0
Dado33

1,9 TD - pitanje - pomoć

Recommended Posts

Evo slike:

U golfu dvojki imam motor 1,9 TD i vidim da na bosch pumpi ima jedna stvar koja mi izgleda ko neki elektroventil (velika strelica). Na njemu je klema na koju nije ništa spojeno (mala strelica).

image0107f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Auto pali i radi, ali budući da je to na pumpi, vjerojatno nije tu bez veze. Molim nekoga ko zna da mi objasni ove stvari:

1-šta je to na bosch pumpi, čemu služi??

2- koja žica ide na taj kontakt? Gdje da to spojim?

3-Jel auto normalno radi i bez da je to spojeno? Jel se može nešto loše dogodit zato jer to nije spojeno?

Edited by Dado33

Capture-32.jpg

kod motora AAZ.

Ako nije spojen imat će nešto "grublji" rad motora do cca2800 okretaja.

Neka me isprvi netko ako zna više.

Pozz.

Vidim da piše - do nekih 3000 o/min podešava timing ubrizgavanja, da bi motor bolje radio.... ali mene zanima kako to radi.

Po obliku se vidi da je unutra elektromagnet. Taj mali komad ima samo jedan kontakt. Znači da struja upravlja njegovim radom. Da taj dio radi na principu "on" - off", morao bi negdje biti nekakav senzor koji mjeri broj okretaja motora. Sumnjam da to ima. Nisam siguran, ali mislim da ti motori nemaju nikakve elektronike.

Pretpostavljam da se to spaja negdje na alternator pa radi na principu više okretaja-više struje (ko obrtomjer)

Na suprotnom kraju od kontakta je lajtung. Jel on možda pomiče vrijeme paljenja do 3000o/min, pa do tih okretaja motor prije pali, ili šta?

Možda ima neko ko mi to može bolje objasniti?

Zašto me to zanima - to ima funkciju do 3000 o/min. Pa to je najčešći režim rada tog motora!

Pomozite :bok

Edited by Dado33

To bi moglo biti ovo:

chockx.jpg

Kao neka vrsta automatskoga čoka da zakrece paljenje, i dobiva signal od temperaturnoga senzora

Ne vjerujem da je to, jer ja imam ručicu čoka na sajlu.

Još neko? Ajde, znam da vas ima koji znate al vam se neda pisat. Ajde ne budite lijeni. Pomozite :plac

Sta se zamaras glupostima.... Auto ti ok radi i bolje nemoze ici ako i to spojis. Eto.. miran :)

auto radi ok i ide dobro, ali ako može raditi mirnije, zašto nebi.

Čak i da to nije na mom autu, mene bi zanimalo čemu to služi i kako funkcionira. Tako da me i dalje zanimaju te stvari. Ma ja znam da ovdje ima onih koji bi mi mogli objasnit, ali im se neda tipkat. Možda je i autofreak jedan od tih :rolleyes:

viđao jesam al nikad me nije zanimalo koji ce im to klinac.... tiše nemože radit sigurno :)

možda tko odgovori... bosch-ista bi to trebao znat... ak imas u blizini kojeg pa odi i pitaj

Dok je stvar na bosch pumpi trebalo bi biti interesantno. Mozda ima utjecaja na potrosnju goriva u odredjenom rezimu rada?

.... tiše nemože radit sigurno :)

Ma kako nebi mogao :lol2 ja želim da prede ko mačić star mjesec dana :lol2

cekaj Mexxa da vidi topic, on ce sigurno znat

btw, zanima i mene cemu taj klinac sluzi

Evo još jednog zanima. Nisam ja jedini!

Dok je stvar na bosch pumpi trebalo bi biti interesantno. Mozda ima utjecaja na potrosnju goriva u odredjenom rezimu rada?

Naravno da je interesantno! Gle kolko nas ima. Ajde, nije zbog mene, nego vidiš kolko ljudi čeka odgovor. Mexxa! Ko je to? Mexxa , javi se! :bravo

Probat ću objasnit, nije komplicirano al ima toga.

