0
Haker_Ante

Ležaj ili potrošene gume?

Recommended Posts

U zadnje vrijeme mi se čuje buka straga, djeluje mi kao sa desne strane, a opet cura kaže da njoj djeluje sa lijeve.

Ne čuje se stalno, počinje se čuti oko 55 - 60 km/h pa na 70 malo manje pa nadalje opet. Nekad više nekad manje.

Sad ne znam šta je. Kada skrećem u lijevo ne čuje se više pa mislim da je ležaj, a na novoj cesti tek asfaltiranoj se čuje slabije nego na staroj pa mislim da su gume loše izbalansirane, na optiku bi trebao i ovako i onako, ali ne znam točno što me zafrkava. Volan mi stoji ukrivo to treba optika ispraviti, ali prošli vlasnik je rekao da je skidao volan pa je moguće da ga nije dobro uzubio, zato se dvoumim dali je ležaj ili gume.

Auto je Golf 2.

Pozdrav.

Ronda to meni malo duže... Dignuo sam jednom prilikom i vrtio ništa se nije čulo, cimao gore - dolje, lijevo - desno, nema ni lufta, a opet kad skrećem u lijevo ne čuje se, a u desno se i dalje čuje. Tako da mi nije jasno...

Onda je do guma. Iako mozda prvo vidjet na optici kakva je situacija. Pa bar to eliminirat.

Imao sam isti problem samo se čulo od 70-80, problem je bio do guma. posudi od nekoga čisto da provjeriš...

Dečki, nisam baš siguran da su gume. Mislim da je ležaj pošto kad skreče u jednu stranu se čuje a u drugu ne. Gume mu mogu samo pojačat ili smanjit taj zvuk, ovisi o podlozi.

A gume su najprije, jer je spomenuo gori u vrhu topica, da se slabije čuje na novijoj asfaltiranoj cesti, da je ležaj on bi se jednako čuo, čak i jasnije na novoj cesti...a poto su gume stare najvjerovatnije su se oplastičile pa to stvara neugodnu buku najvie

Garant je ležaj, imao sam identičan slučaj neki dan dok skrećem u desno su čuo, a na lijevo aposlutno ništa. odveo sam ga u ovlašteni da budem siguran i samo mi potvrdili da je ležaj.

Sutra idem na zamjenu.....

Nekvalitetne gume znaju se nejednako poderat imaš osjećaj koda su se sasipali ležaji.. taj problem ti ima npr dunlop bruje ko sam vrag

Dunlop sigurno nije nekvalitetna guma!

Prije bi rekao da postoje razjeb@ni ovjesi koji gumu trose ukoso i onda ispada da je kriva guma!

Zbog skretanja sam i ja pomislio da je ležaj. A opet ako mi se na novoj cesti ne čuje jako, čuje se ali ne izrazito kao na staroj, ne vjerujem da je ležaj. Ne znam. Moram vidjeti ovdje u Osijeku nekog za optiku, vidio sam neki oglas na obilaznici kod cestine, standard 150 kn pa, uskoro bih mogao otići...

Prijašnji vlasnik je radio optiku, al' je mjenjao i sponu pa je to bilo dobro za prolaz na tehničkom, al' je rekao da svejedno ponovno napravim, što ja nisam odmah, a sad je to već podmaklo i 10t+ kilometara. Tako da više vjerujem da su gume.

Sad jedno laičko pitanje dali bi se ukoliko se pokaže da su gume, i napravim optiku, dali bi se buka mogla smanjiti/nestati ili je to sad gotovo pošto su gume poderane?

Pitam iz prostog razloga jer je starom prije pa ima 5 godina škoda kada pređe 100km/h skakutala i brujila, napravljena optika, poslje toga kao bog.

Ako i ne bude smanjenja buke svejedno je u planu izolacija pa valjda neće pilat mozak kao dosada.

Dunlop sigurno nije nekvalitetna guma!

Prije bi rekao da postoje razjeb@ni ovjesi koji gumu trose ukoso i onda ispada da je kriva guma!

a78772a7bb02d904bd1419c8e306d7ca.jpg

Znači ovakva šara od marke dunlop bruji...Imaju podmarku svoju neku Regal ista šara i one bruje a ti prijatelju vjerovo nevjerovo.

Daleko od toga da dunlop nije dobra marka gume al o tome mozemo raspravljat u topicu o gumama

Lp

ok, ali prvo nisi naveo da je rijec o modelu dunlop gume nego si ih sve stavio u isti koš...(bar se taklo dalo prevest iz tvog teksta) ;-)

ima jos guma koje hoce brujiti ali to je do ripne a ne ne kvalitete...(ako mislimo na poznate proizvođace)

Pozdrav opet!

E ovako, danas sam se opet dao u analizu... Zadnji lijevi ležaj je u banani, sad je dobio koji cm lufta tako da sam ga pronašao tj. pronašao sam problem.

