116-TDI 0 Posted March 27, 2012 Jel postoji kakvo rjesenje da me ne "pecka" elektricitet svaki put kad izlazim iz auta i dotaknem lim? Share this post Link to post Share on other sites
Denis_TDI 0 Posted March 27, 2012 Nemoj se brusiti po sicu, vjerojatno tako izazivas trenje i navlacis na sebe staticki elektricitet, a rijesenje je jedino da se uzemljis sa zicom kad si u autu. Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted March 27, 2012 (edited) Promjeni nešto od ovoga: obuću, vestu/majicu/jaknu, navlake na sjedalima. Ako "pogodiš" kombinaciju, trebalo bi te prestati "peckati" Edited March 27, 2012 by Galaxy Share this post Link to post Share on other sites
limp19 6 Posted March 27, 2012 jesi li polirao auto skoro i stoji ti napolju gdje ima prasine? Share this post Link to post Share on other sites
mrki 0 Posted March 27, 2012 Imaš u trgovinama s kamionskim djelovima kupit trake za uzemljenje,montiraj negdje na sredinu auta od ispod da se nevidi i bićeš miran Share this post Link to post Share on other sites
116-TDI 0 Posted March 29, 2012 polirao nisam ali prasine ima jer je na parkiralistu uz prometnu ulicu mrki jel to sigurno funkcionira? to sam prije vidjao na autima i presmijesno mi izgledalo Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted March 29, 2012 Funkcionira i imas veču sansu da te grom okine Heh Ubiti nemas u startu bas neku sansu da te okine jer je stalno visih stvari oko tebe, al sanse se nesto povecavaju stavljanjem trake. Share this post Link to post Share on other sites
Kazaam 0 Posted March 29, 2012 I mene to probija svaki put kad izlazim iz auta već sam lud koliko me trese ali sje3o sam ga našao sam način - kad izlazim prvo se majicom protrljam o vrata pa se ispraznim Share this post Link to post Share on other sites
mrki 0 Posted March 29, 2012 mrki jel to sigurno funkcionira? to sam prije vidjao na autima i presmijesno mi izgledalo Da,funkcionira. Još dok sam išao na praksu su nam dolazili kamioni koji prevoze zapaljive tvari i imaju tzv. ADR strujnu zaštitu,da ne ulazimo u tehnikalije osim provjere izoliranosti i povezanosti svih djelova šasije morali su imat te trake preko kojih se prazni statički elektricitet.Ako šljaka na njima mora i na autu zar ne,zamisli cisternu s benzinom ili plinom koja dođe negdje na "istovar" i sa crijeva ili negdje preskoči iskra,bilo bi jebeno Izgledalo je smiješno na starim autima priznajem ali zato sam mislio na montažu negdje odozdola gdje nije uočljivo,nije mi bed žrtvovat jedan navoj što mi drži zaštitni alu lim oko auspuha u srednjem tunelu i tamo montirat traku.I mene to jebe,imao sam jednu snimku gdje debela plava iskra preskoči 1cm od špica vrata do vrha prsta,ma fuj! Što se tiče teorije da povečavaš šanse da te mazne grom neznam šta bi rekao,probajte postavit pitanje Mythbustersima možda oni potvrde teoriju,meni to osobno glupo zvuči kao da neko kaže da si povečava šanse da ga ubije grom dok kenja zato što na kući ima gromobran Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted March 29, 2012 U autu te nemože. Faradey-ev kavez... Share this post Link to post Share on other sites
Vec 1 Posted March 29, 2012 haha,vidim da i drugi imaju taj problem,hebalo majku,pocelo mazat' k'o blesavo otkad sunca ima,i da,poliran je Share this post Link to post Share on other sites
RAZZOR 1 Posted March 29, 2012 Pocelo i mene sibat kad izlazim al ono ne obazirem se zasad. a sto se tice groma istina je. legin stari je imo renault espace i vozio se na otvorenom di nema visokih građevina i maznio ga grom. posljedice: elektronika osla kvragu. radio i sve sto je osjetljivo na kratkotrajni visoki napon. elektronika bye bye Share this post Link to post Share on other sites
