PeroB 0 Posted November 20, 2013 imam pitanje koje me zanima, a uvijek zaboravim pitat nekoga kazu da nema glupih pitanja, pa da vidimo hahh znaci zasto je 'sigurnije' prolazit bogen u 3oj 80 na sat, nego u 5oj 80 na sat.. zasto u 5oj se ima filing da ce se izletit s ceste.. Share this post Link to post Share on other sites
Passat 0 Posted November 20, 2013 Zato jer u trećoj na 80 se motor vrti na cca 3000 okretaja, dakle ima momenta i snage i kak je prednji pogon on vuće prednji kraj tam kud mu kotači kažu, tj pod nekim kutem u odnosu na silu koja djeluje na auto da izleti s ceste i tako poništava tu silu, dok kad je u petoj motor je u niskim okretajima cca 1600 okretaja, dakle nit momenta nit snage, ko da u leru prolaziš, samo te sila trenja drži da ne izletiš. U trećoj te drži sila trenja i činjenica da prednji kraj vuče u smjeru prolaska zavoja. Share this post Link to post Share on other sites
PeroB 0 Posted November 20, 2013 Hmm zanimljivo, hvala na odgovoru! Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 nikakva te sila u trecoj ne drzi u smjeru zavoja, isto je oces proci u 3 ili 5 ili u leru, samo je stvar osjecaja. Vrlo je jednostavna fizika, postoji bocna komponenta sile na gumu i uzduzna. Sto brze prolazis kroz zavoj bocna je komponenta veca. Svaka guma ima odredenu "ukupnu" silu koju moze izdrzati bez proklizavanja(ovisi o podlozi, gumi i ovjesu) koja je zbroj uzduzne i bocne sile. Prednji pogon ide preko nosa zato jer su prednje gume opterecene i bocnom i uzduznom silom. Zadnji pogon baca guzicu zato jer su zadnje gume opterecene bocnom i uzduznom silom. Po nekoj logici najbrze ces proci zavoj u leru zato jer onda uzduzna sila iznosi 0. Saltanje u brzinu nize ti sluzi samo da brze ubrzas na izlasku iz zavoja. Share this post Link to post Share on other sites
prky18 0 Posted November 21, 2013 vise mi je logicniji odgovor od clana Passat.....jer u leru kad prolazis samo te drzi trenje u zavoju a ipak kad ulazis s gasom kotaci te vuku u zavoj....probaj uletit malo brze u neki zavoj i u pola zavoja pusti gas pa ces vidjet kako zanese zadnji kraj...a i kad das gas prebacuje se tezina vise na zadnji kraj auta...bar ja tako mislim Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 pa naravno da kad pustis gas rasteret ces zadnji kraj pa ces to osjetiti. Po vasoj logici kad ides kroz zavoj i auto pocinje podupravljati trebas nabiti jos gasa da bi to sprjecio? Prije pustis ili smanjis gas da sprjecis podupravljanje. Share this post Link to post Share on other sites
prky18 0 Posted November 21, 2013 ako podupravlja pustis gas...nisam mislio da das pun gas...nista nevalja previse isto tako kad preupravlja treba dat gasa, znaci zlatna sredina i trebalo bi bit najbolje Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 ne valja ni jesti previse Share this post Link to post Share on other sites
Passat 0 Posted November 21, 2013 Nije pitanje osjećaja, primjer je traktor kad ga gura prikolica puna tereta kod naglog skretanja. U leru ti gurne zadnji kraj, dok u brzini bi vuko u smjeru skretanja i ak bi prikolica i krenula gurat izvuko bi ju u smjeru skretanja. Ovo je skroz drugačija situacija, al sile koje djeluju su slične. Na slici je prikazano na šta sam mislio Dakle bočnoj sili se, u brzini, suprotstavlja sila pogona naprijed pad nekim kutem i tako ju djelomično poništava. Što kut veći bolje poništavanje. Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 da samo sto se ta bocna sila i uzduzna zbrajaju, a ne medusobno ponistavaju. Po toj logici bi mogao uci u zavoj s tolikom brzinom dok ti gume ne bi pocele proklizavati u uzduznom smjeru, a to bas nema smisla. a ovo s traktorom nisam skuzio kako povezujes s ovim. Share this post Link to post Share on other sites
