1 1
Gile2004

Golf I pitanje

Recommended Posts

Pozdrav ekipa,

ovo je moj prvi post na ovom forumu koji je BTW, odlican.

e sad, imam pitanje za koje znam da cete popizditi jer vecina vas ovdje vec dobro zna sto radi a ja apsolutno nista ne znam o ovome ( o autima opcenito).

Uglavnom, radi se o Golf I (TAS), god. 83. presao 246.000 km poprilicno ocuvan (hebe me njegova zelena boja ali i to ce doci na red... :) ). Htio bih za pocetak vidjeti sto bi mogao napraviti sa motorom.

To je dizel od 40Kw, 1588 cm3, getriba 4 brzine. Motor je u odlicnom stanju (ne mozes vjerovati.. :) ) i potrosnja je nehumano mala. Ali, na 110 km/h se dere ko nenormalan. Jel se sta jos moze napraviti s tim motorom ili ne? Cuo sam da bi mogao smanjiti buku stavljanjem 4+E mjenjaca ali posto ne znam nista o tome hocem cuti jos koji savjet od znalaca (vjerujem svom prijatelju ali ipak vise glava zna bolje).

Znam da ovaj motor nije nesto ali potrosnja je mala, jos me nikad nije ostavio, a htio bih cijeli auto srediti pa moram od necega poceti, zar ne?

Hvala unaprijed za sve savjete.

Gile2004

Guest Iwan

JBG ako hoces ulagat u tog golfa.... mjenjac sa 5 brzina prva stavka(potrosnja ce malo skocit) sad bas sa tom kilometrazom kolko je motor u klincu kolko nije..... ta jacina motora tebi kao pocetniku je odlica pa tako da.... ubaci mjenjac i sa tim motorom 120 km/h i nista preko....

Edited by Iwan

Hvala na odgovoru..

Ma vozio sam auto kod auto mehanicara i rekao mi je da je motor u nejvjerojatno dobrom stanju s obzirom na godinu proizvodnje. Kad sam ga kupio trosio je ulje (litra na 5 dana, brateee... :) ) ali sam onda zamijenio karike i brtvu glave i sad trosi normalno (barem mislim da trosi normalno posto sam mijenjao filter i ulje pred Bozic i isao provjeravati ulje prije neki dan i sve je bilo OK).

S obzirom na to mislim da je motor OK.

Nego, zasto kazes ako mislim ulagat lovu u ovaj auto? Meni je u biti i interesantno ulozit nesto u ovo pa da na kraju imam nesto sto nema previse ljudi ( a i ovo je prvi auto koji sam kupio pa sam sentimentalno vezan.. :) ). Mislis da se ne isplati uloagati, da je auto kao auto losa osnova za tako nesto ili?

Auto nije vozen previse, uglavnom je stajao u garazi, limarija mu je dobra (osim zelene boje... :) ).

E da, koji mjenjac predlazes (ako uopce imam nekakav izbor)?

Edited by Gile2004

Uzmi bilo koji dieselov 5/4+E brzinski mjenjač dal dvojka il kec....

taj motor je za penziće il početnike il one koji rade puno km....i nemože nekaj previše "dignut"(mislim na snagu)

najbolji izbor je TD-ak želiš diesela... a kao druge motore imaš TDI, G60, 16V......

- kec kao kec je kultni auto i u RH nema puno jedinica koji su sređeni kak jedan kec treba zgledati... (mislim na neki old school, cult il german styl...)

tonac, majstore, takav odgovor sam cekao.. :)

ja bih ga i htio srediti da bude sto je moguce vise unikat..... (razliku izmedju old school, german i cult style tek moram nauciti.. :huh: ).

E sad, sto se tice motora, iskreno govoreci danas vise dizel ili benzin (barem sto se cijene goriva tice) razlike nema. Htio bih staviti jaci motor (da mogu voziti negdje do 160 a da mi masina ne vristi kao ludjak) ali da potrosnja ne bude prebolesno visoka.

Znaci, moje pitanje je koji bi mi motor preporucili uz najbolji omjer cijene i dobivenog a i isto tako mi morate preporuciti nekoga ko bi mi to i odradio (uz moju aktivnu pomoc posto bih i ja htio nauciti tako da znam kad budem sredjivao neki drugi auto u neko drugo vrijeme... :) ). Naravno, uz adekvatnu novcanu naknadu :P .

Znam da pitam previse ali malo sam premator da idem za automehanicara :) a, na zalost ne zivim u kuci pa da imam garazu u kojoj bi mogao petljati po autu.

Gile2004

German styl - ono nisko i široko s jakom mašinkom...

