1 1
mujke

Golf 2 gti 16v Problem sa paljenjem

Recommended Posts

Mislim da sam nasao sta je uzrok..Bobina ili je razvodnik paljenja..Slabo ili nikako ne baci struje na svijecice,i onda nekad sasvim malo baci iskre dok verglam i upali..Probao sam sa drugim razvodnikom,ali nije ni on bas najbolje i ista je stvar,pa sam ubacio neku staru bobinu od prijatelja,i sad dok sam probao dok je jos vruc,i ostavljao sam ga nekih 15 min i pali ok,pa cu sacekati par sati pa onda probati da vidim....Ako bude ovo,onda je zaista i smjesno i zalosno...

da mislio sam na zubljenje...Obavezno javi sta si rijesio...Puno ljudi ima probleme ovakve na 16v.

ona elektronika na bobini ti pravi probleme

Kako mislis elektronika na bobini ?

da mislio sam na zubljenje...Obavezno javi sta si rijesio...Puno ljudi ima probleme ovakve na 16v.

Javit cu naravno sta je,i sta sam uradio...Probao sam maloprije opet je duze verglao..Pa cu sutra ako uspijem naci drugi razvonik paljenja,isprobati pa da vidim sta se desava...

Meni dok sam imao 16v sa kjet je uvijek bio problem paljenja auta ali samo dok je mlak, hladan i topal ko mina.

Navodno je to neki senzor oko usisa i povezan je sa kjet-om, ali ja to nikad nisam rjesio jer sam presao na karburatore

sale nema on nikakvih senzora na usisu osim ona 2 na k-glavi ako je KE-jetronic...i ona 2 mikroprekidaca na klapni...

Ako ima problem paljenja dok je mlak to je najcesce akumulator goriva,nepovratni ventil na pumpi ili na kucistu

http://www.ebay.it/itm/Bobina-d-accensione-NGK-U1001-VW-GOLF-III-1H1-2-0-GTI-16V-08-92-08-97-150-HP-/131002043814

vidi sliku

ova elektronika ispod zna hebati

nekad baci iskru nekad ne

ili bude slaba iskra.

također provjeri instalaciju koja ide na nju da nije u prekidu.

Nema 16v ovakvu bobinu nego onu obicnu

Da,bas sam htjeo napisati da je kod mene drugacija bobina,nije kao kod trojke gti-a..A sutra cu opet detaljno pregledati sve zice tu oko bobine.Sto je po meni nekako najbitnije je da sam nasao sta pravi problem paljenju (barem se tako nadam) pa cu ponovo sutra u akciju,pa cu javiti..Hvala vam ljudi na sudjelovanju i na pomoci. :palacg

E na taj na glavi sam mislio

K-jet glavi naravno

Edited by sale6666

na strani do motora je DPR regulator ...drzi se na dva sarafa i ispod njih su 2 male gumice...zna se desiti da odu pa pusta pritisak na njih...to takodjer moze uzrokovati lose paljenje...ali ako je obavljen test pritiska goriva kako treba iako je u redu onda nebi trebao biti problem u njemu...

Danas promjenjen razvodnik.2 potpuno druga i ispravna razvodnika skinuta sa drugog gti-a i isprobana,i ista stvar..I opet izvadim kabal od jedne svijecice i ubacim unutra svjecicu i pratim baca li iskru,i dok veglam nekoliko sekundi nista ne baca i onda baci kap iskre i auto upali..I onda tako par puta zaredom,i onda baca iskru,dok neostavim auto 5-10 minuta,onda opet ista prica.

Nakon toga, predjem na bobinu..Sa razvodne kape izvadim onaj kabal sto ide sa bobine,i tu gledam da li baca iskru,i primjetim da kad okrenem kljuc i dam kontakt, nekad na kablu baca iskru i bez verglanja, a nekad nece..I onda i kad pokusam verglati,na momente baci iskru..Sutra cu pregledati ponovo ulozak brave i ostale zice,i pokusat cu sa novom bobinom..Nadam se da sam se priblizio kraju ove nocne more..

Koja zica dolazi sa brave i gdje ? Na sta prvo da obratim paznju sto se tice brave i bobine ?

Danas sredjeni svi kablovi koji se ukljucuju na bobinu,i odmah se osjetila promjena na paljenju..

Nakon toga, promjenim plavi relej broj 62 ili 67,nmgu se sad tacno sjetiti broja.Cudno je pucketao,i sa prednje strane gdje se nalazi broj, bas je nekako pozutio,i jasno se vidjelo da nesto nije uredu sa njim.

Postavio sam novu komutator plocicu.Nisam siguran da sam potigao neku promjenu sa njom ali eto i ona je promjenjena.

Sto se tice danas, auto je nakon ovih radova palio dobro,pa mogu reci i odlicno..Ostavljao sam da se ohladi par sati i svaki put je bilo super.

Da napomenem samo,sto se tice ovog problema sa paljenjem,u ranijim postovima sam zaboravio napisati, da nisam samo imao problem kad se auto bas ohladi nakon par sati..Nekad je dovoljno bilo 2-5 minuta i auto nece da upali nakon 5 pokusaja verglanja.

Sutra ide jos jedno testiranje na prvom paljenju i onda cu biti 100% siguran jesam li rijesio ovaj problem ili ne.

Da samo javim danasnje rezultate i da privedem ovu temu kraju..

Auto je sad super..Pali odlicno i sve je u najboljem redu...Problem je ocigledno bio u releju i bobini.

Imao sam veliku srecu sto sam uvjek gdje god sam vidjeo neki dio za ovaj motor,kupovao sam, i imam hrpu djelova za ovaj motor.Itekako mi je pomoglo u pronalazenju kvara,i na kraju i rijesenje problema..Inace,potrosio bi puno vise vremena,novaca i zivaca dok bi pronasao svaki dio posebno, da bi utvrdio u cemu je problem.

Hvala puno svim forumasima koji su se javili i pruzili pomoc..Pozdrav

1 1