zizi 0 Posted September 1, 2010 Pozdrav škvadri.... Imam jedan problem sa getribom,pa možda netko može pomoći... Cijelo vrijeme sam imao getribu od 4 brzine i radila je normalno...I onda sam si nabavio od 5 brzina... Postavili smo je i prvi dan je sve bilo u redu.... Drugi dan,kada sam malo auto stisnuo počelo je proklizavati...Mašina vrišti,a auto nikamo... I onda smo je izvadili i vratili od 4 brzine...S njom je također proklizavalo....Te sam kupio novi komplet za getribu... Sada više ne proklizava,ali mi nekada teško ide u prvu brzinu..Zna se desiti kad auto stoji duže da se zaljepi i samo naglim pokretom se može pomaknuti mjenjač.... Zna li netko u čemu može biti problem..? I još samo da nešto pitam,da ne otvaram novi topic.... Da li je moguće tapecirung od Golfa 3 staviti u Golf 2? Hvala na odgovorima.... Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 1, 2010 1. kad klizi onda je do seta kuplunga a ne do getribe... a uzrok je vjerovatno semering na spojničkoj osovini 2. sta zaljepi... dal fino udje u brzinu i kad ides krenut nece il? Zaljepit moze rucna kocnica a getriba 3. koji set je stavljen? Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 1, 2010 a stanga mjenjaca je od petobrzinca? ona kaj ide od kabine... a ona kaj ide kroz spojnicku? jel nova? Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted September 1, 2010 1. kad klizi onda je do seta kuplunga a ne do getribe... a uzrok je vjerovatno semering na spojničkoj osovini 2. sta zaljepi... dal fino udje u brzinu i kad ides krenut nece il? Zaljepit moze rucna kocnica a getriba 3. koji set je stavljen? 1.Set kuplunga je stavljen novi..Tako da sada ne klizi.... Kad smo izvadili getribu od 5 brzina vidjeli smo da je taj semering puko...Zbog čega je to,ne zna se.... Zato smo i vratili getribu od 4 brzine... 2.Kad auto neko vrijeme stoji,naravno u brzini...Zalijepi se mjenjač,te ne možeš ga normalno ubaciti u ler,nego treba malo jače cuknuti... Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted September 1, 2010 a stanga mjenjaca je od petobrzinca? ona kaj ide od kabine... a ona kaj ide kroz spojnicku? jel nova? Štangu od mjenjača nismo dirali.... Jedino što smo mjenjali onu plastičnu spojnicu između getribe i mjenjača... Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 1, 2010 dok ne metnes od 5gangera stangu neces dobro saltat......kak god prestelavao ,il ce ti stekat u 1. ili 5. ili rikverc....... ja sam mlade dobio kad sam sebi slagao auto,dok nisam to skuzio.... na prvi pogled su stange iste,al kad bolje pogledas nisu....i ta razlika zeza ... pitaj tu,neko od decki ima ziher.. Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted September 1, 2010 1.Set kuplunga je stavljen novi..Tako da sada ne klizi.... Kad smo izvadili getribu od 5 brzina vidjeli smo da je taj semering puko...Zbog čega je to,ne zna se.... Zato smo i vratili getribu od 4 brzine... 2.Kad auto neko vrijeme stoji,naravno u brzini...Zalijepi se mjenjač,te ne možeš ga normalno ubaciti u ler,nego treba malo jače cuknuti... Semering na štangici koja prolazi kroz spojničku ode kad se podere ona mala mesingana piksa u spojničkoj. Mjenjač se ne zaljepi već je vjerojatno zamašnjak ostao mastan pa se na njega priljepi lamela i onda je teže izbacit iz brzine. Kakvo je ulje u getribi?? Ako je obični hipenol unutra to isto zna zezat jer je pre gust, trebalo bi nalit 75W80 i onda se šalta ko u putar. Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 2, 2010 dakle po novome mjenjač neće iz brzine? dali je tako i kad je motor ugašen a kumplung stisnut do kraja? koliko sajla tj pedala kuplunga ima praznog hoda? jel sajla obična il samoštelajuća? Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 2, 2010 ma bit ce to makina na kraju...... Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted September 2, 2010 @ivanmk1...... -Štangu od mjenjača za 5ganaga imam,ali je nismo stavljali.. @Zvonae... -Da ti budem iskren,ne znam koje je ulje.Samo znam da ga ima dovoljno..Iako ne vjerujem da je ulje krivo,jer je sve radilo normalno prije stavljanja 5 brzine...A ta getriba (5 brzine)je bila na autu samo jedan dan.....I onda smo vratili ovu staru i odmah problemi.... -Taj zamašnjak...Jel se mora skinuti cijela getriba da se to očisti? @AUTOFREAK.... -Svaki put prije startanja motora izbacim iz brzine..Tako da čim ga upalim puštam kuplung...Nisam još probao da prvo upalim auto,pa da onda izbacim iz brzine... -Pedala od kuplunga ima mali prazni hod.. -A što se sajle tiče,mogu je sam štelati... Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 2, 2010 pa metni saltung od 5 brzina.....bez tog nis..... pa zamasnjak ti je ono okruglo kaj skinut moras da opce dodjes do lamele i korpe......a da,getribu je pozeljno skinut da dodjes do njega :rotfl Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted September 2, 2010 pa metni saltung od 5 brzina.....bez tog nis..... pa zamasnjak ti je ono okruglo kaj skinut moras da opce dodjes do lamele i korpe......a da,getribu je pozeljno skinut da dodjes do njega :rotfl O sranje...Opet skidati getribu...Pa poludjeti ću s time..... Nema sada stavljanja getribe sa 5 brzina.....Treba je prvo rastaviti.... Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 2, 2010 Ja auo uvjek palim u leru i da nije stisnut kuplung jer cemu to a zasto ne produzit vjek tranjanja seta. Dakle: kad upalis motor..ubacis u prvu i pustas kuplung sta se događa? Jer kad lamela zaljepi a sumljam da je zaljepila osim ako je mestar fuser iako kad je masno ona bi opet slajfala... nebi mogao ušaltat u brzinu posto se onda spojnička vrti koliko i radilica. Tu moze bit x faktora... stanglica koja izlazi iz getribe (potrosi se s vremenom a od 5brz je duza) je mozda kraca pa je poluga na getribi skroz gore tak da onda nema dovoljnog hoda i automatski korpa nije potisnuta do kraja. Ubaci u prvu i drz kuplung i pali auto.... ako auto imalo krene dok verglas dakle korpa neodvaja dovoljno... Vidim ima vas dosta iz Zagreba pa ljepo odite covjeku i pomognite...ovako reko kompa je tesko i skontat kvar a i skontat simptome. Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 2, 2010 Ja auo uvjek palim u leru i da nije stisnut kuplung jer cemu to a zasto ne produzit vjek tranjanja seta. Dakle: kad upalis motor..ubacis u prvu i pustas kuplung sta se događa? Jer kad lamela zaljepi a sumljam da je zaljepila osim ako je mestar fuser iako kad je masno ona bi opet slajfala... nebi mogao ušaltat u brzinu posto se onda spojnička vrti koliko i radilica. Tu moze bit x faktora... stanglica koja izlazi iz getribe (potrosi se s vremenom a od 5brz je duza) je mozda kraca pa je poluga na getribi skroz gore tak da onda nema dovoljnog hoda i automatski korpa nije potisnuta do kraja. Ubaci u prvu i drz kuplung i pali auto.... ako auto imalo krene dok verglas dakle korpa neodvaja dovoljno... Vidim ima vas dosta iz Zagreba pa ljepo odite covjeku i pomognite...ovako reko kompa je tesko i skontat kvar a i skontat simptome. ma dok ne metne saltung od 5brzinca nece znat kaj ga hebe....nije reko jel krci ili sam cudno ulazi...... pouzdan znak da ne odvaja je ako krckaju zupcanici kad oce u rikverc stavit....al prvo,kazem,saltung od 5 brzina mora metnut....... u biti nek javi pa naleti pa da pogledamo. Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted September 8, 2010 Sada trenutno mi šaltung od 5 brzina ne treba,jer mi je vračena 4 brzinska getriba... I ona me zafrkava... A auto palim sa kuplungom (izbacim u ler)...Rečeno je da tako moram i tako sam radio... Kad pukneš u prvu i kreneš sve normalno ide...Auto ide i ništa ne zakrči..Ali kadkad se dogodi da neće ubaciti u prvu...Tako nije radio prije... A kada malo duže stoji,kadkad se mora malo jače potegnuti mjenjač da ga izbacim u ler...Niti to prije nije radio.... Teško mi je objasniti,jer ne znam o tim stvarima... Share this post Link to post Share on other sites
