yelman 0 Posted August 13, 2013 (edited) Pozdrav, imam još jedno pitanje za stručnjake Ovako, kad stisnem kočnicu, prvih 4-5 cm hoda papučice kočenje se uopće ne osjeti, tek pri dnu hoda papučice i tada auto koči ok... no takva kočnica ne ulijeva Bog zna kakvo povjerenje, premda me nikad nije izdala U svakom slučaju, kako postići da auto počinje kočiti već na samom početku hoda papučice, a ne da treba stisnuti do kraja da bi se auto zaustavio? Disk pločice i pakne bubnjeva su nove, ulja kočnica ne fali i ne gubi se, cilindri na svakom kotaču su uredni. Za glavni kočioni ne znam stanje, jer ne znam ni gdje se nalazi. Je li on jedan od mogućih uzroka? Unaprijed zahvaljujem, pozdravw! Edited August 13, 2013 by yelman Share this post Link to post Share on other sites
GogiR32 0 Posted August 14, 2013 Imaš ABS na autu, i jel netko mijenjao kočiono ulje u zadnje vrijeme? Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 14, 2013 Imaš ABS na autu, i jel netko mijenjao kočiono ulje u zadnje vrijeme? nema abs-a, ulje nije najnovije, ali i kad je bilo ganc novo isti je bio osjećaj na papučici... Share this post Link to post Share on other sites
vr-turbo 0 Posted August 14, 2013 Treba pakne dobro "naštelat"...tj.vjerovatno ima tam preveliki luft.. Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 14, 2013 Treba pakne dobro "naštelat"...tj.vjerovatno ima tam preveliki luft.. Kolega, može li se taj problem očitovati i na ručnoj kočnici, ili je samo primjetan na papučici? Share this post Link to post Share on other sites
mirac 0 Posted August 15, 2013 Treba pakne dobro "naštelat"...tj.vjerovatno ima tam preveliki luft.. ali nebi mu toliko smetalo na noznoj kocnici, mozda mu je prije ostalo jos zraka u sistemu ?? Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted August 18, 2013 ako je zrak onda bi drugim pritiskom il uzastopnim pedala bila veća. Dali je ikad ista rađeno na tom autu po pitanju kočnica tj gl kočionog i sl. ? Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 18, 2013 (edited) ako je zrak onda bi drugim pritiskom il uzastopnim pedala bila veća. Dali je ikad ista rađeno na tom autu po pitanju kočnica tj gl kočionog i sl. ? u vezi kočnica je rađeno sljedeće: mijenjani su diskovi, pločice, ulje, cilindri na svim kotačima i pakne doboša... to je rađeno prije nekih 15 tkm... no i prije i poslije radova je osjećaj na papučici bio isti, auto koči ali treba pošteno pritisnuti u kočnicu, skroz do pred sam kraj... glavni kočioni nikad nije diran, ne znam ni gdje se nalazi šta poduzeti? Edited August 18, 2013 by yelman Share this post Link to post Share on other sites
daniels 1 Posted August 18, 2013 Konusi u dobošima ako ne propadaju ili su glatki(izlizani ili od hrđe) pa ne drži pakne blizu doboša, slab feder kaj treba držat konus, kakvi su gumeni lajtunzi? Glavni kočioni ti je na servo bubnju, Koliko ti ručna ima hoda? trebala bi na 4 zubu blokirat. kad staješ podigni ručnu i pritisni kočnicu ak ti je papučica gore traži na zadnjim kočnicama kaj ne radi kak treba. Ako propada traži na prvim čeljusti lajtunzi, ili glavni propušta pa se ulje vrača nazad u posudu. Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 18, 2013 Konusi u dobošima ako ne propadaju ili su glatki(izlizani ili od hrđe) pa ne drži pakne blizu doboša, slab feder kaj treba držat konus, kakvi su gumeni lajtunzi? Glavni kočioni ti je na servo bubnju, Koliko ti ručna ima hoda? trebala bi na 4 zubu blokirat. kad staješ podigni ručnu i pritisni kočnicu ak ti je papučica gore traži na zadnjim kočnicama kaj ne radi kak treba. Ako propada traži na prvim čeljusti lajtunzi, ili glavni propušta pa se ulje vrača nazad u posudu. pozdrav, za konus ne znam, ali lajtunzi su u redu... ručnu sam baš nekidan dotezao, tamo izdeđu sjedala sam malo zašarafio sajle da bolje hvata... kad su sajle tu zašarafljene na pola duljine navoja, ručna se može podignuti max do 6 zuba... samo da te pitam, ovaj test s ručnom i kočenjem, do kojeg zuba da ju potegnem pri kočenju? na prvi pa stisnut papučicu ili do pred blokiranje kotača? Share this post Link to post Share on other sites
