dpeic2 0 Posted May 5, 2010 Ovako,namjeravam kupiti Magnat auto zvucnike 6x9 incha,ovalne.. Na njima pise das su 65 wata rms Na kutiji pise pokraj toga jos i 260 wata-to je valda ukupno.. Osjetljivost je 91 db.. To kosta 200 kuna za kes u trgovini sa 3 godine garancije..Papiri,racun i garancija,sve original zapakovano.. Mene zanima dali ce oni svirati lijepo bez pojacala s obzirom na karakteristike,da nebi bilo da se tiho cuju jer nemam pojacala kao sto je kolega imao problem sa lg zvucnicima da nisu dobro svirali(jedva su se culi) bez pojacala..Hvala.. Share this post Link to post Share on other sites
Denis_TDI 0 Posted May 5, 2010 (edited) Ovako,namjeravam kupiti Magnat auto zvucnike 6x9 incha,ovalne.. Na njima pise das su 65 wata rms Na kutiji pise pokraj toga jos i 260 wata-to je valda ukupno.. Osjetljivost je 91 db.. To kosta 200 kuna za kes u trgovini sa 3 godine garancije..Papiri,racun i garancija,sve original zapakovano.. Mene zanima dali ce oni svirati lijepo bez pojacala s obzirom na karakteristike,da nebi bilo da se tiho cuju jer nemam pojacala kao sto je kolega imao problem sa lg zvucnicima da nisu dobro svirali(jedva su se culi) bez pojacala..Hvala.. Cut ce se oni bezbrige, i bez auto pojacala nece igrati na max snazi posto su oni 65 Watta a auto radio moze dati 45-52 wata al to nije ni bitno jer su tu predpostavljam neki sistemci i cut ce se dobro Nije to Subwoofer pa da mu treba velika snaga da proizvede glasan zvuk Edited May 5, 2010 by Xmaster Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 5, 2010 Cut ce se oni bezbrige, i bez auto pojacala nece igrati na max snazi posto su oni 65 Watta a auto radio moze dati 45-52 wata al to nije ni bitno jer su tu predpostavljam neki sistemci i cut ce se dobro Nije to Subwoofer pa da mu treba velika snaga da proizvede glasan zvuk Auto radio može dati 15W rms-a (ako i toliko)...pa ocjenite sami kako će se to čuti... A ovih 45W što pričaš za radio možeš objestiti mačku o rep jer se radi o max snazi koja ne znači apsolutno ništa... Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 5, 2010 (edited) da to su 3 sistemci..ma mene samo zanima da nece bit zvuk onako kao da sa mobitela pustas..to me brine..jer tamo u trgovini nedaju isprobat,a i nemaju kako.. sada imam pionerove zvucnike 3 sistemce 40 rms i 150 wata ukupno i mene zadovoljavaju..ljepo se cuju.. a ovi imaju jace karakteristike,65 rms i 260 ukupne..db su i jednima i drugima 91.. znaci da skratim-s obzirom na karakteristike zvucnika zanima me da necu imat problem kao kolega sa lg zvucnicima (par tema ispod) pa mu se nisu culi jace nego kad nesta pustas sa mobitela..eto samo me to zanima.. Edited May 5, 2010 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 6, 2010 da to su 3 sistemci..ma mene samo zanima da nece bit zvuk onako kao da sa mobitela pustas..to me brine..jer tamo u trgovini nedaju isprobat,a i nemaju kako.. sada imam pionerove zvucnike 3 sistemce 40 rms i 150 wata ukupno i mene zadovoljavaju..ljepo se cuju.. a ovi imaju jace karakteristike,65 rms i 260 ukupne..db su i jednima i drugima 91.. znaci da skratim-s obzirom na karakteristike zvucnika zanima me da necu imat problem kao kolega sa lg zvucnicima (par tema ispod) pa mu se nisu culi jace nego