<TDI> 585 Posted October 11, 2014 Prelistao sam temu koliko sam mogao jer podosta dugačka ali ima stvarno dobrih informacija pa bih trebao savjet za ljetnu gumu. Trgovac u Molydonu mi nudi:HANKOOK 195/65 R15Model: OPTIMO K415 91V / DOT12Cijena: 420/442,10 Knhttp://www.molydon.hr/guma-info/3160/OPTIMO%20K415%2091V%20HANKOOK-RASPRODAJA%20DOT12 i tvrdi da je guma dobra pa bih trebao savjet ako netko ima iskustva sa Hankook gumama. Trenutno su na Golfu 4 Bridgestone Turanza 195/65 R15 ali su dosta istrošene pa bih u skorije vrijeme nabavio nove. Share this post Link to post Share on other sites
Roki 0 Posted October 11, 2014 Prelistao sam temu koliko sam mogao jer podosta dugačka ali ima stvarno dobrih informacija pa bih trebao savjet za ljetnu gumu. Trgovac u Molydonu mi nudi: HANKOOK 195/65 R15 Model: OPTIMO K415 91V / DOT12 Cijena: 420/442,10 Kn http://www.molydon.hr/guma-info/3160/OPTIMO%20K415%2091V%20HANKOOK-RASPRODAJA%20DOT12 i tvrdi da je guma dobra pa bih trebao savjet ako netko ima iskustva sa Hankook gumama. Trenutno su na Golfu 4 Bridgestone Turanza 195/65 R15 ali su dosta istrošene pa bih u skorije vrijeme nabavio nove. Za gume koje su proizvedene 2012 cijena je prevelika za tu kvalitetu..Ako se voziš puno pa godišnje na njima pređeš 30tis km potrošit ćeš ih prije nego otvrdnu... Ali one će na proljeće imati 3 godine pa ako se voziš 10tis godišnje ti za 2 godine neće biti dobre.. Ali u toj dimenziji bolja guma napravljena ove godine nije preko 500kn.. Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted October 13, 2014 di samo nađe gume hankook još i 2 godine stare 200 kuna po komadu sve više je previše sa tim da u tu cjenu ide montaža i balansiranje Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted October 16, 2014 Našao ih eto u Molydonu a u razgovoru sa trgovcem...uvjeravanje da je OK nije spomenuo starost gume. Da, skupe su za to godište, s tim da je prošli mjesec Molydon imao sličnu akciju Pirelli guma od 250/280 kn što je prihvatljivija cijena od ove koju sada nude za Hankook.Vidim da su cijene većine guma do i od 500 kn pa me zanima da li je Hankook kao brand dobra ili ima netko možda savjet? Hankook, Continental, Pirelli ili nešto drugo?HANKOOK Ventus Prime (567,85 Kn)http://www.molydon.hr/guma-info/1351/VENTUS%20PRIME%202%20K115%2091V%20HANKOOK 2.CONTINENTAL Eco 5 91 H (524,55 Kn)http://www.molydon.hr/guma-info/4740/ECO%205%2091%20H%20CONTINENTAL 3.PIRELLI CINTURATO P1 Verde 91H (510,16 Kn)http://www.molydon.hr/guma-info/8188/CINTURATO%20P1%20VERDE%2091%20H%20PIRELLI Share this post Link to post Share on other sites
sale6666 1 Posted October 16, 2014 Ja bi uzeo continental Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted October 16, 2014 Zasto uopce preskupi molydon? Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted October 16, 2014 Zato što kupujem na obročnu otplatu.Ne znam da li uljadirekt.com nude na obročnu otplatu i na koliko rata i da li još netko drugi nudi slično?CONTINENTAL ECO 5 195/65 R15 91VOznaka brzine - V (max 240 km/h)Potrošnja - BMokro - BGlasnoća - 2http://uljadirekt.com/continental-eco-5-195-65-r15-91v.html Share this post Link to post Share on other sites
