Guest senna_23 Posted January 25, 2009 (edited) Kako se spremam uskoro kupiti novi auto prije novog Golfa 6-ce, zagrizao sam za novog Scirocca. Auto me oborio dizajnom iako sam ostao razočaran malo unutrašnjosti, jer je identičan Eos-u odn. volan ima od 5-ce GTI. Izvana mora biti u bijeloj boji obavezni, 18", po mogućnosti stakleni krov i to je to - ZAAAKON Anyway, malo sam proučavao cijene i kada je došao na naše tržište, početni model Scirocca je imao cijenu oko 179.000 kn ali je i Euro tada bio vrijednosti oko 7,2 (danas je 7,49). Već mi je i tada cijena bila nekako neusporediva s njemačkom, al' reko ok. Danas pogledam slučajno na konfigurator, a kad ono početna cijena novog Scirocca iznosti 188.637,19 kn K-A-T-A-S-T-R-O-F-A i to za motor 1.4 122KS Cijena u Njemačkoj je 21.750 € ili Ti u kunama 162.907 kn... pa to je razlika 25.730 kn!!! Što je previše, previše je! Pogledajte u tablici uporedbu koju sam napravio pa slobodno dajte glas i u anketi. Bilo bi mi drago kada bi svima nama netko mogao objaniti zašto su digli toliko cijene za Scirocca kada se u cjeniku može recimo pronaću Eos sa istom opremom, ali za čak nešto manju cijenu nego u Njemačkoj?! Sve se bojim usporediti cijene Golfa, ali kad uhvatim malo vremena i to će doći na red, jer mi se za tako mali auto kao što je Scirocco nedaju ipak toliki novci... za manje love dobijem veći i opremljeniji Golf. Još jedan osvrt na razliku cijene običnog i DSG mjenjača - 2.118 € (Scirocco) ...kod Golfa oko 2600 € (1.748 € u Njemačkoj - razlika oko 850 €!!!) Ne znam dal' ja pretjerujem al' meni se to čini previše! Najnevjerojatnija mi je činjenica to, što svijetom vlada ekonomska kriza (ekonomist sam po struci op.a.) i svugdje padaju cijene automobila, a i padaju kamate u bankama, jer se potiče potrošnja. Kod nas očito obrnuto - cijene automobila neobjašnjivo rastu, a kamate na automobile još više - kao jedinu iznimku izdvajam HYPO bank gdje je kamatna stopa najbolja i iznosi 7,10% - u ostalim bankama je gotovo svugdje preko 10%. Očito su se u VW (Hrvatska) odlučili zaAebat narod i dignut cijene automobila, s očitom politikom da je VW "zlatna valuta" u nas Hrvata i da ćemo mi to i dalje kupovat, jer kao da drugog izbora nemamo. Odn. možda bi najkraći opis bio - s obzirom da je kriza prodat ćemo sigurno manje komada, al' ćemo nabit ćemo cijene jer ćemo ih ionako dovoljno prodat da na kraju možemo reći da smo dobro ZARADILI. Ispričavam se svima na malo depresivnom textu ali su me stvarno razočarale cijene i jednostavno se nisam mogao suzdržati. Htio bih nešto promijenitit a znam da ne mogu. Nadam se Vašim komentarima i dobroj raspravi na Forumu ako ništa drugo. Pozz svima! S Edited January 25, 2009 by senna_23 Share this post Link to post Share on other sites
MarioIV 11 Posted January 25, 2009 a ne zelim niti dodavati to sto su kod sestice iz paketa highline izbaceni 17" kotaci,dvozonski klimat,parkpilot i ESP za nase hr trziste. za bosnu jos gore. ni klima u serijskoj opremi nije. To nema smisla a jos je i skuplji Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted January 26, 2009 A vi onda ljudi moji kupite novu hondu,fiata ili renaulta za istu cijenu sa boljom opremom i rugajte se na njihovim forumima kako vw-ovci skupo plačaju svoje aute ono VW ima svoju cijenu,i po meni je ta cijena opravdana....zašto ih onda ima toliko na cesti ako su preskupi,zar neko tjera te ljude da ih kupuju Share this post Link to post Share on other sites
Guest MarinST Posted January 26, 2009 Preskupo, a za serijsku opremu se obratite generalnom uvozniku jer on dogovara sta ide pod seriju a sta ne, BTW moze se kupit nesto jednako kvalitetno i atraktivnije (necu navodit proizvodaca) i iskreno cijena novog Scirocca me razočarala... Share this post Link to post Share on other sites
ma.RI.n 8 Posted January 26, 2009 po meni roco ima korektnu cijenu... Share this post Link to post Share on other sites