kad nesta pustas sa mobitela..eto samo me to zanima.. Imaš temu ispod pa čitaj. Pisao sam sve što trebaš znati ali evo opet , ako ti ovo nije dovoljno , kupi što želiš pa nam javi dojmove. Da skratim , čut će se tiše nego sadašnji pioneer što imaš. Da produžim, imaš 15w snagu iz radia i trenutno zvučnike odjetljivosti 91dB i 40W rms-a koji ti sviraju ok , pa kako očekuješ da će na tom ISTOM radiu snage 15W , JEDNAKO osjetljivi zvučnici ali oni koji podnose 60W rms-a svirati snažnije? To je nemoguće i koliko primjećujem , ti želiš da oni sviraju glasnije ali neće jer im treba više snage. Dakle rješenje za tebe je: pojačalo od minimalno 80W po kanalu ako želiš da se čuje kako treba i može , a bilo koje pojačalo od 50-tak W rms-a po kanalu će dati puno glasniji zvuk od pojačala iz radia... Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 6, 2010 (edited) ok vjerujem jer imas sigurno vise iskustva nego ja.. ajde da ovako kazem: prve zvucnike u toj duji sam imao pioneer 3 sistemce,ovalne 6x9 na 4 oma,rms 15 wata i ukupne 30 wata..db je 91.. sada imam pioneer 3 sistemce isto,ovalne 6x9 na 4 oma,rms 40 wata i 150 wata ukupne..db je 91.. e sad mi nije jasno-kako se ovi sa jacim watima cuju jace i bolje,jednostavno nekako snaznije nego oni prvi?a ista je osjetljivost i omi su isti,kablovi su isti,ni na jednima nije bilo pojacala..naravno razlika je u watima,ovi drugi imaju vise wata.. zato sam si htio uzeti ove magnate..e to vidis mi nije jasno kako se ovi jaci cuju bolje,a ni na jednim nemam pojacalo.. obe verzij zvucnika radile na istom sony cd playeru xplod 4x45 wata..hmm.. Kolega Ivan kako je ovo moguce? Edited May 6, 2010 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 6, 2010 ok vjerujem jer imas sigurno vise iskustva nego ja.. ajde da ovako kazem: prve zvucnike u toj duji sam imao pioneer 3 sistemce,ovalne 6x9 na 4 oma,rms 15 wata i ukupne 30 wata..db je 91.. sada imam pioneer 3 sistemce isto,ovalne 6x9 na 4 oma,rms 40 wata i 150 wata ukupne..db je 91.. e sad mi nije jasno-kako se ovi sa jacim watima cuju jace i bolje,jednostavno nekako snaznije nego oni prvi?a ista je osjetljivost i omi su isti,kablovi su isti,ni na jednima nije bilo pojacala..naravno razlika je u watima,ovi drugi imaju vise wata.. zato sam si htio uzeti ove magnate..e to vidis mi nije jasno kako se ovi jaci cuju bolje,a ni na jednim nemam pojacalo.. obe verzij zvucnika radile na istom sony cd playeru xplod 4x45 wata..hmm.. Kolega Ivan kako je ovo moguce? Može biti 100 razloga ali predpostavljam da ti je ovaj sistem od 40W rms-a kvalitetniji od prošlih zvučnika sa 30W pa se zato i čuje kvalitetnije. Ja sam ti rekao generalno , 15W rms snaga iz HU je snaga koju ti možeš dati zvučnicima uz izobličenja! Jer 15W rms-a je kontinuirana snaga uz neki % izobličenja. Dakle , taj Sony xpload može dati 12-13W snage bez štetnog izobličenja (skala za pojačavanje na max 3/4) i to je snaga koju ti možeš dati na zvučnike. E sad , zašto tebi zvučnici koji trpe 40W sviraju bolje od ovih što trpe 30W ne mogu reći... Ali bez pojačala ne možeš izvući ni 30% snage i dinamike koju ti zvučnici mogu dati. Ne znam kako da ti objasnim...ajd ovako. Zamisli 2 auta. Jedan snage 300ks (uzmimo da su to 30W zvučnici) i jedan snage 