0
brončani

TDI osjetno jači dok je hladan

Recommended Posts

Kako su dani hladniji, mislim da sam primjetio nešto neobično. Naime kad upalim hladan auto, u prvih nekoliko min. vožnje motor ima punk više momenta do nekih 2k rpm koje ne prelazim u fazi zagrijavanja. Ne gazim hladan motor, ali baš se osjeti da auto kelji u svakoj brzini s tim da ne prelazim ~2k rpm. Tada motor NEMA turbo rupe, izvrti do navedenih okretaja u roku keks svaku brzinu.

A kad se zagrije, onda je druga priča i postaje normalni tdi, "povuče" tek od ~1800rpm, i ako jače opteretim motor i temp. malo poraste, proporcionalno gubim moment pa razvlačenje brzina duže traje.

Motor je 1.9 tdi, 1Z, remap. Nema nikakvih greški.

PS i kajem se što nisam poslušao savjet da stavim što veći IC u duju s tdi-em, trenutno imam od passata 3b 90ks i ne tolerira ganjanje - ne stigne ohladiti zrak (otegotna okolnost je pozicija ispred kilera iako je cijeli IC ispod same maske).

Edited by brončani

Normalno je. Hladni zrak vuce

Ujutro kad je mraz vani moj kec ide kao biturbo :lol2

i čačin ispuhani dizel kad je hladan, nizbrdo motor koči odlično... kad je na radnoj temp tog vise nema...

što vam ga znači da motor kad je hladan ima vecu kompresiju neg kad je vruč :)

A na Tdi-u još igra to što hladan motor ima drukčije ubrizgavane,kut,količina ... kad je hladan i kad je zagrijan ...

Kako su dani hladniji, mislim da sam primjetio nešto neobično. Naime kad upalim hladan auto, u prvih nekoliko min. vožnje motor ima punk više momenta do nekih 2k rpm koje ne prelazim u fazi zagrijavanja. Ne gazim hladan motor, ali baš se osjeti da auto kelji u svakoj brzini s tim da ne prelazim ~2k rpm. Tada motor NEMA turbo rupe, izvrti do navedenih okretaja u roku keks svaku brzinu.

A kad se zagrije, onda je druga priča i postaje normalni tdi, "povuče" tek od ~1800rpm, i ako jače opteretim motor i temp. malo poraste, proporcionalno gubim moment pa razvlačenje brzina duže traje.

Motor je 1.9 tdi, 1Z, remap. Nema nikakvih greški.

PS i kajem se što nisam poslušao savjet da stavim što veći IC u duju s tdi-em, trenutno imam od passata 3b 90ks i ne tolerira ganjanje - ne stigne ohladiti zrak (otegotna okolnost je pozicija ispred kilera iako je cijeli IC ispod same maske).

i kod mene ista stvar. Osjeti se razlika, dok je hladan bolje ide....

1,9 tdi AGR bez remapa

pa normalno,kad je hladno čestice zraka su bolje sabijene što znači da u cilindar dobi veću količinu zraka... :palacg

što vam ga znači da motor kad je hladan ima vecu kompresiju neg kad je vruč :)

znaci li to da je ipak bolje mjerit kompresiju kada je motor topal a ne hladan?

bilo toplo bilo hladno..razlika ne bi trebala bit drasticna...nesto ti ne valja...

svakog turbo dizla kojeg sam vozio cim je zahladilo,navecer ljeti ili sada jesen/zima,osjetila se razlika,odaziv gasa je bolji... tj. zivlji je.

Edited by VecTDI

Logicna je razlika kada su hladniji dani da auto ima vise snage isto kao i sto auti imaju manje snage sto je nadmorska visina veca.