Svaka bosch pumpa ima u sebi mehanizam za regulaciju trenutka ili kuta ubrizgavanja koji funkionira

tako da je ovisan o tlaku dobavne krilne pumpe ugrađene u samu bosch pumpu.

Znači što su okretaji motora veći to je i tlak dobavne pumpe veći i ubrizgavanje počinje ranije.

Evo jedne slike takve pumpe. Taj mehanizam se nalazi lijevo od crvenog slova W(poklopac sa dva inbusa)

na ovoj slicihttp://i647.photobucket.com/albums/uu191/langb20/aazpump1.jpg

Zanemarite što ova pumpa nema onaj famozni actuator o kome je ovdje riječ.

E sad taj actuator, u stvari obični elektro ventil kad je otvoren propušta dio goriva iz tog

regulatora natrag u povrat i time smanjuje tlak goriva u mehanizmu, a samim time se

smanjuje i kut ubrizgavanja pa motor radi mekše, ne lupa onako tvrdo kad mu se prišije gas.

Aktuator je kontroliran od releja koji upravlja radom grijača.

Znao sam da je zanimljivo.

Znam da bi svi motori (osim mopeda, kosilica i sl.) trebali imati regulaciju kuta paljenja ovisno o broju okretaja motora, ali nisam pojma imao kako to radi na ovakvom dizel motoru. Na novijima to valjda radi elekronika, a na starijim motorima, kakav je moj, mislio sam da je "ručni čok" jedina stvar koja pomakne ubrizgavanje na malo ranije. Mislio sam da možda u vožnji toga ni nema.

Na mojoj slici vidiš da na moj aktuator uopće nije spojena žica. Jel to znači da je on stalno zatvoren, ili je stalno otvoren ???

Ispravi me ako nisam dobro razumio...

-ako je stalno zatvoren, onda na mom motoru ubrizgavanje počinje ranije što je veći broj okretaja. Tak aktuator bi to trebao spriječiti ispod 3000 o/min, ali ovako isključen on nema nikakvu svrhu???

-ako je stalno otvoren, onda ma mom motoru nema pomaka ubrizgavanja čak ni nakon 3000 o/min???

-na koji način taj aktuator reagira baš na 2800 o/min ? (osim ako je spojen na alternator) ?

Edited by Dado33

dado izvini na OFFu imam jedno pitanje da ne otvaram topic...danas cu radit jednog td-a i bosch pumpu mjenjat,,u njoj nema nafte,koliko ce mu trebat da upali,tj navuce naftu,i di se ona sarafa-ima tri proslicane rupe znaci moze bit skroz zamaknuta prema motoru ili prema hladnjaku ili u sredini..di je najbolje da je stavi??na sredinu ili ?? HVALA i jos jednom dado soryy :zivio

dado izvini na OFFu imam jedno pitanje da ne otvaram topic...danas cu radit jednog td-a i bosch pumpu mjenjat,,u njoj nema nafte,koliko ce mu trebat da upali,tj navuce naftu,i di se ona sarafa-ima tri proslicane rupe znaci moze bit skroz zamaknuta prema motoru ili prema hladnjaku ili u sredini..di je najbolje da je stavi??na sredinu ili ?? HVALA i jos jednom dado soryy :zivio

Ako nemaš komparator s kojim se ona precizno postavlja onda ju zakrečeš na uho; tj zakrečeš i slušaš kak motor radi, tam di je "najmekše" ostaviš.

ako nemas komparater onda neradiš a ne radit na uho!

Ostaviš je na sredini naravno tako da kasnije imas mogucnost štelanja...

Kad sve sastavis, napuni je naftom.. Ja to rjesim da dam kontakt (el ventil) i na dovod goriva prikopčam benz,. pumpu od bube i drukam dok nafta neizađe na povrat....