400ks (uzmimo da su to 40W zvučnici). Ti si kao vozač pojačalo od 15W. Dakle , auto sa 300ks voziš max do 1/2 gasa , dok ovoga sa 400ks voziš do max 1/3 gasa. I koji će ići bolje? Odgovor: Stvar ukusa jer ovaj od 300ks može biti golf 2 nabrijani a ovaj od 400ks može biti Pheaton. Nekome će se svidjeti ležanje golfa i ubrzanje , dok će drugi cijeniti udobnost i savršenstvo Pheatona. Ali složit ćemo se zajedno oko jedne stvari: Ukoliko daš bilo kojem auto puni gas , iskoristit ćeš puni potencijal auta. Isto se događa i kod zvučnika , tjerajući ih samo sa snagom HU "voziš" iz sa pola gasa , da ih spojiš na pojačalo , dali bi svoj maximum. Ali opet s druge strane , uvijek tvom uhu može biti ugodnije voziti Pheatona (40W) sa pola gasa nego Gofa punim gasom... Ti si pitao za glasnoću i ja sam ti odgovorio da trebaš pojačalo. Kvalitetu nisi spominjao nigdje , pojam "jače" može biti kod svakog različit , ali ako govorimo o istim zvučnicima a samo različite snage spojene na isto pojačalo , logika mi govori da će ovi od 30W svirati glasnije. Nije tako jednostavno objasniti razliku , ja sam ti objasnio tehničku stranu a kod kupnje glazbe ipak je presudno samo tvoje uho... Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 6, 2010 odlicno si se potrudio docarat mi stanje..svaka ti cast..izgleda je u tome kvaka da su ovi sa vise wata jednostavno kvalitetniji i ljepse zvuce,kako bi rekao reskiji su.. ja cu ove magnate uzeti jer je to stvarno bagatela cijena..a vjerujem da ce bit kvalitetniji od obe verzije sadasnjih pioneera koje imam..pa javim dojmove..ali tek sljedeci tjedan cu otic po njih,pa ako nebudem zadovoljan ubost cu pojacalo i tubu i vozi miskoooo..hvala jos jednom.. Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 7, 2010 evo ovako legli su gore navedeni magnati..na 4 oma su,6x9,ovalci,65 rms i 260 ukupne..uglavnom najjaci od edition modela magnata.. ja sam prezadovoljan,sviraju jace,bas je jaci i dublji,nema onog pucketanja i krcenja.jednostavno su za bar 20-30 posto kvalitetniji nego prethodni pioneerci..sada radio mogu pojacati do 27 bez oblicenja zvuka..prije je bilo max do 23 i krcanje za poludit..zvuk je svjeziji,reskiji,pravo ugodan uhu i lijepo to tuce mogu vam reci..s obzirom na karakteristike sonijevog cd playera 4x45 xplod sistema.. a kad jos legne pojacalo i tuba ,uffff nesmijem ni zamislit.. znacio za kes sam ih platio 197,oo kuna..sto mislim da je bagatela,s obzirom na renome magnat firme u autoakustici..i sto je najbitnije 3 godine garancije..dobio sam i nove kablove,nove sarafe,podloske i one kopce dodatne.. znaci ja sam zadovoljan za +5.. Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 7, 2010 evo ovako legli su gore navedeni magnati..na 4 oma su,6x9,ovalci,65 rms i 260 ukupne..uglavnom najjaci od edition modela magnata.. ja sam prezadovoljan,sviraju jace,bas je jaci i dublji,nema onog pucketanja i krcenja.jednostavno su za bar 20-30 posto kvalitetniji nego prethodni pioneerci..sada radio mogu pojacati do 27 bez oblicenja zvuka..prije je bilo max do 23 i krcanje za poludit..zvuk je svjeziji,reskiji,pravo ugodan uhu i lijepo to tuce mogu vam reci..s obzirom na karakteristike sonijevog cd playera 4x45 xplod sistema.. a kad jos legne pojacalo i tuba ,uffff nesmijem ni zamislit.. znacio za kes sam ih platio 197,oo kuna..sto mislim da je bagatela,s obzirom na renome magnat firme u autoakustici..i sto je najbitnije 3 godine garancije..dobio sam i nove kablove,nove sarafe,podloske i one kopce dodatne.. znaci ja sam zadovoljan za +5.. Po ovome što kažeš , očito da Pioneer na toj seriji zvučnika i Magnat ne mjere na jednak način osjetljivost , pa u praksi imaš veću glasnoću na Magnatu jer je osjetljiviji zvučnik (lakše ga je pokrenuti). Zato je najbolje svaki zvučnik spojiti prije kupnje i poslušati. Sad kad već spominješ ulaganje za budućnost...smijem li pitati zašto uzimaš tubu kao sub? Što te je navelo da se na tubu odlučiš? Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 7, 2010 (edited) Po ovome što kažeš , očito da Pioneer na toj seriji zvučnika i Magnat ne mjere na jednak način osjetljivost , pa u praksi imaš veću glasnoću na Magnatu jer je osjetljiviji zvučnik (lakše ga je pokrenuti). Zato je najbolje svaki zvučnik spojiti prije kupnje i poslušati. Sad kad već spominješ ulaganje za budućnost...smijem li pitati zašto uzimaš tubu kao sub? Što te je navelo da se na tubu odlučiš? tuba mi se cini da ima hmm ocu dobro rec dublji bas,..ono buuummmm cujes pa tek dolazi auto za 20-ak metara,a dok kutija mi nema taj efekt buuummmm vec lakse,tj kao da napravi samo bum,hehe i nije mi to to..ako me razumijes..tuba valda ima taj zvuk karakteristican zbog tog kao bureta.. inace sam super zadovoljan sa ovim magnatima,pa nebi ni uzimao tubu,ali nudi mi se magnat tuba neka streetracer 3000,300 w rms,1000w ukupne za smijesne novce i magnat 4-kanalno pojacalo(nisam ziher za jacinu).. Edited May 7, 2010 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 7, 2010 Po ovome što kažeš , očito da Pioneer na toj seriji zvučnika i Magnat ne mjere na jednak način osjetljivost , pa u praksi imaš veću glasnoću na Magnatu jer je osjetljiviji zvučnik (lakše ga je pokrenuti). Zato je najbolje svaki zvučnik spojiti prije kupnje i poslušati. Sad kad već spominješ ulaganje za budućnost...smijem li pitati zašto uzimaš tubu kao sub? Što te je navelo da se na tubu odlučiš? hmmm neznam sta bi rekao ,na obojici mi pise 91 db..danas sam bio kod kolega,on ima macaudio,6x9 ovalce na 4 oma,pise na magnetu 75 w rms,ukupne 320..isto 3 sistemci..takve sam ja htio uzet jos prije 2 tjedna ali se svi rasprodali i mogu reci da se jos jacwe cuje nego moji magneti,ali oni kostaju 440 kuna..sto je 205 kuna jeftinijie od mojih magnata....isto 91 db..bez pojacala to tjera na sony cd playeru.. hmmm samo mi nije jasno kolegin post ispod sa lg,gdje je rekao da su se culi kao na mobitel da pustas..a on je imao kao 80 w rms..izgleda je bas na 75-80 w rms neka grancia za pojacalo..ko ce to vise znat.. Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 7, 2010 (edited) i srecom ja poznam kolegu sta radi na prodaji te akustike u trgovini pa sam mu rekao da cu isprobat pa vidjet dal cu bit zadovoljan ili ne,pa da mogu vratit..ali to nerade inace,tako da zapravo ni nema mogucnosti preobe,vec ko na sta naleti..jebiga.. Ivane vidim ja da si ti maher audiofilnosti-de mi reci jel bi mogo ja samo pojacalo spojit na ta 2 magnata?dok nedodje tuba.. Edited May 7, 2010 