0
vyex

Reparacija glave motora

Recommended Posts

Auto je Škoda Felicia 1.3 MPi, 1998. godište, 78350 km...bio na poštelavanju klapne o čemu sam pisao u drugoj temi i majstor je odšarafio svijećice i vrh je bijelkasti,a do pola navoja je zelenkasto žuta boja, u ekspanzionoj posudi ima masnih smeđkasih tragova i na nekih 100-tinjak kilometara ode 1 dcl antifriza, kad maknem čep sa posude i dam gas, voda tj. antifriz počne jako naglo curiti/špricati u posudu sa onog gornjeg dovoda, motor radi mirno i tiho-nema roktanja.

Majstor je prema tim simptomima zaključio da je probila brtva glave i da je to već daleko uznapredovalo jer kao antifriz se miješa sa smjesom goriva i zraka u cilindrima i predložio hitnu reparaciju glave motora, jer u protivnom bi mi mogla brzo stradati još i lambda sonda i katalizator.

Razlog postanja je samo taj da čujem i vaša mišljenja dali to jesu simptomi 'potrebni' za reparaciju glave i koliko košta taj zahvat?

Iako netko ima iskustva, dali bi mogao napisati ukratko postupak zamjene te brteve i brtvila ventila i dali ima još što što se mora zamijeniti?-imam nekog iskustva oko mehanike, ali nisam to radio i jedino me brine kad bi skinuo lanac i lančanike, kako znati kako su bili stavljeni da mi nešto ne 'preskoči' u motoru.

Auto je Škoda Felicia 1.3 MPi, 1998. godište, 78350 km...bio na poštelavanju klapne o čemu sam pisao u drugoj temi i majstor je odšarafio svijećice i vrh je bijelkasti,a do pola navoja je zelenkasto žuta boja, u ekspanzionoj posudi ima masnih smeđkasih tragova i na nekih 100-tinjak kilometara ode 1 dcl antifriza, kad maknem čep sa posude i dam gas, voda tj. antifriz počne jako naglo curiti/špricati u posudu sa onog gornjeg dovoda, motor radi mirno i tiho-nema roktanja.

Majstor je prema tim simptomima zaključio da je probila brtva glave i da je to već daleko uznapredovalo jer kao antifriz se miješa sa smjesom goriva i zraka u cilindrima i predložio hitnu reparaciju glave motora, jer u protivnom bi mi mogla brzo stradati još i lambda sonda i katalizator.

Razlog postanja je samo taj da čujem i vaša mišljenja dali to jesu simptomi 'potrebni' za reparaciju glave i koliko košta taj zahvat?

Iako netko ima iskustva, dali bi mogao napisati ukratko postupak zamjene te brteve i brtvila ventila i dali ima još što što se mora zamijeniti?-imam nekog iskustva oko mehanike, ali nisam to radio i jedino me brine kad bi skinuo lanac i lančanike, kako znati kako su bili stavljeni da mi nešto ne 'preskoči' u motoru.

Nemora biti da je brtva glave,moze da ti ode isto hladnjak za ulje kod uljnog filtera( ona koska)pa da tamo mjesa ulje i vodu i da tako pokaziva u posudi za antifriz.Kazes da se razumijes toliko pa onda sigurno znas i gdje je i kako izgleda.

Prije ce tamo otici nego na brtvi glave,jer uz brtvu dolaze i drugi simptomi, a moze i tamo biti greska zato dobro treba pregledati .

U njega je skodin motor i mislim da nema hladnjak ulja a opet eto veli da ima naslaga na sviječicama.

Vodu ako trosi isto ti pogledaj sve spojeve i pogotovo račve na glavi posebno tu gdje je termostat...

Postoji tekućina tj marker koji se koristi kod takvih slučajeva.. on detektira postojanje CO-a u antifrizu... a sad koiko je točan neznam... :)

Škodilak nema puno km al ako je eto dihtung onda se glava naravno usput i ravna po potrebi te se pregledivaju vodilice ventila uz izmjenu ventila (barem ispusnih) i naravno njihovih gumica..... Uz ta dva nabrojana dihtunga dodaj jos za usisnu i ispusnu granu te sarafe glave..... i vjerovatno kojekakve brtvice od vode...

Nemora biti da je brtva glave,moze da ti ode isto hladnjak za ulje kod uljnog filtera( ona koska)pa da tamo mjesa ulje i vodu i da tako pokaziva u posudi za antifriz.Kazes da se razumijes toliko pa onda sigurno znas i gdje je i kako izgleda.

Prije ce tamo otici nego na brtvi glave,jer uz brtvu dolaze i drugi simptomi, a moze i tamo biti greska zato dobro treba pregledati .

