0
marinkicgti

2.8vr6 kompresija

Recommended Posts

Znaci zanima me od golfa 3 vr6 kolika je kompresija motora to jest dali je 11??? To jest da se tocnije izraziom koi su omjeri kompresije na cilindrima? ?

Search-ao jesam ali to nisam nigdje uspio naci.

I dali bi kompresija motora poslje 200 tisuca trebala pasti ?

Edited by marinkicgti

Volkswagen VR6 2.8, 1991-

Technische Daten 128 kW (174 PS), Bezeichnung AAA, EG-Norm Motor-Bauart 6-Zylinder-Ottomotor

Hubraum: Liter/cm³ 2,8 / 2792

Bohrung/Hub: mm 81,0 / 90,3

Max. Leistung: kW (PS) bei 1/min 128 (174) / 5800

Max. Drehmoment: Nm bei 1/min 235/4200 (240 bei 98ROZ) USA: 173ft. lbs. / 4200

Verdichtung: 10,0, Ventile 12V DOHC

Google is your friend :mah

Edited by maleni

Technische Daten 128 kW (174 PS), Bezeichnung AAA, EG-Norm Motor-Bauart 6-Zylinder-Ottomotor

Tnx man ... e sad ako ko jos zna odgovor na ono dali kompresija obada velikim kilometrima

pa kompresija bi trebala rasti s kilometrima i godinama jel tako?

znači šta je motor stariji i više je prošao kompresija če biti veča

Od 10 do 13 bar bi trebala komPresija bit ovisi o motoru. Na mom motoru se krece oko 12 +- 0.5.

Ovo i mene zanima

Po meni trebalo bi bit obrnuto zbog trosenja stijenke cilindra i samih prstena tako i motor losije "brtvi"

Anyone? :mellow:

Znaci zanima me od golfa 3 vr6 kolika je kompresija motora to jest dali je 11??? To jest da se tocnije izraziom koi su omjeri kompresije na cilindrima? ?

Search-ao jesam ali to nisam nigdje uspio naci.

I dali bi kompresija motora poslje 200 tisuca trebala pasti ?

Malo brkaš pojmove.

Omjer kompresije je ono što se navodi u podacima o motoru kao 10:1, ili 8:1, pa recimo kod diesela 23:1.

To je odnos između volumena kompresionog prostora iznad klipa kad je klip u GMT i volumena između GMT i DMT.

To je fiksna stavka uvjetovana samom konstrukcijom komore za izgaranje, hodom klipa, promjerom cilindra.

I ne mjenja se sa brojem pređenih kilometara.

Ono što mi laički zovemo kompresijom i mjerimo, je tlak koji nastane u cilindru kad klip dođe u GMT i koji nam služi kao

pokazatelj u kakvom je stanju motor.

Ta veličina se mjenja sa svakim pređenim kilometrom, a ne odjednom na nekoj određenoj kilometraži.

Znači kako se troše karike i cilindar tako taj tlak pomalo pada.

Ovo što si ti naveo je kompresioni omjer,a ne kompresija.To su dva različita pojma :ne2

Zvonae ti je napisao ukratko što on označava :palacg

odsad kupujem motore 300+ tkm :palci

odsad kupujem motore 300+ tkm :palci

Bit će auti ko vino što stariji to bolji!

Ovo što si ti naveo je kompresioni omjer,a ne kompresija.To su dva različita pojma :ne2

Zvonae ti je napisao ukratko što on označava :palacg

Sad me zbunjujes, sta je na kraju ovo, ovo je tvornicka deklaracija? :mellow:

Koliko sam skuzio covik oce vidit "kompresiju" tj. "pritisak" u cilindrima....

Sad me zbunjujes, sta je na kraju ovo, ovo je tvornicka deklaracija? :mellow:

Koliko sam skuzio covik oce vidit "kompresiju" tj. "pritisak" u cilindrima....

Tvornicka deklaracija je ono sto si ti naveo i tu je omjer zapremnine (volumena) zraka u cilindru kad je klip full gore i full dole, a pritisak u cilindrima je ovo sto covjek trazi i to se mjeri u barima.

Prodajem Golf 3 TDI 1Z sa prijeđenih 603000 km.

Kao nov.

:zid:hehe

daj pa vi se šalite

šta stvarno kompresija ne raste s godinama i kilometrima?

i sad nakon 20 godina moj motor nema kompresiju od tvorničkih 13 nego neku tamo manju 9-10????????????

ja san mislia da ima bar 30,ako ne i 45-50......

daj pa vi se šalite

šta stvarno kompresija ne raste s godinama i kilometrima?

i sad nakon 20 godina moj motor nema kompresiju od tvorničkih 13 nego neku tamo manju 9-10????????????

ja san mislia da ima bar 30,ako ne i 45-50......

a zato se keci dizeli nekad znaju razletit... aaaaa...... :)

Klip nikad ne dođe skroz do glave jer je to nemoguće već gore ostaje malo prostora, mislim da svi koji smo vidli kak to izgleda kužimo o čem se radi. Kompresijski omjer je omjer između početne količine zraka koji motor usisa i završne količine zraka nakon kompresije. Znači ako je kompresijski omjer 23:1 (1.6 dizel jeli) početni volumen zraka koji cilindar usisa će se stlačiti na 23 puta manji volumen.

