10 10
Scorpion

tapeciranje krova

Recommended Posts

Mateijal sam kupio u jednoj trgovini sa platnima, kostao je 200 i par kuna... Trazio sam sto mekaniji i rastezljiv materijal da bi ga lakse mogao navuci na one izbocine i udubljenja. Materijal je bio dosta debel pa sam mogao vise ljepila stavljati a da ne probije kroz platno. Ljepio sam sa Patex ljepilom, kupio sam dvije kantice, nekih 40-ak kuna je jedna, kupio u metrou...

Postupak je sljeeci:

Prvo sam odljepio staro platno i zatim dobro ocistio tapecirung jer ispod platna ostane nesto kao tanki sloj spuzve, traba sve to maknuti i sto bolje ocistiti. Nakon ciscenja sam stavljao ljepilo, krenuo sam kistom pa mi se to bas i nije svidjelo...uzeo sam malu špahlicu i sa njom nanosio ljepilo na tapecirung. Krenuo sam od zadnje strane prema naprijed, ljepilo sam stavljao po nekih 15 cm pa da stoji par minuta i onda platno i tako sve do prednjeg kraja tapecirunga. Malo je zeznuto oko onih udubljenja i izbocina... Kao pomoc su mi dobro dosle kvačice za rublje. Drugi dan sam izrezao rupu gdje je siber i sve rubove obrezao i ponovo prosao po njima sa ljepilom gdje nije dobro uhvatilo...

I to je od prilike to... Treba dosta zivaca ali isplati se...

Radio sam to negdje u 5 mjesecu prosle god. i cijelo ljeto je proslo, stajao i na suncu i svugdje ali nista se nije odljepilo...

Edited by zvonac

jesi to kupio u dekoru? svet-mar

igor_zg, ma ako nema nadjemo, imam trgovackog putnika koji mi je to vec dovozio, radio sam s tim sprejevima, ali ljepio sam skaj sa dosta zahvalnom straznjom stranom direkt za spuznu, a ljepio sam i neki mikrofibra materijal koji ima spuzvicu cca 3mm za spuzvu, e taj je nezahvalan jer se skontaju otisci gdje bolje primi ljepilo, tj gdje ste stisnuli rukom dok je primalo ljepilo

ja sam vec popizdio s time... tak da cu ja tu plastiku izvadit ošmirglat od spužve i obojat crnim autolakom :D

To je čini se jedino rješenje, meni se isto odljepljuje čim zagrije blizu 30 stupnjeva vani, nije vrijedno zajebancije, ja ću autolakireru nek mi prefarba nekom bojom i miran sam.

Edited by Gustavo

Ja sam koristio metastick 50, lijepilo za tkanine, malo ga je jebada nanosit jer se jako brzo suši, a zasad mi auto još nije bio na +30 :)

pitao sam Vitrum cijene za tapeciranje, vele krov je 800 kn a sicevi su 7000 kn koza, 4000 skaj.

Jel to malko previse ili kaj? A jos zelim i instrument tablu, pa vrata...

Guest O84GT

Danas popodne krenio sa tapeciranjem neba na autu.Radi se o golfu 3 sa siberom.Ima malo zajebancije oko sibera i tih udubljenja ali ide nije neki problem,koristio sam kao materijal skaj,a ljepio sa ljepilom za tkanine i nisam nasao neko koje drzi na temperaturi vecoj od +50 al sto je tu je(jebeni zadar nema za kupiti ni cackalica kamo li nesto specijalnije od toga),dolazi ljeto pa cemo vidjeti koliko drzi.

Topic mi je pomogao oko rada i zahvalan sam svima oko svojih izlaganja jer mi je stvarno puno pomoglo.

:palacg

Kako ti je bilo oko suncobrana? Jeli se materijal dosta rastegnuo da si uspio popunit sve površine?

Danas popodne krenio sa tapeciranjem neba na autu.Radi se o golfu 3 sa siberom.Ima malo zajebancije oko sibera i tih udubljenja ali ide nije neki problem,koristio sam kao materijal skaj,a ljepio sa ljepilom za tkanine i nisam nasao neko koje drzi na temperaturi vecoj od +50 al sto je tu je(jebeni zadar nema za kupiti ni cackalica kamo li nesto specijalnije od toga),dolazi ljeto pa cemo vidjeti koliko drzi.

Topic mi je pomogao oko rada i zahvalan sam svima oko svojih izlaganja jer mi je stvarno puno pomoglo.

:palacg

Hmm malo me strah vecih temperatura, a dobro znamo kako sad bude pakao u autima + neznam kako ce se ponasat,ako npr. moras neko kemijsko odraditi ili neke fleke skidat ako dodju gore..

:rolleyes:

Edited by dpeic2

Guest O84GT
Kako ti je bilo oko suncobrana? Jeli se materijal dosta rastegnuo da si uspio popunit sve površine?

