CreedIV 0 Posted May 29, 2016 Pozdrav, Ovako interesuje me koliko su tacni podaci koji su prikazani na board computeru? Auto je Golf 5 1.9 TDI 77kw. Kod mene se nesto totalno cudno desava. Naime prije mi je na boardu prosjecnu potrosnju prikazivalo nekih 5.4 do 5.7 l/100 km. Bio sam u servisu mijenjao ulje ( Shell Helix ultra ECT C3 5W-30 ) i znam da je nakon zamjene ulja serviser rekao da mora da "ponisti servis" i skopcao je vozilo na laptop sta je radio pojma nemam. Eh sad nemam pojma zasto ali sad mi potrosnja stoji 9. pa cak i 11 litara/100 KM. Ne znam bas da li se to promijenilo odmah nakon zamjene ulja nisam obracao paznju... Sto se tice voznje vozim istim relacijama kao i prije. Stvarno mi nije jasno sta je u pitanju?? Mislim nigdje veze da golf 5 1.9 TDI 77kw moze da potrosi toliko tu nesto ne stima Hvala. Pozdrav Share this post Link to post Share on other sites
Xman 29 Posted May 30, 2016 imali smo nedavno temu o tome pa smo zakljucili da vjerojatno gledas krivu potrosnju (imas 1 i 2) slikaj board i postaj da vidimo sto gledas Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted May 31, 2016 Pa isto mi pokazuje i na 1 i 2. Danas sam resetovao i opet mi pokazuje isto i na 1 i na 2 ali bas previse po gradu nekih 9 - 11 a malo otvorenije vozne oko 7,5 - 8. Uglavnom previse.... Share this post Link to post Share on other sites
kariola_007 0 Posted May 31, 2016 Provaj resetirat sve, skini kleme sa baterije bar 30min i spoji nazad, i onda vidi kako se ponasa BC Share this post Link to post Share on other sites
gorup 0 Posted May 31, 2016 Pa nemoj reset stalno raditi.pusti kojih 100-200 km ustabilit ce se ova pod 2 Share this post Link to post Share on other sites
vlaho 2901 1 Posted May 31, 2016 Za cega klime skidati? Nema potrebe. Napravi ovako kako ti je kolega gorup rekao. I kako se vozis po gradu, kratke relacije? Puno kreni -stani, prva druga brzina? Share this post Link to post Share on other sites
kreza 0 Posted May 31, 2016 Pogledaj u menu da ti se nije izmjenia nacin prikaza potrosnje ( nisam siguran jel mk5 ima tu opciju). Ako nije napravis onda kalibraciju Share this post Link to post Share on other sites
kariola_007 0 Posted May 31, 2016 Reka san iz razloga sta mu je preko laptopa ponistava, naravno da nece prestat varirat potrosnja dok ne napravi minimalno 50-70km Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted May 31, 2016 Nisam ga resetovao u posljednih 4 mjeseca, tek danas... Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 4, 2016 (edited) Ovako testirao sam standardnom i najpouzdanijom metodom. Nasuo sam pun rezervoar i presao 100 km. Nakon toga otisao sam ponovo na pumpu i dopunio rezervoar... I na moje razocarenje u rezervoar je stalo jo 9.4 l haha pa to je smijesno. Cijelo vrijeme klima je bila ugasena. Da je bila uplajena uzeo bi i 10 l. Istina tih 100km je bila uglavnom gradska/prigradska voznja ali bez divljanja znaci lagana fina voznja. Ali bez obzira na to ne bi trebao ni blizu toliko da trosi. Druga stvar kada naspem pun rezervoar pise mi na boardu da mogu preci nekih cca 580km sa punim rezervoarom. Kada pogledam kod prijatelja koji imaju isto golf 5 kod njih pise 960 km sa punim tankom. Ovdje nesto 100% ne stima sad sta ne znam ni ja. Znam samo da je prije sve bilo OK i nakon izmjene pumpe za gorivo i senzora protoka goriva sad nesto ne stima.. Vozio sam ga neki dan u servis i oni kopcali na dijagnostiku nema nikakvih gresaka ne znaju ni oni. Stvarno smijesna i sjebana situacija..kazu u servisu ne moze potrosnja da ovisi od pumpe za gorivo i tog senzora.. Ako neko zna do cega bi moglo biti neka se javi. Hvala. Pozz Edited June 4, 2016 by CreedIV Share this post Link to post Share on other sites
