0
black_spirit

TDI intercoler na TD

Recommended Posts

Evo ovako zanima me dali imam nosace na TD motoru da mogu staviti intercoler od TDI-ja, i dali je sve plug&play? te koliko bi dobio s njime i dali je isplativo??

Rijec je o golf 3 97"

Edited by black_spirit

u principu skroz gore do turba i usisa ti pasu cijevi i intercooler 100 % a tek gore oko spajanja treba malo kmijat, treba ono koljeno od usisa okrenut za 180 stupnjeva da gleda na drugu stranu, i jos neke sitnice, ali u glavnom sve se da iskombinirat, e sad sto se tice preformansi dali ces sta doit, ekipa je podjeljenih misljenja, ja osobno sam za i radit cu to, pa ti mogu reci nesto vise kada slozim to, ali neki kazu da se ne isplati ak ne mislis otvarat turbo i naftu uz to... pozz

gledaj to sto ti kazes ima istine, ali ja sam vozio auto u sred ljeta po žegi i znam sta je kada u cilindre ulazi teperatura zraka od 100 i nesto stupnjeva, moze mi tvrdit ko sta hoce, ali sigurno ce se ljeti razlika osjetit, pa ako nista drugo zdravije je za motor, da hladniji zrak ulazi u cilindre, ionako su ti TD motori imali problema s pregrijavanjima, za mene jako dobra stvar, ali opet to sve ovisi o ljudima i njihovim gledistima, cijenom svega toga i tako mozemo u nedogled...

IC sam po sebi ne donosi ništa snage i točka jer Dieseli neidu na temperaturu zraka nego na gorivo i boost.

Kad se digne gorivo i pritisak onda IC odradjuje svoje da smanji temperaturu prednabijanja i pomogne dosad navedenom.

IC sam po sebi ne donosi ništa snage i točka jer Dieseli neidu na temperaturu zraka nego na gorivo i boost.

Kad se digne gorivo i pritisak onda IC odradjuje svoje da smanji temperaturu prednabijanja i pomogne dosad navedenom.

cekaj malo mrki, ako se dobro sjecam, dizeli rade na samozapaljenje smjese, pa tako i ako je temperatura zraka koji dolazi u cilindar prevelika u ovom slucaju prolazi kroz turbo koji je temperature kao motor i vise, znaci da se taj zrak ugrije prilikom prolaska kroz turbinu i naravno uz tlacenje, zato se stavlja ic da bi zrak bio hladniji(gusci) i samim time bi smjesa bila bolja i naravno ekspanzija jaca sto bi uzrokovalo kao bolji odaziv na gas u vrucim ljetnim mjesecima itd....ne kazem da bi auto isao tristo na sat ali dajem ruku u vatru da ce se osjetit razlika nakon stavljanja ic-a po ljeti, ja mislim da hocu

Edited by nitrous-oxygen

Dobro se sjećaš Olivere,na principu samozapaljenja i bilo bi idealno da se zrak zagrijan zbog tlačenja turbine može ohladit na ambijentalnu ali...

Ako samo dodaš IC bez da pipneš išta drugo razlike između prije i poslje su neprimjetne (možda primjetiš malo sporiji odaziv na gas jer nije isto nafilat malo gumeno crijevo i 2 metra cijevi sa IC-om zapremine X),to da ćeš učiniti uslugu motoru sa hladnijim zrakom stoji ali,za koliko misliš da će se spustiti,vjeruj mi ne puno da bi to značajno osjetio.Da nije tako razlika ljeto zima bi bila drastična na svakom autu.

Ti stavi slobodno IC pa ćeš vidjet sam,ja sam se dosta naigrao s njima i govorim ti iz prve ruke moj zaključak i dojam :)

Mjerač mase zraka mjeri masu zraka zar ne, štp hladniji zrak više ga stane u cilindar i ako dodaš adekvatnu količinu goriva dobiješ više snage ako nema goriva nema ni snage.

Dakle odvrni pumpu i dodaj IC, razlika če biti osjetna, sjetite se dvojke 1,6 TD i 1,6 TD intercooler iako je ova potonja imala još par razlika u odnosu na standardnu 1,6 TD osim intercoolera.

Mjerač mase zraka mjeri masu zraka zar ne, štp hladniji zrak više ga stane u cilindar i ako dodaš adekvatnu količinu goriva dobiješ više snage ako nema goriva nema ni snage.

Dakle odvrni pumpu i dodaj IC, razlika če biti osjetna, sjetite se dvojke 1,6 TD i 1,6 TD intercooler iako je ova potonja imala još par razlika u odnosu na standardnu 1,6 TD osim intercoolera.

Mjerač mase zraka mjeri količinu zraka na usisu kod filtera i nema veze sa temperaturom zraka poslje turbine,za to je zadužen senzor temperature u samom crijevu između IC-a i usisne grane,oboje nebitno na 1.9 TD-u pošto ne postoji ni jedno na tom motoru.

Edited by mrki OS

i ja bih ga dodao jeer eto i td kod duje je lošiji od td-ic-a a svakome kad se skine glava vide se posljedice veceg naprezanja i vecih temperatura.

Ako dodas mozda dobijes kasniji šus i to je to....

Uglavnom da imam td-a to bi mu bilo prvo na redu :)

pa ja gledam sve mehanicki, znaci ako mu mogu olaksat a samim time ako se daj boze i osjeti kakva razlika za mene je to dobra stvar, jer zelim da mi auto traje sto duze :) a i zbog toga bih isao ja osobno na manji ic, naprimjer original od tdi-a jer razlika je opet kada fila neki veliki ic-i neki manji, turbo rupa ce se manje osjetit na malom, valjda :D a upgrade od par sto kuna ne moze ostavit dublje tragove na mom novcaniku, u svakom slucaju ja cu ga dodat ;)

pa ja gledam sve mehanicki, znaci ako mu mogu olaksat a samim time ako se daj boze i osjeti kakva razlika za mene je to dobra stvar, jer zelim da mi auto traje sto duze :) a i zbog toga bih isao ja osobno na manji ic, naprimjer original od tdi-a jer razlika je opet kada fila neki veliki ic-i neki manji, turbo rupa ce se manje osjetit na malom, valjda :D a upgrade od par sto kuna ne moze ostavit dublje tragove na mom novcaniku, u svakom slucaju ja cu ga dodat ;)

kad budes to radio, poprati to sa slikama i postaj tu u topic.

ja sam sebi uzeo malo jacu turbinu od originalne (originalna je mrtva) i planiram dodati ic od trojke tdi-a, pa da imam neke upute :)

kad budes to radio, poprati to sa slikama i postaj tu u topic.

ja sam sebi uzeo malo jacu turbinu od originalne (originalna je mrtva) i planiram dodati ic od trojke tdi-a, pa da imam neke upute :)

moze moze, ali to tamo pred ljeto planiram radit jer sada imam nekih precih stvari ;)

0