mujke 0 Posted December 22, 2014 Pozdrav svima, Imam problem sa paljenjem na svom golfu 2 gti 16v..Auto nisam palio 4 dana, i onda kad sam htjeo upaliti,nece.Vergla dobro,Gledao sam pumpu u rezervoaru, ima struju i baca gorivo.Izmjerio sam pritisak goriva na k-glavi i pritisak je 5.2.Svjecice sam zamjenio i ubacio nove.Takodje struja na kablovima je ok.Razvodnik paljenja sam promjenio i opet isto.Probao drugu 5-tu diznu, ili plavi davac kako ga zovu vec,opet ista stvar.Mjenjao motoric ler gasa,isto.Auto je bilo kod majstora, i zagrijavanjem svjecica i ubrizgavanjem startera auto je upalilo,ali i to je upalilo nakon drugog pokusaja.Nakon toga auto je palilo ok,ali cim se ohladi opet isti problem.Pregledao sam sve kablove oko razvodnika i ispod razvodnika i ok su.Zamjenio sam i bombinu,ista stvar..Auto je sad kod mene,i svako jutro kad palim imam taj problem, i neznam ni sam kako,ali nekako uspije upaliti,i nakon toga pali uredno,sve dok se ne ohladi.. Zamolio bih za vase misljenje i savjete,sta jos da pogledam i da probam.Hvala unaprijed Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 22, 2014 opane ti pritisak goriva...pogledaj nepovratni ventil na velikoj pumpi ispod auta...ako nije on onda onaj fuel acumulator on ti je takodjer na kucistu velike pumpe Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 22, 2014 dobro hvala dzinn,probat cu i to sutra pa cu vidjeti kako ce biti.Ako znas sta bi mogao jos pogledati napisi ako nije prob. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 22, 2014 kreni od toga...a moze biti svasta...to im je inace problem a pogledaj jos petu diznu i njen senzor... Share this post Link to post Share on other sites
matagti8v 0 Posted December 22, 2014 Mozda onaj sivi vrag na ka glavi mene je bio zajebavao Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 22, 2014 regulator pritiska goriva...ako je PL onda ga ima...mada neverujem da je on...ako radi ok kad se auto upali i ugrije Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 22, 2014 Jeste PL.I sve ok radi kad upali, i u voznji je ok,nema trzanja ili da slabo vuce.Sve je sasvim ok,samo eto paljenje je problem.Pogledat cu ovo sutra pa cu vidjeti.A gdje se nalazi senzor 5-te dizne ? Ili je to zapravo smjesteno na 5-toj dizni ? onaj plavi dzek ? Share this post Link to post Share on other sites
zokaGTI 0 Posted December 23, 2014 Moze biti i WUR ili warm up regulator a pokusaj ocistit onu klapnu ispod K glave i vidi da ne zapinje negdje. I kad si mjerio tlat jesi mjerio izlazni tlak prema diznama trebao bi biti 3,4 bara(zagrijan motor) i kad ga ugasis kroz dvije miinute bi trebao pasri na 1,5 bara i tu stati, tako ces znati je li u redu nepovratni ventil. Ako nista ne pomogne javi mi mail u pm pa cu ti poslati pdf service manuals na engleskom je ali meni je puno pomogao dok sam imao pl-a a bog zna da sam sw naradio oko njega. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 23, 2014 Zoka PL je u njega znaci nema WUR...Dobro si mu to napisao za tlak...ako pada brzo sigurno je nepovratni ventil ili fuel acumulatorr. Senzor 5-te dizne ili termovremenski prekidac se nalazi sa strane glave iza racve imas 2 senzora tu onaj veci je taj koji trebas Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 23, 2014 Cistio sam klapnu na k-glavi,mada je bila bas poprilicno cista,i u finom je polozaju.A kad sam mjerio pritisak goriva,samo sam izmjerio pritisak koji dolazi na k-glavu.Trebao bi danas do majstora ako upalim pa cu premjeriti pritisak goriva prema diznama,a to za senzor 5-te dizne, to je onaj malo deblji senzor sto dodje tacno ispod racve od vode ? Dali bi se auto trebao ugasiti kad istekam dzek sa njeg ili da promjeni rad na leru ? jucer sam to probao kad sam upalio,i nikakve promjene nije bilo na radu motora. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 23, 2014 Ovaj oznacen brojem 4 ti je senzor 5-te dizne Ti si iskopcavao ovaj temperaturni senzor Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 23, 2014 Sve sam iskljucivao dok auto radi, i jedino bude promjene u radu motora kad iskljucim ovaj senzor #3..Tad motor nemirno radi,pocne da dimi,i ono skoro da se ugasi.Dok recimo ovaj senzor #4 i #5 kad iskopcam dzek sa nji,nema nikakve promjene..A danas sam auto upalio bez problema,jest malo verglao ali je upalio,mada nisam jutros probao dok je jos hladno bilo,vec sam negdje oko 12 probao. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted December 23, 2014 tako se mora ponasati kad iskljucis senzor broj 3...ovaj 5 ti je samo za kazaljku temperature...to je upalio na srecu neces biti miran dok ne rijesis jer nece problem nestati sam od sebe....mene je to jebalo 2 mjeseca dok se nisam natjerao sve "pretresti" Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 23, 2014 Probat cu zamjeniti ovaj senzor #4 pa cu vidjeti ima li promjene.A znam da je ovo sreca bila pa pali sad..Bio sam kod majstora ali nisam uspjeo izmjeriti pritisak goriva na dizne,majstor nije imao sprave za to..A kao sto sam vec napisao gore, mjeren je pritisak na k glavi..i iznosi 5.2. Jeli bi trebalo tu pokazati ako fuel acumulator nije dobar ? Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted December 23, 2014 moja greska dzinn,citao sam vec ali eto odlutao..Napisao si vec i ti i Zoka kako da provjerim nepovratni ventil i fuel acumulator,pa cu dok nadjem nacin i to ispitati.Hvala vam.Javim kad i ovo ispitam kakvi su rezultati. Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted January 15, 2015 Da javim da jos uvjek nisam rijesio problem u potpunosti..Nemam ovdje kome da odem da to sve prestresem kako valja.Kome god odem svi mi govore istu stvar,k glava problem ili razvodnik. Sad auto pali ali samo duze vergla..znam po 10 sekundi verglati i upali,dok ranije recimo nije htjeo nikako.Pregledao sam instalaciju.i bilo mi je ostecenih i prekinutih zica na senzorima,pa sam to lijepo polemio i izolirao i od tada pali ali duze vergla.Bio sam kod majstora i upucao mi je paljenje, i kad je golfa prikopcao na onu kao staru dijagnostiku, tamo na ekranu se vidi da negdje ima problem sa strujom,ili je rasipa ili sta vec neznam,ali majstor tvrdi da to nema veze sa paljenjem.Motor ima malo cudan rad,ima neke cudne oscilacije i podrhtavanja sa povremenim blagim variranjem obrtaja.Ali eto to cu pokusati srediti nakon sto sredim paljenje. Share this post Link to post Share on other sites
matagti8v 0 Posted January 15, 2015 Sivi komad na k glavi probaj prkmjenit mene zezao bio isto tesko palio Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted January 26, 2015 Jos uvjek problem nije rijesen..Neznam sta i kako vise ?? ( Probao sam drugu pumpu goriva,i mjenjao onaj cilindricni dio sto bude na kucistu od pumpe goriva,(valjda je to regulator pritiska), i na jednoj i na drugoj pumpu pokazuje isti pritisak goriva.Dok verglam pokazuje 4.5bari a kad upalim auto pokazuje 5.2 bara.Majstor mi tvrdi da je do pumpe goriva,jer po autodati pokazuje da mora biti 6 bari pritisak,i sad sam u frci.Nova pumpa je 100Eura,pa se bojim ako kupim novu pumpu da necu rijesiti problem,a nemogu je vratiti nazad ( Mjenjao sam senzore i ista stvar.5-tu diznu sam provjeravao i baca gorivo.. Primjetio sam da kad verglam,i kad lagano vracam kljuc nazad,auto upali,ali sam bio kod majstora i ispitivali bravu i ulozak brave i kaze da je uredu.Ljudi sta vi mislite,sta jos da uradim ? Da probam reparirati alnaser ? Da probam drugu potopnu pumpu koja ide u rezervoar ? Danima idem od majstora do majstora i niko nista ne rijesava. Share this post Link to post Share on other sites
docg60 0 Posted January 26, 2015 Tlak goriva ne moze ( ne smije ) biti manj od 5 bara,a tebi je - mozda nepovratni ventil koji se nalazi uz pumpu i filter - u kvaru. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted January 26, 2015 pokusaj i sa uloskom brave...provjeri napon na bobini i komutator plocicu Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted January 26, 2015 Probao sam i sa drugim uloskom brave,i ista stvar..To sa vracanjem kljuca nije uvjek slucaj,ali nekad stvarno jeste,jer sve dok nepocnem vracati kljuc nazad,on nece sastaviti,ili samo ja to sebi od neke muke i umislio.. :S Pokusavao sam promjeniti i bobinu,i opet isto..A komutator plocica,to je ono sto se nalazi ispod onih plastika,gdje se nalazi motoric brisaca ? Ako na to mislis,i to sam mjenjao...Stavljao i drugu elektroniku i opet sve isto.. Share this post Link to post Share on other sites
dzinn16v 19 Posted January 26, 2015 (edited) glupo pitanje ali jesi gledao fazu i predpaljenje...pogledaj i klapnu na K-glavi jeli u dobrom polozaju... Edited January 26, 2015 by dzinn16v Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted January 26, 2015 Faza i predpaljenje ?? Mislis nije uzubljen dobro,sto bi se reklo kod nas ili ??i mislis na polozaj razvodnika ?? Ako mislis na to,,i to sam uradio..Zamjenio zupcasti i to je po prici majstora uredno.A i razvodnik je podesen kako treba.Ispravi me ako sam pogresno shvatio pitanje ?? Share this post Link to post Share on other sites
mujke 0 Posted January 27, 2015 Mislim da sam nasao sta je uzrok..Bobina ili je razvodnik paljenja..Slabo ili nikako ne baci struje na svijecice,i onda nekad sasvim malo baci iskre dok verglam i upali..Probao sam sa drugim razvodnikom,ali nije ni on bas najbolje i ista je stvar,pa sam ubacio neku staru bobinu od prijatelja,i sad dok sam probao dok je jos vruc,i ostavljao sam ga nekih 15 min i pali ok,pa cu sacekati par sati pa onda probati da vidim....Ako bude ovo,onda je zaista i smjesno i zalosno... Share this post Link to post Share on other sites
WV Polo 1 Posted January 27, 2015 ona elektronika na bobini ti pravi probleme Share this post Link to post Share on other sites