Vanjaus 0 Posted January 6, 2011 Evo jednostavno moram reč javno šta sam napravio oko ovog sam se mučio što razmišljajuči što šarafajuči od kad sam kupio auto znači več dobrih 6 mj. Stvar je bila da je auto imao plin na flanđu složen al nije radio, nakon dijagnoze kvara zamjene isparivača, ugradnje servo motoriča koji regulira protok plina preko lambda kontrolera auto nije htio radit na večim okretajima na plin jer mu je bio preslab vakum za kupljeni isparivač i plin se nije dao poštelat, te sam napravio sljedeče jer nisam htio kompromis da mi auto bude prigušen i na benzoin radi pomanjkanja vakuma na plinu: Izvadio sam airbox skinuo crijevo koje ide na topli zrak auspuha i stavio pvc koljeno pod 90*(kanalizacisko) i na njega uštekao plastičnu cijev sudopera s maticom u sredini inače za rozetu odvoda te sam na dugački šaraf stavio šajbicu široku ko cijev i dobio kad sam ušarafio šajbicu i šaraf na cijev sudopera regulaciju stezanjem protoka zraka, sljedeče šta sam napravio pošto se topli zrak prebacuje vakumom preko klapne(topli zrak mi netreba uopče) ugradio sam ele. magnetski ventil s isputom za paljenje tog vakuma klapne dok radi plin i ispust vakuma kad ne radi plin da klapna nebi ostala pod vakumom.Na drugoj strani airboxa sam skinu onu plastičnu prigušnu cijev i dobio veči otvor za zrak dok je auto na benzinu. Sve sam smontirao nazad i uz dvosatno štelanje prvo maf da radi na benzin kak treba dobio sm ga idealno potrošnja je na bordu pala s prosječnih 14l uz isti režim vožnje na 9L i auspuh mi se počeo smeđit a i auto bolje ide. Nakon toga je došlo na red štelanje plina i sad je biol lako za naštelat jer sam zatvarao dovod zraka dok nism dobio dovoljno vakuma za potezanje membrane u isparivaču, nakon toga po lampicama lamda kontrolera poštelao otpor membrane i ler i auto i na plinu sad radi ko na benzinu i maf se čak ponaša isto ima istie otpore ko na benzinu bord mi je pokazao 6,6L potrošnju 110kmh konstante u petoj(znam da nije mjerodavno al prije je pokazivao 18L). Sve u svemu sretan sam ko malo dijete konačno sam to riješio funkcionalno kak treba da mi je benzin Power a plin štednja. Ak nekog zanima kak to zgleda sutra poslikam, a potrošnju ču izvjestit u narednim tjednima i naravno računicu kolko se štedi(ili možda ne štedi na plin) auto na bengu kolko sam ga probao malo bolje poteže niš strašno krajnju ču još probat pa izvjestim (ura pokazuje točno provjereno po GPS-u). Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted January 6, 2011 Bez slika ti je to suhoparan text... stoga meći slike pod obavezno Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 6, 2011 Bez slika ti je to suhoparan text... stoga meći slike pod obavezno Bum sutra mrak je več bio kad sam bio gotov Share this post Link to post Share on other sites
kile_passat 0 Posted January 6, 2011 je*eš mi mater ak sam ja išta skonto al u svekom slučaju svaka čast Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 6, 2011 (edited) Evo kak to zgleda Dakle sad je usis plina neovisan o usisu benzina samim time i mjerač protoka zraka mjeri kak treba protok na bengu(konačno naštelan kak treba) Ak nekog zanima kak se štela nek pita.Uglavnom o njemu i lambda sondi ovisi kolko ce auto trosit benge na pojedinim okretajima i opterecenjima To je taj ventil vakuma koji prebacuje klapnu spojen s ventilom plina zajedno kad se pali plin pali se i on, a iza se vidi kolko je trenutno prigušen dovod zreka na plin jer plin ima isto pritisak pa podiže strujanje fluida kroz maf i nema isti omjer zraka i goriva ko benga i tak dalje...vrtnjom ove šajbice iznad bjele cijevi štela se usis, ovo bijelo spojeno