MOTA BOY 3 Posted June 21, 2011 (edited) PoštoVWanje! Prvo i PRVO- NISAM ovdje da solim pamet, nego SAMO otvaram ovaj topic kako bi si mi koji slažemo/ imamo složene i korisne informacije oko 16V turbo mašina pomogli, savjetovali i razgovarali! Za početak našao sam preko nekoliko linkova topica sa VWCC foruma gdje se pričalo o tome: 16v turbo by Dragan 1.8 16v turbo by Guest_Golf 2 GTI_* Band brothers/in progress golf2 1.8 16v turbo by braća Lukić Golf II GTI 16V Turbo, edition one by Joc16V DOC G60 by Doc G60 (in progress) > Golf mk1 1.8 16v kr turbo by Goran Vortex: Lets see your 16V TURBO 16VT with SPECS! ABA Turbo on OBD2 Golf My 2.0 turbo project now 2.0 aba 16v turbo project! Im back (16v ABA turbo project) Project: Resurrection, 1991 GTi 16vT - 16vt build thread My 16VT project Online trgovine dijelovima: Bahn Brenner Motorsport Lugtronics Black Forrest Industries Turbo Parts.de JEGS High Performance Integrated Engineering Techtonics Tuning ACT Clutches Bildon Motorsport Wagner Tuning Silicone Intakes TM Tuning Kinetic Motorsport ATP Turbo FMP Racing 034 Motorsport 16VT projekti sa drugih raznih foruma: Golf 2 Umbau auf 16V Turbo Mk2 Golf 16v Turbo Technics, Stage 2 VW Golf 2 "Polizei", 1.8l 16vt Installing VEMS v3.2 on '88 VW Scirocco 16v Turbo Golf-2-rial 16VT by BOBA Razne stranice sa uputstvima za konverziju 16VT: 16V Turbo Conversion Turbocharging a VW 16V engine Bit će još linkova, a Vi ako nađete još koji koristan link kopirat ću ga u ovaj prvi post radi preglednosti; da bude sve na hrpi. VW 16VT slike mašina, videa i svega što je vezano za njih dobrodošle! E, a sad malo konkretno. Dakle svi već znate MONTY bitch projekt koji slažem, i imam hrpetinu stvari još koje treba riješit da bi to eventualno i upalilo. Prvo specifikacije: Imam: KR glava KR 1.8 blok Audi S2 klipovi i klipnjače KR bregaste sa kemijom dvije ispušne (vjerojatno ostaje) Garrett t3 ar.60 ex48 turbina S2 externi wastegate Ispušnu imam prerađenu od S2, al bih dao napravit OVAKVU Scirocco KR 50mm usisna Dizne 390ccm ili 260ccm (?) Vems standalone Wideband lambda Uljna pumpa od 2.0 (ABF mislim) GTD karter ABF nosač alternatora i alternator RSD hladnjak ulja komplet Trebam: G60 veliki IC sa aluminijskim kapama G60 hladnjak vode G60 02A getribu G60 zamašnjak ACT set kvačila Ispušnu granu koju sam ranije spomenuo Mitsubishi 3000GT bobine 044 BOSCH pumpu goriva Senzor radilice od VW Pola 2006(Hallov davač) Nova vodena pumpa Cijevi i koljena za IC Blow off Senzori ulja, vode... Spojnice i crijeva za vodu, ulja i zrak ... Cilj= oko 250KS Opis(kolko se kužim pošto praxe NEMAM): Planiram glavu na port & polish, nove ventile(barem ispušne) nove opruge i vodilice, blok na obradu, balansiranje radilice, novi leteči i sve ostalo. To je to za sad, dodavat ću u hodu probleme koje treba riješit. MOLIM sve koji budu pisali da nebude svađe i prepucavanja da se ovaj topic ne zatvori kao i svi ostali. Raspalite! Edited April 15, 2012 by MOTA BOY Share this post Link to post Share on other sites
g.power 1 Posted June 21, 2011 Ja ti mogu ispušnu granu napravit,po želji kakvu hoćeš. Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 21, 2011 Vesko! Kad sam vidjeo šta si sebi radio, ostao sam :eek Dogovorit ćmo se kad to dođe na red! Prvo ide slaganje utrobe mašine. Share this post Link to post Share on other sites
Sparky 0 Posted June 21, 2011 zar ti nije bilo lakse u mene uzet sve gotovo?? ja sam sve prodao za ovoliko koliko ce tebe izac ovo sta ti fali...al eto...ako ti mogu kako konkretno pomoc vici,al djelova ovih sta tebi trebaju nemam.... Share this post Link to post Share on other sites
G-Unit 32 Posted June 22, 2011 mislim da su dvema ispušnim bregastims od kr-a bi mogso pogriješiti ( prijatelj je to složio n 16 v eaton ) auto mu mnogo bolje isao sa abf bregastima ( na njima nema preklapanja ventila ) , nesjećam se na kojima vzi joc i ostatak ekipe Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 22, 2011 Sparky> :\ Činilo mi se to onda previše novaca, i to još odjednom. Znam da sam fulao. Možeš li mi možda reć gdje si uzimao dijelove koji meni još fale? Gdje je povoljnije itd.? Bar neke. G-Unit> Što znači da nema preklapanja ventila? Share this post Link to post Share on other sites
