10 10
Scorpion

tapeciranje krova

Recommended Posts

ja sam si sam tapecirao krov.

nije ispalo najbolje, al zato drugi put cu bar znat kak kaj treba.

ljepio sam s ovim ljepilom

posudica nije identicna but you get the idea

http://www.italcro.hr/Portals/0/Slike/7Lje.../0700017000.jpg

sto se tice ljepila u spreju: to ne drzi nis kao sto je i receno

platio 200 i nekaj kuna 2 bocice

nisam zadovoljan

golf670th.jpg

Edited by blindknight

Guest Pollo
Ja sam tapecirao nebo u crni skaj i lijepio neostikom. U pocetku je bilo dobro, ali kad je zagrijalo cijeli se odljepio. Moje je preporuka da ne radite sa skajem.

mislim da to nije problem v materialu ampak limu in načunu ljepljenja(imao sam takvi problem)

Sa Neostikom nije dobro ljepiti materijale koji su dosta izloženi suncu i vrućinama!To je ljepilo koje drži do 30c,a kad po ljeti zaprži sunce,sve će se odlijepiti,znam iz iskustva! :palacg

Sta smo na kraju zakljucili? Sa kojim ljepilom da tapeciram i koji materijal da stavim i gdje da to sve kupim. Kod lokalnog tapatara sam bio i kaze da moze tapecirat ali samo u neku sivu tkaninu, a ja bi crnu. Cijena 450 kn.

zakljucak je koristiti moment ljepilo kao sto je kolega dao slicnu slicicu gore i rekao ne bas indenticno...ali ali biti spretan, ne misliti da smo spretni nego bas biti spretan i obavezno koristiti spuzvicu kao posrednika a moze i doci s materijalom koji ce se lipiti!

Sta smo na kraju zakljucili? Sa kojim ljepilom da tapeciram i koji materijal da stavim i gdje da to sve kupim. Kod lokalnog tapatara sam bio i kaze da moze tapecirat ali samo u neku sivu tkaninu, a ja bi crnu. Cijena 450 kn.

pogledaj prvi topic. piše ti i koje ljepilo i razlog zašto ne neostik. I to je Stuba ponovio prije tvog posta... To smo zaključili... Meni drži još kao i prvog dana kada sam ga zaljepio... bez obzira na -20 ili +50 stupnjeva celzijevih.

EDIT: mateo.split, to se zove post u isto vrijeme... :)

još da nadodam. Skaj koji sam ja koristio je imao na sebi nekakvu tkaninu tj. s jedne strane je skaj s druge već tvornički naljepljena tkanina. To mi je sada palo na pamet jer sam nema dugo vidio skaj "gol" sa obje strane. U tom slučaju bih preporučio ubacivanje spužvice jer spužvica kompenzira one sitne bore koje se mogu dogoditi prilikom ljepljenja.

Edited by LittleBas3rd

neostik ide, usvakom slucaju, glavni problem vam je u originalnom tapecirungu, naljepljen je na onu pjenu i vise ne drzi naj naj, zbog raznih utjecaja vremena, stoga kad skidate tapecirung, gledajte sto manje ostetit pjenu i time pazite i na tapecirung da se ne razljepi, na njega namazati neostik, pustit da se posusi do faze kada je spreman za spajanje i na njega naljepiti tkaninu- kod svakog tapetara stolica i autotapetara se moze nabaviti, najidealniji je sto se tice modeliranja po ukrutama i raznim krivinama zbog svoga krupnog nacina pletenja, ljepi se po duzini cca 30 cm , ovisno o zahtjevanjima podloge i ceka se dok ljepilo ne uhavati dovoljno i tek onda se nastavlja novi dio, zavrsna obrada je mislim jasna,

nema sumnje u neostik, elasticno ljepilo koje ima svojstva dobrog susenja u dodiru s suhim zrakom,

pletena tkanina za tapeciranje stolica ima u raznim bojama i jako dobro kontaktira s ljepilom, bit svega je pustit neostik da se lagano posusi i ona vam nece promocit materijal

ako netko ne vjeruje, imam jedne tapecirunge od dvojke ljepljene tako bog te pitaj od kada i pokusao sam fenom grijat i skidat i mucim muku, ali jako tesko ide dolje

Sta nije neostik i moment ista stvar? Ja sam koristio skaj sa nekom finom tkaninom odispod i nije izdrzalo. Mozda je problem sta je moj tapecirung od nekog materijala koji ne upija ljepilo. Inace je od TAS golfa pa je malo tvrdje.

