0
Gustavo

Dvije Bosch pumpe prošišale gorivo u mjesec dana

Recommended Posts

obični dizel se više ne proizvodi radi euro normi.

ovo je po pričanju info,da OMW uzima u sisku,a tifon u rijeci,pa sad ako ko zna koju drugu info. neka podjeli sa nama.

Po tome bi tifon trebao imati bolje gorivo jer je rafinerija u Rijeci bolje kvalitete?

@daniels

Moguće je (uz sve ostale faktore tj. starost i sl.). Uglavnom mislim da ti je u igri bila kombinacija faktora. Btw. Nije ni OMV bogom dan, pogotovo ako je došao iz rumunjske.

@Divine

Uz dvotaktol koji sam naveo (API norme TC-W3) u omjeru od 1:300-1:250 nema plavičastog dima. To je niskopepelni dvotaktol za vanbrodske vodom hlađene motore koji izgara uz gotovo ništa pepela. Napomena ostalima: NE KORISTITI SINTETIČKE DVOTAKTOLE!!!

Uz poboljšanje mazivosti, dvotaktol prilično podiže cetanski broj diesel goriva oko 5-6% (u navedenoj mješavini 1:250)

Postoji i druga opcija a to je ATF ulje... dok nije bilo specifičnih aditiva za čišćenje diesel sustava, meštri su ga koristili za čišćenje. Kod njega je fora da podiže temperaturu izgaranja diesel pa izgori sva čađa. Uz to ima u sebi detergentnih aditiva pa pročisti i ostale taloge. Vjerojatno niste znali da svaki diesel motor može raditi na čisti ATF... probajte, stvarno radi. Za čišćenje se spoje crijeva direktno na bocu sa ATF-om i pusti motor da neko vrijeme radi, a preventivno ide u gorivo u omjeru 1:1000-1:500. I ovdje je važna napomena da je potrebno koristiti isključivo mineralni ATF sa najlošijom normom (Dexron II ili ATF typ A ili sl.) jer skuplji/moderniji ATF-ovi imaju gomilu aditiva baziranu na teškim metalima koji mogu oštetiti DPF.

Daj mi reci što da kupim da mi odmah i dize pročisti jer mi prilično crno dimi, a motor dobar tek malo ulja troši recimo 2 dcl na 1000 km, a sad je i pumpa sređena, jel to taj Dexron II i ATF typ A?

Edited by Gustavo

Super ovo ću probat rastaviti, evo čitam da je dobro natočit obično motorno ulje za dizel u gorivo, dakle pola litre ulja na 50 l goriva i najprije ulje unutra.

http://www.autoservis.hr/index.php/savjetic/587

da,da,pogotovo ako je turbo dizel,i ako ima katalizator

daj slušaj šta ti je brda napisao i mislim da ti je to dovoljno da nemlatiš praznu slamu oko ulja u dizelu :palacg

A to ako dimi crno nema nikakve veze d aje dizna začepljena jer je cas i skoro nemoguce da se začepi.... tak da možeš je ispirat do mile volje. Imas brdo kilometara a tko zna kakvi su ulošci dizni.. pumpa itd tak da taj dim neces smanjit nikakvim uljem sem ako zelis da prevladava plavkasti dim ;-)

daj slušaj šta ti je brda napisao i mislim da ti je to dovoljno da nemlatiš praznu slamu oko ulja u dizelu :palacg

A to ako dimi crno nema nikakve veze d aje dizna začepljena jer je cas i skoro nemoguce da se začepi.... tak da možeš je ispirat do mile volje. Imas brdo kilometara a tko zna kakvi su ulošci dizni.. pumpa itd tak da taj dim neces smanjit nikakvim uljem sem ako zelis da prevladava plavkasti dim ;-)

Pa ne mlatim ja praznu slamu nego to piše na onom autoportalu, piše neki dr. Marušić kojeg kao izuzetno cijene.

di su sad razni magazini/časopisi koji testiraju goriva pa da se pozabave di je kakvo gorivo.