Marinko 0 Posted June 22, 2011 evo ja stavljam skupa svoj motor pa budem onda stavil sve dok bude motor skupa! Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted June 23, 2011 Sparky> :\ Činilo mi se to onda previše novaca, i to još odjednom. Znam da sam fulao. Možeš li mi možda reć gdje si uzimao dijelove koji meni još fale? Gdje je povoljnije itd.? Bar neke. G-Unit> Što znači da nema preklapanja ventila? Eto dok čekaš odgovor G-Unit-a probat ću opisat "preklapanje" ventila. U četvrtom taktu, dakle ispuh, klip ide prema GMT i gura ostatke izgaranja prema van. Kad dođe gore zatvara se ispušni ventil, klip kreće nazad, otvara se usisni ventil, znači počinje prvi takt, usis. Ovo je više manje situacija po školski, međutim kod motora koji funkcioniraju na večim okretajima, kad klip krene prema dolje ispušni ventil ostaje otvoren još neko vrijeme kako bi usisni plinovi nagomilani pred usisnim ventilom što više istjerali možebitne ostatke izgaranja i time što više očistili komoru za izgaranje. To preklapanje je nužna stvar kod motora na motociklima koji se vraški vrte i kod F1 bolida gdje okretaji idu u nebesa. Negativna strana preklapanja je to da motor na manjim okretajima ima slabije ispiranje i samim time imanju snagu. Recimo da je motor F1 neupotrebljiv ispod 6 000, na 9 počinje funkcionirat, na nekih 12-13 dolazi do potiska koji onda funkcionira do ograničenih 19 000, u biti to mu i je radno područje. Kod motora za aute zato i postoji VANOS iliti varijator faze bregastih koji kod malih okretaja zakreče bregastu usisa u -, a kod večih okretaja ispušnu u +. Valjda nisam previše srao. To je čitava znanost oko toga, neču spominjat rezonanciju usisa i ispuha jer nije riječ o formuli već o koliko toliko normalnom automobilskom motoru. Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 23, 2011 (edited) Hvala! Dobio sam i pojašnjenje od GrofMoskov-a na PM: "Prekrivanje na slici: To ti je područje u kojem su otvoreni istovremeno i ispušni i usisni ventili. Odnosno usis se otvara a ispuh se još nije zatvorio kako bi omogućio ispiranje cilindra sa svežom smjesom (što više svježe smejese to bolje), tj kako bi svježa smjesa istjerala van izgorene plinove u cilindru. Naravno nuspojava je da ti pobjegne svježe smjese u ispuh." Zvonae> Nadam se da se ne ljutiš što sam dao i njegovo objašnjenje. Znači onda bi mi bilo bolje nabavit obične bregaste. ABF ili KR ako se radi o turbo setupu? I evo što sve treba za pretvorbu hidrauličkog kvačila u kvačilo na sajlu kod 02A getribe: Original VW dijelovi, provjerio sam u ETKI, i cijene su kod nas malo veće: 02B 141 708 A = Actuator = $124.44 02A 141 728 = Boot = $12.14 357 721 335 E = Cable = $65.88 357 199 356 = Bracket = $80.52 Slike: Edited June 23, 2011 by MOTA BOY Share this post Link to post Share on other sites
Marinko 0 Posted June 23, 2011 Mota jedno pitanje! zašto preči na obični kuiplung a ne hidro?? Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 23, 2011 Meni se čini jednostavnije ( znam da je skupo), a i neda mi se kemijat s onim... :\ Share this post Link to post Share on other sites
Beli 7 Posted June 23, 2011 klip se da u servisu naručiti i dođe oko 100 eur.., a sajla ide od 1.3 dvojke.. Share this post Link to post Share on other sites
G-Unit 32 Posted June 23, 2011 (edited) Evo dečki su ti već napisali , i u tom slučaju imaš i lagani pad tlaka , gubitak tlaka i snage se više primjeti na nižim i srednjim okretajima, sve osštrije bregaste koje su namjenjene za visoke okrtaje i koje daju snagu u visokim okretajima takođe imaju preklapanje ventila, ubiti sa tim bregastim se možeš poigrat i namjestiti gdje i kako da ti auto razvija snagu.Ta tvoja kombinacija mi se čini super za atmosverski 16v motor koji se vrti visoko. Abf bregaste imaju minimalno preklapanje, prijatelj koji je oprobao na svom 16v eatonu razne kombinacije , veli da mu auto najbolje ponašalo i išlo na svim okretajima sa abf bregama ( 7200 blokada ). pošto vidim da nemisliš ić na neku veliku snagu , ako želiš da se auto lijpo vozi i ponaša ja bih prije išao sa org kr bregama ( usisna/ispušna ) ili sa abf , nego sa dvema ispušnim kr Edited June 23, 2011 by G-Unit Share this post Link to post Share on other sites