Dottore 0 Posted October 16, 2014 Uzmi ove Premium 5 bolji je nego ECO. Usput uskoro će zima. Strpi se do proljeća. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted October 16, 2014 Naravno da ću se strpiti do proljeća pa da i godina proizvodnje bude friška. Bitno mi je naći brand koji većina preferira i s kojim je imala dobra iskustva. Ujedno i neki omjer cijene i kvalitete a vidim da Continental gume nisu loš izbor. Ako mogu zamoliti za pojašnenje oko ContinentalPremium 5 koji je spomenut da je bolji nego ECO 5? Po karakteristika vidim da nije pa me zanima razlika između te dvije gume.CONTINENTAL PREMIUM 5 195/65 R15 91HOznaka brzine - V (max 210 km/h)Potrošnja - CMokro - AGlasnoća - 2 Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted October 16, 2014 Prijatelj je kupio michelinke preko molidona isto stare 2 godine 2 su bile ok ako se tako može reci druge dvije su bile porozne i puštale su na kraju je sve vratio i kupio gume kako treba. tako da kad kupuješ kupi gumu kako treba ne neke hankoke, nexeni i slicno i sta je najvažnije gledaj da guma bude friška Share this post Link to post Share on other sites
MarinoL 0 Posted October 16, 2014 Zato što kupujem na obročnu otplatu. Ne znam da li uljadirekt.com nude na obročnu otplatu i na koliko rata i da li još netko drugi nudi slično? CONTINENTAL ECO 5 195/65 R15 91V Oznaka brzine - V (max 240 km/h) Potrošnja - B Mokro - B Glasnoća - 2 http://uljadirekt.com/continental-eco-5-195-65-r15-91v.html Ove Hankook su ti iz 2008 a ne 2012 godine Pogledaj sliku 5 koju si stavio. Lijepo ti piše 1508 Share this post Link to post Share on other sites
Sven250 0 Posted October 16, 2014 U Vulkalu je 15% popust na gume i stvarno su dobre cijene. Ja sam danas kupio zimske Nokian wr d3 15" za Pola i platio 1900kn sa montazom na felge i popustom. Baci oko na njihovu stranicu i cjenik guma ako vec nisi.. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted October 16, 2014 (edited) VW Polo,bez brige svakako planiram nabaviti friške šlape. Neću kupiti nešto nekvalitetno jer ulog u gumu je ionako preko 500 kn a većina ih je po toj cijeni, samo je pitanje što odabrati jer ponuda je dosta velika.Po ADAC testu ljetnih guma za 2014.godinu najbolji po dimenzijama 195/65 R15 su se pokazali ovi modeli:1.Goodyear Efficient Grip Performance ADAC (2.1),2.Dunlop Sport bluResponse ADAC (2.2),3.Hankook Kinergy Eco K425 ADAC (2.2),4.Fulda EcoControl HP ADAC (2.3),5.Nokian Line ADAC (2.3),6.Pirelli Cinturato P1 Verde ADAC (2.3),7.Vredestein Sportrac 5 ADAC (2.4)http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2014_Sommerreifen_Test_195_65_R15.aspx?tabid=tab1MarinoL,samo da napomenem...fotke koje sam stavio a radi se o Hankook Optimo gumama imaju samo info karakter i ne kupujem ih. Molydon nudi takve iz 2012., a ove sa slika koje sam stavio su iz 2008. što se vidi po DOT-u. Ujedno se iz postova nakon toga vidi se da ću kupiti nešto novijeg datuma. Sven250,hvala za info pogledat ću kakva je ponuda u Vulkalu. Imam dosta troškova pa moram na oboroke jer drugačije ne ide. Edited October 16, 2014 by <TDI> Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted October 16, 2014 neznam goodyear izgleda ok, dunlop isto, hankook nebi kupio iskreno samo zbog imena, fulda ecocontrol je po meni jedna guma odlicna kad pogledaš uloženo i dobiveno, nokian isto nebi kupio, pirelli mi je uvjek bila ok guma, vredstein, na jednom autu imam t trac i odlicna je guma za sportrac neznam Share this post Link to post Share on other sites