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 8, 2010 i srecom ja poznam kolegu sta radi na prodaji te akustike u trgovini pa sam mu rekao da cu isprobat pa vidjet dal cu bit zadovoljan ili ne,pa da mogu vratit..ali to nerade inace,tako da zapravo ni nema mogucnosti preobe,vec ko na sta naleti..jebiga.. Ivane vidim ja da si ti maher audiofilnosti-de mi reci jel bi mogo ja samo pojacalo spojit na ta 2 magnata?dok nedodje tuba.. Nisam ja maher , ima tu na forumu i na CICE puno većih znalaca od mene , ja znam dosta jer sam puno čitao od cijenjenijih korisnika i učim na svojim pogreškama. Auto akustiku sam si počeo slagati još prije 7-8g , puno sam puta griješio i kupovao stvari s kojima prije nisam bio zadovoljan , nakon toliko vremena jednostavno naučiš što je best buy za svoj auto. Koje Magnat pojačalo je u priči? Dobro je što ćeš na pojačalu moći isprobati tubu pa da čuješ da li te to zadovoljava. Vezano za tubu , ako je vjerovati podacima ima 95dB osjetljivost i 300W rms-snagu...moram ti reći da ti za nju treba pojačalo od cca 400-500W rms-a...minimum je po meni 350W rms-a jer pojačalo uvijek podešavaš da svira maximalno snažno a da ne klipa jer je to pogubno za sub i bilo koji zvučnik. To pojačalo možeš spojiti na zvučnike dok ti ne dođe tuba. Samo reci podatke , koliko rms-a po kanalu? Onu ukupnu max snagu za zvučnike i pojačalo ne moraš spominjati jer je apsolutno nebitna... Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted May 8, 2010 cekam da mi aktualni vlasnik napise karakteristike pojacala pa javim-a da pitam,jesi ti bolje za tubu ili kutiju?sta mislis da je bolje? Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 8, 2010 (edited) Ja sam uvijek za kutiju. Nemam pravi razlog , pokušaj pitati Wild-a sa foruma , on pravi kutije koliko znam pa će ti reći neki konkretan odgovor. Dok sam isprobavao u svom autu (isprobao sam preko 15 različitih subova u rasponu snage od 150w do 250w na pojačalu od 350W rms-a) , tuba mi je uvijek zvučala čudno i nedefinirano , ima glasnoću ali nedostajalo mi je čvrstine , snage i preciznosti u basu...nit trese sjedala , nit ima definiciju. Udari tek toliko da nešto odsvira... Tuba mi uvijek djeluje muljavo po mom ukusu , nisam još čuo dobar bas u tubi , samo glasan...u svakom slučaju probaj , nemaš što izgubiti osim 10min vremena. Spoji pojačalo i onda samo mijenja subove i slušaj. Mislim da je razlog u valovima unutar tube ali ne mogu dati kompetentan odgovor na ovo. Edited May 8, 2010 by Ivan Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted May 8, 2010 Tako je,svaki zvučnik u tubi zvuči nedefinirano,muljavo,imam neka iskustva s tim,npr, isti driver u tubi je zvučao nedifinirano,"izgubljeno",možda na prvo slušanje i atraktivnije,a dok smo ga stavili u običnu BR kutiju,puno se dobilo na definiciji basa...mislim da dobro usklađena BR kutija je puno bolje rješenje Share this post Link to post Share on other sites
