0
Turbak

MK1 1.6TD

Recommended Posts

Da .... eto ......

Golf mk1 1.6 TD sa getribom 5 brzina ...

Prvo je bio problem malo ubaciti u 5 ali kad sam jače pritisnuo mijenjač u desno i naprijed gurnuo upala je u brzinu bez problema -- Rikverc je normalno radio (Stisneš dole pa gore lijevo radi bez greške)

Sad odjednom mi ručica propadne dole i ostane vibrirati na onoj poluzi koja dolazi od naprijed od birača brzina ... ja ju isčupam i dalje mogu nekako mijenjati brzine ...

zatim uspijem nabaviti garnituru palstika za reparaciju mijenjača u kabini i to mi mehaničar zamijeni ..... ali sad se mijenja ok al nemam više one graniice kad trebam za rikverc stisnuti mijenjač nego ga samo gurnem i on upada u rikverc .... ali sad nemogu i da hoću stisnuti mijenjač dole neda se više ko i prije .... kaj da radim??

pitam u tokiću i kaže da nema uopce više za kupit te garniture plastika za složiti mijenjač u kabini ....

jer tko kupovao te plastike, zapravo jer postoji razlika između tih plastika za getribu s 5 ili s 4 brzine ... jer to ko radio ...

cak bi dao nekome da mi te sve plastike i polugice naprijed odradi da to funkcionira kak se spada ...

znači rikverc je na mjestu prve?

Graničnik ti je na plastici od te palice...mali plastični nos koji se vremenom istroši. Nakon tog kao popravka nebi smjelo se sad to događat da nema graničnik za rikverc,mozda samo treba uštelat brzine tj sami hod ručice u kabini....

pa neznam .... normalno mogu mijenjat brzine jedino kaj mjenjač nije precizan nego lako mogu umjesto prve pogoditi rikverc ili treču ... i kad ga u rikverc ubacivam nije potrebno stisnuti mijenjač, a i neda se stisnuti poluga mijenjača prema dole .. .

To je netko aljkavo napravio.... 5ta brzina je normalna il je jos vise u desno?

To je netko aljkavo napravio.... 5ta brzina je normalna il je jos vise u desno?

točno tako, vjerovatno nije zacrtao gdje je prije išla poluga..

znači tu gdje se poluga spaja na ovu ruku imaš zubiće i ako fališ koji razje..brzine

IMG_3343.jpg

Vidim netko ima iskustva s tim :) To je lako uštelovat al to u 2je ide lakše (kao i dosta drugih stvari :) )

normalno mogu mijenjat brzine jedino kaj mjenjač nije precizan nego lako mogu umjesto prve pogoditi rikverc ili treču ... i kad ga u rikverc ubacivam nije potrebno stisnuti mijenjač, a i neda se stisnuti poluga mijenjača prema dole .. .

Ista je stvar i kod mene samo sto je kod mene to od prvog dana otkako san ga dopelja doma.. U pocetku je bilo malo problem pogodit u prvu ko sto ti kazes ali sad saltam ko veliki :lol2 ,jedino sto se meni da rucica stisnut prema dole al to nema nikakvu funkciju,e i da moja je getriba od 4br .

Sad i mene zanima dali su te plastike u kabini iste za getribu od 4 ili 5 br,i dali je isti birac jer iman 4T getribu koju bi tija stavit al sad me jedino to muci da neskidam 2 puta bezveze,tj ako samo zaminin getribe oce li se normalno saltat i u 5 br??

To u kabini ti je isto... Samo je vazno da nije šaltung od 1.1-1.3 motora

To u kabini ti je isto... Samo je vazno da nije šaltung od 1.1-1.3 motora

Aha,hvala..

A sto je sa biracem,dal i on ostaje isti za getribu sa 4 i 5 brzina ili se mora prominit??

imam sličan problem, znaći palica mjenjaća je stalno dolje i kad hoću u prvu pogodim rikverc ili treću.

kaj nema za kupiti taj set za reparaturu?

imam sličan problem, znaći palica mjenjaća je stalno dolje i kad hoću u prvu pogodim rikverc ili treću.

kaj nema za kupiti taj set za reparaturu?

ima..komplet dođe 190 kn, ja ga stavio na svog keca, razlika 3 svjetlosne godine

ima..komplet dođe 190 kn, ja ga stavio na svog keca, razlika 3 svjetlosne godine

e to mi se sviđa :bravo

sutra kad izmjenim kočnice idem u šoping.

jel to ima u slobodnoj prodaji ili samo u ovlaštenima?

jel orginal ili?

Slobodna prodaja ofkors.. u ovlaštenom ce te blijedo pogledat i nakon nekiliko min dat ti cifru i onda ces ti njih blijedo pogledat :)

Graničnik za rikverc je na polugi u kabini... Na šasiji je plastični klizač po kojem klizi taj naš graničnik i tako ušaltamo u 1vu brzinu.Pritiskajući palicu dolje onda graničnik ide ispod klizača i tako poluga ide još lijevo i to je pozicija rikverca.

Kad se graničnik istroši ručica ide previše lijevo i eto ušaltamo u rikverc...