Dottore 0 Posted October 16, 2014 Naravno da ću se strpiti do proljeća pa da i godina proizvodnje bude friška. Bitno mi je naći brand koji većina preferira i s kojim je imala dobra iskustva. Ujedno i neki omjer cijene i kvalitete a vidim da Continental gume nisu loš izbor. Ako mogu zamoliti za pojašnenje oko ContinentalPremium 5 koji je spomenut da je bolji nego ECO 5? Po karakteristika vidim da nije pa me zanima razlika između te dvije gume. CONTINENTAL PREMIUM 5 195/65 R15 91H Oznaka brzine - V (max 210 km/h) Potrošnja - C Mokro - A Glasnoća - 2 Pusti karakteristiku koju daje proizvođač. Bitno je kako gume ponašaju na testu. Adac zna griješiti, i 195/65 R15 Premium 5 ispao lošiji, a u 205/55 R15 u vrhu. Ja trenutno na MK6 imam dimenziju 195/65/R15 - ljetne Michelin Energy Saver (dot 5212 , solidna guma i udobna. Kupljena ove godine od prošlog vlasnika MK6 ) - zimske Michelin Alpin A3 (dot 3709, bar ove sezone ću još voziti i nakon toga baciti ) - rezervna Hankook Kinergy Eco K425 i stoji neiskorištena u gepek U planu su mi sljedeće godine - zimske Continental TS-850 ili Dunlop Wintersport 4D. A tko zna, možda sljedeće godine izlazi novi nasljednik jer već dugo nisu novi model izbacili.. Slobodno izbjegavaj Michelin Alpin A5 jer je ispao gori nego prethodni A4. Pogledaj novi Bridgestone LM001 , navodno na testu puno bolji od LM32. Ja sam izgubio povjerenje u marku Good Year, zimske UG7 za mene najgora na mokrom i blesavo kliže kao na ledu. Čim je izašao UG9 novi model guma "made in Germany" i poslije toga će krenuti "made in Slovenia" . ( pogledaj kako su izašle sa UG7 i UG8 ) Good Year UG9 i Michelin A5 tek ćemo za 6-7 mjeseci imati vjerodostojan feedback u odnosu na testiranja Što se tiče friškog dot-a, teško češ dobiti. EU je donio zakon da guma smije biti stara 2 godine i nakon toga povlači s prodaje. Samo pripazi mlatimudane iz Molydona jer znaju uvaliti prastare gume. ( gotovo šest godina prošlo od mog negativnog feedbacka zbog neznanja u špuru i prilično loše ) Linkovi http://www.autobild.de/artikel/winterreifen-test-2014-2015-225-50-r-17-5301612.html http://www.gtue.de/sixcms/media.php/392/gtue-test_winterrreifen_2014_ergebnisse.jpg http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2014_winterreifen_195_65_r15.aspx?ComponentId=216882&SourcePageId=31821 neznam goodyear izgleda ok, dunlop isto, hankook nebi kupio iskreno samo zbog imena, fulda ecocontrol je po meni jedna guma odlicna kad pogledaš uloženo i dobiveno, nokian isto nebi kupio, pirelli mi je uvjek bila ok guma, vredstein, na jednom autu imam t trac i odlicna je guma za sportrac neznam To je dokaz da nemaš pojma. Hankook spada u dobre, otkad je izašla MK5 i bila serijski u prodaji. Pišeš u imenima, daj potrudi i modele napisati. Ovako zvučiš nesigurno Fulda Ecocontrol - imam na Polu 9n SDI i odlična za novce iz Furlana. Nije sve u imenima. Bitno je znati koji je modeli i kako je pokazao na testu. Ovako samo površno ništa ne znači. Share this post Link to post Share on other sites