limp19 6 Posted March 30, 2012 hehe i mene to puca redovno kad je auto ispoliran i valjda preko prasine skuplja elektricitet vise nego inace... zimi nemam taj problem, ali cim ljeto ispolira se puca redovno ali zato zatvaram vrata za bravu isklucivo Share this post Link to post Share on other sites
116-TDI 0 Posted March 30, 2012 ma nema ni preko ljeta ako kisa padne Share this post Link to post Share on other sites
Zvone 0 Posted March 30, 2012 šta da kažem i mene svaki dan drma, kako kad izlazim iz auta tako i na poslu PS: Na RTL 2 ( njemačkom, ne nasemu ) u Gripu ( auto emisija ) su testirali kako izgleda kada grom opali u auto. Testno vozilo je bilo Golf 5 Uglavnom direktan udar u 3 serije u krov od 20 000 V nista nije napravio ( jos je i čovjek unutra sjedio) kada je sve zavrsilo on upali peticu i ode Share this post Link to post Share on other sites
alen 0 Posted March 30, 2012 upravo radi Faradeyevog zakona Share this post Link to post Share on other sites
MOTA BOY 3 Posted March 30, 2012 Srebrna petica? Gleado sam to. Share this post Link to post Share on other sites
Zvone 0 Posted March 30, 2012 Srebrna petica? Gleado sam to. dada srebrna Share this post Link to post Share on other sites
Vanjaus 0 Posted April 1, 2012 Masa je ono sta privlaci grom i naravno blizina objekta( tocnije udaljenost od objekta vece mase). Vodljiva traka nije u čvrstom spoju s masom zemlje, pa radi toga stvara otpot i presjeca vodljivost da bi se auto stopio s masom zemlje, ali je ipak u dovoljnom spoju da staticki elektricitet ode u zemlju, tocnije da se ni ne skuplja( da skace na nas koji smo radi gumenih cipela opet zasebna masa, ili smo jos bolja masa bosi jer smo vodljivi za visoki napon, uz otpor zbog kojeg se i sprzimo, da smo bolje vodljivi samo bi proslo kroz nas, a da imamo manju masu ko ptice nebi ni skakalo na nas). Sve u svemu auto bez trake je vise odvojen od mase zemlje, nego s trakom pa je sansa ipak malo veca da grom lupi u krov, te se isprazni na masu zemlje preko vodljive gume, u cijeloj toj igri nama nebi bilo nista jer je nasa masa preblizu masi zemlje, a vozilo bolje provodi od nas i kroz nas nebi ni proslo, visak statickog elektriciteta dali bi napravio ista autu ovisi o vozilu, kolko je vozilo sposobno bit kondenzator, koji se materijali koriste na tom vozilu, no najvjerojatnije vozilu nebi bilo nista jer dobro provodi struju a ona uvijek ide gdje joj je lakse dok se ne isprazni na dovoljno veliku masu koja ce apsorbirat sve te elektrone. Share this post Link to post Share on other sites
Zvonae 0 Posted April 2, 2012 šta da kažem i mene svaki dan drma, kako kad izlazim iz auta tako i na poslu PS: Na RTL 2 ( njemačkom, ne nasemu ) u Gripu ( auto emisija ) su testirali kako izgleda kada grom opali u auto. Testno vozilo je bilo Golf 5 Uglavnom direktan udar u 3 serije u krov od 20 000 V nista nije napravio ( jos je i čovjek unutra sjedio) kada je sve zavrsilo on upali peticu i ode 20 000 volta, pa to ti je napon koji puca iskru dužine možda pola centimetra. Napon munje ti je u prosjeku 10 na jedanaestu volta, to da te rukne u auto spali ti gume. Share this post Link to post Share on other sites
116-TDI 0 Posted April 3, 2012 koliko sam ja upucen ljude ne trese toliko napon koliko trese struja. znaci ja trebam kupit "traku za odvodnju elektriciteta"? Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted April 3, 2012 Krivo si upućeni, trese napon, a ne struja Share this post Link to post Share on other sites
116-TDI 0 Posted April 3, 2012 nebi se slozio s tobom nikako, ali ovo nije tema za tu raspravu. strujni krug, strujni udar, itd Share this post Link to post Share on other sites
Galaxy 0 Posted April 3, 2012 Nemoj se ljutiti,ali nisi u pravu. Evo ti samo jedan primjer, kad si zadnji put vidio npr. upozorenje Pazi,visoka struja, opasno po život? Svugdje se spominje visoki napon, zar ne? I kako veliš,tu nije mjesto za ovu raspravu, pa nećemo dalje ovdje raspravljat Share this post Link to post Share on other sites