T------D-------I 0 Posted October 20, 2010 Znaci radi se o mk3 tdi 1.9 66kw iz 97.god, kako inace livam gorivo na omv pumpama zanima me koji eurodiesel da ulijem sprint ili premium??ima li netko iskustva Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted October 20, 2010 premium je euro 5 norma i kao nesto kvalitetniji ali sve je to svejedno jer kada je tvoj auto napravljen kod nas su bila goriva D1 i D2 sto su valjda u klasi danasnje loze... Daleko od tog da je bolje tocit taj premium.. Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted October 20, 2010 premium je euro 5 norma i kao nesto kvalitetniji ali sve je to svejedno jer kada je tvoj auto napravljen kod nas su bila goriva D1 i D2 sto su valjda u klasi danasnje loze... Daleko od tog da je bolje tocit taj premium.. Isto ko kad pitaju kakvo ulje da naliju u dvojku iz 87-me. I današnje rabljeno je kvalitetnije od ondašnje Modriče ili Energo...šta već Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted October 20, 2010 Isto ko kad pitaju kakvo ulje da naliju u dvojku iz 87-me. I današnje rabljeno je kvalitetnije od ondašnje Modriče ili Energo...šta već onda ti je jasno zasto ti auti danas idu i idu i dalje samo idu Share this post Link to post Share on other sites
Damir 2 Posted October 21, 2010 Bilo je dosta diskusija o tome, ali mislim da nema potrebe za premium, sa sprintom će biti više nego zadovoljan Share this post Link to post Share on other sites
T------D-------I 0 Posted October 21, 2010 na benzinskoj sam pitao kazu premium sad zasto nemam pojma Share this post Link to post Share on other sites
TomKing 0 Posted October 21, 2010 Svejedno koje i malo dvotaktol ulja za pumpu Share this post Link to post Share on other sites
vwrudi 1 Posted October 21, 2010 Premium. Bolji je , manje ce dimit auto tj manje ce bit emisije ispusnih plinova. Share this post Link to post Share on other sites
vwrudi 1 Posted October 21, 2010 Svejedno koje i malo dvotaktol ulja za pumpu Da, i žličicu vegete... Share this post Link to post Share on other sites
marin-82 0 Posted October 21, 2010 lol s čim se vi zamarate.... Po 100-ti put; taj motor korjene konstrukcije vuće tamo od prije 30 god. Za tadašnje vrijeme današnja loža bila bi nepojmljive kvalitete. ... Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted October 21, 2010 lol s čim se vi zamarate.... Po 100-ti put; taj motor korjene konstrukcije vuće tamo od prije 30 god. Za tadašnje vrijeme današnja loža bila bi nepojmljive kvalitete. ... Točno tako! Ali ako mi se pruza prilika točiti nesto sto je sada kvalitetnije od ondašnjeg zasto ne ? Ina i njen diesel nisu puno odmakli od nekadasnjeg diesela dok ovaj sprint i tiffon clas ipak su stepenicu iznad i sve to za sitnu razliku u cijeni koja me nece nigdje ostetit a duplo je bolje Share this post Link to post Share on other sites
vwrudi 1 Posted October 21, 2010 Točno tako! Ali ako mi se pruza prilika točiti nesto sto je sada kvalitetnije od ondašnjeg zasto ne ? Ina i njen diesel nisu puno odmakli od nekadasnjeg diesela dok ovaj sprint i tiffon clas ipak su stepenicu iznad i sve to za sitnu razliku u cijeni koja me nece nigdje ostetit a duplo je bolje potpis sven!! slazem se 100% Share this post Link to post Share on other sites
T------D-------I 0 Posted October 21, 2010 Tako je Sven Share this post Link to post Share on other sites
Macko83 0 Posted October 22, 2010 Dečki d1 i d2 su daleeeeeeeko bolji od lože... Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted October 22, 2010 od loze nekad ? hm..pa to je bila valjda tovatna mast a ne loza btw i taj nas hrvatski d1 i d2 nisu ni priblizno blizu dizelskim gorivima koji su 1994-5 bili u njemackoj isto kao i sada. Auto na D1 nebi sigurno imao 90 ili 110ks kod nas na mjerenju Share this post Link to post Share on other sites