Slažem se! :palacd

Pa ne mlatim ja praznu slamu nego to piše na onom autoportalu, piše neki dr. Marušić kojeg kao izuzetno cijene.

ajde nemoj slušat Marusica molim te!!!!

sve ti je gore rečeno

da vam stoti put objasnim...INA vam nevalja i točite na OMW ili TIFONU?

tifon ima isto gorivo ko i ina (isti vlasnik MOL),iste cisterne voze iz istog skladišta

za moj golf 4 je tvornica propisala diesel a ne eurodiesel bs ili class...to su goriva sa aditivima za moderne CR i PD mašine a ne za drle kakva je golf2 pa normalno da im takvo gorivo nepaše...to je ko da pijancu ispred dučana daš dom perignon..isto ti bu rekel da mu je bolji mirogojček..ZAŠTO??

zato jer je naučen na njega isto tak kak su i naše bosch pumpe naučene na masno i gorivo sa sumporom koji ako pročitate koju stručnu knjigu a ne posteve tipa "djeco ajd malo pisat,pa spavat) vidli bute da služi nečemu isto tako kao što garež služi benzinskom motoru a idiot u njega ugradi plin....

u stare aute s Bosch pumpom sipajte obični diesel i/ili eurodiesel bs sa malo dvotaktola ...a nakon 25 godina je normalno da se nešto raspadne ..ne radi ine nego zatop jer je staro i dotrajalo

Edited by bojan24

tifon ima isto gorivo ko i ina (isti vlasnik MOL),iste cisterne voze iz istog skladišta

za moj golf 4 je tvornica propisala diesel a ne eurodiesel bs ili class...to su goriva sa aditivima za moderne CR i PD mašine a ne za drle kakva je golf2 pa normalno da im takvo gorivo nepaše...to je ko da pijancu ispred dučana daš dom perignon..isto ti bu rekel da mu je bolji mirogojček..ZAŠTO??

zato jer je naučen na njega isto tak kak su i naše bosch pumpe naučene na masno i gorivo sa sumporom koji ako pročitate koju stručnu knjigu a ne posteve tipa "djeco ajd malo pisat,pa spavat) vidli bute da služi nečemu isto tako kao što garež služi benzinskom motoru a idiot u njega ugradi plin....

u stare aute s Bosch pumpom sipajte obični diesel i/ili eurodiesel bs sa malo dvotaktola ...a nakon 25 godina je normalno da se nešto raspadne ..ne radi ine nego zatop jer je staro i dotrajalo

:rotfl :rotfl

:aplauz:palci

Dakle odgovorna je država jer nije osigurala gorivo za dizel motore starije proizvodnje, ne može se maknut obični dizel samo tako a na cesti imaš tisuće auta koja trebaju ta goriva.

Mislim da bi VW trebao plaćat penale što su proizveli motore koji doživljavaju tako duboku starost,zajebali su ko i moja baba kad je 80-ih pravila nadgrobni spomenik i dala ukucat 19xx a doživila 2000.g. FAIL :plac

Al vraćam se na info da su riknile pumpe što su nedavno reparirane pa mislim da tu ipak nešto smrdi :glare:

Nebi ja baš vjerovao toj informaciji previše...

Možda bi da su porikavale one koje su reparirane kod jednog majstora ali baš u pola države..hm....

Koliko sam ja čuo problem je BIO do goriva od ine, s tim da stavljam napomenu da nemaju samo inine benziske to gorivo..

I nebi se baš složio s članom "bojan24" da je to starost...nisu novi ali..

Kaj su ti auti koji su porikavali baš u ova dva tjedna bili isprogramirani preko nekog vremenskog tajmera??

