0
Ivan

Unutrašnje osvjetljenje Polo 9N - HITNO

Recommended Posts

Pozdrav!

Do??le mi danas festoon ??arulje sa led diodama za unutra??nje osvjetljenje i sav sretan odmah ih odem namontirati. Skinem svijetlo straga i stavim ledice a prednje sam ostavio sa običnim ??aruljama. I ne??to tra??im po autu i vidim čudno mi nekako dugo svijetli rasvjeta,obično se ugasi kad zatvorim sva vrata za 15-20 sekundi,međutim sada mi ostane svijetliti. I probam zaključati auto i ostane svijetliti sve unutra (obično se odmah ugase svijetla). Slijedeći put kad sam ga otključao ni??ta vi??e nije svijetlilo,probam ručno upaliti na ON/OFF i ni??ta. Pogledam osigurače i sku??im da je pregorio taj od osvjetljenja unutra??njeg (10A crveni). Kupim novi osigurač, vratim obične ??arulje , sad sva svijetla svijetle međutim ne ugase se kada zaključam auto. :ne Jel tko zna koji bi mogao biti problem? Sada sam zaključao auto i ugasio na prekidač svijetla da mi ne vuku struju bezveze iz akumulatora. Ne ku??im uopće ??to bi moglo biti. Ima tko ideju gdje da počnem tra??iti problem?

Hvala na odgovorima.

 

Malo poja??njenje, vidim da nitko ne zna ??to bi moglo biti. Znači radi se o tome da prekidač na unutra??njem osvjetljenju ima 3 pozicija. Uga??eno , stalno upaljeno i upaljeno ovisno o vratima. E meni to sad vi??e ne funkcionira. Prije je se svijetlo gasilo samo kad bi zaključao auto, upalio motor , ostavio ga sa zatvorenim vratim oko 30sek...i sada ni??ta od toga ne djeluje,jednostavno ostane upaljeno. ? to jo?? mo??e riknuti osim osigurača kojeg sam zamjenio?

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Dinac

vjerojatno 99 % nije nis riknulo, nego je mozda ecu malo poludio jer si mu stavio LEDIce ..

LEDice nemaju isti otpor kao obicna zaruljica koja je bila te je ECU iliti jedan dio ECUa koji je zaduzen za "TO" poludio jer je naisao na niti pregorenu zarulju , niti OK zarulju i poludio jer nezna se nositi sa otprom LEDica.

 

Propbaj maknuti klemu sa akumulatora na nekoliko min da se ECU resetira . ako nebude dobro vrati zarulju pa probaj s njome.

 

 

Pregaranje osiguraca nebi znao objasniti , tj. nebi smio izgoriti osim ako nije neki kratki spoj ili na tom vodu zarulja vuce vise struje, sto je nemogu jer se radi o LEDicama koje su manji potrosad nego obicna zaruljica....

 

probaj ti vratiti origigi zarulju pa vidi so se dogadja ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vratio sam nazad sve stare ??arulje i opet isto. To me i muči. :( Neće da se svijetlo ugasi samo. A jel bi to mo??da moglo biti da je rignuo neki relej? Samo nagađam ali kad bi se gasila unutra??nja rasvjeta čulo bi lagano zujanje kod prednjeg svijetla...ne??to kao mali elektromotor i rasvjeta bi se postepeno gasila...Jel to mo??da relej? Ako je,gdje se on nalazi?

 

A ovo sa akumulatorom bi probao ali čim odspojim akumulator uvijek mi javlja gre??ku (??uti simbol motora)pa onda moram nekako resetirati sve to. Znao sam to prije ali sam zaboravio kako ide. Znam da je ne??to u kontakt bravici kao da?? kontakt,pa vrati?? pa pa opet da?? kontakt...na tu foru nekako. Zna li tko?

 

Evo problem je skoro pa rije??en. Danas upalim auto i svijetlo se ugasi. Radi normalno sve kao da ni??ta nije bilo. Ne znam koji mu je vrag,valjda se elektronika malo zblesala zbog ledica. Sad mi ostaje problem kad mi je na prekidač na toj međupoziciji,onda ledice jako lagano svijetle i to ove dvije W5W za čitanje.

Evo slika. Znači ove dvije ledice sa strane lagano svijetle kad se sve ostalo ugasi,jedva da se vidi ali ipak svijetle. Jel se mo??e nečime vidjeti koliko struje to tro??i?

25122007181bj5.th.jpg

25122007179ku1.th.jpg

Evo ovako lagano svijetle, jedva da se vidi (slikano je mobitelom pa izgleda dosta jače na slici nego u stvarnosti).

25122007180ta0.th.jpg

 

Evo malo slika da vidite kako ostatak izgleda.

Registracija

25122007186pp3.th.jpg

 

Usporedba svijetla u sjenilu za sunce.

25122007183fk7.th.jpg 25122007184ky9.th.jpg

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

misli na to da LED nema otpor kao ??aruljica, i vjerojatno ti to zbunjuje komp

danas ti na svim vozilima ambijentalnom , a i drugom rasvjetom upravlja komp

mora?? nadomjestiti otpore ako misli?? stavljati LED

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ima?? neku ideju kako da mu dodam jo?? otpora jer ledice sam kupio gotove,u njima su i otpornici. Imam ovakak aparat,

24751632gh4.th.png

mislim da se to zove uni...ili tako ne??to,jel se mo??e s time izmjeriti koliko tro??i struje ledica kad mi tako slabo svijetli? Ako mo??e na jel tko zna na koji polo??aj se treba okreniti ovaj prekidač da mi poka??e koliko ampera tro??i ta ledica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako se jedva vidi svjetlo onda se to radi o par mA. Dakle odaberes neko podrucje od npr. 20 mA(istosmjerno) (ne vidim na slici koja je skala) i spojis u seriju sa ledicom, pazis na plus i minus: sa + kontakta na + instrumenta pa sa minus instrumenta na ledicu i dalje sa ledice na masu (nadam se da je razumljivo). Ako je iznos struje premali onda ides na sljedecu nizu vrijednost na skali dok ne nadjes onu di mozes izmirit tu struju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
0