

Nisam spomenuo da ne grije, ali po meni to grijanja nema smisla jer povuče svu toplinu od motora, a za tu kratku relaciju onda radije ga niti ne palim i pustim da barem dođe do radne temperature, iako je to u stvarnosti cca. 74°C+, a mi ju vidimo kao radnu od 90°C, jer je krivulja tako podešena. Guzno nemam, barem za sad ali ni to ne bih palio da ga i imam, zimogrozan nisam. Za sve druge sitnice što trebam iz grada obavljam biciklom, ruksak na leđa i fino u miru i polako do prvog trgovačkog centra, bez gnjavaže oko parkiranja što je milina. Em sam smanjio svoj ugljični otisak, em uštedio na gorivu i dobro za zdravlje, što je 3 u 1 kombinacija.

• Like 3

3 3