I meni se na trojki TDI sjebala pumpa i to u roku 2 dana. Sam je najedanput počela puštat ko blesava na sve strane.

možda idem u off topic, ali zanimam dal ima za kupiti elektromagnetski ventil za bosch pumpu. i dal ga je problem zamjeniti ili samo zašrafim drugi. jel treba paziti na nešto?

u pitanju je 16.td

Naso sam jedan link pa ako se netko usudi ic rastavljat da zna sto ga ceka! http://www.greenbaypartsworld.com/vw/vw_injector_pump.htm

reći ću samo jedno: motorno ulje za 4T motore NIJE predviđeno da izgori. I kad izgori ostavlja dosta taloga pa ti razmišljaj da li je dobro ili nije (a ako netko ima Tomos APN nek proba vozit par rezevrara sa dodanim motornim uljem umjesto 2t pa nek pogleda ispušnu granu)

Ono što se može stavit je ATF ili 2T ulje. I naravno za novije aute je najbolji specijalni aditiv (npr. Liqui Moly super diesel aditiv)

Da ja pitam neka pitanja:

Citroen Berlingo 2.0 HDI kad malo dimi i teže pali i mrvicu slabije vuče (baš pred tehnički a dijagnostika ništa, apsolutno ništa ne pokazuje) e tad stari ode na Tifon natoči malo više od pola i na povratku doma uz prikopčanu dijagnostiku se ide auto-putom istim načinom vožnje kao i u dolasku,auto leti,ne dimi,parametri na dijagnostici isti kao i prije i svako iduće paljenje je na zub...

Ista procedura je isprobana na OMW,LUK OIL-u,Europetrolu,INI,Cro Benzu (te su nam u blizini),OMW je dao skoro pa približno poboljšanje kao Tifon...

I u čemu je kvaka, Šta to Tifonovo gorivo ima bolje od ostalih a "iste cisterne voze iz istog skladišta" ?

2005-Još dok sam biciklom išo` po gorivo za Automtika,dolazim ja na INU sa tvornički-baždarenim kanisterom za ulje od 10l,i tako ja točim do one crtice di je broj 10 a cajger na pumpi pokazuje 12.5 natočenih litara (koje sam kasnije naravno i platio) i tako mlad i naivan mislim si da je pumpa u kvaru,platim i odem doma pa sam doma pak mislio da je kanister kriv,al nije-od tih 10l goriva vaga je pokazala priblizno 10kg otad smo ja i INA na "Vi"...

Koliko je još ljudi u svoje aute u tom danu natočilo još i veće količine nego ja?

A da sad i objasnim neke stvari:

"to su goriva sa aditivima za moderne CR i PD mašine a ne za drle kakva je golf2 pa normalno da im takvo gorivo nepaše..."

Aditivi nemaju veze sa vrstom izvedbe nekog motora već sa ekološkom namjerom i željom za postignućem boljeg izgaranja,jer i CR i PD sistemi imaju gumene brtve čiji su materijali istog sastava a drugačijih formi od istih firmi u reparaturnim setovima kao i za stare Diesel pumpe,kod PD nećeš ni primjetit da gorivo u bloku curi i podiže razinu ulja,naravno dok se simptomi ne pokažu i već naprave štetu na motoru,kod CD se lako vidi gdje šta i kako curi (i njih je par komada sredilo gorivo iz INE) ...

"zato jer je naučen na njega isto tak kak su i naše bosch pumpe naučene na masno i gorivo sa sumporom"

Mazivo u gorivu ne podmazuje gumice:

1.nema potrebe podmazivat nešto što je namazno prilikom ugradnje...

2.jer gorivo ne struji preko gumica već leži na njima

3.ali može nagrizati gumice

-već podmazuje polirane klizne površine niskotlačnih i visokotlačnih elemenata u pumpi prema tome do sad ni jedna pumpa nije zaribala zbog preslabo masnog ili prejako masnog goriva već zbog mikrošpene i boje iz lož ulja koja se taloži na stjenkama i oruni uslijed veće temperaturne oscilacije,dođe pred visokotlačni element i zbog njegove niske tolerancije dosjeda tu zapne i slomi ga u najtanjem dijelu...

