0
dady1

Golf 1.6 tdic

Recommended Posts

Interesira me razlika izmedju obicnog 1.6d i 1.6tdic??

dugotrajnost??

i najvise odrzavanje?

koliko je skuplje odrzavati tdic??

koliko su skuplji dijelovi kad nesto rikne??!

Dijelovi su jeftini (jedini veći trošak kod servisa je da ide pola litra ulja više u motor - 4,5 l), dugotrajnost (može iči 200 000 km bez generalke, a može i 600 000 tj. sve zavisi od vozača)i iz mojeg iskustva manja potrošnja od običnog d, ako kupuješ pripazi na stanje turbine i bosch pumpe, to su najskuplji kvarovi......

kako mislis dijelovi jeftini, hoces reci da su dijelovi isti kao i za obicnog 1.6d??

a ovo sa potrosnjom mi nije jasno, pa zar nebi trebao trositi vise od obicnog?????

sta kad rikne taj IC tj to hladjenje??

to mora da kosta??

koliko sam video masina je komplikovanija i mislio sam da je i skuplja za odrzavanje??

npr kao razlika golf 3 (1.9d) i (1.9tdi)

Pa ustvari održavanje ti je malo skuplje. Za TDI jer za taj motor mora ici malo kvalitetnije ulje.

Primjer reparacija turba ti dojde oko 2500-3500 kuna. Sve zavisi od majstora.

Onda Injection ubrizgavanje je dosta skupo. Kada sam nosio na reparaciju bosch pumpe ( od kombajna ) Koliko sam ja skuzio majstora rekao je da reparacija jednog Injection da kosta oko 1000 kuna :o

TDI troši manje goriva. Recimo Golf 1.9 D i Golf 1.9 TDI. U razliku od pola litre manje troši od običnog dizela baš zbog toga ubrizgavanja. Jer dizne rade pod većim pritiskom i bolje rasprćuje gorivo nego obicni dizel. I gledaj na to da obični 1.9 D ima oko 65 ks (nisam siguran,znam da TD ima 75 ks) a TDI 90 ks.

Ja mislim da nema ništa za više za održavanje imedu D i TDI. Jer ti to sve zavisi sta ode.

Opet. Sve ti zavisi. Ako ode ista stvar. Primjer dizne. Naravno za TDI će koštati skuplje. Jedino sto je na dizelima mašina manje komplicirana. Nema puno elektronike i nema turbo.

Edited by Zrinedin

On pita za duju (1.6 1.6tdic)

Tdic je malo teze nac al ima ih... a da mogu prec puno km mogu al opet ovisi od motora do motora...

Skuplje odrzavnje nesto sitno jer eventuialno ima veci hladnjak i pokoje crijevo drugacije izvedeno (teze naci) i eto ima turbinu koja moze izdahnut kad bilo....

Kad se motor raskopava onda je i tu razlika....

Al njemu je bitno da ima ulja i da se nepregrijava....

Neznam kakvo hlađenje spominjes.. to je najmanji problem... par crjeva hladnjak i to je to...

pa pitam za to hladjenje onaj hladnjak coolera??

znaci odrzavanje skoro isto kao i za obicni 1.6d??

kakvo ulje ide u tdic??

i koja je potrosnja u odnosu na obicni 1.6d??

mislim nebitno koliko ce vise potrositi ako bolje ide ali to da znam!

hmm malo me plasi uzimat taj tdic bas radi tih dijelova koji se teze nabavljaju!!

Taj hladnjak je bagatela,nadje se za 200-300kn.

Odrzavanje ti je skoro isto,samo stavljaj bolje ulje, 10W40

Trosi manje od obicnog D,jer ima vise snage i nemoras ga npr.u brdo stiskat do kraja da bi isao.

Dijelovi se nenabavljaju nista teze od obicnog D. Dijelova ima u skoro svakoj "supi"

koliko vidim da nije to tako strasno kako sam mislio!!

jedino opasna stavka je ta turbina??!

a ovo ostalo je kao i za obicnog 1.6d?? jel tako??

e kad prdne turbina koliko je to repariranje?? i koliko posle repariranja moze durat??

jbg ta turbina je trn u oku!!

a to ulje mora biti full sintetika ili polusint??