Marinko 0 Posted June 23, 2011 Meni se čini jednostavnije ( znam da je skupo), a i neda mi se kemijat s onim... :\ malo preskupo mi se to čini! a samo nabaviš nosač za hidro kuplung i set za kuplung jeftijije bar po meni i mekaniji je kuplung! Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 23, 2011 Hvala Davore! Koje bi bregaste onda bile bolje od tih dvoje da bi auto ljepše radio na nižim okretajima? Marinko> Ipak sam odlučio da mi se neda prtljat s uljem, i traži taj setup, ovo mi je vjerujema lakše i pouzdanije za složit. + Ne želim bušit rupe u firewallu. Share this post Link to post Share on other sites
G-Unit 32 Posted June 23, 2011 Hvala Davore! Koje bi bregaste onda bile bolje od tih dvoje da bi auto ljepše radio na nižim okretajima? Marinko> Ipak sam odlučio da mi se neda prtljat s uljem, i traži taj setup, ovo mi je vjerujema lakše i pouzdanije za složit. + Ne želim bušit rupe u firewallu. Ja bih išao na abf, ili na kr stock , nebih sa dvije ispušne od kr-a Share this post Link to post Share on other sites
dragan 1 Posted June 23, 2011 (edited) Ja bih išao na abf, ili na kr stock , nebih sa dvije ispušne od kr-a ABF-ACE Edited June 23, 2011 by dragan Share this post Link to post Share on other sites
LamaMk1 0 Posted June 23, 2011 Napokon jedan pošteni thread na našem forumu, napokon mnogo korisnih informacija na jednom mjestu i NADAM se da neće više bit upita i otvaranja tema oko svega toga... što se tiče bregastih.. koristite search i naćićete mnogo informacija... SVE OEM 16v bregaste imaju preklapanje ventila jedino neke custom bregaste za turbo prerade nemaju tako veliko preklapanje ventila.. evo da vidite da nebi bilo da serem... OEM bregaste Share this post Link to post Share on other sites
LamaMk1 0 Posted June 23, 2011 Hvala Davore! Koje bi bregaste onda bile bolje od tih dvoje da bi auto ljepše radio na nižim okretajima? mota ja se opet ponavljam... ABF bregaste su: ''Way to go'' --- ,,uvijek vazda i svagdje....'' abf bregaste imaju malo veći overlap od kr bregastih, a opet imaju puno veći lift i malo dulje trajanje od KR-ovih... abf bregaste su najlinearnije u razvijanju snage, svatko tk oih je imao ce ti isto reci.. auto od 2000 do 7200 ide isto...(atmosferac) slicno je i za turbo nakon sto nafila pritisak... Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted June 23, 2011 Svaka čast Lama! Već se traže ABF bregaste! Share this post Link to post Share on other sites
Joc16v 0 Posted June 23, 2011 (edited) Pošto se niko nije vozio u Motinom autu, neznate ni kak se ponašaju bregaste(a) pošto je samo usisna mjenjana... Overlap je isti ko i kod KR-ovih, tak je složeno na kajlici, lift je 10.2 umjesto 9.6 i duration malo dulji. Uglavnom ponašaju se tako da je auto kreto od 4000okr a ne 4500-4700 di KR-i tek inaće idu i to je to. Imao je širi režim snage. Slaži s tim šta imaš, sad davat 100-200eur za abfove je bacanje novaca po meni a imat ćeš 10 ks razlike možda i to da izvlaćiš maximum iz turba i svega. Eventualno stavit od kr-a ili pl ak ti potrošmja igra ulogu, jer s ovom malo više troši što je logično. Edited June 23, 2011 by Joc16v Share this post Link to post Share on other sites
LamaMk1 0 Posted June 23, 2011 Joc ne kuzim sto govoris, nekuzim sta po tebi ima isti overlap kao i kr? ove dvije ispusne od pl/kr-a? to se da provjerit na mom linku.. Share this post Link to post Share on other sites
Joc16v 0 Posted June 23, 2011 (edited) Joc ne kuzim sto govoris, nekuzim sta po tebi ima isti overlap kao i kr? ove dvije ispusne od pl/kr-a? to se da provjerit na mom linku.. Ove bregaste koje su u Motinom motoru... edit.. Glavna poanta je da si ne razbija previše glavu s tim, oće 250ks što je iz 16vt relativno lako dobit, imat će 250+ na 1 bar koju god bregastu stavio. Samo je pitanje dal bu 260 sa pl-ovom recimo ili možda 270-275 sa kr/abf/2isp. Edited June 23, 2011 by Joc16v Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted June 23, 2011 (edited) Ne tako davno je i David(Kr3mni) stavio dijagrame bregastih od KR-a i ABF-a. Ispada da su od ABF-a bolja solucija. 2Mota: kakva ljutnja? Jel to nešto za pojest? Edited June 23, 2011 by Zvonae Share this post Link to post Share on other sites