0
Goc_vg

Savjeti oko odabira zvučnika

Recommended Posts

imam dilemu i neznam koje da ugradim zvučnike pa molim nekoga od vas za savjet.

dvoumim se između ove dvije varijante.

varijanta 1:

da li bi bilo bolje ugradit u prednja i u zadnja vrata ove zvučnike:

http://www.zvuk-centar.com/index.php?optio...icle&id=323

ili

varijanta 2:

u prednja vrata ugradit iste te (ili možda neke druge????)

http://www.zvuk-centar.com/index.php?optio...icle&id=323

a na zadnju policu ugradit ove

http://www.jeftinije.hr/auto-moto/auto-aku...90_-_CX0000A202

vjerujam da je druga varijanta bolja, pa me zanima što vi mislite i treba li pojačavati zadnju policu ako se ugrađuju zvučnici u nju?

znači želim samo da zvuk bude kvalitetan.

naravno promijenit ću i serijski rcd200 uskoro.

Pretpostavljam da planiraš imat zvućnike spojene samo na radio mada bi puno bolja opcija bilo da se spoje na dodatno vanjsko pojaćalo !

Moja preporuka ka kupiš malo kvalitetnije i ugradiš ih samo naprijed u vrata a iza ništa !!

Npr. ovako nešto

http://www.zvuk-centar.com/index.php?optio...icle&id=314

Normalno nemora biti od Magnata nego samo da stekneš dojam na šta mislim.

Ljepo Kickove(basseve) u vrata a visoke negdje na armaturu ili na vrata ili gdje je već tvornićki zamišljena rupa za visokotonce

Nadam se da sam ti pomogao :palacg

U svojoj četvorci naprijed imam original zvučnike i na polici mislim da su baš ovi ovalni hertzi što si ih tu stavio i ja sam pre zadovoljan. Lijepo se čuje i ima basa i to dosta... Policu netrebaš pojačavati. Prije svega toga sam bio stavio zvučnike u zadnje bokove, isto neko čudo, i čuli su se puno puno lošije nego prednji tvornički pa je odluka pala na hertze na policu... Požalio nisam :)... Nadam se da sam ti makar nešto pomogao...

edit: i samo da napomenem da mi je zvuk odličan i kvalitetan u toj varijanti i da je sve spojeno na radio bez pojačala... ako te još šta zanima pitaj :)

Edited by golf_ri

Nije loš odabir Hertz... samo nemoj uzimat koaksijalne zvucnike (i bas i visoki zajedno) nego odvojeni sistem (bas i visoki odvojeno) jer neces imati bas cistu zvucnu sluku naprijed... npr visokotonac ce ti "tuci" u noge... a ako ih ugradiš na vec predviđeno mjesto u A stupu (odvojeni sistem), traži malo više živaca i provlačenja kabela, moraš negdje smjestiti i skretnicu... onda ces ga cut lijepo i ne prigušeno... kad spajaš na radio zvučnike traži da imaju veću osjetljivost (1W/m) to ti otprilike bude oko 92 db ili 95 db.. znaci da zvučnik mogu "pogurati" i male snage kao što se nalaze u radiju...

Za ovalce na policu ti be bi preporučao da stavljaš, jer je nekako neprirodno da zvuk dolazi sa leđa vozača, ali to ti odluči...

U zadnja vrata nikako jer opet ponavljam, sviraju u pod i tebi iza leđa.... nema efekta...

U zadnja vrata nikako jer opet ponavljam, sviraju u pod i tebi iza leđa.... nema efekta...

U krivu si sto se tice da nema efekta, u autu imam sisteme naprijed i nazad, naprijed su mi alpine, nazad kicker. u sva 4 vrata su mi skretnice, i sve spojeno na radio znaci bez pojacala. Svira savrseno, zadnji u vratima upotpunjuju zvuk u autu, s tim da je napravljena korekcija razmaka zvucnika u automobilu s funkcijom na radiu, treba se dosta igrati ali isplati se. I preporucujem da ti se neki majstor poigra s ubacivanjem glazbe. Sto se herza tice neces pogrijesiti, prije bi alpine uzeo jer i nije neka razlika u cijeni, ali tebi na volju. Kada bi to napravio ovalci na zadnjoj polici skoro bi ti bili nepotrebni po meni, steta rezati policu. Ovako je sve skriveno pod tapacirungom. Nadam se da sam pomogao.