Na nekim se mjestima rastegnuo a na nekim se skupio tako da se tu stvarno treba malo vise igrati.

sve je popunjeno i jutros kad sam dosao jer sam ostavio da se preko noci ljepilo do kraja osusi,nigdje nije bilo baloncica niti icega,ja sam pre zadovoljan a sto se tice kemijskog i fleka,davno smo radili pizdarije u autu i sve ostalo tako da cu kad dodje vrijeme kemijskog,skiniti tapecirung i ponovno zaljepiti drugi(jeftinije je),okacim sliku kad zavrsim.

Vi koji imate siber, jeste skidali onu bijelu plastiku pomocu koje se poklopac sibera vuce naprijed natrag ?

Kako ste ucvrstili tu plastiku bijeli natrag kod sastavljanja posto je ona nekako u serijskoj izvedbi zalivena kroz rupe .. Jednom kada se to potrga kako natrag ?

Guest O84GT
Vi koji imate siber, jeste skidali onu bijelu plastiku pomocu koje se poklopac sibera vuce naprijed natrag ?

Kako ste ucvrstili tu plastiku bijeli natrag kod sastavljanja posto je ona nekako u serijskoj izvedbi zalivena kroz rupe .. Jednom kada se to potrga kako natrag ?

Skinuo ju jer ako ju ne skines ne mozes zaljepiti novi tapecirung.

Da u pravu si ona je tvornicki zavarena ili ti zalivena pa onda posto nema druge ja sam sa lemilicom ugrijao varove i sad kad ju budem ponovno vracao cu je opet nanaovo zavariti,jer nema drugog nacina osim puknuti ju prilikom vadjenja :palacg

Skinuo ju jer ako ju ne skines ne mozes zaljepiti novi tapecirung.

Da u pravu si ona je tvornicki zavarena ili ti zalivena pa onda posto nema druge ja sam sa lemilicom ugrijao varove i sad kad ju budem ponovno vracao cu je opet nanaovo zavariti,jer nema drugog nacina osim puknuti ju prilikom vadjenja :palacg

E pa to sam i ja napravio i cijela prica je drzala oko evo...godinu i pol i sada mi se valjda od vibracija to sto sam lemilicom ugrijao i zaljepio to nekako odvojilo i ne drzi nego proizvodi glupe zvukove i vibrira u voznji.

Neznam koja je alternativa, silikon i kojekakva ljepila nece pomoci jer ne drze..

nisi dobro zavario, postoji metoda kojom se to skida, mislim da je upresano a ne zavareno

ako te ikada zeza tako nesto, najbolje ljepilo je TIP-TOP dvokomponentno, firme REMA, ako drzi spojeve tansportne trake koja nosi nekoliko tonu zemlje na ciglani moze i plastikicu

Guest O84GT
nisi dobro zavario, postoji metoda kojom se to skida, mislim da je upresano a ne zavareno

ako te ikada zeza tako nesto, najbolje ljepilo je TIP-TOP dvokomponentno, firme REMA, ako drzi spojeve tansportne trake koja nosi nekoliko tonu zemlje na ciglani moze i plastikicu

Da upresano je,bravo nikako skuziti kako bi to opisao :lol2

Hvala na informaciji vezano za ljepilo :palacg ,isto sam prije montaze plastike htio staviti na 3 mjesta kao tocke od sike brtvilo+ljepilo,jer se to nakon godina moze lako skinuti jer nikad ne stvrdne do kraja-uvijek je elasticno.

To ima u tubi kupiti ko silikon i to je strava stvar jer je jedno od najboljih brtvila,cak se koristi za brodske palube jer ima postotak gume u sebi i ostaje dugo godina elasticno.

ma ide to van, kako bi ti onda na novijem vwu ti je puno toga tako slagano, sve ti je na klik, bas na te sisteme, jadno, nikako

E pa to sam i ja napravio i cijela prica je drzala oko evo...godinu i pol i sada mi se valjda od vibracija to sto sam lemilicom ugrijao i zaljepio to nekako odvojilo i ne drzi nego proizvodi glupe zvukove i vibrira u voznji.

Neznam koja je alternativa, silikon i kojekakva ljepila nece pomoci jer ne drze..

Meni je tapetar to zavidao sa 4 vidice i drži već 3 godine bez grča

Meni je tapetar to zavidao sa 4 vidice i drži već 3 godine bez grča

To je i meni palo napamet dok nisam saznao za ovo neko turbo ljepilo

Evo ja se ubrzo planiram bacit na taj posao, tapiciranje/ljepljenje krova. Ne vidi se baš na slici ali meni se komplet tapicirung odljepio osim naprijed. Sad mene zanima dali bi se mogla iskoristit ova stara tkanina koje se objasila? mislio sam da bi sve skinuo i fino oprao i očistio i onda zaljepio nazad ili ne nemoguče to? možda se previse rastegne nakon pranja? Dali se isplati zejeb.. s tiime ili da kupim novu tkaninu?

