TDI FR 0 Posted July 27, 2014 Imam problem sa mjenjacem na svojoj ibizi tdi fr 6 brzina. Problem mi je 5. brizina u nju se ubacuje sasvim normalno i kada dam gas i kada je brzina pod opterecenjem sve je sasvim normalno a kada pustim gas onda se cuje ko neki lagani udarac ko da je nesto u luftu i onda se cije zvuk nekok zavijanja, kada dam gas opet je sve normalno. Zanimaa me dali itko ima slicna iskustva, sta bi moglo biti i koje je najbolje rjesenje? Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 27, 2014 Spojnička osovina ima lufta, treba predistancirati kučište, možda i lager na spojničkoj promijeniti. Share this post Link to post Share on other sites
IVAN_VXR 0 Posted July 27, 2014 Spojnička osovina ima lufta, treba predistancirati kučište, možda i lager na spojničkoj promijeniti. Standardna boljka 6 brzinki ha ? Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 27, 2014 (edited) Možeš malo objasniti sto je to spojnicka osovina ili ako imas kakvu sliku? Jer koliko znam 5 i 6 su na istoj osovini Edited July 27, 2014 by TDI FR Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 27, 2014 (edited) Teško je to ovak objasniti, osobito nekome ko se ne kuži u to pa bu ovo mali sat mehanike Svaka brzina ima 2 zubčanika koji su u zahvatu na dvije različite osovine, u slučaju ove getribe čak su i po 3 zubčanika u zahvatu na tri različite osovine.Spojnička je osovina koja ide u lamelu i prenosi okretaje motora u getribu.Ovo ispod je slika mjenjača kakav je na tvojem autu sa izvađenim osovinama.Osovina na slici koja je najduža, kojoj se ne vidi vrh je spojnička osovina, ona stoji na ležaju koji bi kod tebe trebalo eventualno promijeniti i predistancirati a koji ulazi u gornju rupu na kučištu sa desne strane na kojoj je ležište koje se potroši i spojnička šeće nutra van.Ono kaj se kod tebe čuje kad pustiš gas je struganje trečeg zupčanika (ako brojiš od vrha osovine) na spojničkoj (srednja osovina) po trečem zupčaniku na lijevoj osovini zbog tog lufta na spjničkojOvako izgleda složeno, opet u sredini je spojnička osovina Edited July 27, 2014 by Žac Share this post Link to post Share on other sites
Zagigti 1 Posted July 27, 2014 E ta getriba sa tim lezajem ne valja nista.zac kaj napravis kad lezaj se izvrti u kucistu,povaris kuciste i na novom lezaju napravis zub Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 27, 2014 Do jedne mjere se da rijesiti relativno jednostavno, ako se jako dosjed raširi neda se tu nis puno napraviti, neka kucista se ni nedaju variti nego treba nabaviti drugo. Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted July 27, 2014 Hah jos jedna 6gang.. uh.... P.S Žac onu smo rjesili po tvom receptu... hvwala Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 28, 2014 Mene sad zanima ako je taj ležaj na spojničkoj osovini, zašto se problem onda javlja samo u petoj brzini, nebi onda moralo biti u svim brzinama? Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 28, 2014 (edited) To kaj ti cujes je struganje ona dva zupcanika jednog po drugome, lager sam po sebi mozda i nije los, makar to nemozes biti 100% siguran dok se ne otvori getriba. Lager sece zajedno sa spojnickom osovinom i hvata ova dva zubcanika. Uglavnom ako to zelis rijesiti, getriba treba dolje. Nebih ti preporucio da se dugo tak vozis jer ces sa vremenom imati sve vise problema Edited July 28, 2014 by Žac Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 28, 2014 Taj lezaj spojne osovine se bi onda morao nalaziti iza onok plasticnok cepa na kucistu getribe ako se ne varam? Dali bi onda bilo moguce skinuti tal plasticni cep i zavariti lezaj sa te strane bez skidanja getribe? I kako uopce ide taj plasticni cep dolje? Evo i slike gdje se nalazi taj čep a prema etki se iza njega nalazi taj ležaj photo uploading Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 29, 2014 Kriva slika, krivo oznaceno. Previse kompliciras i neznam od kud ti ideja o varenju. Probaj pa ces vidjeti kaj se bude desilo. Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted July 29, 2014 Taj lezaj spojne osovine se bi onda morao nalaziti iza onok plasticnok cepa na kucistu getribe ako se ne varam? Dali bi onda bilo moguce skinuti tal plasticni cep i zavariti lezaj sa te strane bez skidanja getribe? I kako uopce ide taj plasticni cep dolje? Evo i slike gdje se nalazi taj čep a prema etki se iza njega nalazi taj ležaj photo uploading Ovo je ta s tim čepom... Znači imas dvije slične al opet različite troosovinske 6brzinke.... i dosad sam imao slucajeve da crkaje samo ova s crnim cepom... par razletenih i par s luftom.. Ako je kvar otkriven u ranoj fazi i lager nije zheban..dade se za male novce sredit stvar... Na ovoj "mojoj" cep se lako izvadi van al treba ga ozljedit da ga se izvadi pa treba uvjek ic novi poklopac koji nije skup. Mozda ga se moze izvadit bez unistavanja al uvjek postoji ono "ali" pa sad da pocme slinit to si nezelim priustiti.... Ima svakakvih mestara i stoga vec ako niste mestar za mjenjace i ako dobro nkuzite i nemate potreban alat za radit oko njih onda dajte Žac-u.... Getribe nisu jeftine pa kojekakve jeftine (nepromisljene) kemije nisu pametan izbor.... Share this post Link to post Share on other sites
jopa_vr6 0 Posted July 29, 2014 jos jedan internet mehanicar...jel nije jednostavnije odvest auto majstoru ako sam ne znas?? a i Žac ti nije preko svijeta Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 29, 2014 Mjenjač je taj sa plastičnim čepom. Ne planiram ja tu ništa sam kemijati jer se ne razumijem negu cu odvest auto kod nekok majstora koji se u to razumije pa da to rijesi, a mene samo zanima dali se to da rjesiti sta samo da se skine taj poklopac, to mi je jedan majstor bio nesto govorio ili obavezno treba skidati cijelu getribu, i koliko bi to od prilike stajalo da znam dali bih isao to slagat ili da uzmem drugu getribu? Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted July 29, 2014 da skratimo imam jednu getribu 6 brzina od dizela za prodati. 500e Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 29, 2014 U PM mi je tu netko sa foruma napisao da mi ju da za 300E ali me muci da neznam sta cu kupiti, da nebi nakraju bila isto naka sj.. Share this post Link to post Share on other sites
ekusetic 0 Posted July 29, 2014 Ja sam ti napisao.. 300eura daj i vozi.. Auto je imao 168000km... Share this post Link to post Share on other sites
sven 0 Posted July 29, 2014 Moja za 500e je nova, ne reparirana nego nova. Pa ti vidi. Share this post Link to post Share on other sites
tihca 0 Posted July 29, 2014 na koje aute su išle te getribe,ili od koje do koje godine? Share this post Link to post Share on other sites
Žac 0 Posted July 29, 2014 (edited) Edited July 29, 2014 by Žac Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted July 29, 2014 Oznaka mjenjača je FJW a ugrađivala se na ibizu tdi fr od 2002g pa je ista ta ugradzivana na fabiu tdi rs, koliko znam ima još neka limit verzija vw pola tdi 130ks sa tom getribom a mislim da je bila ugradzivana i na audi a3 tdi 130ks Share this post Link to post Share on other sites
AUTOFREAK 218 Posted July 29, 2014 Obratinse žac-u i rec ce ti koliko ce te doc popravak tvoje od cca do cca. Ja sam takvu rjesio za 250kn materijala i 2h posla... (pregled iznutra) a ako je tvija rastavljena vec ki ta s prve slike onda imas pola posla odradjenog. Novo ulje nov cep nov semering i moze natrag.. (ako je lezaj ok) Javi se žacu Share this post Link to post Share on other sites
TDI FR 0 Posted August 17, 2014 Evo da se javim. Bio sam kod Žaca i rješio me muke u svega pola sata, mjenjač je opet ko nov Svakome bi preporučio ko ima problema sa mjenjačem neka se samo njemu javi, čovjek se kuži i zna šta radi Share this post Link to post Share on other sites