Jesi ti kad vidio kak izgleda Škodin 1.3 motor??

ako mijenjas brtvu glave trebaju ti brtve usis-ispuh, gumica ili brtva kucista termostata,. vijci glave, u biti da skratim kupi garnituru brtvila za glavu tu dobijes i gumice i sve. lanac ne diras jer je na bloku. odsarafi se usisna i ispusna grana i samo se odmakne od glave motora, ne otpajas crijeva ni nista, skidas kuciste termostata, klavijaturu skines, bobinu sa svijecica ako je novija ili kablove ako je starija i glava je dolje za pola sata. provjeriti vodilice, siceve, poravnati glavu i sve sastaviti sa novim svijecicama i vijcima glave, jako jednostavan posao i brzo gotov

Evo sam da javim da sam nakon cijelog dana pikanja napravio posao...

Skinuo glavu, očistio staru brtvu dole, pošmirglao lagano i glavu i blok (tek tolko da skinem ostatke brtve), pa onda stavio glavu na blok bez brtve i pregledao malo dali sve dobro sjedi i nakon 5-minutnog pregledavanja zaključio sam da glava nije savinuta nigdje i da sjeda ko staklo na staklu, pa nisam vozio na brušenje.

Rastavio, pobrusio ventile i dosjede/siceve, zamjenio semeringe ventila, sastavio sve natrag, novu brtvu, glavu gore i stare šarafe (koje sam prethodno počistio, a rupe našpricao s WD-om i zatim ispuhao kompresorom) i sve stegnuo na 20 Nm, pa zatim dvije faze po 90°, pa zamijenio brtve ispušne i usisne grane, sve sastavio, poštelao zazor ventila, zamijenio termostat i stavio novi antifriz (crveni) u omjeru 1:1 (do -36 °C) i sve radi ok...jedino malčice nemirno radi, al to mi lanac već neko vrijeme zvecka, ali doći će i to na red  :smile

Brtva se sva smrvila na dijelovima gdje brtvi otvore za antifriz...vidi se malo na slici, a termostat se sav raspao, našao sam onaj metalni središnji dio zacvikan u otvoru u glavi...

Hvala svima na savjetima i pomoći, uštedio sam cca 1800 kn  :smile

img7756dm.jpg

img7108io.jpg

inače taj sistem provjeravanja iskrivjenosti glave ti je fail... tako nebudeš ništa vidio....

postoji tušir ploča na koju metnes fini šmirglpapir... malo namočiš ivasolom i potežeš preko glave... zone koje ostanu tamno sive tu je glava kriva... moze ju se tako izravnat ako se rad o manjim nepravilnostima...

naravno moze je se jos vise i shebat ako se radi bez razmisljanja.. :)

bravo na dosadasnjem poslu

isuse...

glava ima toleranciju od 0 do 0.1 mm da je skrivljena. Kako si ti to na oko vidio, i ispod glave....štedenje tamo, gdje se naviše zajebe za cjenu 10 eura.

jedan frend imal iste simptome na puntu 1,2,uglavnom izmješal je ulje i vodu,naravno rastavio on to,kupio novu brtvu glave i to je sve od djelova,kaže ne treba to ravnat tokar,bezveze bačeni novci,on stavio staklo na stol, fini brusni na to i onda vukao glavu po tome,oprao glavu,sve sastavio,stari šarafi glave su dobri kaže i tak, uglavnom kroz tjedan dana mu se dogodilo isto,znači mix ulja i vode,uglavnom auto mu je sad nekretnina već neka 3 mjeseca

Glava nije odnesena na brušenje zbog toga jer ne znam baš ko to radi u mom kraju i iskreno nije mi se uopće dalo raspitivati ko to radi i di i kad jer mi taj auto nije primaran i ne ovisi mi život o njemu, tak da...kak je je-ja zasad zadovoljan, kom ne paše...jebiga, radite si kak se spada i učite na mojoj (valjda) grešci, a što se tiče te tolerancije, ona je inače do 0.5 mm, a i ovisi kakvu brtvu stavljaš, ja nisam stavio original jer navodno je pretanka i slabo izdržljiva, nego po preporuci jednog mehaničara kojem vjerujem da zna o čem govori, sam uzeo zamjensku neku njemačku koja je dodatno pojačana i malo deblja od originalne (sad me nemojte vući za jezik jer nije debela pola centimetra nego možda za pola milimetra-do milimetar od originalne)