Glavni simptom u kvaru kod ovog INInog goriva je da su te pumpe pišale po svim spojnim mjestima gdje se nalaze gumice i to odjednom !

Standardni kvar na Bosch pumpi je da prvo curi u gornjoj polovici jer se gornje gumice prije ispeku nego donje iz razloga što se kod hlađenja pumpe tijekom mirovanja gorivo hladi odozdola prema gore pa su tako gornje gumice na duže vrijeme izložene temperaturi nego donje-samim time se isključuje mogućnost da je u pitanju dotrajalost...

Ovakvi slučajevi su razlog zašto mi kao servis više ne dajemo garanciju na reparaturne dijelove a drugi su:

1.Kad mi velimo da nije dobro vozit se na lož ulje pa se ljudi i dalje voze i onda dodju bahati i grbavi...

2.Kad mi velimo da nije dovoljno zamjeniti samo filter goriva jer je pumpa bila puna smeća a razlog leži u rezervaru pa ljudi kažu da će oni to napravit kod svog majstora (jer smo im mi vjerovatno odmah preskupi) a ne naprave i dodju opet grbavi i bahati...

3.Kad mi čovjeku repariramo pumpu i namontiramo na auto a on za tjedan dana dodje s nekom "drugom pumpom" (misleći da ne znamo svoje oznake) na autu koja kao "opet" curi a to nije ta pumpa koju smo radili... Da! ima i takvih.

4.Kad ljudi iz kanistera doma iz šupe toče neki bućkuriš u auto i zeznu stvar pa dodju bahati i grbavi....

Sve u svemu ne možete i ne možemo tužit INU jer je to isto kao i nešto što vas živcira na televiziji a zapravo vas nitko ne tjera da gledate taj program,tako je i ovdje nitko vas ne tjera da točite na INI.

Ako u INinom gorivu i ima vode,to nije zato jer je šef rekao "Naspite toliko i toliko vode" već zato što jedan vozač cisterne ima doma auto i veli "Ma uzet ću si 100l od 15tona goriva neće se to ni primjetit" ali ipak za svaki slučaj nadomjeri to sa 100l vode,i tako se ta voda u cisterni mućka i mućka i nije uopće problem,i onda kad se prelije u podzemnu cisternu na postaji tamo ima vremena da se slegne na dno i ljudi sretni i zadovoljni toče i toče i toče dok se razina ne spusti do vode i onda pumpa napuni nekom rezervar vodom...

I za kraj stanje broja repariranih pumpi od 6.mjeseca kad je krenula navala pišajućih pumpi i kad je Stric rekao "Pa šta je svima ili je ovo neka šatro dobra sezona" a meni je bilo sumnjivo pa sam od svake reparature po jednu glavnu gumicu bacio u kutiju,znači 1gumica-1pumpa (bilo je i Lucasovih pumpi sa francuzića) tek kasnije sam vidio ovo na forumu...

pict01978pdf.jpg

Edited by boschegrt

kod nas su u jednom danu otišle 15 komada pumpi!! svi su točili na INI, gumice su bile zabrtvljene od starog goriva-masnog i onda ina ubacila neki aditiv za čiščenje svega i pumpe propišale... al otkad su reparirane nikom ništa i čiste su ..

al ni ja netočim na ini!! jebeš inu

Sad, kad ovo čitam...meni i frendu su procurile pumpe na onoj osovinici gasa prije oko pola godine. Nekim čudom meni je prestalo sliniti, a frendu još uvijek slini nafta.

boschegrt

dakle sto je sad s onim preporukama naljevanja dvotaktola u naftu.... koliko to pomaže podmazivanju (jer euro dizel nije toliko mastan ki nekad obicni dizel)..... i u kojem bi to omjeru trebalo bit... dakle bili on ista pomogao trajnosti pumpe il ne. Hvala...

boschegrt

dakle sto je sad s onim preporukama naljevanja dvotaktola u naftu.... koliko to pomaže podmazivanju (jer euro dizel nije toliko mastan ki nekad obicni dizel)..... i u kojem bi to omjeru trebalo bit... dakle bili on ista pomogao trajnosti pumpe il ne. Hvala...