Edited by domagoje

U krivu si sto se tice da nema efekta, u autu imam sisteme naprijed i nazad, naprijed su mi alpine, nazad kicker. u sva 4 vrata su mi skretnice, i sve spojeno na radio znaci bez pojacala. Svira savrseno, zadnji u vratima upotpunjuju zvuk u autu, s tim da je napravljena korekcija razmaka zvucnika u automobilu s funkcijom na radiu, treba se dosta igrati ali isplati se. I preporucujem da ti se neki majstor poigra s ubacivanjem glazbe. Sto se herza tice neces pogrijesiti, prije bi alpine uzeo jer i nije neka razlika u cijeni, ali tebi na volju. Kada bi to napravio ovalci na zadnjoj polici skoro bi ti bili nepotrebni po meni, steta rezati policu. Ovako je sve skriveno pod tapacirungom. Nadam se da sam pomogao.

Ako čovjek gleda na uloženo/dobiveno RemX je u pravu jer za onoliko zvuka koliko če dobiti sa wooferima u zadnjim vratima mu se ne isplati plačati 1 par zvučnika..

@ Goc_vg: Hertz ti je dobar izbor za zvučnike koji imaju nešto snage, a super zvuk!! Ja bih ti isto kao i RemX preporučio 2way prednji sistem, imaš od Hertz-a ESK i HSK 165. Znači ESK ti je Energy serija, a HSK je Hi Energi serija koja je kvalitetnija ali bez pojačala nečeš izvući sav potencijal..pa najbolje da kupiš ESK (http://www.ronis.hr/zvucnici-16-5-cm/89/zvucnici-hertz-esk-165-l/ESK165L/) i kad budeš mjenjao radio uzmi nešto kvalitetnije, pa makar polovno da se isplati montaža kvalitetnijih zvučnika jer ako kupiš loš HU ne bude nikad sreče sa zvukom..

I policu nemoj rezati ako Boga znaš.. To ti je kao da odeš na koncert, okreneš leđa i slušaš..a ako bi jednog dana stavio sub u gepek onda bi ti zvučnici na polici dobivali pritisak od ispod(od sub-a) i uništili bi se s vremenom..

Edited by Ronaldo 16V

I policu nemoj rezati ako Boga znaš.. To ti je kao da odeš na koncert, okreneš leđa i slušaš..a ako bi jednog dana stavio sub u gepek onda bi ti zvučnici na polici dobivali pritisak od ispod(od sub-a) i uništili bi se s vremenom..

ovo potpisujem.!

Ja bih ti predložio da ostaviš sve kako je jer oem kombinaciju teško da ćeš nadsvirati (pritom ne mislim nadglasati no i to je upitno) sa ulaznom klasom headunita i zvučnika. Možda kakav mali aktivni sub i to je to.

1. Funkcionalnost, korištenje i kvaliteta su u najboljem mogućem omjeru.

2. Zvučnici su kvalitetno izvedeni na najednostavniji način, skretnica možda ne sadrži 7-8 elemenata na pcb pločici ali zato ne guta snagu pojačala dodatno kao jedan najobičniji kondenzator na oem varijanti koji ima samo funkciju laganog reza visokotonca koji je optimalno odabran uz midbass, odnosno kick. Nerijetko se desi da jedan dvosistemski komplet u jednom autu zvuči super a u drugom nikako.

3. Autoakustika je puno zahtjevnija od kućne (u koju sam puno više upućen) ali krajnji ciljevi su uglavnom jednaki: što vjerniji zvuk...stoga ti preporučam da ostaneš na toj kombinaciji koju imaš, dodaš pojačalo i sub ako baš mora biti masniji zvuk.

Ili skupi malo više novaca da ti netko od dečki koji imaju puno više iskustva složi to i kupi za cca 3000-5000 kn najviše što može jer kvantitetom zvučnika i snage pojačala se budeš samo degradirao. Više je nekad uistinu manje.

PS: ako ipak odlučiš vadit postojeće zvučnike javi se jer sam zainteresiran za kupnju istih.

hvala svima na odgovorima, iako su savjeti različiti nekaj ćemo skemijat pa tu napišem kak je ispalo :)

0