Divine 0 Posted October 21, 2014 (edited) Prelistao sam temu koliko sam mogao jer podosta dugačka ali ima stvarno dobrih informacija pa bih trebao savjet za ljetnu gumu. Trgovac u Molydonu mi nudi: HANKOOK 195/65 R15 Model: OPTIMO K415 91V / DOT12 Cijena: 420/442,10 Kn http://www.molydon.hr/guma-info/3160/OPTIMO%20K415%2091V%20HANKOOK-RASPRODAJA%20DOT12 i tvrdi da je guma dobra pa bih trebao savjet ako netko ima iskustva sa Hankook gumama. Trenutno su na Golfu 4 Bridgestone Turanza 195/65 R15 ali su dosta istrošene pa bih u skorije vrijeme nabavio nove. Ti trgovci se ponekad ponašaju kao da oni te gume poslije smjene testiraju. Još mi je najjače kad kažu da ljudi hvale neke gume. Je da...baš vjerujem u priču da netko kupi gume i onda se nakon nekoliko mjeseci vrati i kaže da su baš dobre one gume što ste preporučili. Bez obzira na sve, još uvijek mogu preporučiti kupovinu guma u Sloveniji. Ako ništa, barem ćeš uštedjeti za gorivo. Ja si radije uzmem poslijepodne i provozam se i nešto pojedem nego da to isto dam vulkanizeru koji kaže da neću ništa uštedjeti. Ljetos sam kupio 4 komada 195/45 R15 za dvojku i 4 komada 225/45 R17 za četvorku - svih osam guma sam platio 4000 kuna. Ušteda u odnosu na ponudu naših distributera je bila dvije gume. I što je najbolje - dođem tamo i kupim, ne moram dolaziti ponovo za 2 dana, imaju ažuran cjenik i prikaz da li uopće imaju na stanju. Vjerujem i ako se kojim čudom desi da budu i skuplji da ću opet ići jer su profesionalni. I glupo je reći ali i montaža je jeftinija...5-6€ po kotaču, kod nas u Sk je minimalno 50 kuna. Nije da će me tih 50 kuna uštede na 4 kotača spasit, ali radije pojedem 5-6 kremšnita u Samoboru. Edited October 21, 2014 by Divine Share this post Link to post Share on other sites
kostolomac_cro 13 Posted October 21, 2014 (edited) Ja sam kupio u 6. mjesecu u Slo 4 Dunlop Blue response 205x55x16, uštedio sam 1 gumu naspram cijena kod nas. Brat uzeo prije cca 3 tjedna 4 Hankook 225x40x18, isto uštedio 1 gumu. A da ne govorim o tome kako su uslužni i profesionalni, za razliku od nekih naših gdje su mi znali izgrebat felgu kod zamjene. Edited October 21, 2014 by kostolomac_cro Share this post Link to post Share on other sites
Divine 0 Posted October 21, 2014 (edited) Ja sam kupio u 6. mjesecu u Slo 4 Dunlop Blue response 205x55x16, uštedio sam 1 gumu naspram cijena kod nas. Brat uzeo prije cca 3 tjedna 4 Hankook 225x40x18, isto uštedio 1 gumu. A da ne govorim o tome kako su uslužni i profesionalni, za razliku od nekih naših gdje su mi znali izgrebat felgu kod zamjene. Upravo tako! Pogledaš na njihovu stranicu, vidiš cijenu, vidiš da li imaju na stanju i koliko, sjedneš u auto i odeš kupiti. Ljubazni su, efikasni, brzi, ne znaju reći "ć" al nema veze, puste te u skladište da si sam izabereš gume ako nisi siguran što želiš. Platiš, sjedneš i za 15-20 minuta su 4 gume na auto montirane i 4 složene u gepek. Ušteda ti je gorivo i stajanje na ručak po izboru u Samoboru. Moja zadnja kupovina kod našeg velikog distributera: nemaju web cjenik pa ih zovi, pa se nitko ne javlja, pa kad se javi preko one stvari mi govori cijenu uzdišući u slušalicu jer sam im prekinuo gablec ili kavu, pa imaju na centralnom skladištu i bit će spremne za 2 dana, pa kad ih pitam za DOT onda se iščuđavaju da zašto me to uopće zanima. Hvala, radije se odvezem 160 km u oba smjera do Dobove i ostavim novce tamo gdje me cijene kao kupca bez obzira da li su skuplji ili jeftiniji. Edited October 21, 2014 by Divine Share this post Link to post Share on other sites