kariola_007 0 Posted June 4, 2016 Dal auto cudno radi? U leru, ubrzavanju, usporavanju? Zasto je senzor mjenjan? Da ti nije slucajno nesto poremetia kad spojen na diagnostiku. Dal je auto malo zivlje nego prije? Share this post Link to post Share on other sites
gorup 0 Posted June 4, 2016 koliko ti pise trenutna potrosnja na leru? meni recimo 0.5 do 0.8 L/sat Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 4, 2016 (edited) Hvala na odgovorima. Jos jednom da napomenem auto je Golf 5 1.9 TDI 77kw PD 6 brzina Pa auto mi isto radi kao i prije, u leru potpuno isto, ubrzanje isto sve isto 100%. Mozda malo osjetim da se blago ali bas blago na momente talasa/trese u leru i prilikom paljenja i gasenja auta a cini mi se da se to nije desavalo do prije nekih 15ak dana.Zamajac nije 100% jer su mi neki dan u ovlastenom VW servisu rekli da je zamajac OK. Auto je imalo problem sa gasenjem u voznji. Majstor posumljao najprije na filter goriva i na senzor protoka goriva. Nakon sto je to zamijenio filter goriva i senzor protoka goriva, opet se auto gasilo zamijenio je pumpu od goriva i problem gasenja vozila je otklonjen jer je pumpa bila u kvaru. Auto nije nista zivlje nego prije sve identicno koliko mogu da primjetim. Znam da sam donedavno gledao board i pisalo mi je prosjek nekih cca 5.4l/100km. U zadnje vrijeme nisam gledao uopce potrosnju na boardu jer mi je bila nastimana opcija trenutne brzine. Neki dan prebacim opet na potrosnju na boardu i vidim da ide previse cak nekad i do 11l gradske voznje Potrosnja na leru mi pise 0.5l/h. Jeste kopcao ga je ovaj u servisu na dijagnostiku nakon sto je mijenjao ulje kaze mora da ponisti servis sta ja znam. Sad kad se poremetila ta potrosnja stvarno ne znam da li nakon zamjene pumpe i tog senzora protoka goriva ili nakon zamjene ulja bas ne znam ni sam. Stvarno ne znam sta da radim. Pozz Edited June 4, 2016 by CreedIV Share this post Link to post Share on other sites
kariola_007 0 Posted June 4, 2016 Nezz sta da ti kazem, cudno mi je da ponistava bilo sta preko diagnostike jer ode ima 20sek posla za ponistit sve. Diesel je pa mora malo zatrest pri paljenju, a ni nosaci motora nisu novi(predpostavljam) pa je to oke. Ja bih na tvom mjestu prominia servis jer ako ga je spaja i prominia senzor, znaci da nesto nije kako treba sa njim, odi negdi na diagnostiku i nek ti stavi zadanje ECU postavke, jer nema sta drugo bit, pogotovo sa novim senzorom i pumpom. Moja predpostavka je da nije oroginal senzor pa ga je mora prilagodit preko diagnostike. Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 4, 2016 Nezz sta da ti kazem, cudno mi je da ponistava bilo sta preko diagnostike jer ode ima 20sek posla za ponistit sve. Diesel je pa mora malo zatrest pri paljenju, a ni nosaci motora nisu novi(predpostavljam) pa je to oke. Ja bih na tvom mjestu prominia servis jer ako ga je spaja i prominia senzor, znaci da nesto nije kako treba sa njim, odi negdi na diagnostiku i nek ti stavi zadanje ECU postavke, jer nema sta drugo bit, pogotovo sa novim senzorom i pumpom. Moja predpostavka je da nije oroginal senzor pa ga je mora prilagodit preko diagnostike. Original je senzor skinut sa drugog Golfa 5 1.9 TDI Share this post Link to post Share on other sites
