vlaho 2901 1 Posted July 2, 2015 Ja sam u Vulkalu dosad uzeo 4 seta guma. 3 x 19" i 1 x 17". Sve su bile do 6 mjeseci stare. Decki su mi jednom cak i poslali gume iz Zagreba u poslovnicu u Osijek, bez obaveze da ih kupim. Jer sam se htio uvjeriti u DOT. Kad sam vidio da su ok, kupio sam ih. Tako da ja s njima imam samo pozitivna iskustva. I primaju Amex sto mi je super. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted July 4, 2015 Mario,svakako provjeravam DOT prije kupovine da ne bi bilo he, nismo znali. Nije da moraju biti friške ali barem od početka ove a ne prošle sezone.Vlaho,hvala na potvrdi, znači dobro sam odabrao gdje ću kupiti. I meni odgovara plaćanje pa mi je to razlog više za kupovinu a po ovom slanju guma se vidi da su dečki ipak fer i voljni dodatno poslužiti kupca ako zatreba. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 4, 2015 IMHO Malo previse panicarite oko tog DOT-a Share this post Link to post Share on other sites
RI VW 4 Posted July 4, 2015 Pa normalno kad nije isto jel guma stara 3 ili 5 godina. Moras bit budala da ti je svejedno za dot Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 5, 2015 Nije ali niti je strasno drugacija ako je ispravno skladistena. Mislim da se u eu sve gume do 5 godina smatraju novima. Tak dal je dot 10 mjesec 2014 ili 5 mjesec 2015 je potpuno nebitno. Da idete te dvije gume testirati, razlike ne bi bilo Share this post Link to post Share on other sites
Nikki 0 Posted July 5, 2015 Da ali 5/2015 i 5/2012 nije isto... I ne moze biti isto. A prodavaci tvrde da je Share this post Link to post Share on other sites
tommek10 7 Posted July 5, 2015 Nije ali niti je strasno drugacija ako je ispravno skladistena. Mislim da se u eu sve gume do 5 godina smatraju novima. Tak dal je dot 10 mjesec 2014 ili 5 mjesec 2015 je potpuno nebitno. Da idete te dvije gume testirati, razlike ne bi biloJe.... ali sigurno nije isto 5 mjesec 2010 i 5 mjesec 2015 Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 5, 2015 Pa to nije ali nisam na to ni mislio jer jedno je provjerit da li je guma stara 5 godina pa je odbiti a drugo ako je stara 6-12 mjeseci pa je odbiti zato i kazem da se malo pretjeruje oko toga u smislu da guma mora biti stara svega par mjeseci inace ne valja. Share this post Link to post Share on other sites
RI VW 4 Posted July 5, 2015 Pa ja da sad idem kupiti novu ljetnu gumu i da je dot 2013 ja je nebi kupio. Bi ali sa jebenim popustom. Moze ona bit skladistena neznam kako ali to nije nova guma. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted July 5, 2015 Evo što njemački ADAC po pitanju dozvoljene starosti novih guma tvrdi.Citati su sa ADAC stranice."Wie alt darf ein neuer Reifen sein?Wer ein neues Produkt kauft, geht davon aus, dass es „zeitnah“ hergestellt wurde. Was aber bei Reifen nicht immer der Fall ist: Die Vielzahl der Reifenformate zwingt den Handel zu rationeller Lagerhaltung. Dies hat zur Folge, dass auch gut abgelagerte Reifen über den Tresen gehen. Muss man das akzeptieren, wie weit darf das Produktionsdatum zurückliegen?Der neue Reifen: Drei Jahre und nicht mehrTatsache ist: Frischer Gummi greift am Besten. Untersuchungen des ADAC mit ungenutzten Neureifen unterschiedlichen Alters haben gezeigt, dass sich die technischen Eigenschaften über die Jahre negativ verändern können. Woraus sich die Schlussfolgerung ergibt: Älter als drei Jahre sollte ein Reifen beim Kauf nicht sein – worauf Sie bei der Auftragserteilung hinweisen können.