kiky17 0 Posted February 26, 2013 bok svima! prerazio sam forum, al sam dobio samo djelomican odgovor na svoj problem. naime dosta cesto mi se desava da kad upalim hladan auto, prvih cca 5 sec radi na nekih 500 rpm, pri cemu se cuje neki remen kako cvili. nakon par sekundi okretaji se normaliziraju na 950 rpm i to cviljenje prestane. nisam siguran dali je povezano s tim kvarom, ako pritisnem i naglo pustim kvacilo cuje se neki "šum", dok je kvacilo pritisnuto ili kad ga polako pustim, taj zvuk se ne cuje. simptomi su se pojavili odprilike istovremeno pa sam mislio da bi moglo biti povezano. rijec je o Golfu 3, 1.9 diesel iz 1996 godine s 400 tkm. svi prijedlozi, misljenja i savjeti su dobro dosli. unaprijed hvala svima na pomoci Share this post Link to post Share on other sites
black_spirit 0 Posted February 26, 2013 (edited) kada si zadnji put mjenjao mikro remen i spaner mikro remena?? mislim da je do toga...samo ovo cviljenje remena naravno.... Edited February 26, 2013 by black_spirit Share this post Link to post Share on other sites
kiky17 0 Posted February 27, 2013 mikro remen i natezac su promijenjeni prije 30- etak tkm. jel moguce da su vec "dali svoje"? Share this post Link to post Share on other sites
black_spirit 0 Posted February 27, 2013 Pa nevjerujem da su dali svoje nije to neka kilometraza,ali opet sve zavisi od kvalitete djelova,probaj remen onda naspanovat malo,provjeri rukom koliko je zategnut.... Share this post Link to post Share on other sites
kiky17 0 Posted February 27, 2013 evo bio sam danas kod mehanicara, ovako "od oka" sve izgleda ok, kad ono rolica od mikroremena ima 3 mm "lufta". promjenio mikro remen i tu rolicu, sad vise ne cvili nista al opet prvih par sekundi nakon hladnog paljenja auto radi na 500 rpm, nakon par sekundi se normalizira. za taj problem mi je rekao da odem kod elektricara, vjerojatno je caka u altenatoru. a onaj "šum" koji se ponekad javi prilikom pustanja kvacila gotovo sigurno dolazi od zamašnjaka, izgleda da treba mijenjati set kvacila. sad se prikupilo dosta toga odjednom.. Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted February 27, 2013 1.9dizel ima normalan zaasnjak.... šum je vjerovatno od federa u lameli koji s vremenom oslabe a i nekad znaju izhabat kućište lamale i onda to zvrcka na leru sve dok se nestisne kuplung il da vise gasa (rotacija ih smiri). Ti imas elektronski saug na pumpi... moguce da se on neukljucuje a zasto ne treba vidit... pretezno je to rjeseno preko magneta i sajlle koja ide na polugu pumpe.. (straga) pa nekad zna ispast žabica koja drzi salju (netko prije radio) il da to nije dovoljno nategnuto. Da bi saug radio davač temerature mora bit ispravan jer on daje bitne podatke.... kao i za grijače. Dao bi se kladit da to kad radi lošije da se onda čije cak i onda proradi bolje.... baci na voltmetar i izmjeri voltažu pri verglanju te pri tom prvom radu kad loše radi i kad proradi... Share this post Link to post Share on other sites
kiky17 0 Posted February 28, 2013 hvala ti puno, to mi je trebalo. znaci mozda bi bilo dovoljno promijeniti oprugu u mjenjackoj kutiji. nego jos jedna stvar, ne kuzim se u struju, kud bi trebao staviti multimetar da mjerim voltazu pri verglanju i prilikom loseg rada? to mogu izmjeriti na klemama ili? sorry na glupom pitanju, jbg neznam.. Share this post Link to post Share on other sites
nitrous-oxygen 0 Posted February 28, 2013 a meni recimo, na hladno paljenje auto takoder radi na manje okretaja nekih 800 i kusur i takoder se cuje mikro remen, mjenjao ga jesam ali nema pomoci, mozda je remenica od alternatora, posto ti grijaci ostaju radit jos neko vrijeme nakon sto upalis auto kako bi pripomogli boljem radu a samim time opterecuju alternator te se zbog toga barem u mmom slucaju cuje to cviljenje remena, dok se malo digne temperatura motora prestaje taj zvuk i naravno okretaji se vracaju na 950 rpm i to je to, vjerovatno ti je stvar do tog alternatora pa oko njega pronjuskaj Share this post Link to post Share on other sites
kiky17 0 Posted February 28, 2013 hocu, vozit cu u sub auto kod elektricara da pogleda altenator jer jos uvijek par sekundi nakon paljenja radi na 500 rpm. izgleda da je u mom slucaju cviljenje prestalo radi nesto malo kvalitetnijeg remena i natezaca, ali je jos uvijek ostao problem s okretajima.. hvala Share this post Link to post Share on other sites