Za turbinu su ti vec rekli.... al nemora crknut odma...

Za djelove se nebrini.. to je stari motor i djelova uvjek ima...

Ulje... hehe pa 80ih sintetika jos nije bila toliko u primjeni a oni su tad konstruirani i treba im takvo ulje.

Nemas mnogo nista mislit... koliko trosi nije bitna stavka... bitno je da netrosi mnogo ulja...

ok! znaci najskuplja zajebancija u odnosu na obicni 1.6d

je bosch pumpa i turbina!? ostalo je sve na isti kalup!!

e sad koliko kosta reparacija bosch pumpe??

a koliko turbine?? (to da znam ako me zakaci takvo nesto)

jbg tesko je se odluciti dal obicni ili tdic!!

obicni ide obicno i jeftinije odrzavat,

a opet tdic ide neusporedivo bolje a skuplja zajebancija ako rikne nesto!

Uzmi IC ja ga imam,auto ide odlicno a ovaj obicni dizel vidi prije brdo nego ti :rotfl nece ti otic ni turbina ni bosch pumpa. ja imam golfica 1.6 TD IC i ima vec preko 400 000 km (generalka prije 50 000). stavljam u njega castrol 10W 40. (pod zadnje aral) jedina ti je preporuka da izbjegavas tocit lozu jer od toga mozes imat problema, naravno ako je dugoročno točis. Za djelove ne vjerujem da su skuplji a razlika između običnog dizela i njega je dan-noc.

a opet tdic ide neusporedivo bolje a skuplja zajebancija ako rikne nesto!

a razlika između običnog dizela i njega je dan-noc.

16k3pzb.gif

dečki daj se uozbiljite malo :D

razlika je nebo i zemlja, TD je raketa naspram D, bolje zemi TD-a jer opasno dobro ubrzava i ide 160 u četvrtoj i slično je smiješno za čitati - oba su traktori i oba imaju iste dijelove (manje-više) i oba imaju preko pola milijuna km-a i 10% je šansa da ćeš naći dobru turbinu na TD-u i rizik kvara Bosch pumpe ti je isti kod oba i apsolutno nećeš biti zadovoljan TD-om ako već sad gledaš koliko će ti trošiti goriva i koliko investicije traži taj auto jer daleko više ćeš se isprsiti na TD-u nego što misliš - to su auti stari preko 20 god, glavna namjena im je bila raditi što više km-a što jeftinije, vijek trajanja turbine je nekih 200 000 km-a max, možda i duže ako si picajzla, no u tih 20 god auto je promijenio barem 5 vlasnika, a o hladjenju turbine, održavanju Bosch pumpe i izmjeni injektora nitko nikada nije ni pomislio tako da kad ga kupiš ostaje sve na tebi da obaviš...i da...jesam li spomenuo da im masovno pucaju glave? Pojam TD napram D zvuči privlačno i astronomski nekima ali tih 20-tak konja više se skoro pa i ne primjete, a skupo te koštaju...

Zato ako nemaš barem 2 soma € za urednog TD-a koji je koliko-toliko održavan preporučio bih ti da ga ni ne kupuješ jer će te poslje ispasti puno više nego si računao. Imao sam i jednog i drugog i trećeg i hvala Bogu našarafao se na njima možda i previše, sad vozim benzinca i imam život i sve mi je ružičasto ali još i danas nekad zastanem i sjetim se 1.6D motora i skroz mi bude žao što taj auto nisam ostavio do danas...uštedio bi brdo novaca...

Ako nisi "tuner" uzmi si 1.6D, dijelova imaš svuda za nabaviti i danas su jeftiniji od mog bicikla, održavanje je nikakvo ako u startu naletiš na dobroga, eventualno gumice na Bosch pumpi promijenit i potrošni materijal, vozit ćeš se sigurno i jeftino sa minimalno ulaganja, a razmišljati o nekim drastičnim performansama TD motora i koliko puno više snage daje u odnosu na običnog D i koliko bolje ubrzava je apsurdno. Sjedni si makar u TDI-a nekog pa probaj, shvatit ćeš o čemu samo pričao...