Označeno crvenom bojom oba djela (na polugi i na "šasiji")

xp9bps.jpg

To bi ovako nekako izgledalo na samoj polugi-palici mjenjača u kabini

2iw0fh5.jpg

Razlika 4 i 5 brzina je samo u jednoj maloj polugici na saltungu getribe (one polugice sa plastičnim kapicama)

Polugica na 4brz mjenjaču koja neodgovara za 5brz mjenjač...nije iste dužine

2nggzdf.jpg

Edited by AUTOFREAK

kupi si nove stangice na getribi i postelaj kod nekoga brzine tak sam i ja sebi. stangice su ti po 20 kn tak nest :palacg

Slobodna prodaja ofkors.. u ovlaštenom ce te blijedo pogledat i nakon nekiliko min dat ti cifru i onda ces ti njih blijedo pogledat :)

Graničnik za rikverc je na polugi u kabini... Na šasiji je plastični klizač po kojem klizi taj naš graničnik i tako ušaltamo u 1vu brzinu.Pritiskajući palicu dolje onda graničnik ide ispod klizača i tako poluga ide još lijevo i to je pozicija rikverca.

Kad se graničnik istroši ručica ide previše lijevo i eto ušaltamo u rikverc...

Označeno crvenom bojom oba djela (na polugi i na "šasiji")

xp9bps.jpg

To bi ovako nekako izgledalo na samoj polugi-palici mjenjača u kabini

2iw0fh5.jpg

Razlika 4 i 5 brzina je samo u jednoj maloj polugici na saltungu getribe (one polugice sa plastičnim kapicama)

2nggzdf.jpg

Stari ja te volim :wub: !! :respekt:respekt

Da je vama znat cega san se ja svega naslusa kod ovih svojih "majstora",pa to su bile procedure nemile ma koje procedure astronomska fizika..

ma evo u petak mi se razletela getriba ... odnosno 5. brzina se je sje .... i sad ja stavim drugu getribu i štangica ona krača koja reagira kad pomičeš mijenjač lijevo desno u kabuni imam dvije i oba dvije različite i niti jedna ne paše ... sa jednom nemam rikverc .. a sa drugom nemam 5 brzinu ...

na kraju sam ju razrezal i složil joj navoj da ju mogu štelati i sad sam uspel dobiti sve brzine .....

ali me još uvjek jeb .... onaj graničnik .... jer da u rikverc bubnem netrebam stisnuti mijenjač ..... a ona bijela plastika ne izgleda potrošena .... jer se je prije normalno šaltalo ... neznam .... budem probal sa drugog keca skinuti tu ručku da vidim kak bu s njom .........

2nggzdf.jpg

Dali je to jedina razlika u cijelom šaltung mehanizmu između 4 i 5 brzina?

Znači može se staviti cijeli komplet šaltung mehanizam( uključujući i birač u kabini) od 4 brzine na getribu od 5 brzina samo se promjeni ta štangica?

Nije samo u toj kratkoj razlika, obje stangice sa plasticnim kuglastim zglobovima su drugacije. Ona dulja, poprecna, se isto razlikuje po duljini i drugacije je savijena.

No jos vaznije od toga, drugacija je poluga na samom kraju sipke koja ide od mjenjaca prema motornom prostoru... Ona od spigane limene trake sa metalnom kuglicom na vrhu, na koju se spaja ova dulja stangica sa plasticnim krajem.

Mehanizam za 4 brzine ima kratku verziju (mjenjac ima veci hod lijevo desno, od brzine do brzine), a za 5 brzina dulju verziju koja je potrebna da se u jednaki ukupni hod lijevo-desno smjesti jos jedna brzina, 5.

Ova dulja verzija za 5 brzina ima kuglicu nekih 5 cm vise nego verzija za 4 brzine.

Verzija za 5 radi na mjenjacu sa 4 brzine, samo su brzine gusce poredane na rucici, ali obrnuto ne jer onda nema raspona da dosegne rikverc ili petu.

Sto se tice problema da rucica mjenjaca fulava prvu i rikverc, te se ne da stisnuti dolje... Mozda je pukla opruga koja ju gura gore, pa je vec na dnu, i granicnik za rikverc nema ucinka?

Edit: Evo, ovo je verzija za 5 brzina, verzija za 4 ima kuglicu negdje na polovici izmedju ove kuglice i pocetka tog ravnog dijela na kojem je kuglica :rotfl

http://i.ebayimg.com/15/!BcqfWM!...D)C7DQ~~_12.JPG

Edited by Durandal

ako se smijem nadovezat na ovo pa malo bump-at....

kupio sam repair kit mjenjaca za mk2.. cijena mi je malo cudna al ok - 46 kuna....

problem jest taj sto od mjenjaca imam samo 3. i 4. brzinu... kad ubacim mjenjac u polozaj rikverca mi je u trecoj, ispod rikverca, tamo di nema brzine nikakve je cetvrta.... i tako sve ostale, dakle, R,1,3,5 su treca brzina a sve ostali donji polozaji 4. brzina... cak i polozaj 6. :lol:

dakle, da li je jos nesto potrebno osim ovog repair kita za to sredit i na sta trebam pripazit kod popravka ovog problema...? hvala unaprijed :)

Ako su sve poluge na mjestu kako su i bile moras nastelati poluge. Pogledaj Vix-ov post... Kljuc 13 i s polugom naprijed nazad i lijevo desno dok se ne dobije kako treba... Svakako preporucujem u dvoje da se radi...

Ako su sve poluge na mjestu kako su i bile moras nastelati poluge. Pogledaj Vix-ov post... Kljuc 13 i s polugom naprijed nazad i lijevo desno dok se ne dobije kako treba... Svakako preporucujem u dvoje da se radi...

Gdje je taj Vix-ov post?

Gdje je taj Vix-ov post?

Pardon od Antonio GTI 16V post sam mislio... Zamjenio sam njega i Vix-a. Gledao sam avatar pa sam ih pomjesao... Sorry

0