Davorr 0 Posted May 16, 2011 trazio sam po forumu ali nisam nasao nista. zanima me kaj je to i cemu sluzi? i da li se nekako moze provjeriti da li postoji to u autu ugradeno? naime, danas sam isao ugraditi radio i zvucnike i sve bilo super dok majsotr nije zvao i rekao da se radio ne moze ugraditi u auto,jer nema kompjuter ili tako nesto..radio je original RCD 200 mp3. pa sam ja otisao u zubak,i frajer mi je rekao da se provjeri da li auto ima can bus.. kao sto sam rekao,da li se to moze kako provjeriti ovak,bez da se kopa po pola auta? hvala, Davor Share this post Link to post Share on other sites
audicabrio 0 Posted May 16, 2011 inače pomogne ako kažeš o kojem se autu radi Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 16, 2011 ispricavam se..totalno sam zab..polo 9n3, 2008 god Share this post Link to post Share on other sites
audicabrio 0 Posted May 16, 2011 2008? pa trebao bi imati canbus, osim ako vw ga nije stavljao na manje aute. da je audi u pitanju znao bi ti 100% ovako morat će netko stručniji za vw reć. brijem da ima... Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 16, 2011 Nadam se da ima,ali ne zelim se previse nadat jer auto nema nit j.... servo (ne pitaj detalje hahaha) A bum priceko druge..thx Share this post Link to post Share on other sites
RD1 0 Posted May 16, 2011 Sramota I za majstora i zubak, ako oni neznaju da SVI VAGovi od 2004. imaju CAN mrezu, neznam zast se bave uopce time... A radio taj nemozes stavit u golfa dvicu samo tako, u polo ide jer IMA Can mrezu Share this post Link to post Share on other sites
rango27 0 Posted May 17, 2011 can bus je mreža koja služi za prijenos podataka digitalna, koristi 1 i 0 koristi se još i skračenica uart za mrežu univerzalni asinhroni primo predajnik jer svi uređaji u can mreži mogu komunicirati neovisno jedan o drugome, istovremeno i slati i primati podatke senzori šalju podatke u svoju kontrolnu jedinicu a kontrolne jedinice mogu međusobno izmjenjivati podatke, istovremeno znaći ecu od motora može komunicirati sa ecu od abs, airbag ili nekim drugim kompjuterom vw ima 2brzine canbus high speed i low speed can bus je nauka nije jednostavan uopće, ali ga se može savladati mogla bi se o tome napisati dobra knjiga Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 zaboravio sam reci,auto kad sam kupio nije imao nikakvu instalacaju provucenu za radio...da li to utjece na to da u autu ima can-bus ili ne? stvarno mi je zao prodat radio ako auto to ima,a ja neznam.. Share this post Link to post Share on other sites
RD1 0 Posted May 17, 2011 zaboravio sam reci,auto kad sam kupio nije imao nikakvu instalacaju provucenu za radio...da li to utjece na to da u autu ima can-bus ili ne? stvarno mi je zao prodat radio ako auto to ima,a ja neznam.. Jel si procitao ovaj post gore? To je nacin komunikacije izmedju pojedinih upravljackih uredjaja, pa kakav si radio do sad imao? Daj to slagat nekom ko zna sta radi Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 rekao sam da radija nije bilo,niti provucene instalacije..procitao sam ja post i skuzio ga..sad me zanima da li ja ovako mogu znati da li auto ima ugraden can-bus ili ne.. u zubaku mi je rekao da ako nema da ce se radio (original,ne obicni) gasiti svakih 20 min do pola sata,a ako ga ima da nece bit problema.. Share this post Link to post Share on other sites
rango27 0 Posted May 17, 2011 odi kod nekoga na dijagnostiku, da te spoji na vcds tamo ima mogučnost traženje can bus kontrolera ako ne pronađe nijedan can bus kontroler, sve ti je jasno ili ako se razumiješ u instalacije pogledaj na nekom od kompjutera, senzora, da li ima, dvije žice zajedno uvrnute, ufrkane, isprepletene jer to je naćin slaganja can bus high speed Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 oke..budem sutra kod mehanicara provjerio,jer ionako idem..pa javim rezultate Share this post Link to post Share on other sites
RD1 0 Posted May 17, 2011 Vidim ja da nisi ti uopce moj prvi post procitao, zato i jesi u dilemi Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 procitao sam..ali kao sto sam i rekao,auto nema servo,nema centralno,nema podizace el..nema j... nista osim zracnih..zato sam u dilemi da li ovo ima uopce Share this post Link to post Share on other sites