Kazaam u pravu si da je tesko naci dobrog turbaka!

puno njih me odgovara od tdic jer bez obzira koliko dobro isao u odnosu na obicnog diesela

mozda me zaboli glava kad nesto rikne!

jbg sad vozim vectru benz i trosi mi 7-8l min a zimi i 9l

pa ne mogu je nahranit sa svojom placom, i treba mi nesto sto je pouzdano a manje trosi

i nisu popravci skupi,

kod vectre ima elektronike i cim mi nesto rikne pljus min 500kn.

nedavno ode razvodnik palenja i rikne pumpa goriva jbt izaslo me 1000kn poludio sam!

a znam kad imas 1.6d da nije nista skupo osim bosch pumpe u slucaju da treba reparirat.

Ma skroz te razumijem, danas je takva situacija da moraš skresat troškove gdje je god moguće, a auto je tu najveći potrošač, a ako krpaš kraj s krajem i još k tome imaš auto koji je više na dizalici nego na cesti onda to zna biti pravo mučno - prošao sam i ja to...

Ako već tražiš nešto pouzdano, kvalitetno i jeftino onda uzmi 1.6D, uloži u njega ono što moraš i vozit ćeš se godinama bez razmišljanja - kvarovi nisu toliko skupi, a ako već nešto pođe po zlu ovdje uvijek ima ekipe koja će ti pomoći. Ne očekuj previše od performansi jer za to nije ali penzionerskom vožnjom trošit ćeš 4L dizela, ulje ti je isto jeftino jer sipaš 15W40, par kn litra i uz malo održavanja stići ćeš svugdje i da ne zaboravimo - duja je ipak ikona od auta, uvijek se može srediti da bude poželjan B)

super kad te neko kuzi.

ma ne kazem da je moja vectra losa, nego kuzim da je duja 1.6d jeftinija za voziti,

jbt ja racunam da sa vectrom u godini dana shebem skoro 9000kn znaci: registracija,gorivo,ulje,filter ulja i to racunam bez kvara, samo osnovno godisnje sto ide. a nesto razmisljam da bi sa dujom prosao sa manje troskova.

ma nema veze penzionerska voznja, ni vectru ne vozim preko 90km/h

bas zbog potrosnje!

nekako se golf 2 cini najboljim izborom!

Ako želiš minimalnu potrošnju kupi neki auto sa tdi 90 ili 110 ks

A "dobru" dvojku td (da netrebaš odmah uložiti 1000 eura u nju,i da nije trula) nečeš nači ispod 2000 eura

I jedini kvar veči kaj ti se može dogoditi na td-u je turbina, a ostalo je sve tako reči isto (ulje, filteri, kugle, lageri kotača, nosači motora, seleni......) ko na običnom d.....

nekako se golf 2 cini najboljim izborom!

realno gledajući je ali isto tako moraš znati da je daleko lošiji po udobnosti od ove tvoje Vectre - nekada ne možeš imati i ovce i novce B)

frend je imao takvu i stalno smo se sprdali jedan drugome za aute ali što se tiče udobnosti tu mu nisam mogao ništa prigovoriti, duja je tvrda...

Iamo sam 1.6D i 1.6TD ,TD je puno bolji izbor zbog potrosnje ubrzanja te svega ostalog,a troskovi su mu veci samo zbog ulja(iako neki toce isto kao u 1.6 D).Sada imam duju 1.9 TD ic,koja jos manje trosi,motor je odlican i nema nikakvih troskova oko njega,puno manje trosi(ako ces se normalno vozit)neg 1.6D ili 1.6TD,pa ti ja preporucujem kupi dobru limariju 1.6D i ubaci 1.9TD unutra i bit ces car po svim pitanjima,ustede i performansa.......

