vyex 0 Posted September 7, 2010 Pozdrav, vozio sam po autocesti cca 160 km/h nekih dvadesetak minuta i sišao s autoceste i dalje vozio normalno do 90-ak km/h i pocelo mi cvilit u petoj brzini nešto...i kako sam vozio dalje tako je sve bolje i bolje cvililo da bi na kraju zvuk podsjecao na vrištanje. Kad sam stigao doma, skužio sam da kad je auto u leru cuje se zvuk roštanja onako u getribi, a kad mu stisnem kvacilo taj zvuk prestane...pustim-opet pocne! Auto ima 64 000 km i nigdje ne pušta ulje na getribi i nije mijenjano otkad je kupljen (novi). Dali ima netko da je imao isti ili slican problem ili netko zna prema opisanim simptomima što joj je/zašto/zbog cega i kolko dijelovi koštaju za to?-meni se sve to cini nekako da je neki ležaj stradao, ali me samo strah da nisu i zupcanici... P.S. Auto je Škoda Felicia, pa se iskreno nadam da nije problem što postam ovo pošto nije VW, ali vecina dijelova šasije ima VW Audi logo... Hvala unapred... Share this post Link to post Share on other sites
Roki 0 Posted September 7, 2010 Pozdrav, vozio sam po autocesti cca 160 km/h nekih dvadesetak minuta i sišao s autoceste i dalje vozio normalno do 90-ak km/h i pocelo mi cvilit u petoj brzini nešto...i kako sam vozio dalje tako je sve bolje i bolje cvililo da bi na kraju zvuk podsjecao na vrištanje. Kad sam stigao doma, skužio sam da kad je auto u leru cuje se zvuk roštanja onako u getribi, a kad mu stisnem kvacilo taj zvuk prestane...pustim-opet pocne! Auto ima 64 000 km i nigdje ne pušta ulje na getribi i nije mijenjano otkad je kupljen (novi). Dali ima netko da je imao isti ili slican problem ili netko zna prema opisanim simptomima što joj je/zašto/zbog cega i kolko dijelovi koštaju za to?-meni se sve to cini nekako da je neki ležaj stradao, ali me samo strah da nisu i zupcanici... P.S. Auto je Škoda Felicia, pa se iskreno nadam da nije problem što postam ovo pošto nije VW, ali vecina dijelova šasije ima VW Audi logo... Hvala unapred... Druklager MOŽDA...Vjerojatno ćeš mijenjat cijeli kumplung set...Svakako prvo majstoru... Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 7, 2010 Kakakv druklager.. on se cuje kad se stisne pedala... Njemu je vjerovartno stradala getriba tj lageri u njoj (to je ona zloglasna mala getribica) Pošto si iz ZG-a moj savjet da se javiš Žac-u s foruma.... on je najbliži meštar za getribe tu kod vas... Share this post Link to post Share on other sites
VWlaho 0 Posted September 7, 2010 ivom bi se ja slozio,nek ti vidi taj mestar ili neki koji vec znas... Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted September 7, 2010 Ostala getriba bez ulja 99% i spalio si zupčanike 5br. Prekontroliraj količinu ulja u mjenjaču dosipaj ako treba možda se smiri. Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 7, 2010 ak ti zuji u 5.oj samo,podrobio ti se vjerojatno iglicasti lezaj zupcanika 5. brzine,oce ak nema ulja na getribi,fali ga.......plasticni vjencic lezaja se pregrije,skruti i puca.....sve vw getribe od pocetka 90ih,kad su poceli te iglicaste lezajeve ugradjivat su osjetljive na to....pogotvo na polu/feliciji 1.9d,sdi,golf 3 i polo 6n 1.4..... Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted September 7, 2010 i pocelo mi cvilit u petoj brzini nešto...i kako sam vozio dalje tako je sve bolje i bolje cvililo da bi na kraju zvuk podsjecao na vrištanje. Drugi put kad počme cvilit i vrištat provaj se zaustavit i po mogučnosti ne vozit dalje..... Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 7, 2010 da,ti komadici lezaja oce napravit veeeliko sr....ak vozis dalje..toliko da nema popravka,sam druga getriba..... Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 7, 2010 Ako je navrjeme stao i nemisli dalje vozit mozda ipak spasi getribu... kazem mozda jer špena je vrag a i blokiran ležaj koji pojede gehajz getribe i ćao đaci. Dosad sam imao pod rukama barem 10komada s tim slucajem i ako je navrjeme lako se rjesi tj lako je nabavit taj ležaj od snopa koji vrisne pošto je isti kao ležaj stražnjeg kotača Pogledaj dal ti getriba slini ulje... zna slinit na polugi šaltunga (izlaz iz getribe) jer semering im nije dobra strana.... Gehajz tj deklo... Zdrava "posteljica" ležaja... Zdravi ležaj (stražnji kotač golf 1-2-3 ne syncro) Uništena "posteljica" ležaja i uništeno njeno sjedište Ležaj je uništio i osovinu Špena i komadi ležaja su shebali i neke od zupčanika... Kusur Share this post Link to post Share on other sites
manni 0 Posted September 7, 2010 ja već tri kupio na 1.4 6N !!! ako se čulo vrištanje kad pustiš gas - takvi su simptomi bili kod mene jednom!! Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 7, 2010 kad se pusti gas a tek onda vristi.... pretezno bude do lagera na diffu.... Zahebana getriba kako god Share this post Link to post Share on other sites
vyex 0 Posted September 8, 2010 Stvarno hvala na iscrpnim odgovorima... Getriba je vožena u "cviljecem" stanju nekih 20-ak km i poslije ništa više, jucer je otvorena i na dnu getribe sam pronasao neki metalni komadić ko od nekog kruga tako da moguce da je od lezaja nekog, ali taj krug iz kojeg potjece taj komadic ima iz nutarnje strane onako horizontalne crte neke-nemam pojma sad, šteta što nisma slikao komadic taj... Uglavnom, otvorio sam samo onaj dio getribe di je deblja (onu stranu odmah do kvacila) i nisam nasao apsolutno nikakvih komadica zupcanika na dnu, samo onako gusti sloj ulja koji je legao dolje i mirisalo je sve po borovini Vjerujem da se potrosio/strgao onaj lezaj na vanjskoj strani getribe-onoj strani koja je nasuprot kvacila, a ne odma do njega, ali nisam taj dio otvarao jer se bojim da mi se ne raspadnu zupcanici...mozda se odvazim koji dan Kupio sam rabljenu getribu, ali nisam zadovoljan s njome jer je s auta koji je bio '96. godiste (moj je '98.), i imao je na sebi blizu 200 000 km (moj ima 64) i nekako mi se cini da je bila reparirana jer je brtvljena sa silikonom, u drugoj brzini, dok ubrzava, auto ima zvuk ko da ima ugrađen kompresor na motoru (jako blago vristanje) i slini na semeringu one poluge na koju se mjenjac stavlja. P.S. nije cvilila dok sam pustio gas...dok sam u petoj pustio gas onda je prestala cviliti...cvilila je samo dok sam pokusavao odrzavati konstantnu brzinu i kod ubrzavanja! Share this post Link to post Share on other sites
ivanmk1 0 Posted September 8, 2010 Stvarno hvala na iscrpnim odgovorima... Getriba je vožena u "cviljecem" stanju nekih 20-ak km i poslije ništa više, jucer je otvorena i na dnu getribe sam pronasao neki metalni komadić ko od nekog kruga tako da moguce da je od lezaja nekog, ali taj krug iz kojeg potjece taj komadic ima iz nutarnje strane onako horizontalne crte neke-nemam pojma sad, šteta što nisma slikao komadic taj... Uglavnom, otvorio sam samo onaj dio getribe di je deblja (onu stranu odmah do kvacila) i nisam nasao apsolutno nikakvih komadica zupcanika na dnu, samo onako gusti sloj ulja koji je legao dolje i mirisalo je sve po borovini Vjerujem da se potrosio/strgao onaj lezaj na vanjskoj strani getribe-onoj strani koja je nasuprot kvacila, a ne odma do njega, ali nisam taj dio otvarao jer se bojim da mi se ne raspadnu zupcanici...mozda se odvazim koji dan Kupio sam rabljenu getribu, ali nisam zadovoljan s njome jer je s auta koji je bio '96. godiste (moj je '98.), i imao je na sebi blizu 200 000 km (moj ima 64) i nekako mi se cini da je bila reparirana jer je brtvljena sa silikonom, u drugoj brzini, dok ubrzava, auto ima zvuk ko da ima ugrađen kompresor na motoru (jako blago vristanje) i slini na semeringu one poluge na koju se mjenjac stavlja. P.S. nije cvilila dok sam pustio gas...dok sam u petoj pustio gas onda je prestala cviliti...cvilila je samo dok sam pokusavao odrzavati konstantnu brzinu i kod ubrzavanja! onda ti je ono kaj sam napisao definitivno.....iglicasti lezaj zupcanika 5. Share this post Link to post Share on other sites