kostolomac_cro 13 Posted October 21, 2014 Ja moram čak 20km potegnut do SLO(Lendava) . I da taj DOT, pa hebemu neću gumu staru dvije godine koja je stajala pitaj boga gdje i koliko skladišta promjenila u međuvremenu za punu cijenu. Dođem u Slo, DOT pa ono samo što nisu jučer proizvedene , a kod nas su mi svašta pokušavali uvalit. Ali već samim načinom komunikacije ti pokazuju što za njih znači kupac, a i mogu biti sigurni da će se opet vratiti. Sve u svemu jeftiniji su, ogroman razlog da opet kupiš gume/felge na istom mjestu. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted October 21, 2014 Moje skormno misljenje je da taj DOT jako precijenjen. Obicno su to dobro skladistene gume i ako kupujes od renomiranog prodavaca, nema nikakvih bojazni jer mislim da se cak i do 5 godina smatra novom gumom. Share this post Link to post Share on other sites
kostolomac_cro 13 Posted October 21, 2014 Istina da se do 5 godina smatra ''novom'' gumom, al s obzirom da se bavim prijevozom mogu ti reći da gume koje se ne prodaju npr. ovu sezonu daju drugom na prodaju čak u drugu zemlju, pogotova sad kad smo u EU, a nemaju svi iste uvjete skladištenja. Pa kad ti dobiš gumu ''novu'' ali s DOT-om starim najmanje 2 godine pitaj boga tko je gdje i kako skladištio tu gumu i koliko skladišta je promjenila. Neki proizvođači čak nemaju DOT klasičnu oznaku (tjedan/godina prozvodnje ) nego vode pod svojim ''oznakama'' pa ti pogodi kad je proizvedena ( ili vjeruj prodavaču ) iako na oko izgleda kao da je jučer izašla iz tvornice. Gumi impex ima ''skener'' za gume gdje mogu ustanovit u kakvom je stanju ''unutrašnjost'' gume pogotovo ako je negdje duže vremena stajala ( ili ako oćeš protekt , ali to je već druga priča ). Share this post Link to post Share on other sites
MarinoL 0 Posted October 21, 2014 Do sada svake gume koje sam uzeo u Slo DOT nije bio stariji od 6 mj. A što se tiče uštede isplati se samo iznad 16". Share this post Link to post Share on other sites
Dottore 0 Posted October 21, 2014 @kostolomac EU dopušta prodaju guma do 2 godine starosti. Tako da nemaš što zabrinuti. Share this post Link to post Share on other sites
kostolomac_cro 13 Posted October 21, 2014 Ma nebrinem se ja:P Kupujem od provjerenih tako da se ne zamaram time previše:) Share this post Link to post Share on other sites
VZ2001CB 0 Posted October 21, 2014 Moje skormno misljenje je da taj DOT jako precijenjen. Obicno su to dobro skladistene gume i ako kupujes od renomiranog prodavaca, nema nikakvih bojazni jer mislim da se cak i do 5 godina smatra novom gumom. jednom prilikom (cekanje na tehnickom) u nekim nasim autonovinama citao clanak Michelin-a bas o DOTu... do 5 godina pravilnog skladistenja bez problema... a kao nakon 5 do 10 godina starosti gume, cesce provjeravat tlak i izgubi na "svojstvima" i vrlo interesantno je bilo to, da po njihovom, pravilno skladistena guma u godinu dana "propadne" ko guma u tjedan dana na autu, suncu, u voznji itd.... @kostolomac EU dopušta prodaju guma do 2 godine starosti. Tako da nemaš što zabrinuti. dopusta i starije, al mora bit naglaseno da su starije od 2 godine Share this post Link to post Share on other sites