Old School - Chrom, chrom i chrom ......decentne stvari vezane za starije aute

Cult - teže za opisat...

to ti je ono ukratko....

preporuka za motor -> 1.8 ferga s betribom od keca GTI-a... sasvim zadovoljavajuće...

hvala na info, tonac.

jos kad bi mi malo blize objasnio ovo: "...1.8 ferga....". Rekao sam vec da sam apsolutni pocetnik.. :)

nego, gdje mozem nabaviti takav motor, kolika bi bila cijena i gdje bih mogao to sve skupa sloziti? Ja sam u Samoboru i bilo bi super ako neko zna nekoga u blizini ko me nece odrati ko malog majmuna a ko ce napraviti posao onako kako treba.

thanks

nema na čemu..

ferga (fergazer) nije na dizne einspritz (ajnšpric) (ona oznaka "i")

u Samoboru ti je IronicGti (Denis) s foruma.... (Pink Golf dvojka) on ti može složit... no to se trebaš s njim dogovoriti....

Dr?? se ti tog dizela za početak.

Metni 5brz getribu + ona mala polugica koja je potrebna da bi se moglo usaltat u 5tu....

Boja zelena... hehe i moj je bio "mah-zelena" mamicu im partizansku :)

tonac: odlicno, probat cu ga dobiti pa da malo pogleda auto pa cemo vidjeti sto i kako dalje.

AUTOFREAK: pozdrav, majstore.. :) zasto mislis da bih se trebao drzati dizela zapocetak? Ima neki poseban razlog? Ipak je to motorcic u usporedbi sa mogucnostima koje imam.. :)

PozdraVW Gile....

Nisam moderator.. ali mogao bi ispunit lokaciju u profilu da ne dobijes warn.. :D

Lijepa kolica imas :D Ja bi se isto slozio da za pocetak zadrzis dizela.. jer za pocetnike je odlican... malo trosi sto bi bilo dobro za tvoj d??ep.. pretpostavljam da jos ides na neki fax ili slicno znaci nemas svoju kintu...

Malo po malo skupljaj djelove... gledaj puno slika u galeriji... BINARIES , slusaj puuno savjeta od starijih i iskusnijih clanova na forumu.. i naucit ces brzo o svemu i svacemo sta ti bude potrebno...

I svi mi MK1 (Golf 1) owneri cemo ti drage volje pomoc jer smo ih rastavili i sastavili bezbroj puta.... je tako tonac :P

;x:mah

Pozdrav RemX,

drago mi je da znam gdje da trazim pomoc....

hvala za ovo vezano za profile podatke, popunio. Sto se tice godina... davno ja napustio faks... :), 30 godina i nije neka mladost...

Sto se tice novaca njih nikad dosta, samo nesto se razmisljam i mislim da si u pravu. Eb ga, znat cu koliko je bolje ili losije voziti auto sa istim motorom ali s drugom getribom i onda cu vidjeti razliku i naucit cu nesto..

Ali, s druge strane, poznavajuci sebe znam da kad jednom ovo promijenim vrlo brzo vise necu biti zadovoljan i pocet cu ganjati novi motor.... :)

Nista, znam sta mi je ciniti, stupit u kontakt sa IronicGTI i vidjeti s njim koju getribu da gurnem unutra i nakon sto je lijepo uguram unutra lagano poceti kupovati dijelove za nastavak projekta...

Zbog ovoga necem uzimati kredit nego hocu da imam nesto oko cega se mogu zabaviti a da nije hebeno programiranje i izrada baza podataka.... :)

Najbolja preporuka da ti taj auto bude kao drugi auto.. tj da imas jedno za evridej a drugo je za ??arafljenje tj picikato posao.

Il nadji jos jednoga (??asiju dobru s banana motorom) pa slagat iznova al pic pic....

Slazem se, najbolje bi bila ova zadnja opcija ali na zalost tesko da ce hodati posto nemam garaze ili nesto slicno gdje bi mogao drzati ovog drugog i sarafati po njemu...

Zeni mi brzo stize autico a ja za sada imam ovog Golfa. Ako sve bude kako treba ubrzo cu i sebi kupiti novi auto ali ovaj ne bih prodavao nego bih ga lijepo sredio da ga imam iz gusta.