vyex 0 Posted September 8, 2010 (edited) A jel to onaj lezaj koji se nalazi na kraju osovine koja drzi sve zupcanike? EDIT: proguglao sam i skuzio koji je to...nesto ovakvo http://www.4x4world.com.au/images/products/9036439011.jpg Jel zna tko mozda otprilike cijenu takvog lezaja? Edited September 8, 2010 by vyex Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 8, 2010 pa skini deklo 5te brzine.... kontra strana... nema ti se sto raspast ako skines samo deklo... Opali slike bitne su i one. Kakakv je ležaj sto sam ja metnuo slike? Share this post Link to post Share on other sites
vyex 0 Posted September 8, 2010 Budem za vikend probao otklopiti tu drugu stranu jer sad vise nisam u mogucnosti doc do auta do vikenda. Taj lezaj je u ok stanju...mislim,nije smrskan ni nista, kosuljica citava... A zasto getribe imaju tako petu brzinu "odvojenu" od ostalih da se moze posebno doc do nje? Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted September 8, 2010 Budem za vikend probao otklopiti tu drugu stranu jer sad vise nisam u mogucnosti doc do auta do vikenda. Taj lezaj je u ok stanju...mislim,nije smrskan ni nista, kosuljica citava... A zasto getribe imaju tako petu brzinu "odvojenu" od ostalih da se moze posebno doc do nje? Zato što je napravljena od getribe sa 4 brzine dodavanjem para zupčanika naknadno. Osnovni dio kučišta je isti, samo je deklin za petu dodan. Share this post Link to post Share on other sites
vyex 0 Posted May 5, 2011 Pozdrav, isprike na nejavljanju, ali tek sad je getriba došla na red za popravak. Naime, jedan dečko je imao iste simptome ko i ja...vrištanje u petoj brzini i roštanje kada radi u leru s puštenim kvačilom i kaže da mu je majstor to složio tako da je stavio neku novu maticu koja je pod poklopcem pete brzine i koja navodno drži sve zupčanike stegnute na osovini vjerovatno. Rekao je da je morao staviti novu jer se stara raspala, odnosno dva dijela iz nje su se raspala. To bi odgovaralo mojoj teoriji onoj da sam našao jedan dio koji je izgledao ko od neke matice. Jel netko ima iskustva s time i jel ko zna kakva je to matica i gdje kupiti?-getriba mi je na radnom stolu i čeka vikend jer nisam sad doma, pa prikupljam informacije sad Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted May 5, 2011 Cijelo vrijeme rekla kazala,na taj način ti se mjenjač neće popravti. Dokle god ga ne otvoriš nećeš sa sigurnošću znati šta je. U mjenjačima ima mali milijon dijelova i ne rikne uvijek na istom mjenjaču isti dio. Share this post Link to post Share on other sites
SDI_racer 0 Posted May 6, 2011 (edited) Na dobrom ste tragu, u pitanju su ležajevi ali ne od sekundarne osovine kao na Polu 6N nego od spojničke gornji i donji na Feliciji riknu, getriba je Škoda slična kao na Favoritu nije VW. Uploaded with ImageShack.us Edited May 6, 2011 by SDI_racer Share this post Link to post Share on other sites
vyex 0 Posted May 15, 2011 (edited) Evo, getriba otvorena i zaključak je isti ko i kod getribe od dečka o kojem sam pričao...olabavljena matica koja drži osovinu sa zupčanicima i puknut jedan njezin dio... Jel netko zna di ima za kupiti takvih matica i jel to može tokar napraviti? Uploaded with ImageShack.us Edited May 15, 2011 by vyex Share this post Link to post Share on other sites