Evo slike kako se opustio.

DSC08330.jpg

Edited by Vlajs

podlogu prije toga valja i odmastiti, definitivno, ona sma po sebi ni ne upija neostik, jer da ga upija doslo bi ti i do pjene i time bi napravilo problem da ti pojede pjenu, nesto nije dobro

neostik odgovara upravo iz razloga sto se hvata na svakakvu podlogu, ako je univerzalno ljepilo ne vidim problem, tolkia temperatura nije da utjece na njega

podlogu prije toga valja i odmastiti, definitivno, ona sma po sebi ni ne upija neostik, jer da ga upija doslo bi ti i do pjene i time bi napravilo problem da ti pojede pjenu, nesto nije dobro

neostik odgovara upravo iz razloga sto se hvata na svakakvu podlogu, ako je univerzalno ljepilo ne vidim problem, tolkia temperatura nije da utjece na njega

Odmastio i prebrusio brusnim papirom. I bilo je dobro dok nije sunce zaprzilo. Prvo su se poravnala ona udubljenja i pregibi, kao da se skaj stisnuo.

Edited by Vlajs

Sad sam se cuo sa prijateljem koji je pred 3 godine tapecirao unutrasnjost barke (stakloplastika) sa tepisonom i koristio je ljepilo u spreju "Kent multibond hs"

http://www.kenteurope.com/uk/datasheets/34353.pdf

Kaze da jos drzi. Sprej od 500ml kosta cca 115Kn

Jos cekam da se javi R32 na PM pa da vidim cime je on tapecirao nebo na Low Life-u.

Edited by Vlajs

ja sam si sam tapeciro krov ima malo nedostataka ali ja sam zadovoljan pošto je tapecirung bio sav spucan

Napisi malo kako si radio, koje ljepilo, koj materijal i stavi par slikica da vidimo kako je ispalo.

Sad sam se cuo sa prijateljem koji je pred 3 godine tapecirao unutrasnjost barke (stakloplastika) sa tepisonom i koristio je ljepilo u spreju "Kent multibond hs"

http://www.kenteurope.com/uk/datasheets/34353.pdf

Kaze da jos drzi. Sprej od 500ml kosta cca 115Kn

Jos cekam da se javi R32 na PM pa da vidim cime je on tapecirao nebo na Low Life-u.

Ja sam tapacirao krov s tim sprejom i nista bas nista smece najbolje ti je uzet ono ljepilo od 1 l u kantici zute boje,, s njim sam lipio ljetos i hvala bogu jos nema promjena! nemogu se sejtit kako se tocno zove ali stvarno je ljpilo dobro!

Ja sam tapacirao krov s tim sprejom i nista bas nista smece najbolje ti je uzet ono ljepilo od 1 l u kantici zute boje,, s njim sam lipio ljetos i hvala bogu jos nema promjena! nemogu se sejtit kako se tocno zove ali stvarno je ljpilo dobro!

Koji materijal si koristio? Isti oba puta? Imas kakve slike?

gle taj neostik ce ti drzat sve podloge koje imaju na sebi ona sitna vlakna, a recimo da ljepis goli skaj bez preparacije naravno da ce se odvajat s vremenom, tako su i original tapeti ljepljeni nekom impregnacijom na spricanje koja je s vreemnom izgubila svojstva, po mom i dalje neostik broj 1

Guest corrado..

Vidi ja se sa tim nisam htio hebati , imam kolegu koj je vrhunski tapetar i za 180kn mi je rješio krovni tapacirung nema ni najmanje greškice sve pet, i opet je normalno crni ko i originalni ... :D

Mene zanima dali bi se moglo kako po postojecoj podlogi,tj. tkanini zalipit nova??

