Tomek 0 Posted April 15, 2006 gledam knjizicu vozila svog Golfa 2 i vidim da su jasno odvojeni golfovi sa 4+E i 5 brzinskim mjenjacem? jel zna ko koja je konkretno razlika? vidim da je deklaridana potrosnja auta sa 4+E mjenjacem niza od potrosnje sa 5 brz. mjenjacem... takodjer vidim da su motori sa manje snake KW sa 4+E mjenjacem, a ovi jaci sa 5 brzinskim mjenjacem... ja samo mogu pretpostavit da je razlika u omjeru prijenosa snage,tj broju zuba i velicine zupcanika unutar mjenjaca... u svrhu bolje iskoristivosti snage motora tj smanjenja potrosnje... a konkretno u mom slucaju je 40kw motor sa 5 brzinskim mjenjacem , pa si kombiniram i cini mi se da bi to mogo bit razlog povecane potrosnje mog auta... znam da je davno dok je imao 4 brzinski mjenjac manje trosio... hm jedino neznam di bi covjek naso za kupit ispravaan "4+E" mjenjac? i kako uopce skuzit po mjenjacu kakav je, valjda ima neka tvornicka oznaka na mjenjacu... pretpostavljam da su zupcanici isti u 4+E mjenjacu kao i u 4 brz. mjenjacu,dakle omjer prijenosa snage u prve 4 brzine im je jednak... samo jos imaju "E" kao 5 brzinu kad se recimo vozis po autoputu da jos malo olaksas motoru tj bolje ga iskoristis i time smanjis potrosnju.... eto recite vasa iskustva? Share this post Link to post Share on other sites
Bagi 0 Posted April 15, 2006 jedino ??ta mi pada na pamet je da pogleda?? onu bijelu naljepnicu u prtlja??niku. Na njoj ti pi??e koji motor i mjenjač je tvornički bio ugrađen u tvoju karoseriju. Share this post Link to post Share on other sites
Joc16v 0 Posted April 15, 2006 jep, i onda si tu pogledas omjere... http://gvkgti.free.fr/images/speed-ratio.html Share this post Link to post Share on other sites
entuzijast 0 Posted April 15, 2006 Ja imam 4+E getribu...Razlika je kolko ja znam u zavr??nom omjeru, 4+E je 3.941, a 5 brzina je 3.667...4+E ima manju krajnju brzinu (moj golf nejde prek 162-3 km/h) ali su ubrzanja bolja... Oznaka getribe je na zvonu... Na linku fali 4S getriba... 4S (4+overdrive E) === 1. 3,455; 2. 1,944; 3. 1,286; 4. 0,909; 5. 0,745 FD. 3,941 4T === 1. 3,455; 2. 1,944; 3. 1,286; 4. 0,909; 5. 0,745 FD. 3,667 Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 16, 2006 Bagi - pregledo sam cijeli prtljaznik uzduz i poprijeko.. nem nikakve naljepnice nigdje!?!? I onda sam nakraju posto sam prvi vlasnik i imam orginalnu 4 brzinsku u garazi isao gledat nju , i onda jos podvuko se pod auto i isao gledat ovu 5 brzinsku koja mi je sad u autu... (sliko sam - slike pogledajte na web linku dolje u mom signatureu) Evo prepisat cu podatke koje sam uocio na oba mjenjaca: 4 brzine mjenjac (orginal tvornicki koji je bio gore): AKW 04 12 91 , WW0 084.301.211E , 084.301.103H , 084.301.107L , 3b 5 brzina mjenjac : 1 085 301 103 , WW0 Germany , 67 (utisnuto) e sad od ovih svih oznaka, na ovom webu s omjerima, ovih mojih nema gore... pa sam malo isprobaval izracunavat omjere i s obzirom da znam okretaje i brzinu... ispada mi da mi je mjenjac iz ovog weba s omjerima: ASF, AON, ACH ali takvih oznaka na mjenjacu nema!? I nakraju sam nigdje... Hocu si smanjit potrosnju,pa bi mozda mogo vratit nazad stari 4 brz. mjenjac... ali htio bi saznat kakav je ovaj sad gore 5 brzinski? iako