dalibor 2 Posted January 26, 2009 (edited) sve ima svoju cjenu, tako i golf. to je realna cjena, a ako mislite da ovdje se moze sta vise dobit od opreme varate se, VW je kupac isti i u Wolfburgu i u Tuzli ili Vinkovcima, usput cemo u EU uskoro pa onda trziste je otvoreno a i kada ga uvezes iz druge EU drzave u drugu EU drzavu platices opet porez NOVA!! zato je taj auto skuplji za 20tak tisuca kuna ja sam za svog audija platio 1600€ poreza tj. NOVA. Edited January 26, 2009 by dalibor Share this post Link to post Share on other sites
mareri 0 Posted January 26, 2009 možda cijema i je visoka, ali kad za par godina ideš prodavat bilo kojeg vw-a dobiješ puno više nego za bilo kojeg drugog konkurenta. Share this post Link to post Share on other sites
Guest senna_23 Posted January 26, 2009 možda cijema i je visoka, ali kad za par godina ideš prodavat bilo kojeg vw-a dobiješ puno više nego za bilo kojeg drugog konkurenta. To je živa istina... al samo sam htio dodati kako je kod nas standard (da ne pretjerujem) bar dva puta manji nego u Njemačkoj i onda kad još moram toliko više dati za auto od njih - e to me najviše boli. Razumijem da imamo veći porez od njih i da su nam trošarine besmislene i previsoke, ali da je bar unutar 1000 € razlika ne bi riječ rekao. U Sloveniji je ista stvar - kod njih su auti u prosjeku također jeftiniji 2000 € A... mogu samo kukat, al ću si barem probat sredit neki popust jer mi se ne da za Golfa Vi davati 200 tkn a za Scirocco 240 tkn još manje... a toliko dođu modeli koje bi ja htio. Share this post Link to post Share on other sites
Guest MarinST Posted January 27, 2009 možda cijema i je visoka, ali kad za par godina ideš prodavat bilo kojeg vw-a dobiješ puno više nego za bilo kojeg drugog konkurenta. Ima jos Njemacki proizvodaca koji ce drzat cijenu isto kao i on... besmisleno je o tome raspravljat U Sloveniji je ista stvar - kod njih su auti u prosjeku također jeftiniji 2000 € Sloveniaj je u EU i nema carine i sl, budući da će Hrvatska poprilično brzo postat pridružena članica postat će i auti jeftiniji, neće stajati kao u Njemačkoj al bit će jeftinije nego do sada Share this post Link to post Share on other sites
marin-82 0 Posted January 27, 2009 nema ni kod nas carine na europske proizvode tak da tu mena opravdanja za višu cijenu..... balkane balkane balkane mooooj, budi mi silan...... Share this post Link to post Share on other sites
Guest ziggysb Posted January 28, 2009 (edited) Pozdrav, moje mišljenje je da je cijena neopravdano visoka uzevši u obzir da je iz auta izbačeno sve ono što je na konceptu bilo predviđeno.Kada sam ga prvi puta vidio kao studiju(u pripremi za proizvodnju) mislio sam da će se legenda uskrsnuti na najbolji način.Ali sa ovim ograničavanjima serijske opreme bogami nemože se nazvati prilagođavanju novonastaloj situaciji. Kolega je rekao"danas ko ima love može si kupiti šta god želi", ali danas u taj cjenovni razred ulaze automobili koji nezaostaju puno za VW(sigurnost,kvarovi,završna obrada,nove tehnologije) Uzimam za primjer Mitshubishi Lancer 1,8L 1798 ccm, 105 kW/ 143KS DOHC 16VALVE MIVEC http://www.newlancer.eu/index.php5 zbog sličnog cjenovnog razreda.U tu cijenu ulazi full oprema u klasi INFORM+ INVITE +INTENSE +INSTYLE..koje se nadovezuju jedna na drugu.. INFORM * ASC - Active Stability Control ( uključeno kod 1.8 i 2.0 DI-D motora) * ATC - Active Traction Control ( uključeno kod 1.8 i 2.0 DI-D motora) * Prednji i bočni SRS zračni jastuci za vozača i suvozača * Bočne SRS zračne zavjese + jastuk za koljena vozača * ABS sa EBD-om * Sigurnosni pojasevi podesivi u 3 točke sa limitatorom snage i predzatezačem * Servo upravljač podesiv po visini * Ručno podesiv klima uređaj * Nasloni za glavu sprijeda i straga podesivi po visini * El. Regulacija prednjh i stražnjih stakala * Sjedalo vozača podesivo po visini * Preklopiva stražnja sjedala * Spuštanje naslona 60:40 * Vanjska zrcala električno