Evo ovako,da nemam pojma o icemu i da sam potpuni laik ja bi to svejedno promotrio logički.

Prva stvar - bilokakvo ulje u gorivu bi bilo efikasno kad bi se ono zadržavalo u samoj pumpi i podmazivalo nju,ali pošto pumpa to sve izgura na brizgaljke-ulje u finoj magli završava u cilindru i zajedno sa gorivnom maglom (tijekom najvećeg tlaka pri kraju takta kompresije) explodira i potiskuje klip iz GMT u DMT,znači zaključili smo da bilokakvo ulje na kraju krajeva ipak dolazi u cilindar...

"ulje dolazi u cilindar" -kada su karike pohabane uljni film na stijenci cilindra biva neobrisan prilikom prelaska klipa iz GMT u DMT,samim time motorno ulje ostaje iznad klipa,kada klip ide iz DMT u GMT zbog pritiska koji se pojavljuje u cilindru karike se ipak malo šire i uljni film brišu te guraju u kompresijski prostor gdje ulje opet explodira zajedno sa gorivnom maglom i to nazivamo "trošenje ulja"-kada motor troši ulje....

-na čepu poklopca glave motora (na vozilima sa katalizatorom) gdje se ulijeva motorno ulje fino piše da ulja u karteru ne smije biti preko oznake MAX kako ne bi došlo do oštećenja katalizatora (jedini način da ulje u bilokakvom obliku dodje do katalizatora je da prodje kroz cilindar).

-ulje koje će proći proces expanzije a neće izgoriti automatski ide iz cilindra van u taktu ispuha, s obzirom na njegovu gustoću + ostatak čestica koji idu van dobivamo jednu smjesu koja će preći preko sjedišta ventila,ako ostane na sjedištu i pticama na grani je jasno kud to vodi svakim novim radnim ciklusom...

Znači zaključili smo da je bilokakvo ulje nepoželjno u cilindru.

A da gledam to sve ovako kao osoba koja ipak ponešto zna o tome,rekao bih da je najbolje riješenje kupit benzinca.

Šalim se naravno. Jedan dio preventive i pomoći za pumpu je točit gorivo na pouzdanim postajama i ne bi trebalo biti problema, (Jer ne vrijedi ti točiti i obični dizel ako je neispravan) a drugi dio preventive je redovno mjenjati filter goriva. Voda i mikrošpena koja je nastala habanjem pumpe u sistemu benzinske postaje su "koljači" pumpi,a lož ulje pogotovo,prema tome nema potrebe tješit se i govorit da filter može još 10 000 bez po` frke.

Stari je boschist više od 20 godina i zapravo me strah pitat za to sipanje ulja da ne bi pobro` ćušku jer kao prvo nikad ama baš nikad to nije ni spomenuo, a kao drugo je to što ne voli kad ga ispitujem gluposti.

I još jedna stvar - Kada se Dvotaktol mješa sa benzinom potrebno je dobro protresti kanister da bi se to izmješalo,a svejedno ako duže vrijeme taj kanister ostavite da miruje ulje će se početi nakupljati na površini,pa sad ako uzmemo da je diesel manje reaktivan prema svemu naspram benzina,to ulje će se čak i prije dovući na površinu u stanju mirovanja a u rezervaru ga i nije baš jednostavno ponovno dobro izmješati.samim time pumpa opet jedno vrijeme ide na normalno gorivo dok se razina goriva ne spusti i pumpa povuče 70 % koncentrirano pogubno ulje

a maloprije smo zaključili di onda ulje završava...

Edited by boschegrt

0