Ja osobno ne kuzim previse razliku toplo-hladno kod normalne svakodnevne voznje, auto vuce uvijek iz niskih okretaja 1400 bilo hladno ili toplo

imam na 1.9tdi 74kw atd motor unazad nepoznat kvar..

na prvo paljenje kad krenem,i kad dodjem do 4-5 brzine tj iznad 100km/h,

auto se pocne trest,i slabiji je odziv na gas,a kad stanem u leru kao da radi na 3 cilindra,

i kad auto ugasim/upalim ponovo onda je sve ok,ili dok ne dodje do radne temperature (znaci ako vozim po gradu pa ne dizem brzinu na vise od 60-70km/h)

a u istom tom trenutku kad je to pocelo,poceo mi je auto odbijat kljuc,tj od 4 paljenja,3 puta svijetli lampica kljuca,i 4. put upali...

unazad mj dana je promjenjen set kvacila i dvom.zam.,te getriba otvorena i sinhroni promjenjeni al to je radjeno kod clana s foruma koji

je i prije radio na drugom autu i nije nis sfusho..

izmedju ostalog,kod 2 mehanicara na 2 spajanja na komp,nije ocitana nikakva greska...a kod purica,je ocitano 9 greski

(al to je sve prije promjenjeno kak je otislo samo nije na kompu ponisteno ) al u ocitavanju za dizne,je rekao da nema odstupanja,da rade sve 4 kak trebaju,

i da on prek kompa nis ne vidi di bi trebao popravljat,jedino da auto ostavim par dana pa da raskopa...

auto ima 200 000km,a presao sam s njim dosad 54 000km.

ima ko kakvo misljenje o ovoj situaciji sto bi jos moglo bit,kaj najgore u vecini situacija kad majstor radi krug,na autu se nis nece pokaze,onda ispadnem budala

Pošto je on rekao da prvo vidiš maf, oprobaj ga ištekati i onda voziti, možda ga treba pročistiti samo. Dalje ti može biti katalizator začepljen, ventil turbine, a i sam turbina možda treba čišćenje i zbog toga možda slabo vuče, onda bi trebao pogledati još i bosch pumpu, IC da nije začepljen ima i toga

al ne vuce slabo,i hladan i na radnoj temp on vuce od pocetka kupovine onako kako treba,samo kad ga hladnog usaltam do 4 i 5 brzine pocne se trest i onda u leru radi onako kao 1.4 tdi,i nakon kaj ga ugasim i upalim,onda to nestane,ili ako se radi o voznji u gradu,pa se zagrije,onda nema nikakvih problema...a kaj ne bi na dijagnostici pokazao nes od ovog,maf,ventil turba?

Pošto je on rekao da prvo vidiš maf, oprobaj ga ištekati i onda voziti, možda ga treba pročistiti samo. Dalje ti može biti katalizator začepljen, ventil turbine, a i sam turbina možda treba čišćenje i zbog toga možda slabo vuče, onda bi trebao pogledati još i bosch pumpu, IC da nije začepljen ima i toga

Koju crnu Bosch pumpu kolega?

Pa zar nema Bosch pumpu u sebi, to sam čitao baš za TDI motor na forumu, nekome je bio na Bosch pumpi kvar, ja mislim na golf 4, zafrknuo se nisam, baš je tako zapisao

evo ti i link ali nije ovakav kvar kao u njega, samo sam pročitao tako, i golf je 3 ne 4 http://www.vwclubcroatia.com/forums/index....showtopic=62969

Edited by Ivan Pandža

masina je 1.9 tdi 74 kw atd oznaka motora,godiste 2002,bio sam s autom na tri mjesta,zadnji je bio Puric zbog dizni i dijagnostike....

i ako neko zna onaj dio sa kljucem,u istom danu kad je ovo pocelo,onda je i kljuc poceo odbijat,tj senzor na tabli,iz 3-4 upali---

Ja sam imao slučaj na jednoj Alfi da se par spojeva u kompjuteru od motora i kompjuteru od imobilizera odvojilo i bili su slični simptomi. Skinuli kompove dolje, polemeli sve spojeve i vozi bez problema već duže vrijeme.

Auto je dosta puta uključivao "ključ"(imobilizer), blokirao, otišao u safe mod i slično prije toga...

kljuc sam rjesio,tako sto sam uzeo drugi iz ladice,a s ovim nemrem upalit vise..a ovo i dalje radi po istome..

0