kariola_007 0 Posted June 5, 2016 Dal je taj senzor ispravan? Share this post Link to post Share on other sites
vlaho 2901 1 Posted June 5, 2016 To sto je on tebi prije pokazivao potrosnju od 5.4L, to je po meni isto laz. Realna potrosnja grad/ otvorena cesta je oko 7L. 10-11 je ipak malo previse za taj motor. Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 5, 2016 Jedino do cega moze biti po meni je do tog senzora protoka goriva/zraka. Sutra cu na servis zahtijevati da mi stave nov jer je ovaj polovan pa cui Vam javiti rezultate. Nasao sam na nekom portalu neko je imao isti problem kao ja sa potrosnjom od 10l/100km, pa neki strucnjak u odgovoru pise sljedece: "Mjerač protoka zraka najosjetljiviji je sklop Volkswagenova turbodizelaša 1.9 TDI i kad je neispravan upravljačkom procesoru nedostaje ključan podatak za ubrizgavanje potrebne količine goriva. To, logično, izaziva loš rad motora i povećanu potrošnju goriva. Na njega ste trebali prvo posumnjati te ste očito mnogo toga napravili uzalud." Pozz Share this post Link to post Share on other sites
Luka_DSG 1 Posted June 7, 2016 glupo pitanje ali gdje ti je stari senzor protoka i zasto ga niste vratili na auto kad se ustanovilo da nije bio u njemu problem? Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 7, 2016 glupo pitanje ali gdje ti je stari senzor protoka i zasto ga niste vratili na auto kad se ustanovilo da nije bio u njemu problem? Pa nije glupo pitanje, pitanje je bas na mjestu Pa kontali smo da nema potrebe vracati stari senzor jer je skinut isto sa Golfa 5 1.9 TDI a on nije bio razlog gasenja auta. Tek poslije su ustanovili da je pumpa od goriva pravila problem gasenja vozila. Zamijenili su pumpu a senzor nisu ni dirali tj, nisu vratili onaj stari. sutra cu da odem kod ovog lika sto mi je mijenjao senzor da mi vrati onaj stari pa cemo vidjeti Share this post Link to post Share on other sites
CreedIV 0 Posted June 11, 2016 (edited) UPDATE Zamijenio sam onaj senzor temperature ( tj. vratio stari koji je i bio u njemu ) i nije bio problem u senzoru. U servisu su ga ponovo skopcali na dijagnostiku i rekli da je izgleda problem sa DPF filterom tj. da on iz nekog razloga stalno radi regeneraciju i to naravno uzrokuje veliku potrosnju goriva. Resetovali su ga i ukljucili da odradi proces regeneracije. Nakon toga potrosnja se drasticno smanjila tj. unormalila i sada mi je prosjek nekih cca 5.7l/100km za razliku od nekadasnjih 9.4l/100km. Evo vozim vec par dana i zasad je sve OK. Pa vidjecemo da li ce opet biti problema. Kada su skopcali na dijagnostiku rekli su da su svi parametri u normali te ako problem ne bude rijesen sa ovim sto su radili oko DPF filtera da je onda jedino sto ostaje a sto bi moglo praviti problem MAF-filter protoka zraka, iako na dijagnostici i on izgleda OK tj. nema nikakvih gresaka a i vuca mi je extra. Kontam da je problem u njemu imao bi i problema sa vucom. Pozz Edited June 11, 2016 by CreedIV Share this post Link to post Share on other sites