1 1
mara-

Golf 3 - Problem sa usmjerivanjem ventilacije

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Ovih dana sam sa starim skidao tablu na Golfu 3 da bi klapne uradili jer je spužva propala. Sve smo sada složili, grijanje super, međutim imamo čudan problem sa usmjerivanjem koji nikako ne shvatam. Kada je okrenuto na hladno, svi smjerovi duvaju ekstra. Ali kada okrenemo na toplo, ona pozicija da duva pola noge pola lice uopšte ne izbacuje vazduh na noge, ponaša se potpuno isto kao da je okrenuto na lice, jer i na tom otvoru nema promjene. Ima li neko ideju šta bi mogao biti problem, da li smo nešto zeznuli sa sajlama na kutiji? Nije mi jasno kakve veze usmjerivanje zraka ima sa klapnom toplo/hladno?

Da napomenem da auto ima klimu, nešto sam naletio na neke dijagrame da neki bez klime imaju četiri sajle, kod mene su tri. I dakle, problem je samo sa tom jednom pozicijom kada je okrenuto na toplo.

To ti je tak, ide i na noge al slabo jako. Isto sam reparirao kutiju kao i ti samo na passatu i potpuno ista stvar, na toj poziciji pola lice pola noge 90% puše na lice.

Logicno, zrak trazi kraci i siri put van, pa gledaj di ce prije, na 4 velika otvora ili na 2 male rupice kod nogu ;)

a i to dolje ti usmjerivaci(tuneli) na noge su toliko ocajno napravljeni da je cudo sto uopce ista i dodje na noge

mozda da se sve prebrtvi bi bilo bolje

Da ocajno!! Ja kad sam rastavljao armaturu i vidio koji je to isprdak od komada plastike, doslo mi da placem

Sve ti je jasno onda...ja mislim da ti puse vise svuda okolo osim tamo gdje treba :)

I sam sam to rastavljao i razmisljao da to prebrtvim sve al na kraju mi se nije dalo vise

Ali kako objašnjavate da dobro duva kada je prebačeno na hladno? Zašto uopšte to ima uticaja kada je toplo/hladno posebna klapna?

Samo da javim da ovo ispada da je OK. Provjerio sam kod strica na passatu približnog godišta i isto se ponaša. On smatra da je tako jer se zrak presumjeri preko malog kilera pa onda slabo dopire vazduh do nogu.

Ma vidis da je kod svih to tako...zaboravi grijanje nogu u trojci

Kad zatvoris sve vent otvore onda bi stanje na nogama trebalo bit bolje

Ma vidis da je kod svih to tako...zaboravi grijanje nogu u trojci

Ma može ono ako direktno na noge, mene je bunilo ova opcija pomješano noge i lice.

Kad zatvoris sve vent otvore onda bi stanje na nogama trebalo bit bolje

Probaću, ali eto, ima smisla da teže dopire vazduh kada ide preko killera.

Usput, zna li neko iz kojeg razloga su ostavljene rupe na ovim klapnama? Zašto to nije napravljeno iz jednog komada, bez rupa?

Ja bi rekao da je zbog otpora zraka, zamisli da imas nepropusni komad lima i pokusas ga okrenuti sa kotacicem na kontrolama ventilacije dok ti puse ventilator na 3 ili 4, kad tad ce netko popustiti, ovako malo smanjis otpor. Ili to ili cisti weight reduction ;)

sorry sta se ubacivan u mene u mk3 1.9 td i kad okrenem samo na noge i gore zatvorim sve uopce nece puse dole? pa da ne otvaram novu temu nadan se da nije problem?

Mislim da su ti spuzve isto gotove pa dok zatvoris puhanje gore, zrak ti pobjegne na prednju sajbu umjesto na noge. A mozda su ti komadi te spuzve i zastopali kanale za noge.

Mislim da su ti spuzve isto gotove pa dok zatvoris puhanje gore, zrak ti pobjegne na prednju sajbu umjesto na noge. A mozda su ti komadi te spuzve i zastopali kanale za noge.

to mislis za mene il? jer ja gore zatvorim sve upalim na noge a on onda puse u sajbu hahah...

Nema laksi :D Dobro, ja sam jos mjenjao komplet izolaciju na karoseriji, ali da izvadis kutiju, moras skinut tablu i poprecni nosac i sve spuzve promjeniti.

Koristi armaflex, imaju ti ga trgovine za grijanje i klimatizaciju, inace se koristi za oblaganje ventilacijskih tunela, i samoljepljiva je, i ima raznih debljina. I najbolje, nije skupa ;)

hahaahahaha...:)) znam znam za armaflex radija sam sa njin ventilacijske kanale to mi je struka pogledat cu sta napravit pa se javin ako buden rijesava to,,al hvala na savjetu....:)))

Nema frke. Ako zapnes javi se ;)

Edited by GogiR32

gogi 32 :care pravo si pogodija s ovim linkom na temu. sad nemam vrimena.al me zanimaju neke sitinice pa ću ti se javiti kad uvatin vrimena

1 1