Ähnliches ergibt sich aus Gerichtsentscheidungen. Eine allgemein gültige Rechtsvorschrift dazu existiert allerdings nicht - ein Mindesthaltbarkeitsdatum wie bei Lebens- oder Arzneimittel sucht der Verbraucher, obwohl es sich um sicherheitsrelevante Fahrzeugteile handelt, vergebens. Immerhin müssen Reifen ein Produktionsdatum tragen. Im eingekreisten Oval auf unserem Bild wäre 0606 die sechste Woche 2006."Ukratko prevedeno, koliko sam mogao ... Drugi pasus piše o preporučenoj starosti nove nekorištene gume i da bi ona trebala biti do tri godine i ne preko toga. Ujedno piše da svježa guma ipak najbolje drži i da su ADAC ispitivanja pokazala da se svojstva novih guma, različite starosti tokom godina mogu negativno mijenjati na rezultate, pa je najbolje uzeti gumu do tri godine starosti.Treći pasus govori o sudskim odlukama, odnosno prakse, da općenito primjenjivi zakoni po pitanju trajnosti ne postoje ...Wie alt darf ein neuer Reifen sein?...https://www.adac.de/infotestrat/reifen/pflege-und-lagerung/alter/default.aspx Share this post Link to post Share on other sites
RI VW 4 Posted July 5, 2015 Da, i sad ti uzmes 3 godine staru gumu i vozis je jos 3 i imas gumu staru 6 godina dok sa druge strane uzmes svjezu gumu i nakon 3 godine voznje ona i dalje ima 3 godine. Share this post Link to post Share on other sites
josip24 0 Posted July 5, 2015 Da, i sad ti uzmes 3 godine staru gumu i vozis je jos 3 i imas gumu staru 6 godina dok sa druge strane uzmes svjezu gumu i nakon 3 godine voznje ona i dalje ima 3 godine. Slažem se. Ja kad bi uzimao gume nebi uzeo stariju gumu od godinu dana, čak možda i od 6 mjeseci. Share this post Link to post Share on other sites
<TDI> 585 Posted July 5, 2015 Svatko treba sam odlučiti što njemu najbolje odgovara i tvoja teza RI VW stoji. Jedini uvjet koji bi kod mene imao razloga za kupovinu gume do tri godine starosti je vrlo povoljna cijena i ništa drugo. I sam ADAC preporuča što noviju gumu pa prema tomu nema se tu što puno razmišljati. Znači uzmi gumu sa što svježijim DOT-om, pogotovo ako je cijena ista za novu gumu staru par mjeseci, godinu dana ili do tri godine. Share this post Link to post Share on other sites
Nikki 0 Posted July 5, 2015 Zasto onda ne kupujete "godisnjake" ili dvogodisnjake po punoj cijeni auta nego sa ogromnim popustima (pogotovo ovi stari 2 god ili vise sa 0km)...? Zato sto se gleda kad je proizveden a ne kad je poceo voziti i po tome je u startu manje vrijedan. Moj mercedes je proizvodnja pocetak 2006 a prva rega 12/2008... ali cijena mu se gledao kao 2006 Share this post Link to post Share on other sites
RI VW 4 Posted July 5, 2015 Jer moras biti budala kupiti 2 godine star auto za cijenu 2 godine mlađeg. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 5, 2015 Zasto onda ne kupujete "godisnjake" ili dvogodisnjake po punoj cijeni auta nego sa ogromnim popustima (pogotovo ovi stari 2 god ili vise sa 0km)...? Zato sto se gleda kad je proizveden a ne kad je poceo voziti i po tome je u startu manje vrijedan. Moj mercedes je proizvodnja pocetak 2006 a prva rega 12/2008... ali cijena mu se gledao kao 2006 Taj iz 2006 nije isti kao i ovaj iz 2008. Je kao model ali recimo noviji su moduli u njemu i hrpa toga kaj se ne vidi iz vana. Kroz godine svim modelima se ispravljaju raznorazne greske pa se ce se ovom iz 2006 nekaj trgati sto ovom iz 2008 nece i tak... Passat 2006 i 2008, razlike u maglenkama, gatewayu, i svasta cemu... modeli guma se ne razlikuju na taj nacin. Nego, sto jos ako je ova guma iz 2014 iz bolje tvornice gdje koriste bolje materijale nego ova iz 2015? Share this post Link to post Share on other sites