Meni lipo stoji tapicirung i nigdi nevisi nego mi je na par mista rasparano pa san ja mislija novu tkaninu zalipit po postojecoj!

Nadan se da nisan sad kakvu glupost izlanija sa ovin upiton :mellow: !

Guest Mario MK1
Disclaimer/Upozorenje!

Naredni DIY tekst je informativne prirode. Detalji o rastavljanju (polo??aj vijaka, njihova veličina i sl.) odnose se na VW Passata *93. godi??te, popularan kao 35i linija. Za sve ostale marke i tipove automobila je slična stvar. ? to se tiče samog tapeciranja, stvar ??ljaka. Meni je izdr??alo cjelo ljeto, a auto mi je tamnoplavi. Za sada nema nigdje nikakvih naznaka slabosti (da bi se odlijepljivalo ili sl.). Garanciju na takav posao mi nitko nije davao i to je bio razlog ??to sam se u to upustio sam.

POČETAK:

Evo 'vako. Ovo je bio problem:

wwaa234004sn3.th.jpg wwaa234005dj6.th.jpg

Potrebno za rad:

wwaa234009em2.th.jpg

Izvijač kri??ni srednji, igla ili ??penadla, francuski ili okasti ključ za vijak od pojaseva, par jakih ruku, 2x 800 ml ljepila Moment Kraftkleber, kist (bar 40mm ??irine), skalpel ili ??kare, srednja doza strpljenja.

1. Skinuti krov. Kako?

-Francuskim ključem skinuti vijak dr??ača pojasa. Zatim skinuti plastiku između prednjih i zadnjih vrata (bez straha krenuti odozdola prema gore, nema skrivenih vijaka).

-Zatim poskidati sjenila i rasvjetu te rasvjetu kod stra??njih vrata

-Iglom skinuti u svakom "??toku" mali okrugli čep (pokriva jedan vijak a nalazi se sa gornje strane i lako je uočljiv)

-Skinuti vijke i plastike. (obratiti pozornost gdje ide koji vijak jer nisu svi isti niti navojem niti du??inom)

-Oboriti stra??nju klupu, a prednja sjedala povući max naprijed i poleći naslon unatrag.

-Krov ide kroz gepek van. Treba biti jako pa??ljiv prilikom savijanja krova jer je od kartona i vrlo lako puca.

2. Očistiti krov. Kako?

-Sada kada je krov vani (i nadam se cijel) treba skinuti stari tapecirung i očistiti krov. Dovoljo će biti krov "očetkati" ili čvr??ćom metlom tj. metlicom ili tvrdom četkom (nikako čeličnom četkom).

-Nakon četkanja nije potrebno prati nikakvim razrijeđivačima i sl. otapalima. Neka ostane na dodir onako malo ljepljivo. bitno je samo skinuti mehaničku nečistoću.

3. Lijepiti novi tapecirung. Kako?

-Tkaninu za tapeciranje (u mom slučaju plavi skaj tj. eko-ko??a dimenzija ??=1400mm d=2000mm) odmjerite po krovu tako da je vi??ak sa svih strana otprilike jednako raspoređen. Za sada vi??ak nemojte rezati. Ni onaj sa strane ni onaj po du??ini.

-Pripremiti lijepilo i kist. Za ljepilo sam uzeo Moment Kraftkleber jer je deklariran za temp. do 110 stupnjeva Celzijusevih. A koliko podnosi minusa to ne znam. U Merkuru je cijena kantice od 800ml otprilike 43 kn. Ukupno sam potro??io kanticu i pol.

-Krećemo sa lijepljenjem stra??nje strane krova jer je "ravnija tj. jednostavnija). Kistom namazati otprilike 15ak cm od kraja krova. Dobro razvući lijepilo i na krovu i na tkanini. Čekati da lijepilo bude suho na dodir pa tek onda spajati. Najbolje je uzeti suhu i čistu krpicu i njome stiskati tapacirung na krov, Bitno je znati da kada stavljate tapacirung ne smijete naborati tkaninu jer je poslije sigurno nećete moći izravnati...