hrđa-tg 0 Posted September 8, 2010 dok ne metnes od 5gangera stangu neces dobro saltat......kak god prestelavao ,il ce ti stekat u 1. ili 5. ili rikverc....... ja sam mlade dobio kad sam sebi slagao auto,dok nisam to skuzio.... na prvi pogled su stange iste,al kad bolje pogledas nisu....i ta razlika zeza ... pitaj tu,neko od decki ima ziher.. nije istina ja imam na duji stangu od mjenjača 4 brzine a mjenjač 5 brzina i šaltam s njime ko sa novim autom... ja sam na svome izreza komad lima iz sjedišta gdje mi je ručica mjenjača da mogu šaltat 5,uštimaj samo štangu za mjenjanje brzina, Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 8, 2010 a onda,ak su ti plastike na stangicama zdrave,nema lufta na piksama na osovinicama onim po saltungu,kuplung si siguran da odvaja kak treba,jedino kaj ostaje je ulje u getribi...ili ga nemas,sto je manje moguce ili je nutra pregusto ulje,gradacije 90.....probaj metnut 75w90 ili bolje 80w90......i mislim da ces rjesit problem Share this post Link to post Share on other sites
denis76 0 Posted September 8, 2010 Prijatelju,moje skromno iskustvo mi govori da imaš problem sa štangicama tj.polugama mjenjača. Probaj vidjet jel ste sve poluge dobro namjestili ili jel imaju lufta( znaju se poderat gumene pikse). Imal sam sličan problem i bilo je do tih poluga! Share this post Link to post Share on other sites
zizi 0 Posted October 5, 2010 Ma nemreš vjerovati....Proradila getriba.... Valjda joj je samo trebalo vremena da sjedne kako treba... I sada je sve u redu.... Hvala svima na pomoći...Pozdrav... Share this post Link to post Share on other sites
Albertinho 0 Posted October 5, 2010 Ma nemreš vjerovati....Proradila getriba.... Valjda joj je samo trebalo vremena da sjedne kako treba... I sada je sve u redu.... Hvala svima na pomoći...Pozdrav... Ej, ja sam isto imao Golf 2 1.6D sa 4 brzine, i htio sam staviti getribu od 5 da mi bolje ide na autoputu. U međuvremenu sam prešao na Golf 3 a dvojka stoji u garaži. Kako ti ide u 5. brzini? Ja sam u 4. mogao i preko 140km/h, ali mi ga je bilo žao mučiti pa sam uglavom vozio 100-120. Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted October 5, 2010 Ej, ja sam isto imao Golf 2 1.6D sa 4 brzine, i htio sam staviti getribu od 5 da mi bolje ide na autoputu. U međuvremenu sam prešao na Golf 3 a dvojka stoji u garaži. Kako ti ide u 5. brzini? Ja sam u 4. mogao i preko 140km/h, ali mi ga je bilo žao mučiti pa sam uglavom vozio 100-120. Po tvorničkim podacima sa 4 brzine ide max 148 na sat, a sa 5 brzina 151, nije neka razlika samo što se vrti sa manjim okretajima, dlaku manje troši i puuunoooo manje buči. Share this post Link to post Share on other sites
Guest grga19 Posted October 19, 2010 i meni je tako nesto slicno, samo ja teško ubacujem u rikverc i prvu Share this post Link to post Share on other sites
BaGy 2 Posted October 19, 2010 imam rijesenje za vase probleme getriba 5 brzina sa poluosovinama tko hoce kupit nek se javi na PM Share this post Link to post Share on other sites
G2 LTD 37 Posted May 26, 2016 (edited) Sutra kupujem 'na slijepo' getribu od 5 brzina, pa sam mislio cisto preventivno promjeniti semeringe da mi kasnije nebi curilo ulje. Koliko dodu semerinzi i gdje se mogu kupiti?(trebaju li original??), i trebam li jos stogod promjeniti na njoj dok nije ugradena da se ne radi duplo posao i trosak montiranja/demontiranja? Sad imam isto getribu od 5 brzina ali melje dosta. Edited May 26, 2016 by G2 LTD Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted May 26, 2016 Erling Jos tu naravno novo ulje plus semering spojnicke te semering i mesing cahuru one sipke sta ide kroz spojnicku... Naravno istu i pregledat jer se s vremenom istrosi pa bude kratka a i ako nije pravilno zaobljena onda zna probit tanjur na potisnoj ploci... Share this post Link to post Share on other sites