1 1
Bube

Par pitanja o chipanju, ispuhu i filteru

Recommended Posts

Znam da se ne gubi jer su mi rekli u servisu. Uostalom, nazovi svoj servis u koji ides i pitaj.

Ako je motor KVALITETNO chipan i ako su mu ispravni vitalni dijelovi (što se podrazumjeva kod motora do 50-60tkm) , chip mu ne može štetiti.

Podrazumjeva se da se motor ne tjera do krajnjih granica konstantno.

Ako se razleti turbina koja je serijski puhala na 1,0bar pa je dignuta na 1,1bar - ta turbina bi se razletila i na serijskom motoru.

Ali naravno da uvijek snosite rizik kod chipa , ne zato da će vam se ZBOG chipa nešto potrgati nego baš zbog tvornički loše napravljenog dijela , i onda se događa to da svi odmah za kvar krive chip a ne loš dio.

Da ste imali serijski motor - garancija zamjeni novim.

Ako je chipan - svi okrive chip i sami snosite trošak.

Iskreno , ne znam da netko daje garanciju baš na kompletan motor , svi daju na sam chip.

Zapravo . čuo sam da daju garanciju isključivo na motor , ali ne i na turbinu primjerice...

još nisam čuo da neki proizvođač/trgovac daje garanciju na motor koji se čipa negdje van njihove kuće...

Znam da se ne gubi jer su mi rekli u servisu. Uostalom, nazovi svoj servis u koji ides i pitaj.

Daj mi reci onda, di servisiraš auto, da je ovlašen, i da mogu staviti čip, bez da izgubim garanciju :)

Bio sam u ovlaštenom na praksi 3 god i sad pošto sam u toj struci(mehaničar/električar) poznam dosta ljudi iz ovlaštenih(peugeot, chrysler, hyundai, mercedes, vw, itd) i vjeruj mi puno toga oni kažu, a kad ti se(nedaj bože) nešto sjebe onda je drukčije...tak da ja u to nebi baš vjerovao...možda da probaš to nekako napismeno riješit s servisom i onim ko će ti čipirat..?

i ja sam 3 godine radio praxu isto meh/ele. kolega je izgubio garanciju zbog GLJIVE i xenona(kia pro ceed)

i ja sam 3 godine radio praxu isto meh/ele. kolega je izgubio garanciju zbog GLJIVE i xenona(kia pro ceed)

ali najbolje mi je kada ih lijepo pitaš, jel gubim garanciju ako ugradim to i to... i oni normalno kažu ne... i ti lijepo to ugradiš i dalje ideš u ovlašteni servis raditi sve servise zbog garancije... a ono kad ti nekaj ode, dođeš i kažeš meni je to otišlo, i oni lijepo kažu, žao mi je, izgubili ste garanciju radi toga kaj ste ugradili to i to... ma grozno...

Ja nisam smio euro kuku ugraditi na pola, nigdje drugdje osim u ovlašenom! Uz objašnjenje - "a tko će odgovarati ako se auto zapali, ako taj netko ko ugrađuje krivo spoji struju" . Tako da me ovo jako čudi!

Za čip na motoru nemogu reć

ali koelga ima golfa 6 TSI 1.4 i skino je orignla lonac i kod laste napravio sve od turba do kraja i NE gubi garanciju na motor ni na auto

jedino vis enema garanciju na auspuh !

a ja pa vjerujem da mu rikne turbo recimo ili sonda ili nesto tako ,10000% nebi bilo priznato pod garanciju :)

remap se neda skuzit u servisu ...

ma ja kazem za ovo vezano uz auspuh

U servisu se skuzi ako je netko dirao po kompu.

Primjera radi stavis chip, i prije odlaska u servis maknes chip i vratis originalnu mapu. Oni ne vide da je auto bio cipan niti vide kakva je mapa fizicki bila unutra ali jedino sto vide da je netko radio po kompu.

Netreba biti previse pametan da se nezna zbrojit 2+2 da se skuzi sto se uopce moglo radit po kompu..

Tako da je to ono...ovisi na koga naletis

Konkretno govorim za Golf 5 GTI

Edited by sven

ne vjerujem da čipaš auto i ostaje garancija... no way... mogu oni sad to reć, zariba mašina, 100% ti neće priznat garanciju osim ako nemaš štelu kao neki :D

Da se kužit da je netko prčkao po kompu, i koliko puta i sve živo. Nedavno je jedan tip iz Osijeka izgubio garanciju na Cliu Sport baš radi toga.

Edited by Perkan

na Cliu Sport baš radi toga.

sam si odgovorio :palacg

sagem majka

Edited by Mexx

na svakom kompu se vidi kad je nešto ucitavo brisano ili dirano BILO KOJI SEGMENT ,dobra volja mehanicara oce presutit ili rec ,sve ovisi kolko si dobar s nekime ;)

Sve se može vidit... pa eto i u mene na posao je dosla 5ica 2.0tdi koja je prije imala P-BOX al vlasnik ga je skinuo prije šlepanja u servis (riknula turbina) al je uredno ostavio tragove :)

Garancija priznata jer u "papirologiji" koja se salje u tvornicu nespada kopanje po komp-u vec samo trazenje greske i njeno isčitavanje (komplk proces)... Slika crknute turbine i to je to.

Ako je serviser bezobrazan onda vam moze trazit svaku sitnicu mada nevidim razlog zasto bi bili takvi jer taj dio koji je pod garancijom nije trosak ovl servisa vec vw-a.

