1 1
misc_maker

gume oznaka XL

Recommended Posts

Pozdrav,

ljudi zanima me sta u praksi znaci ova XL oznaka na gumama. Znam da je to kao ojačana verzija ali dal to meni treba na moj golf V gti ili je to vise za aute koji prevoze vise tereta i slicno (ima i oznaka za masu na gumi pa neznam dali je i ova XL oznaka povezana direktno sa masom tereta ili ima i druge prednosti)?! Dali ako je ojačana je cvrsca i vise km moze proc ili npr. teze se probusi ili jednostavo ima bolje vozne karakteristike (negdje sam procitao da je neudobnija voznja sa tim XL)?!

Te gume su malo skuplje pa sad dal ima potrebe da ja to stavim ili ne?

tnx

http://www.gumaportal.com/oznacavanje-guma

Na više linkova piše kao i ovdje "Xl-oznaka extra load,guma je pojačana, znači da ima veću nosivost"

Ne vjerujem da ima potrebe to stavljati na tvoj auto.

Pa da ako je caka kao sto i sama rjec kaze extra load ona nema smisla to stavljat na obicne automobile pogotovo jer je vjerojatno guma tvrđa (neudobnija) i teza pretpostavljam....ali ono reko da pitam mozda ima koja jos prednost osim te extra nosivosti..

Koliko ja znam to se stavlja na dostavne aute, npr kedi i ekipa ;)

A cuj vidio sam ja i dosta karavana s tim XL gumama....vele da s obzirom na nase rupe na cesti nije los izbor ...a sad ko zna...

Guma je samo pojačana i može se stavit na bilo koje vozilo.

Oznake koje se označavaju sa dva ili tri broja je smjernica za kojeu nosivost ide.

Guma je samo pojačana i može se stavit na bilo koje vozilo.

Oznake koje se označavaju sa dva ili tri broja je smjernica za kojeu nosivost ide.

Pa da to me bas i zbunjuje, postoje brojevi za nosivost u kg, ali na svim stranicam opet se taj XL spominje u kontekstu te nosivosti.

Uzmimo na primjer 225/45/17 gumu sa 94 indeksom nosivosti, te W-270 km/h indeks brzine. Prva guma je 225/45/17 94W, a druga je 225/45/17 94W XL. Dakle ista dimenzija, isti indeks brzine/težine... Razlika? XL....

Obje dimenzije imaju ISTU nosivost 94, iliti 670kg. Standardna guma će doseći maksimalnu nosivost od 670kg pri npr 2.5 bar. A da bi XL guma dosegla maximalnu nosivost od 670kg, mora ju se napumpati na npr. 2.9 bar. Ako XL gumu napumpamo na tlak normalne gume, ta guma nema nosivost od 670kg, nego manje, ispod 600kg. XL su dizajnirane da se koriste pod većim tlakovima. XL ima istu nosivost kao i obična, samo to postiže pri većim tlakovima. I da, neudobnije su.

Dakle, normalne gume stavi na GTI, napumpaš na tvornički propisan tlak i to je to.

Uzmimo na primjer 225/45/17 gumu sa 94 indeksom nosivosti, te W-270 km/h indeks brzine. Prva guma je 225/45/17 94W, a druga je 225/45/17 94W XL. Dakle ista dimenzija, isti indeks brzine/težine... Razlika? XL....

Obje dimenzije imaju ISTU nosivost 94, iliti 670kg. Standardna guma će doseći maksimalnu nosivost od 670kg pri npr 2.5 bar. A da bi XL guma dosegla maximalnu nosivost od 670kg, mora ju se napumpati na npr. 2.9 bar. Ako XL gumu napumpamo na tlak normalne gume, ta guma nema nosivost od 670kg, nego manje, ispod 600kg. XL su dizajnirane da se koriste pod većim tlakovima. XL ima istu nosivost kao i obična, samo to postiže pri većim tlakovima. I da, neudobnije su.

Dakle, normalne gume stavi na GTI, napumpaš na tvornički propisan tlak i to je to.

E to se zove objasnjenje sad je puno jasnije....zahvaljujem...

Evo upravo danas vidio orginal ugradnja u moj GTI je Continental SC2 225x40 R18 92Y XL...tako da onda ipak stavljam gume s XL oznakom.. kako je orginal ipak je najbolje..:)

Evo upravo danas vidio orginal ugradnja u moj GTI je Continental SC2 225x40 R18 92Y XL...tako da onda ipak stavljam gume s XL oznakom.. kako je orginal ipak je najbolje..:)

Onda možeš stavit i XL gumu.

Za njih treba veći pritisak, ali nosivost je ista.

Edited by MarinoL

1 1