Onda ti ostaje samo da ti netko špricne start-spray dok verglaš i onda ce ti prije upalit (dok izadje zrak iz cijevi)

Dok verglas pogledaj kako ti stoji zubčasti na samoj pumpi... dal pokriva cijelu remenicu il je vise u jedan kraj remenice.... Neispravno ugrađena pumpa kasnije moze uzrokovat pucanje tog kaiš-a pošto ga pumpa "vuče" u jednu stranu i tako se remen troši (il dira u zaštitni lim il ga španer "pojede")

Dakle taj posao se radi s odgovarajucim alatom a ne na "uho"

Edited by AUTOFREAK

Na mojoj slici vidiš da na moj aktuator uopće nije spojena žica. Jel to znači da je on stalno zatvoren, ili je stalno otvoren ???

-ako je stalno zatvoren, onda na mom motoru ubrizgavanje počinje ranije što je veći broj okretaja. Tak aktuator bi to trebao spriječiti ispod 3000 o/min, ali ovako isključen on nema nikakvu svrhu???

-ako je stalno otvoren, onda ma mom motoru nema pomaka ubrizgavanja čak ni nakon 3000 o/min???

Probaj dovesti 12V direktno sa akumulatora na taj aktuator pa javi dojmove.

Evo, reklo se još korisnih stvari, ali ja još uvijek čekam odgovor na ova moja pitanja, pa svi koji znaju su dobrodošli.

Znao sam da je zanimljivo.

Znam da bi svi motori (osim mopeda, kosilica i sl.) trebali imati regulaciju kuta paljenja ovisno o broju okretaja motora, ali nisam pojma imao kako to radi na ovakvom dizel motoru. Na novijima to valjda radi elekronika, a na starijim motorima, kakav je moj, mislio sam da je "ručni čok" jedina stvar koja pomakne ubrizgavanje na malo ranije. Mislio sam da možda u vožnji toga ni nema.

-na koji način taj aktuator reagira baš na 2800 o/min ? (osim ako je spojen na alternator) ?

Dok mjenjam dihtung glave spojim lajtunge ali ih ne zašarafim na dizama pa rukom, šarafcigerom vrtim pumpu

dok ne počne curit gorivo van.

Onda pritegnem lajtunge i još kurblam 10-15 krugova pa tek onda stavljam zupčasti. Svaki put mi

upali doslovce na prvi okret ključa.

Ako je prethodno pumpa bila rastavljana onda skinem povrat sa filtera i tu ga druknem sa kompresorom i

kad propiša na povrat onda vrtim pumpu.

U biti isti kufer kao što i Freak radi samo on gorivo natjera sa pumpom, a ja stvorim tlak u rezervoaru pa gorivo

samo dolazi.

Naravno mora bit kontakt da otvori gorivo na pumpi :rolleyes:

Edited by Zvonae

Evo, reklo se još korisnih stvari, ali ja još uvijek čekam odgovor na ova moja pitanja, pa svi koji znaju su dobrodošli.

Kod tebe je solenoid stalno zatvoren i pumpa se normalno ponaša kao one koje ga nemaju. Kao ona sa moje slike.

Fora je u tome što noviji TD-i imaju rele koji drži grijače još neko vrijeme upaljene bez obzira što je motor upaljen.

Smanjuje se emisija ispušnih plinova, motor manje dimi, mekše radi, ono ne trokira, ne frflja prvih minutu dvije dok se

malo ne zagrije.

E sad pošto grijači rade još neko vrijeme, a ubrizgana nafta se ne pali od posljedice zagrijavanja stlačenog zraka već

trenutno čim dotakne užareni grijač, znači nema kašnjenja u paljenju to ispada dosta rano paljenje pa motor u tom periodu

dosta lupa, klikče.

Da se to spriječi onaj solenoid dobije napon i propusti gorivo u povrat pa automatski ubrizgavanje kasni par stupnjeva

i motor radi mekše.

Nadam se da je sad zadovoljan... i da mu netreba shema spajanja :)

Nadam se da je sad zadovoljan... i da mu netreba shema spajanja :)

Ah, nek si shemu spajanja traži kod rusa. Jbg ja ne znam čirilicu čitat :rotfl

0