Ali dok ne kupim novog ovaj kec je i everyday i gust auto... :P

I svi mi MK1 (Golf 1) owneri cemo ti drage volje pomoc jer smo ih rastavili i sastavili bezbroj puta.... je tako tonac :P

:da

Pozdrav svima jos jednom... he he he, lijepo odspavao i sad sam jos ludji za ovim svojim autom. Danas se malo raspitivao vezano za motore kod jednog tipa u Samoboru i on mi kaze da bi mi mozda dobar izbor motora bio dizel 1.6 TD od Golf II. Kaze kec je laksi od duje, i ima da ide ko vjetar sa ovim motorom a nije nesto prestrasno skup. Posto ja u principu nisam zainteresiran da u ovaj auto stavljam zvijer od 200 KS (to ce ici u drugi .... :) ) nego da ga sredim tako da moze povuci 160 (optimalno, ne maksimalno) mozda bi ovaj motor bio dobar izbor. Sta mislite vi o tome?

Odustao sam od stavljanja getribe. Idemo na sve ili nista... :)

Htio bih, naravno jos i servo pa neka mi neko kaze sta misli o ovome i ako zna da mi kaze za koliko bi se novaca mogao naci takav motor sa servom i getribom i gdje pa da idem malo pregovarati.... :)

I jos jednom, oprostite sto ne znam nista o ovome, naucit cu.... :palacg

Giler2004

Kec TD, ak je motor uredu, lijepo ide....

al, 160 ti bu bliže maksimumu ak ne i maximalna brzina...

a s 4 brzina nebu ništa više išao nego obični diesel... aj možda kojih 5-10....

moj recimo ide 160-165 na 13 cola felgama, a cca 170-175 na 14...

dakle ne baš dobar izbor ak ne skemijaš dobru getribu da u petoj ide brže...

-servo na keca i nebi baš jer je lagan i ak ne misliš stavljati felge 15-16 cola, nepotrebno...

I mislio sam staviti novu getribu. Taj tip mi je rekao da bi u tom slucaju stavili i motor i getribu od duje 1.6 TD.

sto se tice serva nisam pametan, sad mi bas i ne ide lagano kad okrecem (u mjestu, naravno) ali ako ti kazes onda nemam prigovora posto si ti znalac... :)

u prijasnjem postu si pomenuo 1.8 ferga motor. Mozes mi reci u kojem autu taj motor inace dolazi i koliko je komplicirano (citaj, skuplje... :) ) staviti ovaj 1.8 ferga umjesto 1.6 TD.

I kojeg je lakse naci da valja?

Za servo ti treba: servo volanletva, servo pumpa, lajtunzi, drugo remenje i neke sitnice.... pa ak očeš zakaj ne... nabavi i stavi gore.... onda ti je to samo viša briga oko toga svega (mislim na održavanje)....

a jednostavnije ti je staviti 1.6 TD, jer praktički skoro na šaraf ide unutra, al trebaš imat još par sitnica što ti mehaničar može detaljnije pojasniti...

1.8 ti dolazi već u dvojki (govorim o fergazeru).... Za stavit i je malo kompliciranije nego diesela jer je ovaj benzinac, a tvoj postojeći diesel... pa ti treba i oko dovoda goriva mrdat i bla,bla,bla....

sve je tvoja odluka kaj očeš... recimo ja bi benzinca jer mi je ovaj već dop!zdio.... al dobro je to da je turbak pa se da nešt tu skombinirat (oko povećanja snage) no trenutno prezahtjevno za tebe....

tonac, u pravu si jebo servo, bolje pare potrositi na neki drugi dio.. .:)

iduci tjedan idem pregovarati kod jednog limara da mi sredi limariju i pukne novu boju gore. Vidio sam u MK1 galeriji jedan crni sa krom detaljima i mislim da cu krenuti u tom smjeru.

Nego, recite vi meni ljudi koliko minimalno moram spustiti golfonju da ne izgleda ko koza na cesti a da ipak ne zapinje za svaki k.. na cesti posto kod nas i nema previse lijepih cestica za voziti a ja cu ovaj auto voziti svakodnevno pa da mi ne ostane nesto iza mene ai 1.6Td i nije bas za street rac e... :P ? Planiram staviti 14 cola felge i ne bih se htio petljati sa doradom limarije zbog toga.

Cim dogovorim za limariju pogledati cu malo gdje i za koliko se moze naci 1.6 TD motor u normalnom stanju (to moram nekog naci ko ce ici sa mnom jer cu ja kupiti motor bez klipova koliko sam strucan... :) ) a u medjuvremenu cu kupovati ove manje stvarcice za auto koje se mogu u jednom danu postaviti na auto. Jedino sto je uistinu hitno su cicevi koji su propali sto posto. To mi je pored limarije broj jedan u ovom trenutku.

Eto, problem riješen... (kaj se tiče motora)

pa sasvim dovoljno je 40/40 fedri...mislim da ih Spoky prodaje...(tu na forumu)...zapravo on ima 60/40....

stavi 14 cola s 185/60 i sasvim dovoljno za keca a upis dimenzija prolazi bez atesta....

