Ivan 0 Posted December 5, 2010 Pozdrav svima. Ne postavljam baš puno pitanja u "kvarovima" jer je sa mojim Polcem uvijek sve ok. No evo , nakon 6g , manji problemčić sa paljenjem. Auto je Polo 9N , 2004g , motor 1.9 TDI PD sa 74kw , prešao 85.000km. Naime , auto je do sada uredno pri jutarnjem paljenju onako brzo zaverglao "osica" 2-3 puta i upalio na bilo kojoj temperaturi. Klasičan zvuk alnasera kad se pali bilo koji noviji TDI , međutim , ovih dana kad je jutarnja temperatura malo niža (cca -5°) , prvo paljenje mi je čudno. Alnaser mi više nema tako živahan zvuk , nego sad sporije zavrti 1-2 puta ali opet upali od prve. Meni se čini je da je akumulator pri kraju , ali do sada sam rijetko mijenjao akumulatore na autima jer su mi svi redom izdržavali minimalno 8g ,tako da nemam iskustva s tim i ne znam prepoznati problem da li je stvar u akumulatoru ili u alnaseru. Napominjem da je svako iduće paljenje normalno jer alnaser vrti normalnom brzinom i čuje se opet kao "osica". Dakle , sve upućuje da je akumulator pri kraju , e sad , kako imam snažniju glazbu (oko 500W rms-a je snaga pojačala) unutra , uzeo bi si akumulator sa većom onom udarnom snagom. Savjeti koji uzeti i koji su se pokazali kvalitetnima? Cijena je relativno bitna ali oko 1000kn bi dao ako mogu dobiti kvalitetniji i snažniji koji će mi potrajati barem 6g kao serijski. OEM ne bi jer s obzirom da su ovakva pojačala unutra od prije 1g , predpostavljam da su i ona malo ubrzala trošenje akumulatora pa bi nešto kvalitetnije. Zahvaljujem na odgovorima. Share this post Link to post Share on other sites
Jandro 0 Posted December 5, 2010 bas dobro da si otvorio temu u vezi paljenja, jel sam i ja mislio sad neznam jel ko tebi, ali sad zadnjih dana kada je hladnije, auto cudno pali malo jace zaronda dok zavergla, upali puno prije nego po toplome, ali mu okretaji cim upali skoce na 1500 pa se vrate oko 1000 i kao dok pali da jedan cilindar zakasni pola sekunde ako i toliko za drugima, nemirno dosta bas mi je cudan, nekako preglasno i premetalno pali,a dosada nije tako kao da imt sastavi sa start sprejem Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted December 5, 2010 Upravo tako i meni , zavergla 1-2 puta sporije i upali na odmah ali kao da se alnaser muči...sve mi sluti da je aku na izdisaju. Ne znam kako zvuči ako je alnaser pri kraju? Da li bi uvijek teško vrtio , bez obzira bilo prvo ili deseto paljenje , ili? Gledam baš na netu pa svi koji imaju malo snažniju glazbu savjetuju Exide akumulatore. http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori Čini mi se da bi ovaj Exide Premium zadovoljio moje potrebe za snažnijim akumulatorom , 3g garancije za cca 550,00kn što mi se čini vrlo povoljno: http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori&...ails&item=6 Share this post Link to post Share on other sites
Jandro 0 Posted December 5, 2010 Upravo tako i meni , zavergla 1-2 puta sporije i upali na odmah ali kao da se alnaser muči...sve mi sluti da je aku na izdisaju. Ne znam kako zvuči ako je alnaser pri kraju? Da li bi uvijek teško vrtio , bez obzira bilo prvo ili deseto paljenje , ili? Gledam baš na netu pa svi koji imaju malo snažniju glazbu savjetuju Exide akumulatore. http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori Čini mi se da bi ovaj Exide Premium zadovoljio moje potrebe za snažnijim akumulatorom , 3g garancije za cca 550,00kn što mi se čini vrlo povoljno: http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori&...ails&item=6 a kak ti pali dok je topal? meni dok je topal, pali normalno samo prvo paljenje ujutro na hladno je tako bucan Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 Upravo tako i meni , zavergla 1-2 puta sporije i upali na odmah ali kao da se alnaser muči...sve mi sluti da je aku na izdisaju. Ne znam kako zvuči ako je alnaser pri kraju? Da li bi uvijek teško vrtio , bez obzira bilo prvo ili deseto paljenje , ili? Gledam baš na netu pa svi koji imaju malo snažniju glazbu savjetuju Exide akumulatore. http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori Čini mi se da bi ovaj Exide Premium zadovoljio moje potrebe za snažnijim akumulatorom , 3g garancije za cca 550,00kn što mi se čini vrlo povoljno: http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori&...ails&item=6 kolko je to Ah za 550kn? Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted December 5, 2010 (edited) kolko je to Ah za 550kn? 60Ah http://www.molydon.hr/?mol=proizvodi-info&id=707 a kak ti pali dok je topal? meni dok je topal, pali normalno samo prvo paljenje ujutro na hladno je tako bucan Topao normalno vrti u upali kao kao je nov bio. Meni nije bučan , samo teže zavrti , onako imam osjećaj da bi svaki dan mogao zavrtiti samo jednom i ne upaliti. Edited December 5, 2010 by Ivan Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 (edited) pa kaj bi tih 60Ah bilo dosta za naše 1.9 pd tdi? ja sad imam u bori 80 Ah pa bi ga trebal mijenjati... gledam u etki i piše za diz. motore ARL , ATD , AQM , AGR da ide 70/80 Ah Edited December 5, 2010 by tomica88 Share this post Link to post Share on other sites