podesiva iz untrašnjosti * 2x ISO FIX učvršćivači dječje stolice * Radio/CD uređaj, ožičenje + antena + 4 zvučnika * Brojač okretaja motora * LCD brojač prijeđenih kilometara * Prednja svjetla električno podesiva po visini * Tonirana stakla * 16'' kotači sa poklopcem, gume 205/60 R16 * Odbojnici u boji vozila * Elektronska blokada motora * Putno računalo INVITE – DODATNO NA OPREMU INFORM * ASC - Active Stability Control * ATC - Active Traction Control * Upravljač i ručica mjenjača presvučeni kožom * Dva dodatna zvučnika * Automatski podesiv klima uređaj * 16" kotači iz lakog metala, gume 205/60 R16 * Ručice na vratima i bočni retrovizori u boji vozila * Upravljanje radio uređajem na upravljaču * Bluetooth hands free set * Tempomat (samo 1.8 MPI i 2.0. DI-D) INTENSE – DODATNO NA OPREMU INVITE * 18" kotači iz lakog metala, gume 215/45 R18 * Senzor za kišu i paljenje svjetala * Stražnji parking senzori * Prednja svijetla za maglu * Tempomat * Rockford premium audio, 6 CD changer, 9 zvučnika * Prošireni sportski pragovi * Prednji sportski spojler na braniku * Sportski otvrdnuto spušteno podvozje * Unutranje obloge i presvlake presvučene velourom * Unutrašnje kromiranje ručice na vratima INSTYLE – DODATNO NA OPREMU INTENSE * HDD 40gigabajta+ navigacijski uređaj sa premium audio uređajem * Kožna sjedala, vozačko električno podesivo * Grijanje prednjih sjedala * Smart keyless entry, kartica umjesto ključa * Xsenon prednja svjetla s pranjem, električno podesiva * Dodatno zatamnjena stražnja stakla nije mi namjera reklamirati druge proizvođače, ali ipak ova oprema bi na rocc-u poljubila plafon . Moj glas je da je neopravdano preskup Edited January 28, 2009 by ziggysb Share this post Link to post Share on other sites
Nick 0 Posted January 28, 2009 Al opet će ih bit ko dreka na cesti. I to vjerojatno najviše onih na leasing i slične šeme. Jbg, ko voli nek izvoli. Uostalom, to je neka sportska verzija golfa 6, dimenzije su tu negdje. Ja bi radije novog golfa Share this post Link to post Share on other sites
RI VW 4 Posted January 28, 2009 A jbg....da je skup je skup......mozda je golf veci i sve ali ipak meni je sirocco ljepsi i nekako vise vuce na sportski izgled.......sad ako je nekome puno radi toliko para uvijek ima i moze kupiti pola.........vw ga je napravio stavio takve cijene i mi tu nemozemo nista.......a da mu je cjena manja bio bi svaki 2 auto siroccro.......nemojte misliti da ja u potpunosti opravdavam tu visoku cijenu ali mi na to nemozemo utjecati....... Share this post Link to post Share on other sites
Guest senna_23 Posted January 28, 2009 Da nažalost, mi na to ne možemo utjecati... ili možda možemo, tako da ih ne kupujemo Nemoguća misija. Al osjetit će oni to ne brinite. Ponavljam, u samo koji mjesec Scirocco je POSKUPIO 10.000kn (!!!) a kriza je i ljudi nemaju love... auto je po meni treba biti jeftiniji u prosjeku 10.000kn i onda se vjerojatno ne bi nitko bunio previše. Ono što mene sada živo zanima i neizmjerno iščekujem je dolazak Golfa VI GTI. Ne toliko da vidim kako će izgledati jer vjerujem da će izgledati 90% kao studija koju su već objavili ako se tako može uopće nazvati, već zbog njegove cijene. Vjerujem da ispod 200.000 kn neće biti sigurno al bi s osnovnom opremom mogao biti tu negdje... u rangu Civic Type R... ja se samo iskreno nadam. I onda, ako se to desi, ja stvarno ne znam tko će kupovati Scirocco 1.4 122KS za 200tkn kad će moći uzeti veći auto sa 210KS Živi bili pa vidjeli Share this post Link to post Share on other sites
