1 1
TheGolf3Master

Zašto popucaju vodilice na šiberu kod golfa3

Recommended Posts

Evo danas sam nabavio polovne vodilice i imam sad 3 šibera pa bi si skombinirao jedan ali me strah da opet ne popucaju vodilice jer su nove skupe kao suvo zlato a polovne nemožeš naći ni marinskom svijećom ( ja sam našao nakon godinu dana ).

Ako neko zna potecijalni mogući uzrok pucanja, nešto na sta treba obratiti paznju prilikom sastavljanja, bilo kakav savjet bi dobro došao.

Unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvim savjetima.

nemam dume apsolutno je sve simetrično ali uvijek i baš uvijek puca ljeva vodilica po mom iskustvu

nemam dume apsolutno je sve simetrično ali uvijek i baš uvijek puca ljeva vodilica po mom iskustvu

Hm, onda sam ja stvarno "nakrivo nasađen"

Meni pukla desna

Moje mišljenje zašto pucaju na lijevoj strani je zato što se lijeva vrata najviše otvaraju i zatvaraju(čitaj nabija se s njima). Sama vodilica je našpanata od strane šibera, a kada vrata nabiju dolazi do vibracija i naprezanja koje se prenose i na vodilicu, koja na kraju i puca. :rolleyes:

Na mom su pukle obe tako sam ga kupio. Čini mi se da je uzrok pucanju keder oko stakla ja sam svoj otvorio ručno gurnuvši vodilice rukom da ga otvorim na kipu i islo je dosta teško zapinje keder ( brtva ) i kod otvaranja i zatvaranja.

na ljevi zato jer je vozač uvijek u autu i se dogača da se sa rukom dotika/drži i za šiber. Puknejo jer so iz špiatra, i kada se vodilo razmasti, pošpana ih na stran i bang. I autopraonice i špasovi otvaranja/zatvaranja iznad 120km/sat su krivi da pukneju.

jedna straan vuce druga gura, eto zato i zato jer je materijal aluminij,

znate kako ja to najjeftinije rijesim:

skinete poklopac s krova i odozgo vidite vodilicu...

nastimate rucicom tako da se potrgani komadi priblize jedan ka drugom, na svakom komadu se izbusi rupica i poveze ih se sa jednim klamerom koji sami napravite, klamer neka bude kontra konus tako da ne iskoci iz jedne od polovica i nabijete ga lagano i to je to

Edited by dvojka

jedna straan vuce druga gura, eto zato i zato jer je materijal aluminij,

znate kako ja to najjeftinije rijesim:

skinete poklopac s krova i odozgo vidite vodilicu...

nastimate rucicom tako da se potrgani komadi priblize jedan ka drugom, na svakom komadu se izbusi rupica i poveze ih se sa jednim klamerom koji sami napravite, klamer neka bude kontra konus tako da ne iskoci iz jedne od polovica i nabijete ga lagano i to je to

Ma nije aluminij spialter je daj aluminij već bi ja to povario, nego de budi malo slikovitiji i bolje objasni malo to krpanje zainteresiralo me jako

Ma nije aluminij spialter je daj aluminij već bi ja to povario, nego de budi malo slikovitiji i bolje objasni malo to krpanje zainteresiralo me jako

vodilicaak5.th.jpgthpix.gif

evo ja se potrudio biti slikovitiji, uglavnom nigdje ti nece smetat taj klamer, napravite to sto njeznije

Edited by dvojka

spiater je, ako ne, vario bi i ja.

...vario na autu ili skidao dolje? pa jel ti nije ovo jednostavna shema, nemas sta kemijat puno, 20 min posla, ako ste skuzili bit i napravite tako nikad-nikud, a sto se tice pitanja dal je busenjem materijal oslabio-nije

Razumije li se netko na forumu u cnc strojeve(mislim da se tak zovu), ak da nek napravi program stavi na cd i ja za par dana imam kantu tih vodilica....jer koliko sam skužio staru dok mi pričala, lik stavi komad željeza unutra i stroj sam buši, reže, brusi, tokari,......

A i "dvojka" nema loše riješenje...

cnc strojevi u principu rade da ubaciš komad i napraviš program i izađe ti kanta istih

ali taj komad treba oblikovat da ga možeš stavit u cnc a ne da staviš blok od vr1 i dobiješ dotični dio koji je potreban npr taj dio za shiber

a jel ima ko nacrt tog dijela jer se ne sječam kako izgleda

imam doma shiber s istim problemom

ja mogu 3d skenirati vodilicu (tako da bude najtočnija) i napravit program za cnc, a mogu ih ja i napravit, samo što je veliko pitanje isplativosti tog načina izrade iz više razloga. cnc glodalice i ostale vrste alata koji oduzimaju materijal kod obrade su poznati kao ne baš štedljivi pogotovo kod kompliciranijih stvari, jer za napraviti neki komad treba blok materijala u koji stane naš komad i u večini slučajeva ispada da i do 50% pa i više materijala je škart... a druga stvar je da za svaki komad glodalica potroši neko vrijeme za obradu koje je sigurno višestruko veće nego kod npr. ljevalja ili prešanja u kalupe..

ovo sam opčenito pisao za obradu cnc-om jer neznam kako točno ta vodilica izgleda.. ako ima neko sliku neka stavi..

Edited by vwteo

teo, nemoj nam se s tim zamarat nego pravi modele vw-a :D

jasno da se ne isplati, ljudi nemojte cjepidlacit stavio sam vam rijesenje gore i da napravite taj dio vodilice opet je problem sajlu ugradit, a milimetar fulanja moze biti kobno za nasjedanje sibera

Ja radim na cnc stroju...i da se to napravit samo koliko je to isplativo. ima tu pripreme prihvata, do nacina stezanja pa pisanje samog programa itd...