marin-82 0 Posted October 22, 2010 (edited) Točno tako! Ali ako mi se pruza prilika točiti nesto sto je sada kvalitetnije od ondašnjeg zasto ne ? Ina i njen diesel nisu puno odmakli od nekadasnjeg diesela dok ovaj sprint i tiffon clas ipak su stepenicu iznad i sve to za sitnu razliku u cijeni koja me nece nigdje ostetit a duplo je bolje zašto i po čemu misliš da je ova današnja kemija bolja za taj motor od onog ondašnjeg za koje je taj motor napravljen? Mogu nabrojit stotinjak primjera na strojevima s motorima te starije koncepcije koji su dnevno trošili 100-500l najjeftinijeg dobavljivog dizela i lože te su uredno tako funkcionirali, te posljedice relativno kratkog točenja današnjih kemija u njih di su redom svi ne zbog izrabljenosti ili dotrajalosti, već dokazano samo zbog goriva koje im ne pogoduje otkazali poslušnost... Nije nužno da ak o motor ljepše radi, bolje ide da je to bolje za taj motor. Ista stvar je s uljima koja premašuju norme odnosno zahtjeve proitvođaća... O tome mogu napisat knjigu ako treba... Ja imam svoje uvjerenje koje ću i dalje vjerovat i zastupat i dok god mi netko fizičkim primjerom i logičkim objašnjenjem ne dokaže drugačije... Edited October 22, 2010 by marin-82 Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted October 22, 2010 Ovo sto tvrdis je isto u rangu onih tvrdnji da sto je motor stariji i prelazi više km treba stavljati sto gusce ulje pocevsi sa 10w40 pa u krajnjoj liniji i 15w40 iz razloga sto je to masnije i gusce ulje pa bolje podmazuje cilindre i karike. Argument onih koji to zastupaju je taj da svi ti luftevi i potrošenost su popunjeni kojekakvom gareži pa gusce ulje ima kvalitetniju ulogu podmazivanja nego tvornički preporučeno 5w40 To bi slikovito značilo za auto : 0-100 tisuca - 5w40 100-200tisuca - 10w40 200+ - 15w40 Ja se samo pitam u cijeloj priči koliko kvalitetno je to podmazivanje turbine ( osovine ) s tim 15w mineralnim uljem dok bi za turbo pogonjene motore trebalo biti isključivo kvalitetno ful sintetičko ulje . ovo je malo off ali sam samo htio dati usporedbu kako zvuče tvoje tvrdnje. natrag na temu: Kako gorivo s manje sumpora moze biti ujedno i manje kvalitetno od onog koje je bogato sumporom i bez dodatnih aditiva koje danasnja goriva imajU ? Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted October 22, 2010 Nebi mješao motor u autu i motor u nekom radnom stroju. Nema šanse da se motor recimo jednog buldozera začadi od lošeg goriva jer osim što se ne palicka svaki čas, radi po čitavi dan skoro na full gasu i pod hebačkim opterećenjem. Tu bi i crni vrag unutra izgorio da ga naliješ! Jedina dobra stvar sumpora u gorivu je to što dobro podmazuje bosch pumpu. Zato ti stari strojevi i rikavaju sa novim gorivom jer ovo novo gorivo bez sumpora je poprilično "suho" i zahtjeva kvalitetne materijale za izradu sistema za ubrizgavenje. Share this post Link to post Share on other sites
marin-82 0 Posted October 23, 2010 Ovo sto tvrdis je isto u rangu onih tvrdnji da sto je motor stariji i prelazi više km treba stavljati sto gusce ulje pocevsi sa 10w40 pa u krajnjoj liniji i 15w40 iz razloga sto je to masnije i gusce ulje pa bolje podmazuje cilindre i karike. Argument onih koji to zastupaju je taj da svi ti luftevi i potrošenost su popunjeni kojekakvom gareži pa gusce ulje ima kvalitetniju ulogu podmazivanja nego tvornički preporučeno 5w40 To bi slikovito značilo za auto : 0-100 tisuca - 5w40 100-200tisuca - 10w40 200+ - 15w40 to nikad nisam rekal niti to zastupam. Ak je proizvođač prepisal 10-40 za prvi radni sat, onda zašt ga nebi koristil i 20 000 satu.... Ja se samo pitam u cijeloj priči koliko kvalitetno je to podmazivanje turbine ( osovine ) s tim 15w mineralnim uljem dok bi za turbo pogonjene motore trebalo biti isključivo kvalitetno ful sintetičko ulje . ovo je malo off ali sam samo htio dati usporedbu kako zvuče tvoje tvrdnje. Zašt nebi, konkretno znam za par strojeva koji imaju preko 20 000 sati i konstantno su na ina super5 il na sličnim uljima. čak je super5 deklariran kao 15-40 dok ova druga su nekakva multigradna.... natrag na temu: Kako gorivo s manje sumpora moze biti ujedno i manje kvalitetno od onog koje je bogato sumporom i bez dodatnih aditiva koje danasnja goriva imajU ? po N-ti put; nije poanta u kvaliteti goriva.... Share this post Link to post Share on other sites
marin-82 0 Posted October 23, 2010 Nebi mješao motor u autu i motor u nekom radnom stroju. Nema šanse da se motor recimo jednog buldozera začadi od lošeg goriva jer osim što se ne palicka svaki čas, radi po čitavi dan skoro na full gasu i pod hebačkim opterećenjem. Tu bi i crni vrag unutra izgorio da ga naliješ! Jedina dobra stvar sumpora u gorivu je to što dobro podmazuje bosch pumpu. Zato ti stari strojevi i rikavaju sa novim gorivom jer ovo novo gorivo bez sumpora je poprilično "suho" i zahtjeva kvalitetne materijale za izradu sistema za ubrizgavenje. upravo to ovo novo korivo je za današnje piske od autiju di su dizeli praktički već na 100ks/litri... Share this post Link to post Share on other sites