Mijo_vw 0 Posted October 24, 2010 evo baš me zanima vaša stručna mišljenja iz iskustva ili slično onako bzvz! kao što naslov kaže da li valja kratiti opruge flexaricom i ili ne, nadalje koje su posljedice, koja razlika, koliko vijek armotizera,kritike, prednosti itd... samo pišite Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted October 24, 2010 Ne i ne Opruge original kraćene više nisu skupe ni nedostupne tako da se pilanje ne isplati +search,bilo več dosta tema o tome Share this post Link to post Share on other sites
Medo-12v-VD 0 Posted October 24, 2010 Lakše je i flex-om nego ručnom pilom tema je prožvakana 100tine puta... Toje najjeftinija i najstarija metoda spuštanja koja se primjenjuje i dan danas... nije bajna ali ako se ne pretjera služi svrsi Uglavnom:KOLIKO PARA,TOLIKO MUZIKE! Share this post Link to post Share on other sites
Mijo_vw 0 Posted October 24, 2010 ma neznam da je bilo tema al sam bio siguran da ima, onako čisto me zanima jer sam danas priča s jednim likom koji da raditi org. opruge kratiti kaže samo da je skratio i istokario u knap tako da nema lufta, stavio nove gumice i stavio gušće ulje, da već 3-4 godine tako voza i kaže da je prezadovoljan i da je bolje nego puno armotizera što bi ih kupio i što ih ima u prodaji, osim gewindi... a za rad dao 200 kn, lijepo izgleda + mi je predložio lika koji bi tako slično napravio koji se bavi tim poslom... ja već imam opruge sportske...samo bi volio čut i vaš glas Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted October 24, 2010 Pa šta onda to ne napraviš? Iz iskustva,vozia auto na otpilanim oprugama i na original kračim oprugama,razlika nebo i zemlja.....može govorit ko šta oče ali ja ne bi više vozia otpilane opruge na autu da mi plate Share this post Link to post Share on other sites
puks 0 Posted October 24, 2010 Na odrezanim oprugama auto skace k'o koza ma k'o dvije koze, ak nemas love za krace opruge onda je bolje rjesenje kod oprugara stisnut orginalne i idu kao kupljene krace opruge Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted October 24, 2010 Ite stisnute su dosta tvrde...ali ako se nema bolje sigurno nego odrezane...ma bar ti je to lako naci 200-tinjak kuna i kupis polovne Share this post Link to post Share on other sites
bruiser 0 Posted October 24, 2010 Ne razumijem cemu izmisljanje tople vode i zasto se ne postuje struka. Svaki materijal u ovome slucaju opruga ima svoj modul elasticnosti, konstantu opruge , proracunom odreden broj navoja itd. Nije isto ako opruga ima 2 radna navoja ili 10. Proracun opruge nije zajebancija i neznam cemu se upustati u takve egzibicije sa flexom. Ne kazem da ce se dogodit nesto abnormalno, nekome su vjerojatno i odgovarale takve opruge, ali ja nebi nikad na auto stavio nesto sto nije adekvatno.. pogotovo ako se radi o ovjesu Share this post Link to post Share on other sites
Jandro 0 Posted October 24, 2010 a ono sto sam cuo da rade da stisnu dva namotaja sa onim drekovima sto su npr. za stezanje sajli?? ak znate na sta mislim? naso sa ovime http://www.sumoopskrba.hr/_katalogslike/86...047.180x100.jpg 8kom i stezu po namotaj na svakoj malo mi smotano zvuci, al opet bolje nego fleksat je, bar dosjed federa ostane kak treba Share this post Link to post Share on other sites