E sad, kako je atmosfesrki tlak (približno) 1 bar onda i taj početni volumen ima tlak 1 bar jer je došao iz atmosfere pa kad se stlači imati će otprilike 23 puta veći tlak odnosno 23 bara, ali to kada je motor nov, "ne potrošen".

I znači, sa kilometražom kako se "troši" motor pada kompresijski omjer, dakle mijenja se.

Ovo je malo kompliciranije laički objašnjeno.

Edited by 175/70 R13

Klip nikad ne dođe skroz do glave jer je to nemoguće već gore ostaje malo prostora, mislim da svi koji smo vidli kak to izgleda kužimo o čem se radi. Kompresijski omjer je omjer između početne količine zraka koji motor usisa i završne količine zraka nakon kompresije. Znači ako je kompresijski omjer 23:1 (1.6 dizel jeli) početni volumen zraka koji cilindar usisa će se stlačiti na 23 puta manji volumen.

E sad, kako je atmosfesrki tlak (približno) 1 bar onda i taj početni volumen ima tlak 1 bar jer je došao iz atmosfere pa kad se stlači imati će otprilike 23 puta veći tlak odnosno 23 bara, ali to kada je motor nov, "ne potrošen".

I znači, sa kilometražom kako se "troši" motor pada kompresijski omjer, dakle mijenja se.

Ovo je malo kompliciranije laički objašnjeno.

Ovo na početku si dobro objasnio no kasnije ti tvrdnje baš i ne drže vodu.

Kod atmosferskog motora tlak u cilindru u DMT nikad nije jednak atmosferskom tlaku zbog otpora u usisnoj cijevi, otpora usisne zaklopke, filtera...

Kod dobrih motora je to negdje oko 80-90% atmosferskog tlaka.

Ne računam motor iz formule 1 koji ima stupanj punjenja 1,1 do 1,15

Drugo ako tom usisanom zraku stlačivanjem smanjimo volumen 23 puta tlak neče narast na 23bara već iz prakse znamo da je to puno više.

Kod novog motora oko 35bara. Ovih tvojih 23 bara je donja granica da ti motor uopće hoće upalit dok je hladno.

Imaš formule po kojima se to može točno izračunat koliko bara se dobije.

Potraži pojmove: izobarna promjena stanja plina, pa izohorna promjena, izotermna, adijabatska.....

Pozz

Ovo na početku si dobro objasnio no kasnije ti tvrdnje baš i ne drže vodu.

Kod atmosferskog motora tlak u cilindru u DMT nikad nije jednak atmosferskom tlaku zbog otpora u usisnoj cijevi, otpora usisne zaklopke, filtera...

Kod dobrih motora je to negdje oko 80-90% atmosferskog tlaka.

Ne računam motor iz formule 1 koji ima stupanj punjenja 1,1 do 1,15

Drugo ako tom usisanom zraku stlačivanjem smanjimo volumen 23 puta tlak neče narast na 23bara već iz prakse znamo da je to puno više.

Kod novog motora oko 35bara. Ovih tvojih 23 bara je donja granica da ti motor uopće hoće upalit dok je hladno.

Imaš formule po kojima se to može točno izračunat koliko bara se dobije.

Potraži pojmove: izobarna promjena stanja plina, pa izohorna promjena, izotermna, adijabatska.....

Pozz

Sve to u redu, ta promjena je najbliža adijabatskoj promjeni (izentropska), i postoje razno razni gubici, nisam htio ulaziti u te neke detalje jer nisam htio pisati o ravnotežnim i ne ravnotežnim promjenama idealnih plinova...

Poanta toga kaj sam ja pisao je trebala biti da se kompresijski omjer mijenja s vremenom odnosno s trošenjem motora.

Sve to u redu, ta promjena je najbliža adijabatskoj promjeni (izentropska), i postoje razno razni gubici, nisam htio ulaziti u te neke detalje jer nisam htio pisati o ravnotežnim i ne ravnotežnim promjenama idealnih plinova...

Poanta toga kaj sam ja pisao je trebala biti da se kompresijski omjer mijenja s vremenom odnosno s trošenjem motora.

No, bitno da se mi razmemo, kaj ne?! :palacg

No, bitno da se mi razmemo, kaj ne?! :palacg

Naravno i sada ovom prilikom zahvalujem svima koi su pisali po temi i pomogli mi :rotfl =))

0