Jandro 0 Posted December 5, 2010 (edited) preslabo 60ah kod mene skoro novi 75, pa ak stoji dan dva osjeti se razlika kak malo slabije zavrti Edited December 5, 2010 by Jandro Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 znači da opet 80ah uzmem Share this post Link to post Share on other sites
KlokanJack 0 Posted December 5, 2010 Ja u svojem golfu imam 75AH i kad stoji par dana prvo paljenje je isto otezano... par puta ljeno zavergla i upali... nakon toga sve normalno.. pogotovo kad je topli, lagano ga "kresnem" i pali odmah Share this post Link to post Share on other sites
Jandro 0 Posted December 5, 2010 znači da opet 80ah uzmem ja mislim da je sto vise ah to bolje naravno, po dimenziji najveci koji stane problem je to sta malo prostora ima, tj. ni nema ga ide samo ta neka velicina i to je to eventualno ako je neki proizvodac akumulatora strpo vise ah u manje pakovanje Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted December 5, 2010 pa kaj bi tih 60Ah bilo dosta za naše 1.9 pd tdi? ja sad imam u bori 80 Ah pa bi ga trebal mijenjati... gledam u etki i piše za diz. motore ARL , ATD , AQM , AGR da ide 70/80 Ah Ne znam kako to , ja imam originalno Varta akumulator unutra , 61Ah , 540A udarna snaga , a dimenzije su mi ove: širina 240mm , dužina 170mm i visina 180mm. Možda su se u modele sa grijanim sjedalima i ostalom opremom koja troši više struje isporučivali akumulatori većeg kapaciteta. Uz to , Jandro ima kako kaže 75Ah ali njegov je mislim highline model , moj je comfortline pa je možda i to razlog. Highline je uvijek imao sve bolje. Prostor je kao što kaže Jandro dosta uzak tako da ne stane nešto puno veće...možda 10-15mm širi ali i ovako je sve knap. Oko akumulatora mi je neka spužva pa kad bi nju maknio možda bi stao par milimetara veći akumulator a onda tu spužvu natiskam oko njega. Jandro , ajd mi izmjeri dimenzije svoj akumulator taj od 75Ah da sad ne isprobavam po trgovinama veličine. Ajd neka mi samo netko kaže , kako da znam da nije alnaser u pitanju? Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 ma nemam ni ja ništ previše od opreme , evo sad sam išel spremati auto u garažu i neće upaliti...sutra idem po novi aku Share this post Link to post Share on other sites
Ishmael 0 Posted December 5, 2010 Ne znam kako to , ja imam originalno Varta akumulator unutra , 61Ah , 540A udarna snaga , a dimenzije su mi ove: širina 240mm , dužina 170mm i visina 180mm. Možda su se u modele sa grijanim sjedalima i ostalom opremom koja troši više struje isporučivali akumulatori većeg kapaciteta. Uz to , Jandro ima kako kaže 75Ah ali njegov je mislim highline model , moj je comfortline pa je možda i to razlog. Highline je uvijek imao sve bolje. Prostor je kao što kaže Jandro dosta uzak tako da ne stane nešto puno veće...možda 10-15mm širi ali i ovako je sve knap. Oko akumulatora mi je neka spužva pa kad bi nju maknio možda bi stao par milimetara veći akumulator a onda tu spužvu natiskam oko njega. Jandro , ajd mi izmjeri dimenzije svoj akumulator taj od 75Ah da sad ne isprobavam po trgovinama veličine. Ajd neka mi samo netko kaže , kako da znam da nije alnaser u pitanju? vrlo je jednostavno,da je anlaser u pitanju-uvijek bi lose vrtio,pogotovo kada je topal.Ako hladan losije zavrti prije ce biti do aku-a. Da san ja na tvom mjestu nebi gledao akumulatore manje od 75ah,diesel +muzika,to zahtjeva vise od tvornickih 61ah. Exide premium ti je odlican izbor,moja firma ima servis Exidea za Zadarsku zupaniju i mogu ti reci da je puno bolji od ostalih marki,npr,na Exide imamo godisnje cca 15 reklamacija,na ostale marke 100-200! Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 (edited) a banner?onaj bikonja... Edited December 5, 2010 by tomica88 Share this post Link to post Share on other sites
Ishmael 0 Posted December 5, 2010 Banner nije los,ali kod nas u Zd ih bas nema u prodaji... Samo nemoj ocekivati da ce trajati 6-7 godina,ako dozivi 4 to je premija. Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 5, 2010 pa naravno , nije to original da traje tak dugo...evo u bori skoro 9 godina izdržao Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted December 5, 2010 vrlo je jednostavno,da je anlaser u pitanju-uvijek bi lose vrtio,pogotovo kada je topal.Ako hladan losije zavrti prije ce biti do aku-a. Da san ja na tvom mjestu nebi gledao akumulatore manje od 75ah,diesel +muzika,to zahtjeva vise od tvornickih 61ah. Exide premium ti je odlican izbor,moja firma ima servis Exidea za Zadarsku zupaniju i mogu ti reci da je puno bolji od ostalih marki,npr,na Exide imamo godisnje cca 15 reklamacija,na ostale marke 100-200! Hvala na konkretnom odgovoru. Probat ću staviti 75Ah , širi je 3cm pa ću ga probati "natiskati" u kutijicu. Natrpan je Polo sa TDI motorom , nema mjesta za iglu... Share this post Link to post Share on other sites
tomica88 0 Posted December 7, 2010 kupljen akumulator , sad pali super ujutro pa budemo vidjeli kad malo jače zahladi kak bude bilo Share this post Link to post Share on other sites