1 1
Davorr

CAN-bus

Recommended Posts

trazio sam po forumu ali nisam nasao nista.

zanima me kaj je to i cemu sluzi? i da li se nekako moze provjeriti da li postoji to u autu ugradeno?

naime, danas sam isao ugraditi radio i zvucnike i sve bilo super dok majsotr nije zvao i rekao da se radio ne moze ugraditi u auto,jer nema kompjuter ili tako nesto..radio je original RCD 200 mp3.

pa sam ja otisao u zubak,i frajer mi je rekao da se provjeri da li auto ima can bus..

kao sto sam rekao,da li se to moze kako provjeriti ovak,bez da se kopa po pola auta?

hvala, Davor ;)

2008? pa trebao bi imati canbus, osim ako vw ga nije stavljao na manje aute.

da je audi u pitanju znao bi ti 100% ovako morat će netko stručniji za vw reć. brijem da ima...

Nadam se da ima,ali ne zelim se previse nadat jer auto nema nit j.... servo (ne pitaj detalje hahaha)

A bum priceko druge..thx ;)

Sramota I za majstora i zubak, ako oni neznaju da SVI VAGovi od 2004. imaju CAN mrezu, neznam zast se bave uopce time... A radio taj nemozes stavit u golfa dvicu samo tako, u polo ide jer IMA Can mrezu

can bus je mreža koja služi za prijenos podataka

digitalna, koristi 1 i 0

koristi se još i skračenica uart za mrežu

univerzalni asinhroni primo predajnik

jer svi uređaji u can mreži mogu komunicirati neovisno jedan o drugome, istovremeno i slati i primati podatke

senzori šalju podatke u svoju kontrolnu jedinicu

a kontrolne jedinice mogu međusobno izmjenjivati podatke, istovremeno

znaći ecu od motora može komunicirati sa ecu od abs, airbag ili nekim drugim kompjuterom

vw ima 2brzine canbus

high speed i low speed

can bus je nauka

nije jednostavan uopće, ali ga se može savladati

mogla bi se o tome napisati dobra knjiga

zaboravio sam reci,auto kad sam kupio nije imao nikakvu instalacaju provucenu za radio...da li to utjece na to da u autu ima can-bus ili ne?

stvarno mi je zao prodat radio ako auto to ima,a ja neznam..

zaboravio sam reci,auto kad sam kupio nije imao nikakvu instalacaju provucenu za radio...da li to utjece na to da u autu ima can-bus ili ne?

stvarno mi je zao prodat radio ako auto to ima,a ja neznam..

Jel si procitao ovaj post gore? To je nacin komunikacije izmedju pojedinih upravljackih uredjaja, pa kakav si radio do sad imao? Daj to slagat nekom ko zna sta radi

rekao sam da radija nije bilo,niti provucene instalacije..procitao sam ja post i skuzio ga..sad me zanima da li ja ovako mogu znati da li auto ima ugraden can-bus ili ne..

u zubaku mi je rekao da ako nema da ce se radio (original,ne obicni) gasiti svakih 20 min do pola sata,a ako ga ima da nece bit problema..

odi kod nekoga na dijagnostiku,

da te spoji na vcds

tamo ima mogučnost traženje can bus kontrolera

ako ne pronađe nijedan can bus kontroler, sve ti je jasno

ili ako se razumiješ u instalacije

pogledaj na nekom od kompjutera, senzora, da li ima,

dvije žice zajedno uvrnute, ufrkane, isprepletene

jer to je naćin slaganja can bus high speed

Vidim ja da nisi ti uopce moj prvi post procitao, zato i jesi u dilemi

procitao sam..ali kao sto sam i rekao,auto nema servo,nema centralno,nema podizace el..nema j... nista osim zracnih..zato sam u dilemi da li ovo ima uopce

malo citam po internetu..taj can-bus u slucaju rcd-a sluzi da bi se on palio kad se stavi kljuc u bravi,a gasi u suprotnom..ako nema can bus onda radi normalno samo se pali/gaasi na gumb..

i to sam isto vidio da je napisao rallye u temi rcd 200 u car audio..

:unsure: :unsure:

Servo ni abs nemaju veze s CanBusom posto i jedno i drugo su mehanicki dijelovi, CanBus je komunikacija izmedju upravljackih uredjaja kao sto su venzilacija, instrument tabla, centralno i cuda drugih stvari koje tebi fale, al opet ti kazem, od 2004. imaju bas svi Vag-ovi, a to znaci i tvoj Polo

I da, bas zato treba imat CanBus, ako nema gasit ce se svakih sat vremena, to se da mehanicki rijesit bez programiranja, a postoje jos druge stvari zasto taj radio id preko Can mreze, kao sto je regulacija zvuka, pokazivanje signala na BC i jos dosta toga

Da utvrdimo, ima li tvoj Polo CAN? Nemoj pitat cistacicu u zubaku u vezi takvih stvari, trazi nekog strucnijeg

oke,i da ima can bus u njemu..jel meni potreban onda samo drugi konektor koji ide u radio ili jos nesto?

i da, auto nema BC,niti onaj kotacic s kojim se regulira jacina svijetla u autu..ako pomaze u necemu..

ne kužim kako to servo i abs nemaju veze sa canbusom,

kad su i jednom i drugom upravljački uređaji na high speed canbus mreži

motor je također mehanički dio pa je isto tako njegova upravljačka jedinica na high speed canbus

evo link , našao sam nešto u pdf o tome

http://www.badongo.com/file/25413329

čekaj da bi imao ABS moraš imat senzore, abs pumpu i kablovinje za to??

da bi imao servo moraš imat takvu letvu volana, servo pumpu, itd?

da bi imao klimu moraš imat elektroniku, kompresor, trokner, kiler i čuda drugih stvari??

e sad daj mi objasni di to ima veze puno sa CAN mrežom ak je to moj audi iz 95. sve imao bez CAN mreže, pa i iz 85. audiji to imaju bez ikakve mreže?

kad bi ih imao bili bi spojeni preko CAN, pošto ih nema šta onda?

oke,i da ima can bus u njemu..jel meni potreban onda samo drugi konektor koji ide u radio ili jos nesto?

i da, auto nema BC,niti onaj kotacic s kojim se regulira jacina svijetla u autu..ako pomaze u necemu..

pa ček nemoj mi reći da baš ništa nemaš od kablova? to mora da je netko odrezao onda pa moraš sve pospajat natrag, tj netko ko zna kaj radi

Edited by RD1

nisam imao nista..sad sam stavi zvucnike u vrata i stokove,i instalacija je provucena skroz do mjesta za radio

naisao sam na ovo:

http://www.sundaybuy.com/blog/post/canbus.html

i dolje je kao popis marki i modela koji zahtjevaju can bus da bi radio radio bez greski

Edited by Davorr

pa ček nemoj mi reći da baš ništa nemaš od kablova? to mora da je netko odrezao onda pa moraš sve pospajat natrag, tj netko ko zna kaj radi

pretpostavljan da si kupia polovno auto...pa pitaj bivšeg vlasnika sta je s kabelima od radija,jeli on to odreza ili je tako bilo OEM u sta čisto sumnjam

meni tu sve nekako smrdi

ništa čudno što nema provedenu instalaciju, to je sigurno Polo Start s 1.2 motorom, tada je nov koštao 66 000 kn

Edited by marko.p

ništa čudno što nema provedenu instalaciju, to je sigurno Polo Start s 1.2 motorom, tada je nov koštao 66 000 kn

Da, to je taj..ja sam ga novog kupio,tak da nitko nije nis pocupao niti bi imao kaj iscupat.

1 1