Guest senna_23 Posted January 31, 2009 Domaće tržište automobila na koljenima U prva tri tjedna ove godine u Hrvatskoj je prodano samo 3118 novih automobila. Lani je u istom razdoblju prodano 5000 automobila, iz čega je očit pad od čak 37,6 posto! Automobilska industrija je na koljenima, a očito okolne gospodarske grane zanemaruju činjenicu da su mnogi povezani uz automobilsku industriju i da njezin pad dovodi do urušavanja cijeloga lanca. Manji broj prodanih automobila znači i manje ubranoga PDV-a, osiguravatelji će manje spremiti u kasu, prodat će se manje goriva... Da bude još gore, banke su, umjesto da snize kamate na kredite za kupnju automobila i tako potaknu tržište, kamate na te kredite povisile. Da ni tu nije kraj pogrešnim odlukama govore i neslužbene informacije kako država čak razmišlja o povećanju trošarina na nove automobile, umjesto da ih snizi, piše Večernji list. – Ako sada dignu trošarine, to je samoubojstvo! Sad bi bilo dobro smanjiti trošarine, da se proda više automobila i tako pokrene kotač, ne samo u autoindustriji nego ukupno u gospodarstvu. Prodaja je pala gotovo 40 posto. Prodajemo bez ikakve zarade, i čak ni tako ne možemo puno napraviti. Da se i banke udruže i spuste kamate, povećale bi potrošnju. U suprotnome, prepolovit će tržište – smatra Agim Skura, direktor marketinga tvrtke Autocommerce, zastupnika marki Fiat, Alfa Romeo i Lancia za Hrvatsku. Autoindustrija više nema prostora za spuštanje cijena. Trenutačno aktualnim akcijama i sniženjima spustili su se do kraja. Trgovci automobilima rade bez ikakve zarade ili s minimalnom zaradom. Preživljavaju na vlastitim rezervama, što znači da ta grana gospodarstva ima još najviše tri mjeseca vremena na raspolaganju. Po isteku tog roka, ne opamete li se financijske institucije, a i država, mogli bismo gledati u samo dvije-tri tvrtke koje su preživjele kolaps autoindustrije. A realno, za to - barem u Hrvatskoj – razloga nema. – Ovaj pad nije utemeljen na realnom padu u gospodarstvu, jer gospodarstvo je palo dva, tri posto. Ovdje je ulogu odigrala psihologija krize, pa su ljudi u strahu blokirali odluke o kapitalnim investicijama. Hrvatska još nije u takvoj krizi da bi se ovakav pad realno očitovao već u siječnju – tvrdi Agan Begić, direktor Promocije plus, agencije koja prati kretanja na tržištu. Share this post Link to post Share on other sites
FX75 0 Posted January 31, 2009 Cijena scirocca-to je auto za individualce ili za mlade koji na neki način imaju mogučnost da ga kupe. U tu kategoriju spada i volvo c30 kojeg su na tržiste i u proizvodnju donjela mišljena i ocjene gore navedenih ljudi. Iz nekog razloga ti auti imaju (opravdano ili neopravdano) takvu cijenu i o tome ne treba raspravljati. Da li je pametnije kupiti g6 ili scirocco - ako imaš novaca kupuješ scirroco i ne razmišljaš o golfu6 GTI-u jer u startu dobivaš gti povozje i okruženje, a tu je i vjerojatnost da ih neće biti puno na cesti pa si u neku ruku jedinstven. Cijene,porezi i prodaja - ne trebaju se trošarine povečavati - dosta je da eur poraste pa da cijena nekog vozila odjednom dođe do npr. 50 tisuća kuna (prva granica trošarine) i eto trošarine gdje je do sada nije ni bilo - pa tada zbrajaš osnovnu cijenu vozila (preračunatu u kune) + trošarinu i na taj iznos stavljaš pdv (koji se tada isto poveća) i tako dodje do nekoliko tis. kuna poskupljenja nakog modela u roku od npr. 1-2 mjeseca. Normalno to je prića za europska vozila koja nemaju 8% carine jer imaju dokaz o EU porijeklu. Novo vozilo može stajati na skladištu i nekoliko godina - njemu cijena ne pada već uvijek ima istu početnu cijenu za obračun davanja i dok se ne registrira tretira se kao novo vozilo (digresija:npr.uvoz rabljenog-do 1god. starosti/registracije) trošarina se plaća kao za novo vozilo-2 puta manje nego za rabljeno). Neki zastupnici u 10mj. tekuće godine daju plan prodaje/narudžbe za sljedeću godinu i tako dogovaraju planove proizvodnje tvornice,nabavke i rabate za proizvedene jedinice od proizvođaća. Ni jednima ni drugima nije baš jednostavno, a gdje su još neka druga zaduženja. Mišljenja sam da cijene vozila neće padati tj. proizvođaći neće smanjivati svoje cijene već mogu proizvoditi manji broj jedinica koje mogu biti još skuplje jer npr.oni sada mogu od koperanata na temelju količine dobiti popust, a ako nema velikih narudžbi tada može i cijena komponenata narasti i povečati cijenu proizvodnje. E sad, što će zapravo biti (da tu su još i uvjeti financiranja banaka i sl.), uskoro čemo vidjeti. Share this post Link to post Share on other sites