....kad ga spustiš jedino kaj buš pripazil je da ne zakačiš karter....

he he... Pozdrav Gile, sad sam tek procitao sve do kraja... od neznalice pa skoro do majstora si dosao u samo par postova :P , ak te kaj muci samo pitaj, i btw imat cu jedan td motor za tebe... :)

Pozdrav Ironic.. :),

hvala na ovome "skoro do majstora" (necemo pretjerivati, daaaaleeeeeko sam ja od majstora). Ja inace kad me nesto zanima legnem na to dokle god ne naucim koliko je god moguce. Tako sam zadnja dva dana 99% slobodnog vremena proveo citajuci ovaj forum i odavde upijam sve kao spuzva.. :). Znam da sam mozda malo i dosadan ali ebga, moras pitati kad ne znas. Npr. jucer kad sam isao kupovati osigurace za Golfa u Top Gear-u tamo bio taj jedan tip koji kao puno radi sa golfovima i tuningom i onda sam ga pitao par stvari ali kad sam ga pitao za neki jaci motor od 1.6 TD onda je jednostavno prestao pricati, uopce nije htio nista pojasnjavati samo je rekao da je stavljanje bilo kojeg drugog motora u Golf I previse posla jer se mora sve mijenjati.

A u principu (nemam ja mira da ga hebes... :) ) mene samo jos zanima da li ima neki motor, recimo 1.9 TD (da se razumijemo, uopce ne znam da li se neki 1.9TD uopce moze staviti unutra, znaci pricam totalno iz neznanja) koji bi se mogao staviti u Golfonju jer ako bi bio onda bih stavio 1.9 TD i vise ne bih prckao oko motora (mozda jos malo) i to bi bilo to.

Znaci, poanta je da ne bih mijenjao sa dizela na benzin nego bih ostao na dizelu i moj vrh sto se tice motora za ovog Golf-a bi bio neki 1.9 TD (opet ponavljam, ako uopce postoji neki koji moze ici unutra). Ako nema takvog motora onda ce mi i 1.6 TD biti dobar ali onda cu nakon nekog vremena kad se izgustam poci u potragu da nadjem neku krsinu i da je slozim od pocetka do kraja ali onda cu ga probati sloziti sa sto jacim motorom da imam jednog i za urlanje po cesti... :bravo .

Nego, Ironic, bilo bi odlicno kad bi imao taj motor, za cijenu se nadam se, dogovorimo, samo sto bi meni trebalo to i sloziti posto ja ne znam nista o tome (bez obzira koliko citao, treba uzeti kljuc u ruke... :). Naravno da nista nije besplatno pa tako ni to pa se nadam da cemo se dogovoriti oko svega..., naravno ako si voljan...

Eb ga tek sad vidio da sam se raspisao ko kakav konj, oprostite na dugom postu... :)

Edited by Gile2004

Naravno da ima....

1.9TD imaš iz generacije trojke...75 ps.... možda zvuči malo al ide sigurno bolje od 70 ps 1.6 td baš zbog okretnog momenta (Nm)...

može ići u kec, al kak i za svaki drugi motor postoje neke cake kak i ovaj ide unutra....

tak da se da sve skemijat....

za taj motor moraš radit atest kao i za 1.6td....naravno kad ga staviš u keca.... :palacg

i pitaj ak te kaj zanima....

kaj se tiče oko odabira motora i ugradnje muči Ironica.... :lol2 (ak ti bu on to radil)

znam da se mora raditi atest i za jedno i za drugo (opet procitao na ovom forumu, RESPECT... :) ).

vidjeti cu sa Ironicom koji TD on ima a isto tako cu vidjeti i sa ovim svojim. Ovaj moj prijatelj je odlican automehanicar i ima apsolutno sve potrebno za ovaj pothvat (od komore za lakiranje dizalice, kanala itd.). Ali, eb ga kad je u Brckovljanima a to je iza D(ima sto dana jahanja do tamo, osobito sa ovim motorom koji sad imam.. :) ). Dugog Sela pa je malo nezgodno skociti kad imas slobodnog vremena pa da malo sarafas.

u principu na kraju ce presuditi razliika u cijeni i odnos izmedju dobivenog i ulozenog.

Ako razlika u cijeni ne bude prevelika (mislim stvaaarno prevelika) koji od ta dva bi mi preporucili (pretpostavljam 1.9TD ali da pitam)?

E, da, gdje mogu pogledati specifikacije ta dva motora (1.6 TD i 1.9TD)?

1 1