Evo tako izgleda približno:

Uglavnom posvugdje je odpustilo.

dsc00220v.jpg

Guest O84GT

Nemozes ju iskoristiti iz jedinog razloga sto ce ljepilo proci kroz nju jer je ona ni pola mm debela,kuzis?

Na nebu kad ga skines ce ti ostati ostatak spuzvice od postojece tkanine jos zaljepljene,to moras odljepiti skroz da dodjes do samog neba,nakon toga lagano pocistiti sa nekom mekanom cetkom i dobro ispuhati,ni slucajno se nemoj prstima dok skidas oslanjati na nebo(ostati ce ti otisci)i kad zaljepis zkaninu sve se vidi :palacg

Ja sam evo bas ovaj tren zavrsio s tapoeciranje,citaj,biti ce ti od pomoci,sretno!!

Puno hvala na tim informacijama :fakjea

A šta se tiče ljepila, netko je spomenuo ono moment u kantici (žuto crnoj ) upravo to namjeravam koristit, valjda bude uredu.

Sad još da tkaninu nabavim i onda se bacam na posao.

A šta se tiče redosljeda skidanja neba? prvo odšerafim sve elemente onda počnem od iza prema naprijed "čupat" bočne plastike? Ima koji skriveni šeraf ili treba na šta posebno pazit? Nešto sam čitao da se znalo desit da nebo pukne?

Guest O84GT

Nebo ne moze nikako puknuti jer nema niti jedan saraf koji ga drzi,znaci nebo je ucvrsceno sa plastikama oninm sa strane i kad njih skines ono ide doli bez ikakvog beda,pripazi na one zadnje plastike kod portapaka jer one drze ko lude,imaju svaka strana po 3 limene tiple u kojima stoje ucvrscene,uzmi veliki odvijac i deblji malo da ti posluzi ko poluga i zakaci ga ispod uha tiple i karoserije i onda izvadi vani jer ce ti jedino tako plastike ostati citave,vjeruj mi drze ko sam vrag te tiple.

Evo posto je i meni taj tapacirung otpao na passatu B4, procitao sam topic i vidio sam da neki od vas skidaju onu spuzvicu narancastu i lijepe na plastiku a neki ne ? e sad dali je bolje na spuzvicu lijepiti ili ne i cime ? I dali netko ima nekakve upute kako se skida krov na B4 limuzini ? :zivio

Evo posto je i meni taj tapacirung otpao na passatu B4, procitao sam topic i vidio sam da neki od vas skidaju onu spuzvicu narancastu i lijepe na plastiku a neki ne ? e sad dali je bolje na spuzvicu lijepiti ili ne i cime ? I dali netko ima nekakve upute kako se skida krov na B4 limuzini ? :zivio

ja se isto spremam za radove na krovu vrlo skoro :) ..... nakon hrpe pročitanih postova na ove teme, ja planiram ovako: očistiti sve do plastike i uzeti crni materijal sa spužvicom od cca 3-4 mm, i lijepiti s Patex univerzal ljepilom u kantici koje drži do 110 C. Mislim da bi to trebalo izdržati ljetne žege. Osim toga mislim da je crni materijal bolji u slučaju da ljepilo negdje probije jer se na crnom manje vidi fleka i općenito se "ne prlja", a i nekako mi izgleda fora to crno gledao sam na youtube profiće kako rade. Spužvica je bitna da upije višak ljepila i da kompezira bore u uglovima... ako netko ima još kakav pametan savjet neka baci... :zivio fora bi recimo bilo naći neku lampicu i spojiti je pozadi poviše sjedala...

A gdje kupiti takav materijal? Ako je moguce kakva preporuka na riječkom području :)

Guest O84GT
ja se isto spremam za radove na krovu vrlo skoro :) ..... nakon hrpe pročitanih postova na ove teme, ja planiram ovako: očistiti sve do plastike i uzeti crni materijal sa spužvicom od cca 3-4 mm, i lijepiti s Patex univerzal ljepilom u kantici koje drži do 110 C. Mislim da bi to trebalo izdržati ljetne žege. Osim toga mislim da je crni materijal bolji u slučaju da ljepilo negdje probije jer se na crnom manje vidi fleka i općenito se "ne prlja", a i nekako mi izgleda fora to crno gledao sam na youtube profiće kako rade. Spužvica je bitna da upije višak ljepila i da kompezira bore u uglovima... ako netko ima još kakav pametan savjet neka baci... :zivio fora bi recimo bilo naći neku lampicu i spojiti je pozadi poviše sjedala...

Ja sam koristio univerzalno ljepilo koje drzi do +40 C pa evo svaki dan je auto na ovoj paklenoj vrucini i nebo uopce nije vruce iako je auto crne boje tako da je to tvoje ljepilo i vise nego dobro.

Mislim da se oko ljepila mi previse zamaramo,mislim da je bitnije postivati nacin rada sa ljepilom da bi posao dugotrajno ostao dobar.

Nakon sto sam zaljepio novu tkaninu ostavio nebo sam da se susi 2-3 dana i onda tek montaza.

10 10