Iamo sam 1.6D i 1.6TD ,TD je puno bolji izbor zbog potrosnje ubrzanja te svega ostalog,a troskovi su mu veci samo zbog ulja(iako neki toce isto kao u 1.6 D).Sada imam duju 1.9 TD ic,koja jos manje trosi,motor je odlican i nema nikakvih troskova oko njega,puno manje trosi(ako ces se normalno vozit)neg 1.6D ili 1.6TD,pa ti ja preporucujem kupi dobru limariju 1.6D i ubaci 1.9TD unutra i bit ces car po svim pitanjima,ustede i performansa.......

heheheh :palci:respekt

za tu investiciju si lako može naći trojku TDI i ima daleko bolji motor od ovog 1.9TD koji nije baš za pohvalit...a o pitanju performansi opet bolje da ne govorim, grijeh ga je spomenut u istoj rečenici, a nazivat se carem performansi je suludo - jesi vidio koliko to kW-a ima u odnosu na 1.6TD?

Po meni auto za SVAKI DAN je najobićniji 1.6D savršen

Nema turba, jeftinija rega, ne puca glava ko na TDu, pumpi ima na bacanje,

izdržljivost....

To bi bio auto od toćke A do toćke B za što manje para i ulaganja...

Ja sam imao u svome 1,6 dizel koje je bio skroz ispravana sa brdo kilometara ali jednostavno u tim godinama ja to nisam mogao voziti jer se s tim jednostavno vučeš po cesti . Prije nekih 5 godina sam uzeo 1,6 GTD IC prodimljen i napravio generalnu a dijelovi nisu prelazili 2 500 kn složio ga i što je bilo. Bilo je to da je prošao 125 000 kilometara moje vožnje i konstatnog ubijanja , prošao je 125 000 km na lož ulje. Zadnje vrijeme mu je otvoreno gorivo i povečan tlak turbine i opet ga vozim često gas u podu i koliko može. I samo mogu reči da je ovih 125 000 kilometara isplatio sebe 10 puta a ko zna koliko če još odvaliti . Turbina je prije generalke kao i kompletan motor dizne, bosch pumpa imali 350 000 kilometara tako da znači da je sad sve stalo na 475 000 i opet se drži na mjestu. Turbina malo nagriza ulja normalne vožnje a malo agresivnije koji dec više ali u granicama normale. Tako sam nekidan opet imao priliku od babe provozati 1,6 d i mogu reći ajme majko koma !

Tako da neke priče o održavanju su napuhane ja sam imao perioda kad ulje nebi prominia po 14 000 km pa mu opet k..... nije bilo !

Edited by MK2_gtd

decki sta se desava kad se sa turbaka skine turbo (tj ako rikne turbina)

cuo sam od nekih da kad rikne turbina onda je samo uklonis i onda imas obicnog diesela!??

skine se trubina, treba začepiti dovod ulja od trubine, i stavlja se ispušna i usisna grana od običnog dizela :palacg

Edited by MK2_gtd

Po meni auto za SVAKI DAN je najobićniji 1.6D savršen

Nema turba, jeftinija rega, ne puca glava ko na TDu, pumpi ima na bacanje,

izdržljivost....

To bi bio auto od toćke A do toćke B za što manje para i ulaganja...

Imao sam prije ovoga običnog d koji mi je trošio oko 8 litara, a sad se puno brže vozim sa manje od 6 litara i sa 25+ ks više..... tak da više nikad nebi kupio običan diesel jer je jednostavno pre slab....

A do pucanja glave dolazi kad se hladni motor tjera ili dok se pregrije (a ako je sve ispravno nesmije se pregrijati, a ako ga hladnog stiskaš do 4500 okretaja onda nisi normalan, i u tim slučajevima puknuti če glava i na d i td-u...)

A par stotina kuna na registraciji mislim da nije najbitnije, ipak je to jednom na godinu dana...

TD-ic je nasprem običnog diesela đubre, prije svog sam imao 1.6 td sa 60 ks i kuži se razlika. potrošnja nekih 6.5... sa 280.000 km! nikakvih problema u nekih 15 mjeseci...

0