Tole 0 Posted October 15, 2011 (edited) Planiram kupiti alu felge 16 cola s gumam 205/55 za svoju četvorku koja je serijski došla na 195/65 15...radi se o orginal felgi model Montreal...e sad mene zanima dali moram te dimenzije upisivat u prometnu i da li moram radit kakve dodatne ateste??i još jedna stvar,jel moj ovjes predviđen za takvu dimenziju kotača odnosno hoće li mi se ovjes brže trošiti?? Radi se o 1.9 TDI 90 ks 1999 god. Edited October 15, 2011 by Tole Share this post Link to post Share on other sites
Uvo 0 Posted October 15, 2011 Sta se 16" felge tice, to mozes stavit bez ikakvog problema na auto i ako zelis mozes upisat u prometnu dozvolu novu dimenziju guma, na tehnickom ti je covik duzan to upisat jer tvoje auto je HOMOgolizirano za vise colaza medju kojima je i 16". Ja osobno u prometnoj dozvoli pod "napomena" iman upisano da mogu imat sve velicine od 14" do 17", tako da mogu stavljat sta hocu i da me nije strah ako me policija zaustavi i pocme pametovat. Promjenom dimenzije gume neces imat nikakvih problema sa autom jer ta tvoja dimenzija gume spada u tvornicku, predvidjenu dimenziju. Lijep pozdrav. Share this post Link to post Share on other sites
Vec 1 Posted October 15, 2011 ja imam serijski 205 55 16 na cetvorci 90ks Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted October 15, 2011 Ja imam serijski dimenzije 205/55-16 na g4 1.6 16V Share this post Link to post Share on other sites
Tole 0 Posted October 15, 2011 super onda...hvala na odgovorima!! Share this post Link to post Share on other sites
rinchy 0 Posted October 15, 2011 ja imam serijski 225/45-17 na svom G4 ali upisano u knjizici, no pustimo to... Mislim da ti razlika do 1 cola nije potrebno upisiviti uknjizicu, tek ako pređeš na 2 i vise onda mora biti, prije sam imao 205/55-16 i nikome nista, nitko nije pitao jer mislim da je dozvoljeno propisima imati za 1 cola vecu dimenziju... Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted October 15, 2011 Mislim da ti razlika do 1 cola nije potrebno upisiviti uknjizicu, tek ako pređeš na 2 i vise onda mora biti, prije sam imao 205/55-16 i nikome nista, nitko nije pitao jer mislim da je dozvoljeno propisima imati za 1 cola vecu dimenziju... Šta je na autu mora bit i u knjižici Po 675 put Ako je u knjižici 15 a na autu 16 u prekršaju si i ide vanredni tehnički i kazna i i i .............. Share this post Link to post Share on other sites
rinchy 0 Posted October 15, 2011 ma ne treba covjece...1 cola razike je dopustena tolerancija, jedino ako sam ja zastario pa se to promjenilo u zadnjih godinu i kusur dana.... Share this post Link to post Share on other sites
rinchy 0 Posted October 15, 2011 evo sad sam se cuo sa covjekom koji radi na tehnickom, prije se to toleriralo a danas nažalost trebaš kod promjene guma samo doci na tehnički da ti upisu "dodatne gume" u knjizicu vozila, s time da ta dimenzija mora biti u standardu sa dimenzijama koje su upisane u papirima od vozila odnosno uputstvima za uporabu (moš si mislit) za određeni tip vozila .... @rrocado, sorry mislo sam da to jos vrijedi od prije ali se izgleda zakon promjenio u ovih par godina, jer mene nitko nista ne pita za moje 225/45-17... Share this post Link to post Share on other sites
tihca 0 Posted October 15, 2011 jebo te zakone,jel još vrijedi da toleriraju malo uže ili šire gume od upisanih Npr. imam upisano 225/45/17 standard za G4,a na autu su mi 215/45/17 Share this post Link to post Share on other sites
said 3 Posted October 15, 2011 jebo te zakone,jel još vrijedi da toleriraju malo uže ili šire gume od upisanih Npr. imam upisano 225/45/17 standard za G4,a na autu su mi 215/45/17 ne bih rekao da toleriraju Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted October 15, 2011 Nema nikakve tolerancije ni u plus ni u minus.. Sta je u knjizici, to mora bit na autu.. I amen.. Share this post Link to post Share on other sites