Ovih dana kupujem ležajeve za oba točka i mijenjam.

Sad me zanima da li mi treba presa za ubacivanje ležaja?

Izbit nije problem, a kaže mi kolega da je on na trojci mjenjao bez prese doduše on je mehaničar pa... Ugl. Ukoliko bi mi trebala presa Imam presu za grožđe s kojom bi mogao iskombinirati i izbijanje samo sa nekom cijevi istog fi kao i ležaj a presanje sa letvicom... Bar mislim da bi mogao bez problema to napraviti ukoliko bi trebala presa. A svejedno mi se i kolega ponudio ako ne budem mogao da dođe on srediti, al' sve u svemu kaže da nebi trebalo biti problema sa ubacivanjem ležaja.

koje auto?golf 2-3? za zadnje ležajeve netriba preša jer su konusno valjkasti pa ti na dobošu/disku ostane samo košuljica i to onda izbiješ izbijačon kirneron ili bilo čin već i nove nabiješ nazad.još vidi i semeringe kakvi su (nisam ti siguran dobiju li se s novim ležajima jer dugo to nisan kupova za tricu) dok za prednje ležajeve bi tribala preša za izbit jer to zapekne u glavčini pa d šta ne iskriviš pokušavajući izbiti. tako isto i za staviti novi ležaj možež ga nabiti čekićem ali ja ga onda još "potvrdin" na preši da side do utora za seger

Duja je u pitanju... Onda dobro. On je meni nabrzaka rekao kako to ide i da ne treba presa. Onda kad je to potvrđeno kupujem ležajeve i za vikend radim :)

Hvala!

Sto se tice izmjene imas topic pa potrazi kako se mjenja...kako se steluje kocnica... kako se maze novi lezaj itd itd

Kupljeni ležajevi. 110 kn za obadva zadnja. Uzeo sam taj kit za reparaturu od CX-a. Doduše to mi je trgovac dao, kaže da su dobri. Poljski ako se ne varam.

Što se tiče kočnica, moram vidjeti u kakvom su stanju doboši i pakne. Koči on, al' sam morao dodatno našpanati sajle od ručne, a vidio sam da je bivši vlasnik stavio već 4 matice da dodatno našpana. I centralni šaraf sa ručne se već iskrivio koliko je to našpanovano.

Izmjenjeni ležajevi, više ne bruji i sad je sve ok. Još idem optiku napravit ovaj tjedan i onda sam miran.

Jesi uspio sta napraviti sa kocnicama? Bivsi vlasnik je stavio matice na sajlu jer vjerovatno ne zna da se dobosi mogu stelovat. Ako imas vremena skini dobose i pogledaj na polugama od pakni imas malu nazubljeni kruzic njega zavrti u stranu u koju da vidis da siri pakne i rasiri toliko da dobos tesko ide gore al bas na knap. Kad ga stavis gore vrti lagano i lupaj cekicem po dobosu dok ga ne dobijes da ide kako treba. Tako napravis i drugu stranu i mozes zaboravit na matice koje je bivsi vlasnik stavio jer ti nece trebat. Sajla se nikad ne moze bas toliko istegnit da moras stavljat dodatne matice da ju nastelujes. LP nadam se da ce ti savijet pomoci :)

Jesi siguran da govoris o vw-u... taj sistem mi mirise na opel il Renault.... Kotacic ima jedino LT/CRAFTER il eto buba i svi ti zračnjaci pa i t2

On vjerovatno ima preduge sajle.... dali su mu za krivu godinu....

Svakako se stela na paknama pa na sajlama...

Nemam pojma. Sad sam otpustio ručnu malo jer mi je kočila lijevi točak. Ugl. kad sam skinio doboše vidio sam da je jedna pakna, ne izlizana nego kao da se komad od cca. 5cm okrunio s nje. Što se tiče svega unutra djeluje dosta dobro, nije previše istrošeno tako da vjerujem da je ovaj slučaj sa dužim sajlama u pitanju.

U svakom slučaju naštelao sam da ne riba, a opet da drži u brdu. Kad budem imao vremena ići će posebno za svaki točak optimalno štelanje. A nakraju kad bude nekih para, idu nove pakne, moguće i doboši, a onda ako bude za luksuz idu i diskovi i pločice naprijed isto novo.

Edited by Haker_Ante

Moze pakna imat materijala al jeftine il akp ostane rucna materijal otvrdne i nema dobrog kocenja. Uz pakne idu i cilindri ako ces po p.s-u. TRW cil oko 80kn kom pakne oko 280-350 set bar u nas...

100% siguran da pricam o VW jer sam kolegi prije mjesec dana mjenjao sajle rucne na VW mk2 i stelovao rucnu za tehnicki.

Pakne oko 150-200 kn ovisi o proizvodacu, kocioni cilindri 69 kn komad kod mene :) sajle razlika do 87g i 87-91 :) ako trebas sta samo javi :)

0