Passat 0 Posted November 21, 2013 Ne zbrajaju se, kak se mogu zbrajat ak djeluju u suprotnom smjeru? Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 a zbrajaju se kao dva vektora, vektroski zbroj i dobijes rezultantnu silu. ne zelim ti nesto mudrovati sada tu, ja sam to ucio na faxu, na kolegiju motorna vozila pa sam siguran da je to tako inace ne bi ni napisao. Share this post Link to post Share on other sites
Ivan Pandža 0 Posted November 21, 2013 Dobra rasprava, da se i ja uključim malo Ti Dumi gori spominješ da baca zadnji kraj kad mu oduzmeš gas zbog bocne sile i uzduzne komponente, ne bih se složio s time, nema tu tih sila već stvar je u tome kad autu oduzmeš gas, motor odmah smiriva prednje kotače tj.smanjiva im vrtnju automatski, dok se zadnji i dalje nastavljaju vrtiti istom brzinom jer ih nema šta smiriti i tada pošto na auto djeluje druga pogonska sila sazada koja nije jača od motorne sile, zadnji kraj nastoji stići prednji da bi izjednačio silu s pogonskom, jer čim ti auto pođe bokom, šta uradiš? Stišneš li kočnicu i napraviš još goru stvar ili mu dadneš gasa tako da se poveća pogonska sila i skreneš u smjeru zadnjeg kraja, tako da se auto vrati u ravnotežu sila. I ono što si napisao da u leru auto najlakše prolazi, ne bih rekao, jer auto ima masu kao i traktor i ta ga masa što je naveo za primjer passat, što je teže, teže se sa njim upravlja, zato tu i služi konjaža i pogon, da bi se borilo protiv mase, da pravi suprotan učinak i sam si spomenuo zbog težine prednjeg pogona dešava se da prokliže prednji kraj, pogotovo se zato koriste manje brzine jer ga one puno više smiruju nego veće. Naravno tu je još težište i ono je bitno, što ti je težište bliže zemlji auto će ti teže proklizati preko nosa. A da ne govorimo kako je otpor trenja važan. Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 Ja ne znam di sam ja napisao da auto baca zadnji kraj kad se pusti gas, samo sam napisao da se rastereti zadnji kraj i nista vise. I kako motor moze smirivati pednji kraj ako si pustio gas, auto jednostavno pocne usporavati jer ga motor ne pogoni, tj ne daje mu dovoljno snage da odrzi tu brzinu. Ovo sto ti kazes za preupravljanje mi imas smisla dati gas i kontru volanom normalno da se izvuces, ako je zadnji pogon, ako je prednji mozes stisnut kocnicu i nadati se da neces nikog pogoditi a kad uopce prednji pogon baci zadnji kraj, jedino ako stisnes jako kocnicu u zavoju ili su iza jako lose gume a vecina mase je na prednjem kraju. a probaj proci neki zavoj u leru i u brzini pa ces viditi da ces ga proci jednakom brzinom, jedino ces poslje zavoja brze ubrzati pa ce ti se ciniti koda si brze prosao zavoj. Share this post Link to post Share on other sites
PeroB 0 Posted November 21, 2013 ne znam jeli to isjecaj, ali teoretski da prolazim neki bogen istim autom, u mm istim pravcem, znaci sve isto isto, samo jedanput u 3oj 80na sat, a drugi put u 5oj 80na sat, ja definitivno biram trecu brzinu jer se osjecam sigurnije nego u 5oj Share this post Link to post Share on other sites
Passat 0 Posted November 21, 2013 (edited) a zbrajaju se kao dva vektora, vektroski zbroj i dobijes rezultantnu silu. ne zelim ti nesto mudrovati sada tu, ja sam to ucio na faxu, na kolegiju motorna vozila pa sam siguran da je to tako inace ne bi ni napisao. Da, zbrajanje vektora je u pitanju, ali... F(izbacivanja)= sila koja želi izbaciti auto s ceste F(pogon)= sila kojom motor djeluje na auto F(rezultat)= sila jednaka zbroju ovih gore F(rezultat)=F(izbacivanja)+F(pogon)*cos(kut) Kako je cos(kuta) negativan od pi/2 do 3/2pi te sile se oduzimaju, a kod skretanja je taj kut uvjek veći od pi/2 pa se oduzimaju. Nadalje, zbog djelovanja vektora sila u