Ja sam se potrudio koliko mi je bilo financijski i fizički moguće to izvesti...ako procuri opet, nije mi problem rašarafiti ga opet i potražiti nekog za ravnanje i zamijeniti brtvu, zato...chill out :huh:

jedan frend imal iste simptome na puntu 1,2,uglavnom izmješal je ulje i vodu,naravno rastavio on to,kupio novu brtvu glave i to je sve od djelova,kaže ne treba to ravnat tokar,bezveze bačeni novci,on stavio staklo na stol, fini brusni na to i onda vukao glavu po tome,oprao glavu,sve sastavio,stari šarafi glave su dobri kaže i tak, uglavnom kroz tjedan dana mu se dogodilo isto,znači mix ulja i vode,uglavnom auto mu je sad nekretnina već neka 3 mjeseca

Punto čim jednom zakuha glava se iskrivi.... a ako je dosta puta pregrijan onda se klipovi smanje.. Dobar meštar je taj tvoj :) a usput u autodati nema da se mjenjaju sarafi al kroz iskustvo bolje ih je izmjeniti... a brtva da nebude mala poljoprivreda neg barem victorreinz il elring....

Sto se tiče takvog ravnanja glave to je ok kod slučajeva da nije pregrijan kao sti i nije vec mjesa ulje-vodu.... doma sam odradio xy takvih glava al ne na staklu neg s pločom koja služi za takvo ravnanje... čim se vidi razlika u boji glave na mjestu ravnanja vidi se dal je dost kriva il se moze jos malo s pločom.... Al sve to je samo za vrlo malo iskrivljene glave jer se s tim postupkom moze i shebat ;)

hahahaha :) 0.5mm je još dobro :) hahahahahaha :)

stari moj, nemamo se šta učiti na tvom radu, jer si amater prema nama. i još nešto, neznam ili ti sada pušiš koje substance koje zamaglivaju mozag ili tvoj mehaničar, znaš ti uopče šta znači 0.1mm 0.5mm i milimetar do dva u motoru gdje je sve u 0.1 tolerancijama. ne budeš ti, ili tvoj supermen od mehaničara naučio profije da može bit 5x više lufta da nešto normalno radi.

bravooo! LOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

nisam se dugo tako nasmijao :)

milimetar debljija brtva a? i kompresija ide u minus pet :) hahaha :) nije to daska, gdje dodaš malo više ljepila i dobro je :) o lol e...

znaš, nisi prvi i ne zadnji, koji došao, na kraju sa "profi" mehaničarima napravio sranje do bola, a reko da radi! ipak, nakon 5 minuta testa. 99% takvih se nikada ne vrati stavit post, da je motor rikno nakon nešto vremena. Tako da i tebi ne treba kad budeš opet imao antifreeze mix paštetu.

pozz

EDIT: zaboravio stavit pozdrav :)

Edited by KR3MN1 van den BOSCH

čuj KR3blabla...ja jesam amater prema tebi vjerovatno-to priznam bez daljnjega, jer očito prema tvojem postavljanju prema meni ti si neki uber profesionalac, ali dobro-to me iskreno ne zanima ni tih tvojih 0.1%,ali ja sam sad prvi put samostalno otvorio benzinski 1.3 motor i uspješno ga sastavio natrag i on vozi (kolko će voziti ne znam), ali baš ću se javiti ako zakuha jer mene nije toga sram, nije me sram toga da sam si sam pokušao složiti auto i ušparati nešto novca jer ga nemam, ali me sram što ima takvih idijota poput tebe (sram me što su nažalost iste biološke vrste ko i ja...) i koji ne cijene nečiji trud iako je taj netko nešto zabrljao, pa nije odradio posao po tvojoj paleti savršenstva.

Ja samim otvaranjem ove teme se nisam obraćao UOPĆE takvoj umšljenoj ekipi poput tebe samog koji misle da su dohvatili Boga iskustva za jaja i da su popili pamet cijelog svijeta, nego ljudima koji su voljni pomoći AMATERU poput mene da si obavi taj posao i hvala onima koji jesu, ali veliko hvala unapred šaljem i tebi s molbom da više ne odgovaraš na ovu temu jer tvoji postovi u kojima se postavljaš tako kako si se postavio u postu iznad ne pomažu apsolutno nikome i apsolutno u ničemu, a prema mojem saznanju, forumi postoje da se pomogne ljudima i da se čuju/vide različita iskustva.

Tvoje LOL-anje i vrijeđanje i cinizam nisu od koristi nikome, jer ako si registriran na forumu samo iz tog razloga da podjebavaš i vrijeđaš one koji su po znanju i iskustvu 'ispod' tebe onda nisi od koristi nikome nego samo svojem egu-kojeg očito imaš na pretek...

EDIT: namjerno nisam pozdravio

Edited by vyex

0