To vam je isto ko i zašto zacvikaju osovine brisača na četvorkama...., jebo ja cijelu autoindustriju, sve rade iz repe, recikliranog govna i još k tome šparaju na materjalu, da su taj komad špijatera napravili veči nikom nebi smetao ali bi poskupjela proizvodnja auta..., jebo ih njihova politika, "kupi i vozi 5godina pa kupi odma novi jer če se ovaj raspast", nema više auta da traju i traju, čak ni mečka nije ko što je nekad bila......

Evo dokaz, imam na kecu šiber i radi bez greške i radit će još toliko, isto mi kum ima bubu sa šiberom i tamo radi bez greške, a pogledajte aute od 93god na ovamo sve dalje sve gore.....

Su kome zacvikale poluge i osovinice brisača na kecu, duji, trici?? Ne naravno da nisu, a na četvorkama, čak i na petici GTI je bil slučaj....., nema ni kapi masti, i ako ne reagiraš na vrijeme izgori motor....

Neznam dal je samo kod mene tak a ostalima pucaju zbog "više puta otvaranja lijevih vrata" ili još nekih malo nesigurnih pretpostavka al znam zašto je moja pukla..

Malo je teško opisat pa ću sutra il prekosutra stavit fotke pa pokušat objasnit..

Uglavnom treba mi komplet drugi šiber tj. bez stakla i motora..

Neznam dal je samo kod mene tak a ostalima pucaju zbog "više puta otvaranja lijevih vrata" ili još nekih malo nesigurnih pretpostavka al znam zašto je moja pukla..

Malo je teško opisat pa ću sutra il prekosutra stavit fotke pa pokušat objasnit..

Uglavnom treba mi komplet drugi šiber tj. bez stakla i motora..

na koju foru otvaranjem vrata?

najkvalitetnije je izmijeniti kompletan siber da, samo nije lako, budes nam napravio mali vodic kako se to radi, jel tak

na koju foru otvaranjem vrata?

To nije bilo moje mišljenje nego od nekog gore, to sam samo naveo kao jedno koje nije sigurno..

A nije najlakše izmijenit sve, lakše je napravit npr.ono što si ti reko(spajalica)..ali ja bi to i napravio al čemu kad če mi puknut nešto drugo SIGURNO, jer vidim u čem je problem i zašto je pukla vodilica..

I treba mi komplet bez stakla i motora al može bit puknuta vodilica jer ću ju spojit,ako nije i kod te bio problem kao kod moje....

To nije bilo moje mišljenje nego od nekog gore, to sam samo naveo kao jedno koje nije sigurno..

A nije najlakše izmijenit sve, lakše je napravit npr.ono što si ti reko(spajalica)..ali ja bi to i napravio al čemu kad če mi puknut nešto drugo SIGURNO, jer vidim u čem je problem i zašto je pukla vodilica..

I treba mi komplet bez stakla i motora al može bit puknuta vodilica jer ću ju spojit,ako nije i kod te bio problem kao kod moje....

moguce da je negdje "zacvikalo" onda spajalica i ne pomaze, skines staklo i ukljucis otvaranje pa vidis dali se sajla lako krece, ako ne ispitas dalje

Evo ja poslikao kod sebe,pa imam pitanje za dvojku

Ovako to izgleda kad ga otvorim na kipu...

img1hu1.th.jpg

e sad kad ga idem zatvorit naravno desi se sljedeće...pola vodilice putuje pola stoji...

img2qr1.th.jpg

Ovdje se vidi mjesto loma, koje je vrlo malog presjeka

img3cb9.th.jpg

I na kraju moje pitanje.. gdje je pametnije radit rupe za spojnicu (španer) ,a da ne zapinje? Zeleno ili plavo?

img4bs1.th.jpg

joj meni je to iz ovog kuta potpuno neobicno, trebas skinut staklo, priredi busilicu, kombinirke i komad od kojeg ces napravit klamer, poslikas mi iz pticje perspektive kvar i mogu ti pokazati gdje da busis, ovako ne vidim ono sto treba,

mozemo se dogovrit za termin kad bi to radio pa bi bio uz kompjuter da to rijesis brzo

meni isto to izgleda cudno,ti si tu vodilicu nacrtao onak plosnato,pa je meni cudno kak ta moja izgleda, uopce ne vidim prostora za rupe, kad otvorim poslikam, uglavnom cuti cemo se, a mozda i vr-turbo stavi neku sliku vodilice.

Meni je to problem raditi tu u Zg jer nemam alata (zivim u domu ko bubreg u loju), pa tek kad odem u Vt probat cu kemijat, ideja mi se cini ok, nije mi palo na pamet tak nesto, a bas me zivcira sto mi taj siber ne radi.

Ti si to vec radio? Od kojeg materijala si radio klamer?

meni isto to izgleda cudno,ti si tu vodilicu nacrtao onak plosnato,pa je meni cudno kak ta moja izgleda, uopce ne vidim prostora za rupe, kad otvorim poslikam, uglavnom cuti cemo se, a mozda i vr-turbo stavi neku sliku vodilice.

Meni je to problem raditi tu u Zg jer nemam alata (zivim u domu ko bubreg u loju), pa tek kad odem u Vt probat cu kemijat, ideja mi se cini ok, nije mi palo na pamet tak nesto, a bas me zivcira sto mi taj siber ne radi.

Ti si to vec radio? Od kojeg materijala si radio klamer?

pa kad ides doma u vt stanes kod mene u garesnici i napravimo. ma cudno m ije jer su slikao tako pod koso, kad skines staklo vidjet ces iz pticje perspektive izgleda tio vece

radio sam sebi da, radilo je bez problema, uzmes neku deblju zicu ili cavlic i pomotas tako, bitno da je materijal jak

1 1