-Gornji postupak ponoviti toliko puta dok ne dođete do dijela gdje su sjenila i grba od sredi??njeg djela rasvjete. Tu vam se u principu podrazumijeva da ćete nastaviti lijepiti na isti način, samo smanjite korak lijepljenja. Za duplo npr. 7cm.

-Za kraj popravite rubove. Ukoliko se negdje nije dobro primilo.

-Pod pretpostavkom da ste uspje??no (??to znači da ste zadovoljni dosad učinjenim) zalijepili tapacirung. Odite ne??to pojesti i popiti dok se ljepilo ne sasu??i do kraja.

-U nastavku okrećemo krov naopako. Na svakom pregibu ??karama ili skalpelom napravite rez da bi ljep??e mogli zaljepiti tkaninu. Sada je dobro vrijeme za odrezati vi??ak tkanine. Jedno 5 cm od ruba krova je i vi??e nego dovoljno za napraviti preklop i tako ga zalijepiti. Dan su??enja i sve 5.

Ovako to izgleda prilikom su??enja u podrumu:

wwaa234013qh1.th.jpg wwaa234014qp3.th.jpg

4.Vratiti krov. Kako?

-Vrlo jednostavno (hehe). Samo obrnite redoslijed postupaka iz točke jedan (1)

-Obratite pa??nju na činjenicu da je krov sada krući tj. izgubio je na ionako jadnoj elastičnosti i treba biti jaaako pa??ljiv prilikom vraćanja istog kroz prtlja??nik iliti gepek.

THE END

Krov će smrditi po ljepilu jo?? neko vrijeme. Ako imate prilike luftati auto u gara??i ili sl, to će pomoći da se rije??ite smrada ne??to prije nego ja...

Ovako to izgleda namontirano u autu, samo jo?? treba staviti plastike od "??tokova"

wwaa234015pt4.th.jpg

Ne garantiram da će lijepo ispasti ako netko bude stavljao ne??to drugo a ne skaj (eko ko??u) koja je nepropusna. Razmi??ljao sam o kori??tenju silikona prilikom lijepljenja, ali mislim da bi to ispalo neravno i trebalo bi du??e vremena da se osu??i. Ako netko proba na taj način neka javi rezultate. Sve u svemu. Cijeli postupak me ko??tao (ljepilo+tkanina+kist=90+80+5) 175 kuna za jedan dan posla i jedan sat idućeg jutra za monta??u i usisavanje auta. Stavio sam par slikica. Nisu neke kvalitete ali shvatiti ćete bit. Sada se razmi??ljam da bi bilo bolje u crnoj boji, ali nema veze i prilično kuul izgleda bijela boja sjenila.... :)

EDIT: Stavljene veće slike unutar post-a!

Da li je princip skidanja krova isti kod audi 90 ?

al nitko ne govori gdje te tkanine ima za kupit? ima toga gdje u Sis-mos županiji da ne idem u zg...? thx

imas to kupit svukuda gdje se prodaju ono za sivanje roba itd...

ja neznam sta da radim s tapecirungom krovnim u passatu... sjebano to za vadit sve van a i nemam ja to di raditi baš.... a nigdje za nabaviti polovni krov tapecirani .. ostala je samo neka spužva narančasta a tapete nema pa to izgleda odvratno.. narančasta spužva koja se runi... :mellow:

Dali netko poznaje kakvog majstora u okolici Makarske te da ima kontakt broj ?

Malo mi se odljepio tapecirung povise suvozaca pa bi to htio sto prije napravit dok se nije raširilo.

Split,Imotski,Ploce,Metkovic i tako .. ? :D

ja sam vec popizdio s time... tak da cu ja tu plastiku izvadit ošmirglat od spužve i obojat crnim autolakom :D

imas to kupit svukuda gdje se prodaju ono za sivanje roba itd...

sad si mi sve rekao....ima toga i kod mene u kt ali ne prodaju samo tkaninu, moras im donest na tapeciranje a traze me za krov 500kn...reko mrs, radije to sam napravim...

10 10