do šajbice je silikon osiguranje da mi se ne raštela Ovo je isparivač plina i tu se štela na bocni saraf desno od ovog plavog otpor membrane, a gore ovaj mesingani je stalni protok na leru, nakon tog ide motorič koji preko lambda kontrolera jos fino dozira i nakon njega je saraf koji ograničava maxsimalni protok(stelanja ko u prici jos je tu maf i usis-jacina vakuma i kolicina zraka) Ovo je lambda kontroler i trenutno pokazuje da je motoric u najzatvorenijem polozaju al da jos ima previse plina naspranm zraka ovak pokazuje da ima premalo plina naspram zraka, normalan rad mu je da stalno pokazuje malo zelenu malo crvenu, samo crvena je previse plina, samo zelena je premalo idealno bi bilo dobit ga na svim okretajima da nakon sekundu dvije regulira i ne pokazuje konstantno previse ili premalo i da maf na tim okretajima pokazuje vrijednost koju mora (uglavnom zajebano al se da) Ostalo mi je još dopeljat zrak sa branika nekak na ovu rupu da na autoputu na bengu dobim nabijanje zraka u kutiju filtera i veci dotok zraka(u kutiji je sportski filter zato je vakum i preslab na plin bio) U glavnom ak nekom nes nije jasno nek pita, ja se idem vozit i mjerit potrošnju pa izvjestim kroz tjedan dva kakva je Edited January 6, 2011 by Vanjaus Share this post Link to post Share on other sites
freak_kc 0 Posted January 6, 2011 svaka čast na volji i trudu al moje pravilo kao instalater plina je da PLIN PRILAGODIM VOZILU A NE VOZILO PLINU. tolko od mene. Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 6, 2011 (edited) svaka čast na volji i trudu al moje pravilo kao instalater plina je da PLIN PRILAGODIM VOZILU A NE VOZILO PLINU. tolko od mene. Pa cilj ovog svega je i bio da vozilo ostane na skroz drugom usisu dok je na benzin da tok usisa bude minimalno izmjenjen, mjenja ga jedino flanđa neš malo al to je kompenzirano prohodnijim filterom zraka i stelanjem mafa, auto je zadrzao isto sve dok je na benzin ko da i nema plina(topli zrak s auspuha mi ni na -20*C nije igrao ulogu na hladno jel spojen ili nije jednostavno je takav motor) P.S. MAF je stelan prema benzinu pa onda plin prema mafu.(A benzin je dobro naštelan jel velim na bengu auspuh mi se fino zasmeđi, prije je bio crn) Boca mi je takva da se da punit do vrha i sad dok je zima to i radim, tak cu i mjerit potrosnju. Bio sam na pumpi i natocio ju punu, resetirao kilometre pa cemo vidjet, bord sad pokazuje na plinu potrosnju oko 8L to je na temelju 5km od pumpe do doma, a do pumpe na benzinu je pokazao 10L i jedno i drugo uz stajanje na semaforima i kretanja šaltanje između 2500 i 4000 okretaja.Stvarnu potrošnju bumo vidli za par dana u svakom slučaju izvjestim. Sad mjerim potrošnju na plin, poslje čemo na benzin. Edited January 6, 2011 by Vanjaus Share this post Link to post Share on other sites
freak_kc 0 Posted January 6, 2011 Pa cilj ovog svega je i bio da vozilo ostane na skroz drugom usisu dok je na benzin da tok usisa bude minimalno izmjenjen, mjenja ga jedino flanđa neš malo al to je kompenzirano prohodnijim filterom zraka i stelanjem mafa, auto je zadrzao isto sve dok je na benzin ko da i nema plina(topli zrak s auspuha mi ni na -20*C nije igrao ulogu na hladno jel spojen ili nije jednostavno je takav motor) P.S. MAF je stelan prema benzinu pa onda plin prema mafu.(A benzin je dobro naštelan jel velim na bengu auspuh mi se fino zasmeđi, prije je bio crn) Boca mi je takva da se da punit do vrha i sad dok je zima to i radim, tak cu i mjerit potrosnju. Bio sam na pumpi i natocio ju punu, resetirao kilometre pa cemo vidjet, bord sad pokazuje na plinu potrosnju oko 8L to je na temelju 5km od pumpe do doma, a do pumpe na benzinu je pokazao 10L i jedno i drugo uz stajanje na semaforima i kretanja šaltanje između 2500 i 4000 okretaja.Stvarnu potrošnju bumo vidli za par dana u svakom slučaju izvjestim. Sad mjerim potrošnju na plin, poslje čemo na benzin. pošto si tolko zahtjevan ja bi tebi direkciju puknul na motor danas nije neka cjena direkcije. Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 6, 2011 pošto si tolko zahtjevan ja bi tebi direkciju puknul na motor danas nije neka cjena direkcije. gle ovo me koštalo 400 kn isparivac i 250 kn motoric regulacije drugo je bilo na auti ili sam imao doma, a ak bi mi slozio direkciju za 650 kn onda O.K. s tim da si ovo štelam sam kak ocu a direkciju svako mapiranje plačam hmmmmmmmm.... Share this post Link to post Share on other sites
freak_kc 0 Posted January 6, 2011 gle ovo me koštalo 400 kn isparivac i 250 kn motoric regulacije drugo je bilo na auti ili sam imao doma, a ak bi mi slozio direkciju za 650 kn onda O.K. s tim da si ovo štelam sam kak ocu a direkciju svako mapiranje plačam hmmmmmmmm.... platio bi malo više, jer več imaš plin unutra, mapirao bi si ga sam jer sigurno imaš laptop ili ti ga netko može posuditi, program imaš na netu a interface si sam zalemiš imaš šema po netu kolko hočeš evo ja bi ti kaj se tiče elektronike preporučio stag 300 on ti ima brc-ovu elektroniku a jeftin je. kužiš se nekaj u tehniku malo bi proguglao principe rada i podešavanja i nakraju bi ti sve bilo super s puno više mogučnosti.... Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 7, 2011 platio bi malo više, jer več imaš plin unutra, mapirao bi si ga sam jer sigurno imaš laptop ili ti ga netko može posuditi, program imaš na netu a interface si sam zalemiš imaš šema po netu kolko hočeš evo ja bi ti kaj se tiče elektronike preporučio stag 300 on ti ima brc-ovu elektroniku a jeftin je. kužiš se nekaj u tehniku malo bi proguglao principe rada i podešavanja i nakraju bi ti sve bilo super s puno više mogučnosti.... Fala sad je kak je , auto je krpalica dok mi se ne slozi Vento a ak uspijem ustedit koju kunu u tom procesu super, a za venta bum ti se javio ak se odlucim stavljat plin razmisljam o cng-u i pumpi za tocit doma hih.. Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 7, 2011 (edited) Malo sam se vozio na plin i dojmovi su sljedeči: Auto s ovak zatvorenim usisom ima dosta sladiji odaziv na gas pogotovo na vrhu gasa di je jako inace osjetljiv na benzin, ima dosta slabiji moment, a na velkim okretalima se sporije razvrtava al podnošljivo je to sve, sad je ko recimo redni šestak od 60 konja(ak tog ima uopče), na nižim okretajima spor na visokim ide al imaš osječaj ko da ga kolješ, baš ko šestak, sve u svemu kad ga vozim tjera me na laganini vožnju, mislim da če dosta manje trošit bumo vidli, na benzin ostalo je sve ko i kak je bilo, živahan na vrhu gasa u prvoj na manje od četvrtine gasa uz naglije puštanje kuplunga vrti kotače baš onak VW-ski čvrst odaziv na gas kak treba bit. Imam pitanje za znalce, palo mi napamet: ak mi je sad na plinu veči vakum znači da mi je i u uljnom prostoru veči potlak, kaj če sad bit s uljem oče ga više ili manje cugat, oče li se uljne pare stič kondenzirat i cjedit u karter nazad ili če srkat te uljne pare u sebe i sgorjevat? Ak če cugat previše ulja moret cu iberlauf ostavit u zraku ko na starim Yugičima ili ima neko drugo rješenje ili se brinem oko gluposti? Edited January 7, 2011 by Vanjaus Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted January 25, 2011 Dakle ptrošnja je prvim mjerenjem na tak pritvorenom autu ispala ovako 215 kn na 300 km sto bi bilo 72 kn na 100 km ( ušteda od 30 kn naspram