daniels 1 Posted August 18, 2013 doslovno koči ručnom, na da ju zategneš,drži stisnut gumb, lagano na kočnicu netreba leč na nju i papučica bi trebal bit na vrhu. Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 19, 2013 (edited) doslovno koči ručnom, na da ju zategneš,drži stisnut gumb, lagano na kočnicu netreba leč na nju i papučica bi trebal bit na vrhu. papučica opet duboka ko i bez ručne! šta da radim sad? Edited August 19, 2013 by yelman Share this post Link to post Share on other sites
daniels 1 Posted August 20, 2013 otvori posudu od ulja netko nek ti stisne kočnicu do kle ide, izvadi ono sitio da bolje vidiš ulje mora bit mirno nesmje se povečavat razina, nit išta. ako je ulje mirno a ona tone da ga jebeš imaš zraka u sistemu. Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 20, 2013 otvori posudu od ulja netko nek ti stisne kočnicu do kle ide, izvadi ono sitio da bolje vidiš ulje mora bit mirno nesmje se povečavat razina, nit išta. ako je ulje mirno a ona tone da ga jebeš imaš zraka u sistemu. hvala ti! samo da te pitam, jel to dok auto radi ili dok je ugašen? pozz Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted August 28, 2013 (edited) Prvo bi bilo dobro naštelovat stražnje bubnjeve... Za to odradit treba odvit sajle skoro pa skroz i natrag kroz odvijeni vijak od kotača naciljat s špicom onaj konus i kontrat ga da ide dolika.... Ako nemoze niže tj više ga nemoš ni dohvatit koliko je nisko onda il su pakne loše il su bubnjevi istrošeni. Svake zamjenske pakne vec kad su nove konus je skoro pa skroz dole.... jedino kad sam ugrađivao orginalne sve to bi izgledalo ki tvornički... Znači kad je to naštelano onda zavijas sajle ručne (straznji kraj auta u zraku) podjednako ih navijes toliko da ti rucna ide 3-4 zuba max.... znači da hvata vec na 2gom il 3cem zubu. Kad si to dobio onda kontroliraj dal se kotači slobodno okreću kad je pustena ručna.. te kakva je stvar s pojedinim kotačem kad potegnes rucnu na zub,dva,tri... dal jednako hvataju... ako nehvataju onda dotegnes sajlu na kotaču koji lošije drzi mada to moze bit cisto prividno rjesavanje loseg kočenja tog kotača. Kad je to sve rjeseno odi na papučicu kočnice i klekni doli i rukom lagano stiskaj i gledaj koliko je njenog praznog hoda a koliko osjetis pod rukom da pritisce glavni kočioni cilindar. Bilo je tu svakakvih gresaka sta sam uočavao na autima al pretezno kad netko kombinira oko pedala il kočionog onda nenasteluje prazan hod pedale.... Ako je to uredu..znaci pedala ide ultra lagano nekih 1-1.5cm i oststatak se odnosi na stiskanje kočionog, provjeri gore navedeno sta se dogadja u posudi kad ti netko stisce pedalu (motor ugasen/upaljen svejedno) iako sumljam da bi i vidio kakvo mućkanje i da npr cilindar vrača ulje natrag al ok čisto provjeri. Onda ako je sve ok nalij koč ulja do vrha posude i onaj straznji dio vozila koji je jos u zraku na njegove bubnjeve iznutra imas male odzračnike..kljuc 7 i gledaj da bude okasti tj samo ne viličasti jer je moguce da ce preskocit..... kad odvijes jedan odzraćnik za cca 1-2kruga trebalo bi izlazit kočiono ulje a da ti necuri po bubnju i felgi na taj odzračnik predhodno natakni cjevčicu i metni ju u npr bočicu cocacole 05l tak da vidis kočiono ulje i pustis nekih 1dl po kotaču uz naravno doljevanje novog ulja u posudicu. E sad tu mnogi znaju ić na foru pumpanja pedale i da pomočnik odvije odzračnik pa da sila pedale izbaci ulje pod tlakom iz sistema što je nekad dobar recept da stradaju gumice u gl koč. pa je tu malo igra na sreću i ja osobno to izbjegavam jer imam aparat koji pod tlakom salje koč ulje u posudicu i tako cjeli sistem bude pod cca 1barom. Kad sve odzračiš i dovedeš kol.ulja u posudici na max onda kontroliraj pedalu... ako nevajade onda idi dalje nekome stručnijem meštru. Prije