marko.p 0 Posted May 17, 2011 dam ruku u vatru da ima can-bus...svaki 9n3 ima Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 iz tvojih usta u bozje usi..hahahaha Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 malo citam po internetu..taj can-bus u slucaju rcd-a sluzi da bi se on palio kad se stavi kljuc u bravi,a gasi u suprotnom..ako nema can bus onda radi normalno samo se pali/gaasi na gumb.. i to sam isto vidio da je napisao rallye u temi rcd 200 u car audio.. :unsure: Share this post Link to post Share on other sites
RD1 0 Posted May 17, 2011 Servo ni abs nemaju veze s CanBusom posto i jedno i drugo su mehanicki dijelovi, CanBus je komunikacija izmedju upravljackih uredjaja kao sto su venzilacija, instrument tabla, centralno i cuda drugih stvari koje tebi fale, al opet ti kazem, od 2004. imaju bas svi Vag-ovi, a to znaci i tvoj Polo I da, bas zato treba imat CanBus, ako nema gasit ce se svakih sat vremena, to se da mehanicki rijesit bez programiranja, a postoje jos druge stvari zasto taj radio id preko Can mreze, kao sto je regulacija zvuka, pokazivanje signala na BC i jos dosta toga Da utvrdimo, ima li tvoj Polo CAN? Nemoj pitat cistacicu u zubaku u vezi takvih stvari, trazi nekog strucnijeg Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 oke,i da ima can bus u njemu..jel meni potreban onda samo drugi konektor koji ide u radio ili jos nesto? i da, auto nema BC,niti onaj kotacic s kojim se regulira jacina svijetla u autu..ako pomaze u necemu.. Share this post Link to post Share on other sites
rango27 0 Posted May 17, 2011 ne kužim kako to servo i abs nemaju veze sa canbusom, kad su i jednom i drugom upravljački uređaji na high speed canbus mreži motor je također mehanički dio pa je isto tako njegova upravljačka jedinica na high speed canbus evo link , našao sam nešto u pdf o tome http://www.badongo.com/file/25413329 Share this post Link to post Share on other sites
RD1 0 Posted May 17, 2011 (edited) čekaj da bi imao ABS moraš imat senzore, abs pumpu i kablovinje za to?? da bi imao servo moraš imat takvu letvu volana, servo pumpu, itd? da bi imao klimu moraš imat elektroniku, kompresor, trokner, kiler i čuda drugih stvari?? e sad daj mi objasni di to ima veze puno sa CAN mrežom ak je to moj audi iz 95. sve imao bez CAN mreže, pa i iz 85. audiji to imaju bez ikakve mreže? kad bi ih imao bili bi spojeni preko CAN, pošto ih nema šta onda? oke,i da ima can bus u njemu..jel meni potreban onda samo drugi konektor koji ide u radio ili jos nesto? i da, auto nema BC,niti onaj kotacic s kojim se regulira jacina svijetla u autu..ako pomaze u necemu.. pa ček nemoj mi reći da baš ništa nemaš od kablova? to mora da je netko odrezao onda pa moraš sve pospajat natrag, tj netko ko zna kaj radi Edited May 17, 2011 by RD1 Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 17, 2011 (edited) nisam imao nista..sad sam stavi zvucnike u vrata i stokove,i instalacija je provucena skroz do mjesta za radio naisao sam na ovo: http://www.sundaybuy.com/blog/post/canbus.html i dolje je kao popis marki i modela koji zahtjevaju can bus da bi radio radio bez greski Edited May 17, 2011 by Davorr Share this post Link to post Share on other sites
Sandro_mk3 0 Posted May 17, 2011 pa ček nemoj mi reći da baš ništa nemaš od kablova? to mora da je netko odrezao onda pa moraš sve pospajat natrag, tj netko ko zna kaj radi pretpostavljan da si kupia polovno auto...pa pitaj bivšeg vlasnika sta je s kabelima od radija,jeli on to odreza ili je tako bilo OEM u sta čisto sumnjam meni tu sve nekako smrdi Share this post Link to post Share on other sites
marko.p 0 Posted May 18, 2011 (edited) ništa čudno što nema provedenu instalaciju, to je sigurno Polo Start s 1.2 motorom, tada je nov koštao 66 000 kn Edited May 18, 2011 by marko.p Share this post Link to post Share on other sites
Davorr 0 Posted May 18, 2011 ništa čudno što nema provedenu instalaciju, to je sigurno Polo Start s 1.2 motorom, tada je nov koštao 66 000 kn Da, to je taj..ja sam ga novog kupio,tak da nitko nije nis pocupao niti bi imao kaj iscupat. Share this post Link to post Share on other sites