benzina) to je 13,5l plina na 100 km, uz ovaj štelung ; auto je bilo najmanje moguče zraka da se auto da vozit i plin poštelan najbolje moguče prema tom zraku, membrana veliki otpor i radi velikog vakuma prigušen protok plina na visokim okretajima jer isparivač bi davao previše na velkom vakumu, moro sam i lergas plina otvorit da bi imao dosta plina na leru sve u svemu ne baš linearni štelung naspram motora al prigušen na cca 60 konja, to mi je dopizdilo jer nebrem se ja vozit tak pa sam si dao truda i poštelao auto, zrak usisa da na svim okretajima radi linearno isparivač sad ide skoro ko na bengu, i sad se idem vozit pa izvjestim potrošnju ( ovo bi bio idealan štelung plina prema motoru), ja baš nisam lagan na gasu i ovo pritvoreno me jako frustriralo vozit ču se meni normalno( kad mi ga se stisče stisnem do 5500-5700 ful gas, a kad se vozim normalno šaltam na 4000-4500), a potrošnj bumo vidli večinom je grad, 20-30% obilaznica autoput a tu sam od 140-170km/h Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted March 9, 2011 Evo vozim se vec duze vrijeme na zadnjem stelanju cca kojih 3000 km. Potrošnja je oko 11,5 l plina u prosjeku, a max. KM/h je 160 i ima cca 80 konja, a to me zadovoljava jer ima dosta gasa za prestrojavanje po gradu. Za zaganjat se mi ostaje uvijek prebacit na benzin i platit tih 40-50 kn više. S uljem je stanje nepromjenjeno trosi kolko je i trosio tocnije kolko iskaplje jer mi slini na izmjenjivacu iznad filtera. Sve u svemu zadovoljan sam s postignutim i ovak ce ostat do daljnjeg i fala bogu da je uspjelo jer ovo s 10 kn po litri benge nije normalno. Share this post Link to post Share on other sites
SDI_racer 0 Posted March 9, 2011 Digifant + plin Vidim da je več detoniralo po kutiji od filtera zraka radije ostavi obujmice samo naslonjene a ne stegnute da ne ode sve u k _ _ _ _ Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted March 9, 2011 Digifant + plin Vidim da je več detoniralo po kutiji od filtera zraka radije ostavi obujmice samo naslonjene a ne stegnute da ne ode sve u k _ _ _ _ Imaš gore na slici na strelicama pise antidetonator: to ti je jedna cijev dodatna zaljepljena na maf prorezana s klapnom unutra da kad detonira ztvori klapnu u cijevi prema kutiji filtera i pusti sve na proreze cijevi oko koje je ko gumena narukvica koja skoci pusti van tlak i ak imas srce vrati se na svoje mjesto, a ak nemas onda moras stat sastrane i dizat haubu, rukom je vratit u ležište oko cujevi i vozi dalje. Tak da je to zaštita da se nebi spigala klapna mafa ili razletila kutija filtera. Detonirao mi je par puta u štelanu i sve je prošlo ok uz ovaj sistem, i par puta u vožnji kod čestog prebacivanja benzin plin s punim gasom i tak sve u svemu kad sam radio neke ne bas svakidasnje radnje, ali ovak inace u vožnji nikad cura ga vozi i nikad joj nije grunuo(al sam ju naucio za svaki slucaj kaj da napravi ak grune). Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted March 9, 2011 Evo vozim se vec duze vrijeme na zadnjem stelanju cca kojih 3000 km. Potrošnja je oko 11,5 l plina u prosjeku, a max. KM/h je 160 i ima cca 80 konja, a to me zadovoljava jer ima dosta gasa za prestrojavanje po gradu. Za zaganjat se mi ostaje uvijek prebacit na benzin i platit tih 40-50 kn više. S uljem je stanje nepromjenjeno trosi kolko je i trosio tocnije kolko iskaplje jer mi slini na izmjenjivacu iznad filtera. Sve u svemu zadovoljan sam s postignutim i ovak ce ostat do daljnjeg i fala bogu da je uspjelo jer ovo s 10 kn po litri benge nije normalno. Gumica ti košta 8 kuna i treba ti 3 minute da ju promjeniš Share this post Link to post Share on other sites