Biker boy 0 Posted October 24, 2010 kaj god bilo.. onaj tko ima predmet strojarstvo na faksu ili tko god se malo bolje kuži u federe tj. opruge, zna da se svakim zagrijavanjem, stiskanjem, rezanjem ili bilo kaj gube svojstva opruge. A pošto se radi o ovjesu, tu se fkt ne bi smjelo kemijat ništa jer ipak su tu ljudski životi, nek ti pukne opruga u zavoju pri malo večoj brzini ili nek slučajno bude neko izbočenje ili rupa u zavoju, ode ti u pm... zbog čega, zbog 700-800kn kaj koštaju opruge... kaj radi toga riskirat život ili bilo kaj... mislim da nije vrijedno toga... bar danas imate za kupiti rabljene opruge za siću... Share this post Link to post Share on other sites
Wild child 0 Posted October 24, 2010 Pali flexu i reži, ne slušaj ljude koji su to prošli i saznali na vlastitoj koži........... Samo ,barem stavi novu reznu ploču na flex kad ih piliš!!!!! Share this post Link to post Share on other sites
bruiser 0 Posted October 24, 2010 Cuo sam dosta puta da neki i zagrijavaju opruge i plasticno ih deformiraju, sto je po meni totalna idiotarija. Ljudi kao da namjerno zele sami sebe sjebat. Ne radi se proracun iz zajebancije. I nije bezveze sto svaka opruga prolazi niz TOPLINSKIH obrada radi mjenjanja mikrostrukture celika u svrhu povecanja zilavosti ili sto vec je potrebno (proracunato) ... Ali ljudi sa flexom misle da je to sve pizdarija, pa rezi brate. Mozes i od oka onako. Radite sta ocete, ali ja barem imam postovanja prema svom volkswagenu i nebi mu sigurno priustio takvo nerazumno eksperimentiranje. Share this post Link to post Share on other sites
Biker boy 0 Posted October 24, 2010 ima puno ljudi kaj su rezali opruge ili toplinski obrađivali tj. stiskali i ne znam kaj... mislim da si čak i ti wild child to napravio na svojoj duji ako me sjećanje dobro služi, i wild na svojoj trojci je imal rezane opruge isto koliko me sjećanje služi... to služi svrsi i sve to stoji, ali eto, jednostavno, svi znamo da je tuning tj. style automobila skup sport... ima nas puno različitih, netko će skupljati par mjeseci novce i kupiti opruge, dok drugi će flexat... ima mnogih iskustava, neki kažu da je rezanje opruge isti vrag ko da si kupil sportsku oprugu, neki kažu da to ne valja... a sad je na tebi.. Share this post Link to post Share on other sites
bruiser 0 Posted October 24, 2010 toplinska obrada je jedno, a to sto su oni zagrijavali u svrhu plasticne deformacije drugo. Recimo da su zagrijavali oprugu (nebitno cime) i deformirali ju... opruga na mjestima grijanja se zakali, celik u tom podrucju dobije na tvrdoci ali i krhkosti, pojave se zaostala naprezanja, koja naravno nisu eliminirana jer nije bilo toplinske obrade. Dodajmo jos malo umora materijala zbog konstantnih dinamickih opterecenja i dode do loma ... Uostalom nerazumijem takav stav..ako vec imas jedan komad vrhunskog njemackog strojarstva, onda se tako i ponasaj prema njemu. Share this post Link to post Share on other sites
Bagi 0 Posted October 24, 2010 vječna dilema? u Tanzaniji ili gdje? Share this post Link to post Share on other sites
tihca 0 Posted October 24, 2010 a joj ljudi il ste vi seljačine il ja,pa ko još reže opruge u ovo doba...ima original tvrđih i nižih opruga po niskim cjenama,ako si želite riskirat život zbog izgleda onda u k.... Share this post Link to post Share on other sites
tihca 0 Posted October 24, 2010 BTW,pustite rezanje,ima u današnje vrijeme pun k. ČZ-a.... Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted October 24, 2010 kaj god bilo.. onaj tko ima predmet strojarstvo na faksu ili tko god se malo bolje kuži u federe tj. opruge, zna da se svakim zagrijavanjem, stiskanjem, rezanjem ili bilo kaj gube svojstva opruge. A pošto se radi o ovjesu, tu se fkt ne bi smjelo kemijat ništa jer ipak su tu ljudski životi, nek ti pukne opruga u zavoju pri malo večoj brzini ili nek slučajno bude neko izbočenje ili rupa u zavoju, ode ti u pm... zbog čega, zbog 700-800kn kaj koštaju opruge... kaj radi toga riskirat život ili bilo kaj... mislim da nije vrijedno toga... bar danas imate za kupiti rabljene opruge za siću... Slažem se u potpunosti i potpisujem svaku riječ. Share this post Link to post Share on other sites