za moj motor najbolje bi bilo nabavit 4+E mjenjac... E sad kako da saznam koji je 4+E mjenjac ,koju oznaku ima na sebi izlivenu na samom mjenjacu ??? Evo da prepisem iz knjizice vozila podatke o potrosnji: (ne zbog bajkovito niske tvornicke potrosnje vec cisto da vidite tvornicke omjere potrosnje koji bi trebali biti jednaki realnima) Benzinski motori bez katalizatora: s karburatorom: ------------------------ 40kw+4 , 40kw+4+E - 55kw+4 - 55kw+4+E - 66kw+4+E - 66kw+5 kod 90kmh L/100km 5,5 - 5,2 - 5,8 - 5,3 - 5,5 - 5,8 kod 120kmh ---------- 7,3 - 6,9 - 7,8 - 7,1 - 7,3 - 7,8 gradska voznja------ 7,9 - 8,1 - 8,7 - 8,7 - 8,7 - 8,9 Share this post Link to post Share on other sites
entuzijast 0 Posted April 17, 2006 Jao stari sorry, ma ja zabrijo, ja imam dizla, pa sam i te oznake stavljao... Ma mora ti pisati na zvonu getribe koja je...Ta tri slova... Share this post Link to post Share on other sites
Bagi 0 Posted April 17, 2006 A mo??da ti je auto lakiran pa je skinuta naljepnica. Ista takva postoji i u servisnoj knjizi na unutarnjoj strani korica, ili zamoli nekoga da ti po ??asiji vidi koji mjenjač je bio tvornički. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 17, 2006 entuzijast - dobro si napisao,, mjenjac je mjenjac... nema veze dizel il benzin motor... pregledo sam sve na: http://www.doppel-wobber.de/gtr2.html no i dalje neznam koje sifre su moji mjenjaci... ovaj orginal 4 brz sam napiso da je AKW i taj ima u tablici i to je valjda taj.... no ovaj od 5 brzina neznam... a ovaj sad unutra kaj je od 5 po obliku (crte??) bi mogo bit Type: 085 oznaka 8N ,ili tip 085 ali oznaka od golfa 3ke, jer u trojkama ima jedno 5 oznaka za te 085 tip mjenjaca... u svakom slucaju imam mjenjac s 5 brzina koji je bio na mnogo jacem motoru tvornicki... barem 1.6... bar mi se tak cini... jer u 5oj sad imam feeling da nemoze 5u razvrtit motor. da nejde brze auto jer nemre prek 4000 i nesto okretaja u 5oj... dakle kolko sam skuzio... sto je veci broj zavrsnog omjera to auto ima bolji prijenos na kotace tj brzu akceleraciju i time vecu potrosnju... ako je motor slab, tj ako je mjenjac predimenzioniran za doticni motor... entuzijast -pogle moj Web - tam su ti slikama oba moja mjenjaca, pa ti prouci i reci di bi trebala bit oznaka,jer ja je nisam naso... a i nekako mi se cini da bi mi ta tvoja 4S getriba bila milina na mom 1.3 motoru Bagi - u servisnoj knjizici glupi bosanci u TASu nisu upisali broj mjenjaca.. samo su upisali broj motora : 2G 201539 imam orginal mjenjac,tu je skuplja prasinu... 4 brzine - ima oznaku AKW ,cini se. kog da pitam inace za ovo za ??asiju? (mislim takva osoba ala ovlasteni serviseri vjerojatno imaju negdje neku specifikaciju gdje pise da je za G2 motor 1.3 40kw sa fergazerom bez katalizatora tahnicki najisplativije stavit mjenjac 4+E sa odredjenom sifrom, da bi potrosnja i iskoristivost motora bili najprihvatljiviji...) u knjizici "Golf uputstvo za rukovanje" pise da su se 1.3 40kw sa fergazerom bez katalizatora proizvodili tvornicki sa 4 brzinskim i 4+E mjenjacima... E sad samo da mi je znat sifru tog 4+E mjenjaca od 40kw motora... Share this post Link to post Share on other sites