razl. smjerovima, ako ih grafički zbrojimo dobijemo rezultatntnu silu koja naginje u smjeru jače sile, tako da smjer i jačina sile na auto u zavoju koji je u brzini i koji je u leru NIJE ista. Edited November 21, 2013 by Passat Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 a zasto cos(kut) jednostavno ih zbrojis, ne rastavljas na komponente. Pa nije rezultantna sila jednaka u leru i u brzini, ali ako ne dajes gasa ta uzdužna sila je skoro zanemariva. Znaci ajmo ovako ako zbrojis ta dva vektora dobit ces duzi vektor izmedu ta dva, i recimo da svaki auto ima dopustenu velicinu tog vektora nakon kojeg nastaje podupravljanje (to ovisi o trenju, tezistu sad nebitno). Sad ti oces reci ako povecavas jednu komponentu zbroja da ce ukupna sila biti manja. to je isto koda da kazes 3+1=2. Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted November 21, 2013 prije zavoja kocenje ukoliko je potrebno, niža brzina u zavoju nema kocenja niti oduzimanja gasa jer onda se leti van sa koliko si ušao toliko i izlažiš samo daješ gas. dok auto vuce kroz zavoj nema straha. ako sa gumom uloviš vanjski rub ceste pjesak nikakvi nagli trzaji volanom nego voziš po tom i postepeno se penješ naglo trzneš eto te na drugoj strani van ceste Share this post Link to post Share on other sites
Ivan Pandža 0 Posted November 21, 2013 Ja ne znam di sam ja napisao da auto baca zadnji kraj kad se pusti gas, samo sam napisao da se rastereti zadnji kraj i nista vise. I kako motor moze smirivati pednji kraj ako si pustio gas, auto jednostavno pocne usporavati jer ga motor ne pogoni, tj ne daje mu dovoljno snage da odrzi tu brzinu. Ovo sto ti kazes za preupravljanje mi imas smisla dati gas i kontru volanom normalno da se izvuces, ako je zadnji pogon, ako je prednji mozes stisnut kocnicu i nadati se da neces nikog pogoditi a kad uopce prednji pogon baci zadnji kraj, jedino ako stisnes jako kocnicu u zavoju ili su iza jako lose gume a vecina mase je na prednjem kraju. a probaj proci neki zavoj u leru i u brzini pa ces viditi da ces ga proci jednakom brzinom, jedino ces poslje zavoja brze ubrzati pa ce ti se ciniti koda si brze prosao zavoj. Ufff, pardon, to sam ja krivo bio prvo pročitao tvoj prvi post, ti si bio napisao da zadnji pogon baca zbog toga i toga, a ja sam to shvatio kao zadnji kraj bez pogona, brzo sam pročitao, jbgt. Nego ti pišeš da ovo moje vrijedi samo u slučaju zadnjeg pogona, e tu si se prevario, jer kad stisneš kočnicu po tvome nemožeš auto, nikako ispraviti, možeš u slučaju da je brzina mala, da ti auto stane u par metara kad ti ga je zanilo, ali inače ćeš uvijek sa stisnutom kočnicom samo klizati bokom, jer si i dalje u zavoju, a znaš da se ne smije u zavoju stiskati kočnica jako, baš radi zanošenja. To većina tako napravi,zbog panike, jer misle stat će, ali naprave krivo, ja uvijek hvatam zadnji kraj tako da ne dajem kontru kao što si ti shvatio nego da prednji ide u smjeru bježanja zadnjeg kraja, uz dodavanje gasa nema šanse da ga ne ispraviš, bar sam ja svoga vec tako desetak puta ispravljao, zato što sad preuzima prednji kraj opet svoje. I ovo što je Polo napisao u vezi pijeska vrijedi, imao sam malo veći crash s Golfom 4, nisam ja vozio, bilo nas je četvero u autu na brzini od 140 km/h izletili smo na pijesak i ovaj je istiktivno počeo auto vraćati na cestu, trznuo je i samo nas odnijelo u kontra i on dadne opet kontru i u brijeg i onda smo se isprevrćali par puta. Hvala Bogu,samo nas je On i sačuvao nikome ništa, ali auto je bilo skroz totalka. Ali evo meni opet neda nešto mira, opet brzo vozim, nikako pamet u glavu. Share this post Link to post Share on other sites