Rallye VR6 8 Posted October 24, 2010 Ako skratiš i napuniš amortzer , ne riskiraš život. I može se auto dosta dobro voziti ako se stvarno napravi kako treba. Samo za te pare se kupe gewinde... Ako samo ispiliš onda riskiraš da ispadne opruga Share this post Link to post Share on other sites
Wild child 0 Posted October 24, 2010 ima puno ljudi kaj su rezali opruge ili toplinski obrađivali tj. stiskali i ne znam kaj... mislim da si čak i ti wild childto napravio na svojoj duji ako me sjećanje dobro služi, i wild na svojoj trojci je imal rezane opruge isto koliko me sjećanje služi... to služi svrsi i sve to stoji, ali eto, jednostavno, svi znamo da je tuning tj. style automobila skup sport... ima nas puno različitih, netko će skupljati par mjeseci novce i kupiti opruge, dok drugi će flexat... ima mnogih iskustava, neki kažu da je rezanje opruge isti vrag ko da si kupil sportsku oprugu, neki kažu da to ne valja... a sad je na tebi.. Odi po jedan antisklerin kolega ......ja vozim i imam keca ili ti Golfa Mk1!!Davnih 90-tih sam i rezao i grijao i kaj ja znam kaj sve(uglavnom -bio ,vidio i nije mi se svidjelo) ,ali na fićeku ,jugu i sciroccu.....to je bilo tad!! Današnje doba sa ovolikom raznolikom ponudom na zadanu temu ,jednostavno mi se neda radit dupli posao i još ugrožavat druge i sebe u prometu!!!???? Rađe ću si "stegnut remen" i kupit potreban proizvod!!! :lijek Share this post Link to post Share on other sites
Zrinedin 0 Posted October 24, 2010 Ima jedan jednostavan način. Lijepo si izmjeri koliko hoces da auto bude nizak, onda nadješ neku klocnu ili drvo te visine. Podmetneš ispod pragova i zagriješ opruge i tako će sjesti na drvce. (šala na stranu) Ali ja mislim da je jednostavnije kupit neke polovne opruge za 200-injak kuna. Nadje se i na forumu sportske opruge... A opet ne smiješ pa pretjerano spustit dolje jer će onda propišat serijske amortizeri. Share this post Link to post Share on other sites
dino46 0 Posted October 24, 2010 preglupo riskirati kad u ovo secesijsko vrijeme ljudi prodaju i čarape i gače polovne. Tako da ces naci i opruge i gewinde polovne po pristupačnoj cijeni za svai đep....bolje je novo ali ako se nema dobro je i polovno, u svakom slučaju nego rezat Share this post Link to post Share on other sites
markinjo 0 Posted October 25, 2010 Odgovor je bio u prvom postu, pa je trebalo zaljučat ovu temu..... Rasprave su nepotrebne, ja mislim da nema starijeg člana ovog foruma koji nije pilio opruge, grijao ih i već radio neke kemije tamo od sredine 90-ih do prvog početka ovog stoljeća, a šta se tad moglo, nije bilo opruga ko danas na svakom čošku za sitne pare..., piljenje, grijanje, stavljane krače opruge od nekog drugog auta, sve je to još kako tako dobro, dok to radi neko ko "zna" što radi, odnosno prati dužinu amortizera, tako da je opruga čvrsta u svom ležištu kad je auto dignut na dizalicu, te da karajnji namotaji na oprugama dobro prate šalicu amortizera, rezanje u toj mjeri da je opruga slobodna je opasno, u mnogo slučajeva se desilo da opruga klizne van i probuši gumu, jer ekipa radi gluposti pa odreže oprugu na pola, kao nije dosta sjeo auto, a ne kuži da auto već sjedi na odbojnoj gumi amortizera! Share this post Link to post Share on other sites