Tequila1984 0 Posted January 31, 2009 kome je scirocco skup a odlucio se za kupnju nek se javi na PM pa cemo obarati cijenu (ili za bilo sta iz vag koncerna) Share this post Link to post Share on other sites
Multineo 0 Posted February 20, 2009 Samo da se nadovežem. Mi u Hrvatskoj imamo iste cijene kao VW u Austriji, vjerojatno jer uvoznik je isti za AT i HR. A valjda u Njemačkoj imaju politiku cijena da tamo mora VW biti najjeftiniji... pretpostavljam. Što se tiče kredita, mislim ono, u cijeloj europi kamate padaju, npr. u Engleskoj je kamata za stambene kredite pala na 1.5%, a kod nas raste prek 6%. Hahahah..... jedino što tu mogu reći, da su nam političati u kari (iako smo ih mi birali:))), da su banke lopovi i zapravo legalni kamatari koji to mogu raditi, jer nemamo sposobne političare. Misim jedino što možemo je ... neznam, skupiti se nas milion do dva Hrvata i napraviti revoluciju... )) Share this post Link to post Share on other sites
Guest senna_23 Posted February 22, 2009 Sciroccu kod nas opet narasla cijena... 189.687,85 kn... u Njemačkoj je ca. 165.000 kn!!! Kako su se gadno zahebali... nabili su cijene dok je Euro bio nisko (7,15) i sad kad je Euro narasao odn. Kuna pala, cijena auta im je skočila vjerovali ili ne 10.000 kn!!! ... a svugdje se nude popusti i auti se ne mogu prodati... pa tako niti u VW... vidim da im je hrpa Golfova V ostalo na lageru... Scirocco će se prema ovom sada stanju i politici VW u HR prodavati na kapaljku ako nešto ne poduzmu... pa ljudi moji taj auto mora biti jeftiniji bar 15.000 kn nego je sad :doh Share this post Link to post Share on other sites
Guest voda-os Posted February 26, 2009 bitno da se kod nas priča da nas nije toliko kriza uvatila, a da se legalno kamatari, tko je bogat još bogatiji, tko nema imat će još manje...a od ulaska u EU treba bježat...jel će za nas to biti kolaps živi... standard će nam biti još manji dok se priviknemo, i još koje kakve stvari..a ionako naši političari ništa nerade konkretno, bitno da se lova ubire i sjeda..dok svi razumni u EU ajmo reć gospodarski razvijeniji od nas rade po nekoj logici i pokušavaju pokrenuti taj kotač...kod nas toga nema...sve obrnuto... pa tako i cijene automobila.. Share this post Link to post Share on other sites
swift 0 Posted February 27, 2009 moj test novoga Scirocca...pregledavajte u Firefoxu jer u IE ne radi dobro http://dnevnohr.com/Auto/moto/TEST-Volkswagen-Scirocco.html Share this post Link to post Share on other sites
Guest voda-os Posted February 28, 2009 zaključak svega da je ipak preskup, uzdigla se legenda, dobro izgleda, mlad je...al ipak su pretjerali malo...a da je nešto posebno nije, po meni puno bolje uzet šesticu za cca 170 000 kn i to nakrkanu da jedva diše od opreme...ako gledamo na to...barem da mu je početna cijena cca 130 000 kn bilo bi ok... Share this post Link to post Share on other sites
Guest polo_v_gti Posted January 11, 2010 Evo gledao sam malo cijene... koliko se sjecam pocetna mu je bila ispod 180.000 kn kad je stigao kod nas na trziste a danas mu je 189.000 kn.... kazu da je to zbog tecaja i 1% dodatnog poreza... yeah right. Usporedba sa Njemackom... kad mogu prodavat Polo po istoj cijeni kao u Njemackoj ne znam zasto nisu isli istom politikom prodavat i Scirocco... pocetne cijene: HR 1.4 TSI 122KS 190.000 kn DE 1.4 TSI 122KS 160.000 km razlika: cca 15% HR 2.0 TDI 140KS 213.500 kn DE 2.0 TDI 140KS 187.000 kn razlika: cca 12% Bila je do 10.1. akcija na Scirocco 2009 modele -14,5% al' nisu uspjeli sve prodat... jel ima netko na forumu da radi u VW kod nas?! Zanima me koji su jos modeli ostali i po kojoj cijeni?! Share this post Link to post Share on other sites