entuzijast 0 Posted April 17, 2006 Da, mora da ti je auto lakiran, ja imam tu nalju na zadnjoj stranici...Tam mi je lakirer gledao ??ifru za farbu... Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 17, 2006 Da, mora da ti je auto lakiran, ja imam tu nalju na zadnjoj stranici...Tam mi je lakirer gledao ??ifru za farbu... nije lakiran... tvornicka boja orginal... u biti samo je prelakiran zadnji vezni lim izvana jednom zbog jednog lika kaj mi se nasadil na kuku jednom... e sad ak je to na tom veznom limu iznutra negdje bilo onda hm... mozda je to skinuto bilo.... enivej toga nemam... Share this post Link to post Share on other sites
entuzijast 0 Posted April 17, 2006 Ta oznaka ti pi??e sa donje strane getribe, znači kad zalegne?? pod auto...kod mene se to tak fino vidi da mora?? biti slijep da ne primjeti??, samo 4S pi??e, nikakva slova dodatna...Vjerojatno je tako i u tvom slučaju.... a i nekako mi se cini da bi mi ta tvoja 4S getriba bila milina na mom 1.3 motoru Da, svi je ne??to vole...... Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 18, 2006 Ta oznaka ti pi??e sa donje strane getribe, znači kad zalegne?? pod auto...kod mene se to tak fino vidi da mora?? biti slijep da ne primjeti??, samo 4S pi??e, nikakva slova dodatna...Vjerojatno je tako i u tvom slučaju.... a i nekako mi se cini da bi mi ta tvoja 4S getriba bila milina na mom 1.3 motoru Da, svi je ne??to vole...... e danas sam lezo pod njim i prao nitro razredjivacem odozdola,bil zmazan skroz... da nakraju nisam naso od ispod,vec sam ga naso ispod termostata odozgora skrovenog... mamu mu!!!!!!! enivej evo: moja 5 brzinska getriba: 8N 085 5-Gang 08/85 - 07/92 3,455 1,958 1,250 0,891 0,740 4,267 a ovo je moja 4 brzinska: AKW 084 4-Gang 01/87 - 07/92 3,455 1,958 1,250 0,891 ---- 4,063 pa sad ajde dajte neki pametan savijet... dali je moguce da auto znatno vise trosi zbog te 5 brzinske getribe? moram sad to malo prostudirat... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Markic Posted April 18, 2006 Vi??e tro??i sa četiri brzine. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 18, 2006 Vi??e tro??i sa četiri brzine. 1.3 nikad nije bio proizveden sa 5 brzina... samo sa 4 i sa 4+E po gradu trosi vise sa 5brzina i sa 4+E... a tek kad se vozis van grada,odna trosi mrvicu manje.. pogle si gore iznad sam napisao tvornicku potrosnju... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 18, 2006 di si nasao ovu 085 getribu sta si stavljao i za kolko? trebat cu ja 1 primjerak Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 18, 2006 di si nasao ovu 085 getribu sta si stavljao i za kolko? trebat cu ja 1 primjerak prije par godina uvalio mi to "Sogoric" (ovlasteni serviser VW-a iznad sv nedjelje tam u bestovju...) cijena je bila valjda 200 DM za getribu + 200 DM za ruke... Os kupit moju? Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 18, 2006 mislis tvoju 084 ili 085 koja ti je na autu sad? Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 18, 2006 mislis tvoju 084 ili 085 koja ti je na autu sad? koju oces!? samo ak dobro placas... sve je stvar dogovora... 085 je sad u golfu,vec par godina.. al puno mi trosi auto s njom ,pa ono... razmisljam o promjeni nazad na 4 ili kupnji 4+E mjenjaca... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 18, 2006 085 mi treba, al vidim vec da se necemo moc nac oko cijene, ti bi sigurno htio povratit ovih 400DEM Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 18, 2006 085 mi treba, al vidim vec da se necemo moc nac oko cijene, ti bi sigurno htio povratit ovih 400DEM pa kaj ti nemas 5 brzina u tom svom golfu? koju ti imas pod kojom oznakom konkretno? Ma neznam ,evo do sad sam kemijo u garazi oko pregrijavanja,i moral sam ic sprobat malo ,i onda fino malo tu po bregu jedan race , fino uzbrdo po gasu,izvadio mast autu ,ide taj moj 1.3 sa ovom 8N 085 getribom ni ni cudo kad ga rastezem da dusu ispusta : 1.3 RuleZ ! : nije cudo da trosi ko smuk' he he hm jel to mora cijeli motor ic van da bi se promjenio mjenjac? kolko bi uopce ti ponudio za 085 8N ? hm kad bi negdje imal 4+E mjenjac... kad bi uopce znal koji su (sifre) konkretno 4+E da su stavljani u 1.3... onda bi si kupil tog. a ova 2 kaj imam doma 084 i 085 bi prodal... kako rekoh 8N 085 na mom 1.3 motoru u 5oj nemoze izvuc vise od 4000 i kusur okretaja i time ne vecu brzinu od 165 na sat... Neznam mozda nesto brkam,al moram ga probat u 4oj stisnut da vidim koju ce brzinu postic i kolko okretaja imat... nekak si brijem s pravim omjerom mjenjaca da bi 5-a (tj. 4+E) trebala izvuc 5000 i kusur okretaja (deklarirani maximum okretaja motora) i time mozda jos malo vecu brzinu... ili bar istu max brzinu ali sa vise rezerve znage u 5oj... meni je 5-a sad jako slaba cini mi se... iako ovako imam znatno vecu akceleraciju cini mi se... i vrlo vjerojatno dosta malu potrosnju u 5oj na duge pruge... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 18, 2006 ja na golfu imam 2Y 5gang, 085 mi treba za pola mk1, na njemu je 084 trenutno Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted April 18, 2006 Koliko ste se odi raspricali, sutra cu bas pogledat koja je moja getriba oznake. Motor je s Polo Cupe-a 1.3 5brzina. Uglavnom znam da je zupcanik 1brzine isti kao od G1 4brz posto sa ga mjenjao. Share this post Link to post Share on other sites
entuzijast 0 Posted April 19, 2006 JAAAAAAAAOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO, ljudi dajte mu pomozite, pa polomit će?? prste pisajući, postovi ti imaju KIIIIIIIIILLLLLOOOOOOOOMMMMEETTTAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!! : : : Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 0 Posted April 19, 2006 Fog mala korekcija - stari mi rekel da je ovaj 085 kostal 300 dem + 200 ruke nas te mehanicare sve na okruglo 500 dem autofreek - omjer prve brzine je u skoro svim mjenjacima je isti cini se. pa su zupcanici isti u svima,bar bi trebali bit... Strojar sam po struci pa mi to lezi entuzijast - daj radije reci di ti je taj tvoj golf, da mu zamjenim mjenjac prek noci dok spavas brzo tipkam... A i moram vas naucit,kad vidim da blage nemate kako rjesit ovakav sofisticiran problem jednog obicnog 1.3 , al bitno da se voze ergele lipicanera ispod haube inace niste "IN" Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted April 19, 2006 Nisam mislio samo na omjer nego i snop na koji nailazi tj osovina te sinhroni pa??u..... Share this post Link to post Share on other sites