josip24 0 Posted July 5, 2015 Taj iz 2006 nije isti kao i ovaj iz 2008. Je kao model ali recimo noviji su moduli u njemu i hrpa toga kaj se ne vidi iz vana. Kroz godine svim modelima se ispravljaju raznorazne greske pa se ce se ovom iz 2006 nekaj trgati sto ovom iz 2008 nece i tak... Passat 2006 i 2008, razlike u maglenkama, gatewayu, i svasta cemu... modeli guma se ne razlikuju na taj nacin. Nego, sto jos ako je ova guma iz 2014 iz bolje tvornice gdje koriste bolje materijale nego ova iz 2015? Ili to ako guma nije skladitena po propisima to se tiče temperature i izlaganju svijetlosti ili nedaj bože suncu. Pa ti kupi gumu koja je promijenila 10 temperaturnih razlika i bila izložena suncu. Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 5, 2015 To je druga prica a vrijedi za sve proizvode u bilo kojoj grani industrije Share this post Link to post Share on other sites
Nikki 0 Posted July 6, 2015 Nije pitanje modela nego vrijednosti u novcu i samog stanja. Pravilno skladistenje je termin za budale. 3 godine je 3 godine, pa da je neznam kako skladisteno. I zato mora biti na popustu, nemoze po punoj cijeni Share this post Link to post Share on other sites
kostolomac_cro 13 Posted July 6, 2015 (edited) Ne kupujem starije od 1 god. štoviše gledam da su mi što novije, zadnje što sam uzeo bile su par tjedana stare, a i tu di uzimam uvijek imaju na stanju samo najnoviji DOT. Nema šanse da kupim 3 godine stare gume kako god one bilo dobro skladištene po punoj cijeni. Edited July 6, 2015 by kostolomac_cro Share this post Link to post Share on other sites
josip24 0 Posted July 6, 2015 Nije pitanje modela nego vrijednosti u novcu i samog stanja. Pravilno skladistenje je termin za budale. 3 godine je 3 godine, pa da je neznam kako skladisteno. I zato mora biti na popustu, nemoze po punoj cijeni Onda si i ti budala koja če uzeti tri godine staru gumu koja je bila na vlažnome pa na temp od 30 ,izložena tako desetak puta u krug. Pa nebi je stavio na auto da mi je netko pokloni. Share this post Link to post Share on other sites
MarinoL 0 Posted July 6, 2015 Kupiš gumu sa dobrim popustom iz primjer 2012 koja je dobro skladištena i dođeš za dvije godine na tehnički pa ti kažu da ih moraš mijenjat jer su već stare 5 godina a imaju profila 6-7 mm. Share this post Link to post Share on other sites
Nikki 0 Posted July 6, 2015 Ne josipe, ja necu uzeti gumu stariju od 6-12 mjeseci. U tom je poanta. Daj citaj malo sto pisem Share this post Link to post Share on other sites
projektilski 277 Posted July 6, 2015 Na tehnickom te samo mogu upozoriti da je guma stara toliko i toliko ali te ne mogu tjerati da je mjenjas ako ima dovoljno mesa. Share this post Link to post Share on other sites
MarinoL 0 Posted July 7, 2015 Na tehnickom te samo mogu upozoriti da je guma stara toliko i toliko ali te ne mogu tjerati da je mjenjas ako ima dovoljno mesa. Varaš se. Mogu te tjerat da mijenjaš. Znam par slučajeva. Share this post Link to post Share on other sites