Ako je serviser bezobrazan onda vam moze trazit svaku sitnicu mada nevidim razlog zasto bi bili takvi jer taj dio koji je pod garancijom nije trosak ovl servisa vec vw-a.

nije stvar servisera ,stvar je ljudi ;) ,vidio sam cuda ,covjeku je u zagrebu riknuo GTI doslepan je i covjek je doso tamo i rekli su mu da je otislo zbog tog i tog (bio je chipan) ,nije ni dao covjeku dovrsit rijec ,vec se poceo derat na njega da koji k ,da to je zbog njihovog loseg servisiranja i muljanja sa uljima i filterima ,bla bla ,ukratko platio je novu turbinu ,da je bio pristojan i porazgovarao mogli su mu rjesit na garanciju ;)

Ovako, samo da Vam napisem par stvari vezano uz to da li "se vidi" ili ne na ovlastenom servisu.

Primjer 1.

Na VAG autima, ovl. servis NE MOZE sa svojim dijagnostickim uredjajima (VAS5051/52/53/54) vidjeti mapu, niti promjene u mapi. Ono sto moze, je vidjeti koliko je puta ECU bio flashan, jer unutar software-a postoji flash counter. Flash counter broji SAMO flashanje preko OBD2 konektora. Kada se radi u BDM mode-u (na stolu) onda flash counter ne registrira flashanje. Nadalje, ako se i radi preko OBD2 konektora, postoje chiptuning alati (samo najbolji na trzistu = najskuplji...) koji imaju poseban plug-in (koji se kupuje dodatno), i koji se zove "VAG flash counter reset". Znaci, pomocu njega se nakon flashanja, counter postavi na isti broj kao i prije. U tome slucaju, servis apsolutno nista vise ne moze dokazati. Nikakvo flashanje, niti slicno. Moze ga slati i u NASA-u, badava im ;)

Primjer 2.

Radio sam Clio 197 i nakon chipanja smo ga namjerno odvezli u ovlasteni servis na dijagnostiku. Ne samo da nisu mogli vidjeti da li je ista mijenjano u mapi, nego nisu mogli niti reflashati ECU na tvornicku mapu, iz razloga jer u mapi postoji ID koji kaze da je to verzija TA i TA, i ako se ta verzija poklapa sa posljednjom tvornickom verzijom za taj auto, onda dijagnostika jednostavno ne nudi flash ni pod kojim uvjetima. Ono sto su jos vidjeli je da je zadnja promjena u mapi (tvornicki flash) napravljena pocetkom 2007.g. (a chipanje je napravljeno krajem 2008.g.). S obzirom da se u procesu "chipiranja" taj ID ne mijenja, nalazi se u zasebnom dijelu mape, koji se ne modificira, taj ID uvijek ostaje isti nakon chipiranja. Rezultat je to da tvornicka dijagnostika "ne vidi" apsolutno nikakve promjene u mapi ECU-a, dapace potvrduje samo da je unutra i dalje "tvornicka" mapa, prema datumu flasha (tvornickom).

Takvih primjera ima jako puno. Ne mogu sada sve tipkati ....

BTW,

Sretna Nova Godina svima .... :)

Primjer 1.

Na VAG autima, ovl. servis NE MOZE sa svojim dijagnostickim uredjajima (VAS5051/52/53/54) vidjeti mapu, niti promjene u mapi. Ono sto moze, je vidjeti koliko je puta ECU bio flashan, jer unutar software-a postoji flash counter. Flash counter broji SAMO flashanje preko OBD2 konektora. Kada se radi u BDM mode-u (na stolu) onda flash counter ne registrira flashanje. Nadalje, ako se i radi preko OBD2 konektora, postoje chiptuning alati (samo najbolji na trzistu = najskuplji...) koji imaju poseban plug-in (koji se kupuje dodatno), i koji se zove "VAG flash counter reset". Znaci, pomocu njega se nakon flashanja, counter postavi na isti broj kao i prije. U tome slucaju, servis apsolutno nista vise ne moze dokazati. Nikakvo flashanje, niti slicno. Moze ga slati i u NASA-u, badava im ;)

Sretna nova i tebi!

Za renault nisam upoznat ali ajmo za VAG.

Ja chipiram auto kod vas(može i neka druga ˝tjunerska kuća˝), i odem na redovni servis u ovlašteni. I oni otkriju da po nekim tvorničkim uputama moraju flashirati ECU. Što onda? Hoće li oni to moć napraviti? ;)

Hvala na odgovoru? :respekt:palacg

Malo ste skrenuli s teme ali ovo je zanimljivo, samo nastavite.

Sretna nova i tebi!

Za renault nisam upoznat ali ajmo za VAG.

Ja chipiram auto kod vas(može i neka druga ˝tjunerska kuća˝), i odem na redovni servis u ovlašteni. I oni otkriju da po nekim tvorničkim uputama moraju flashirati ECU. Što onda? Hoće li oni to moć napraviti? ;)

Hvala na odgovoru? :respekt:palacg

Da, hoce. Ako postoji tvornicka "akcija" da se auti pod odredjenim br. sasije moraju update-ati sa novijim tvornickim softverom, onda ce oni to i uciniti, bez problema.

Posljedica toga je da ce "obrisati" tuning mapu, te ce auto opet imati performanse kao tvornicki. Nakon toga vise nije moguce vratiti istu tuning mapu koja je bila ranije.

1 1