Penic91 0 Posted October 15, 2011 cemu sam onda uopce upisivao 225/45/17 ako mi ne vrijede ama bas nis kuzim jos da ocu siru gumu upisat al ko i tihca imam 215 koja je uza i ne vrijedi Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted October 16, 2011 (edited) cemu sam onda uopce upisivao 225/45/17 ako mi ne vrijede ama bas nis kuzim jos da ocu siru gumu upisat al ko i tihca imam 215 koja je uza i ne vrijedi Ili se vrati na upisanu dimenziju ili mjenjaj dimenziju guma po knjizici, ako se zelis voziti bez trzavica i sekiranja oce sad tu bit policija iza coska ili nece i dal ce skuzit razliku ili ne.. Znam ljude koji se voze godinu dana tako, ali znam i one koji su dobili prvo upozorenje, nisu nista poduzeli i pri ponovnoj kontroli su bile prave drame.. A drzava je financisjki suva ko barut, pa si mi mislimo kako cemo prolaziti dalje.. Ili necemo prolaziti.. Edited October 16, 2011 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 0 Posted October 16, 2011 Nema nikakve tolarancije više , točna dimenzija koja je u knjižici mora biti i na autu - vrlo jednostavno. A murja jedva čeka da vas otjera na tehnički. Baš zbog ovakvih štoseva sam presretan što na svog Pola nisam stavio 205/45 17 kao što mi je 99% ljudi ovdje savjetovalo...kao požalit ćeš ovo-ono , staviš 17 a upišeš 16 , tolerira se jedna dimenzija gore , tako i bilo prije 3-4g kad sam ja stavljao felge. Ali znao sam da će kad tad doći zakon i da će se početi primjenjivati ozbiljno i da se takav cirkus u prometu mora urediti. Drago mi je što sam stavio 205/45/16 i sad se uredno vozam sa onim što imam u prometnoj. A ostali Polci 9N na 17"... ništa bez atesta... Share this post Link to post Share on other sites
Vec 1 Posted October 18, 2011 dobro a dimenzije ispod upisanih... npr. zimulje 195 mogu furat' a u prometnoj 205... sad ste zakomplicirali... Share this post Link to post Share on other sites
dpeic2 0 Posted October 18, 2011 (edited) dobro a dimenzije ispod upisanih... npr. zimulje 195 mogu furat' a u prometnoj 205... sad ste zakomplicirali... Nemoze bit jednostavnije.. Ajmo ovako Vozim se na 195-50-15, dvije/trecine sezone.. Gume upisane u standardnu rubriku.. U zimi mecem recimo 185-60-14 i te gume isto moraju bit upisane ( naravno to mecu pod napomenu-atestiraju ).. Jedino sam tako tehnicki ispravan.. Njih nezanima recimo sta pise u knjizici sad 195-50-15,a ja sinoc stavio zimulje 185-60-14,bojim se snjega ili idem u Liku nocas.. Znaci sve moras upisati-atestirati,ako zelis biti tehnicki ispravan.. Znaci tebe pakjan kad zaustavi gleda taj tren sta imas na autu a sta u knjizici..A ne sta si sinoc stavio,a to nemas upisano-atestirano u knjizici..Ili sta bi ti htio staviti..Bojis se leda,snjega.. Znaci najbolje sve colaze i dimenzije guma na kojima se zelis voziti,to treba upisati u knjizicu-atestirati.. Edited October 18, 2011 by dpeic2 Share this post Link to post Share on other sites
ludara 0 Posted October 18, 2011 Vjerujte što vam dpeic2 govori, bio na izvanrednom tehničkom prije par dana! I znam iz prve ruke o čemu se radi, gume pod obavezno moraju biti upisane ili vam ne gine izvanredni tehnički, meni su čak i indek brzine provjeravali što je bilo suludo ali dobro. Share this post Link to post Share on other sites
Vec 1 Posted October 20, 2011 pitam zato jer sam u 3mj. bio sa 195/65 15 zimskim gumama na teh. i srusio me zbog rez. zaruljica sto nisam imao u gepeku i ulja u kocnicama,gume nije spomenuo,vratio sam se drugi put i prosao opet sa tim dimenzijama,a u knjizici 205/55 16... svatko tjera vodu na svoj mlin... Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted October 20, 2011 Možeš se 100 godina vozit na 18-icama a u knjižici primjer 15-ice bez ikakvih sankcija A možeš za 1 cm širu gumu 5 minuta nakon šta je staviš završit na izvanrednom tehničkom To je stvar neke sreće ili čega več Ali zakonski si neispravan Share this post Link to post Share on other sites
Uvo 0 Posted October 20, 2011 Nekuzin koliko netko mora procitat indeticnih postova da mu dodje nesto do glave. I onda se cudimo otvaranju duplih postova i istih pitanja. STA IMAS NA AUTU,MORA BIT U KNJIZICI! AMEN! Share this post Link to post Share on other sites
oglascado 0 Posted October 20, 2011 Nekuzin koliko netko mora procitat indeticnih postova da mu dodje nesto do glave. Tisuće i tisuće Share this post Link to post Share on other sites