Spidey 0 Posted May 11, 2010 Imaš temu ispod pa čitaj. Pisao sam sve što trebaš znati ali evo opet , ako ti ovo nije dovoljno , kupi što želiš pa nam javi dojmove. Da skratim , čut će se tiše nego sadašnji pioneer što imaš. Da produžim, imaš 15w snagu iz radia i trenutno zvučnike odjetljivosti 91dB i 40W rms-a koji ti sviraju ok , pa kako očekuješ da će na tom ISTOM radiu snage 15W , JEDNAKO osjetljivi zvučnici ali oni koji podnose 60W rms-a svirati snažnije? To je nemoguće i koliko primjećujem , ti želiš da oni sviraju glasnije ali neće jer im treba više snage. Dakle rješenje za tebe je: pojačalo od minimalno 80W po kanalu ako želiš da se čuje kako treba i može , a bilo koje pojačalo od 50-tak W rms-a po kanalu će dati puno glasniji zvuk od pojačala iz radia... Da ne otvaram novu temu.. Planiraju se kupovati prednji zvucnici u autu.. Za sada se razmisljao o JBL-u, Magnatu te nesto iz ponude Ronis-a sto je maksimalno do 300kn, a moze i 350kn.. Tako da osjetljivost bude veca od 90dB, te rms veci od 40W, te nekog normalnog frekvencijskog raspon.. Dosta se je toga naslo.. E sad, prvi put sam saznao da auto radio zapravo ima 15w rms-a.. Sto u krajnju ruku znaci da zvucnici ni ne moraj biti veci od 20w rms ako ce svirati bez pojacala.. Zanima me za koliki w rms zvucnika je potrebno koliki rms pojacala? Mislim da si rekao tipa ako je zvucnik 40w rms, da bi onda po kanalu trebalo 80w rms izlaza s pojacala.. Znaci dvostruko? Te koliko kanalno pojacalo bih trebao imati, ako se radi o 4 zvucnika? 4? Te kako se krecu njihove cijene.. ? Hvala! Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted May 11, 2010 Da ne otvaram novu temu.. Planiraju se kupovati prednji zvucnici u autu.. Za sada se razmisljao o JBL-u, Magnatu te nesto iz ponude Ronis-a sto je maksimalno do 300kn, a moze i 350kn.. Tako da osjetljivost bude veca od 90dB, te rms veci od 40W, te nekog normalnog frekvencijskog raspon.. Dosta se je toga naslo.. E sad, prvi put sam saznao da auto radio zapravo ima 15w rms-a.. Sto u krajnju ruku znaci da zvucnici ni ne moraj biti veci od 20w rms ako ce svirati bez pojacala.. Zanima me za koliki w rms zvucnika je potrebno koliki rms pojacala? Mislim da si rekao tipa ako je zvucnik 40w rms, da bi onda po kanalu trebalo 80w rms izlaza s pojacala.. Znaci dvostruko? Te koliko kanalno pojacalo bih trebao imati, ako se radi o 4 zvucnika? 4? Te kako se krecu njihove cijene.. ? Hvala! Ne moraš baš dvostruku snagu pojačala... Osnovni je problem da pojačalo deklarirano na 100Wrms-a daje tu snagu na maximalnom opterećenju i a na maximumu daje i najviše izobličenja i klipa , dakle , svako pojačalo držiš na max 4/5 gaina (iako i ovo ovisi o ulaznom naponu i da ne duljim previše...) Dakle , zvučnik nema snagu , on ima deklariranu snagu koju može trpiti od pojačala prije nego pregori. Tako i HU ima snagu rms-a cca 15W ali pojačaj ga do kraja gdje ti daje tih 15W , mislim da ćeš na skali za pojačavanje poslije 75-80% čuti izobličenja. Dakle realno imaš 12-13W. Za zvučnik srednjetonski od 40W rms-a ti je dovoljno pojačalo od 50-60W da izvučeš maximum. Zvučnik najviše snage troši na produkciju niskih tonova pa tako za subwoofer od 150W treba imati pojačalo od minimalno 200W kako bi to mogao izvući max iz suba... Ako se radi o 4 zvučnika , kupiš 4-kanalno pojačalo. Za neko normalno slušanje , za ta 4 zvučnika od 40W rms-a , možeš bez problema kupiti pojačalo snage 40W i bit ćeš zadovoljan jer će takve zvučnike bilo koje pojačalo sa zdravih 30-40W pogoniti puno bolje nego sam HU. Share this post Link to post Share on other sites