svega nebi bilo loše ako imas kog na teh.pregledu da ti provjeri kočnice pa bi tim poslom od 5min mozda i mogao zaobić ove radove ako se ispostavi da nekoče 2kotača niti malo Edited August 28, 2013 by AUTOFREAK Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted August 31, 2013 autofreak za ovakav odgovor! hvala legendo kad ustanovim javim do čega je bilo, iducih par dana sam zauzet pa se ne mogu odma toga uvatit Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted September 1, 2013 No problemo..napisah ono šta znam a ako sam sta propustio valjda ce me tko dopunit Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted January 3, 2014 Ljudi sve sam živo sredio osim glavnog kočionog cilindra ali kočnica i dalje duboka... Pa me zanima kako provjerit je li on ispravan? Ako nije kupio bi originalni a on je 900 kn pa bih se htio prvo uvjerit u stanje ovog mog da ne bacam novce... Kako, na koji način? Lijep pozdrav Share this post Link to post Share on other sites
Markoni 0 Posted January 3, 2014 (edited) Ja sam imao isti problem kao i ti na Altei 1.9 TDI. Na kraju se ispostavilo da je jedno vakuum crevo pustalo i kako sam ga promenio tako sam dobio mnogo bolji osecaj na pedali, i pocela je od pocetka "hvatati". Ne znaci da je i kod tebe isti problem, ali treba proveriti. Edited January 3, 2014 by Markoni Share this post Link to post Share on other sites
TROJKA 2 Posted January 4, 2014 E a kad drzis kocnicu dali lagano propada?ako da onda je kocioni prdnuo Share this post Link to post Share on other sites
yelman 0 Posted January 4, 2014 (edited) Propada lagano ali ne do kraja... U jednom trenu stane i ne propada dalje... Tada koči dobro ali treba uprijeti ko konj... ima hoda barem 6,7 cm s tim da barem prvih 4 cm ne koči uopće... Edited January 4, 2014 by yelman Share this post Link to post Share on other sites
T0mB1ll 2 Posted January 4, 2014 kod mene nedavno ista stvar... prije pola godine buraz uze auto, a on kakav je 150 kilaš, teška noga, stisne kočnicu i izbije zadnji cilindar i iscuri ulje, neznam kak je to uspio.. promijenio cilindar, doboše, sve očistio, zategnuo ručnu, novo ulje... sve radilo ok.. opet prije par dana kad je slagao svoj auto uze ovaj, drugi dan njegva žena vrati auto i čim sam vidio da vuče ručnu do "plafona" odma sam znao da je opet neš sjebo... on ili ona... kočnica sad propada skoro do poda, auto koči al tak nije bilo... jes da su mi pločice napred skoro pri kraju al prije je kočnica normalno propadala... ručna znači lovi skroz na kraju... meni je prvo palo na pamet da se žena možda vozila pod ručnom pa istrošila pakne pa zato sad slabije lovi al nisam imo vremena pogledat.. moram sutra pogledati ulje i dal je što masno oko kotača... isto neznam u čem bi bio problem... Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted January 4, 2014 Ja sam imao isti problem kao i ti na Altei 1.9 TDI. Na kraju se ispostavilo da je jedno vakuum crevo pustalo i kako sam ga promenio tako sam dobio mnogo bolji osecaj na pedali, i pocela je od pocetka "hvatati". Ne znaci da je i kod tebe isti problem, ali treba proveriti. Da al tebi je onda pedala bila tvrda kad bi sstisnuo 3-4puta uzastopno na leru..... Nema vakuma nemaa pojacivaca sile kocenja... pedala bude tvrda ki kad motor neradi... Share this post Link to post Share on other sites
Markoni 0 Posted January 5, 2014 Nisam je stiskao na leru da proverim jer je auto kocio, da kazem normalno, ali sam imao taj efekat da moram malo jace da stisnem pedalu. Neki efekat kao kada se koci losim/spaljenim plocicama. Ovo sa vakumom smo primetili tek na servisu, jer se culo neko blago sistanje. A dok nismo to pronasli razmisljao sam o zameni diskova i plocica jer sam mislio da je do njih. Ono sto stoji jeste da su mi plocice dosta tvrde, jer sam auto kupio pre 50.000 km i jos uvek su u odlicnom stanju (preko pola), pa cu videti da ih zamenim nekim meksim. Share this post Link to post Share on other sites