Guest Berislav Posted June 4, 2009 Prije dva dana sam rastavio turbinu KKK, sa 2.5 TDI AEL motora. Bila je sva puna aditiva i zalivena uljem, i osovina se jako tesko rotirala. Nakon dva dana namakanja u WD 40 i pazljivog skidanja kompresorkog dijela i pogonskog dijela (na ispusnoj grani), dosao sam do lopatica. Nakon pranja u benzinu i Felixu, laopatice se okrecu ponovno kao zvrk, ali svejedno bi trebao jos otpustiti maticu koja drzi kompresorsku lopaticu na usisnoj strani turbine. To treba napraviti pazjlivo, i sto je najvaznije koliko sam imao prilike citati po netu, da se ta matica otpusta u SMJERU kazaljke na satu, a ne kao kod svih ostalih navoja. Prije toga bi trebao oznaciti polozaj jednog i drugog propelera da se kasnije vrati u isti polozaj, ali ja cu to sve odnijeti jednom covjeku koji ce mi promjeniti sve gumice i odraditi reparaciju i balans. Slike slijede uskoro. Share this post Link to post Share on other sites
priba 0 Posted August 18, 2009 da, navoj na kompresorskoj starni (to je jedini na osovini) je LIJEVI ... dakle otpušta se udesno razlog je smjer vrtnje osovine, tako da se sam zateže, točnije da se ne odtegne pri trzajima nakon sastavljanja sve bi trebalo izbalansirati, tako da označavanje nema smisla brušenjem te matice se osovina uvodi u balans, tako da bi trebao pogoditi točno položaj osovine s lopaticama turbine, kompresorskog dijela i matice .... MI Share this post Link to post Share on other sites
KR3MN1 van den BOSCH 0 Posted August 19, 2009 stavi na miru oni turbo dok radi. Nakon 5kilometara bit če isto. Share this post Link to post Share on other sites