Passat 0 Posted November 21, 2013 a zasto cos(kut) jednostavno ih zbrojis, ne rastavljas na komponente. Pa nije rezultantna sila jednaka u leru i u brzini, ali ako ne dajes gasa ta uzdužna sila je skoro zanemariva. Znaci ajmo ovako ako zbrojis ta dva vektora dobit ces duzi vektor izmedu ta dva, i recimo da svaki auto ima dopustenu velicinu tog vektora nakon kojeg nastaje podupravljanje (to ovisi o trenju, tezistu sad nebitno). Sad ti oces reci ako povecavas jednu komponentu zbroja da ce ukupna sila biti manja. to je isto koda da kazes 3+1=2. cos(kut) jer se vektori ne zbrajaju ovak kak ti veliš. Ako se poveča jedna komponenta rezultantna sila se povećava i mijenja smjer prema tom vektoru koji se povečava. Ako raste sila pogona, vektor rezultantne sile se naginje prema vektoru pogona, dakle u zavoj. Share this post Link to post Share on other sites
tomo g2 0 Posted November 21, 2013 to se inače zove krug trenja koji je objašnjen u ovom filmiću Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 Ufff, pardon, to sam ja krivo bio prvo pročitao tvoj prvi post, ti si bio napisao da zadnji pogon baca zbog toga i toga, a ja sam to shvatio kao zadnji kraj bez pogona, brzo sam pročitao, jbgt. Nego ti pišeš da ovo moje vrijedi samo u slučaju zadnjeg pogona, e tu si se prevario, jer kad stisneš kočnicu po tvome nemožeš auto, nikako ispraviti, možeš u slučaju da je brzina mala, da ti auto stane u par metara kad ti ga je zanilo, ali inače ćeš uvijek sa stisnutom kočnicom samo klizati bokom, jer si i dalje u zavoju, a znaš da se ne smije u zavoju stiskati kočnica jako, baš radi zanošenja. To većina tako napravi,zbog panike, jer misle stat će, ali naprave krivo, ja uvijek hvatam zadnji kraj tako da ne dajem kontru kao što si ti shvatio nego da prednji ide u smjeru bježanja zadnjeg kraja, uz dodavanje gasa nema šanse da ga ne ispraviš, bar sam ja svoga vec tako desetak puta ispravljao, zato što sad preuzima prednji kraj opet svoje. I ovo što je Polo napisao u vezi pijeska vrijedi, imao sam malo veći crash s Golfom 4, nisam ja vozio, bilo nas je četvero u autu na brzini od 140 km/h izletili smo na pijesak i ovaj je istiktivno počeo auto vraćati na cestu, trznuo je i samo nas odnijelo u kontra i on dadne opet kontru i u brijeg i onda smo se isprevrćali par puta. Hvala Bogu,samo nas je On i sačuvao nikome ništa, ali auto je bilo skroz totalka. Ali evo meni opet neda nešto mira, opet brzo vozim, nikako pamet u glavu. Ja sam mislio stisnes kocnicu jer si se vec okrenuo pa da nista ne pogodis Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted November 21, 2013 Ivane zbog takvih naglih vracanja mnogi su poginuli svugdje treba paziti posebno u slavoniji je idealno za završiti u kanalu na drugoj strani ceste. cesta kanali sa jedne i druge strane ceste uhvatiš rub ceste naglo vratiš i 100% eto te u kanalu zbog cega naglo vracati zbog felge i gume sta je malo treslo dok se vozilo po pjesku zemlji? koliko uđem u zavoj ima da i izađe nema tu puno mozganja i premišljanja najgore se prođe kad misliš oce nece proci ista stvar kao kod preticanja provjeriš dali se može niža gas i ideš nema vracanja ocu necu Share this post Link to post Share on other sites
DumiG4 0 Posted November 21, 2013 to se inače zove krug trenja koji je objašnjen u ovom filmiću e pa to sam ja htio objasniti samo na krivi nacin ocitio Share this post Link to post Share on other sites
Beli 7 Posted November 21, 2013 Neka se nitko nenadje uvrijedjen.. Ali ovo su sve sano teorije koje su u praksi drugacije.. Zaboravili ste da imamo u mjenjacu diferencijal... Ili neki speru Auto nije kocka koja se krece cestom... Da se moze po defoltu reci ovako ce ili onako proci zavoj... Ajte svi u auto i na stazu, upoznajte svoje vozilo.. Isprobavajte granice.. Te napisite dojmove... Share this post Link to post Share on other sites