mur3633 268 Posted February 29, 2020 Kratki refreš. Bio malo kod majstora, pogledao donji dio motora. Glava još nije gotova. U pon. će biti završena i nadam se da će tad i dihtung i šarafi da stignu. Par slika: Kamera mi nije baš najbolja, ali eto vidi se valjda. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 11, 2020 E pa da nastavim:Stigla sređena glava motora, bio kod majstora, gledao je i poslikao. Usput donio mu i OEM šarafe i OEM dihtung sa 3 rupe, tj. 1.65mm debljine. Dihtung glave (038 103 383 DG)Dihtung šarafa(038 103 384) Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 11, 2020 U međuvremenu kupljeno:Focal Auditor Kit 165s set komponentnih zvučnika za prednja vrataCD Changer (3C0 035 110 A)Ladica 3C1 857 285 izvađeni iz Passata B6 2009.Armaflex 9mm 3x1mCD Changer odmah rasklopljen kako bi se alkoholom očistio laser, koji nije diran od dana kad je izašao iz fabrike. Nakon toga povezan na MFD kod kuće kako bi se probao da li je potpuno ispravanRazmišljao sam se da kupim fabričku instalaciju od CD Changera koja ide iz gepeka, ali opet što će mi 5m žice kad Changer ide u pretinac. Pa sam našao stari Euro Scart kabl dug 2m i njega iskoristio kao produžetak. Uzeo sam instalaciju od starog Changera koji je crkao iz razloga što ista ima Mini ISO džek od 8pinova. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 11, 2020 Auto završeno kroz 15ak dana, ja prezadovoljan vučom i radom motora, jedino je krajnja računica bila malo veća od planiranog. Majstor je još na planirani dihtung, šarafe i obradu glave dodao i:Hidropodizače, grijače, semering bregaste, gumice dizni, kućište šipke ulja, plastiku zupčastog kaiša, dihtung dekla, dihtung usisne i izduvne. Nije mi žao, samo da se posao ne radi 2 puta. Idemo dalje,Auto čim je stigao, odmah sam se bacio na ugradnju CD Changera u pretincu. Pošto ladica od B6 nije bila plug&play, morao sam da siječem djelove plastike da bih je suzio, jer je jako mali prostor pretincu. Na žalost nisam napravio ni jednu sliku i sad mi je baš žao. Uglavnom, morao je i pretinac pozadi da se siječe, pa evo je i slika. Krajnji rezultat izgleda ovakoŽao mi je što nema još koja slika da detaljnije pokaže provlačenje instalacije i dovod instalacije za osvjetljenje CD Changera. Oblaganje vrata Armaflexom 9mm:Unutar vrata Lim od podizačaTapacir vrataGepek U planu su još krovište i zadnji kvarteri. Uradio bih i gepek kod rezervnog točka, ali mi to nešto ružno za vidjeti, ne znam razmisliću. Uglavnom rezultat je izvanredan. Nema više tandrkanja iz vrata, kad se auto vozi, a i pozadi je nijansu tiši. Jedino su vrata dobila malo na težini. Ugradnja prednjih Auditor zvučnika. Skidanje starih JVC visokotonaca i ugradnja AuditoraNovi Focal AuditorNaravno, montirana je i mrežica preko ovoga. Tu su i vuferi, na koje je stavljen gumeni dihtungKao i na distancer Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 11, 2020 Prednji lip V6/4motion (1J0 805 903F B41) 2001.g. Naravno, bio solidno izgreban, pogotovo odozdo. Ošmirglao sam krupne i duboke ogrebotine sa P240 vodobrusnim, a sitnije i cijeli lip sa P400, takođe vodobrusnim. Nisam skinuo teksturu skroz, ostalo je, samo malo tanje nego fabrički. Ništa strašno. Nakon toga odmašćivanje. Prvobitna ideja je bila nanošenje prajmera za plastiku, pa bamper sprej, ali sam se ipak odlučio na mat crni sprej. Tako sam i uradio i sad izgleda pristojno. Fabrički lipV6/4mo lip Jedini problem na koji sam naišao je bilo ušarafljivanje donjeg šarafa blatarice. Na desnoj strani sam nekako i uspio da izbušim rupicu i stavim fabričku "štipaljku" sa navojem za šaraf, tako da se ušarafio. Na lijevoj strani šanse nema, jer nemam gdje rupu da probušim Na original lipu je ovakoA na ovom toga nema U suštini ja prezadovoljan kako izgleda u odnosu na prije Ostalo mi je samo da dobavim cijevi za bočne usisnike koji idu u motorni prostor i tako još više hlade mjenjač, motor i turbinu. *Tablice sam zamaglio, jer sve slike sa foruma je moguće naći na Google images ukoliko se ukuca neka od spomenutih ključnih riječi iz teme. Krađe se dešavaju, i sl. Veoma loše što se mene lično tiče, ali šta je tu je. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 19, 2020 Čistio malo podvožje, nešto i pofarbao. Kočiona kliješta u sivu boju Dupli Color 600°C. Ofarbao sive umetke na felnama u Toyota 1E9 bojuPriprema:RezultatNamontirao na auto, prezadovoljan sam. Znači transformacija nerealna. Što se guma tiče, dobio sam za presmiješnu cijenu 4x Hifly 225/45 R17 XL gume bukvalno nove. Tako da sam odustao od kupovine bilo kakvih za sad. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted June 11, 2020 Auto se vozi svaki dan. Prezadovoljan ponašanjem na 17" točku. Malo je tvrđi, jer su gume XL, ali ništa strašno. Pumpam ih na 2.2 naprijed i 2.0 pozadi. Probao sam 2.1, ali onda volan oteža solidno, interesantno. Bio sam na punjenju klime:Sad hladi odlično, prezadovoljan sam. Za dvije godine ponovo ću da odradim, i ako neki kažu da ne treba dok god hladi. Imao sam problem sa štop prekidačem. Naravno, zbog problema koje je kolega TDI imao sa novim prekidačem iz originala, odlučio sam uzeti Febi. 1J0 945 511Razlika Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted June 11, 2020 Curenje goriva na tandem pumpi i ulja na magistrali dizni:Taman sam bio oprao i sredio motorni prostor, ali nešto mora da ga opet zaprlja. Primjetio sam ogromnu količinu nafte po mjenjaču, kao i onom dijelu gdje ide dihtung glave. Ponovo sam oprao motor i uvidio da zapravo i dihtung tandemke i magistrala dizni prave problem. Pošto u Škodi nisu imali na lageru, a u VW je morao dihtung da se čeka punih 7 dana, odlučio sam kupiti Elring dihtung koji bi trebao biti solidan. Skidanje pumpe Usporedba Elring i OEM (038 145 215) dihtungaSve fino okolo očistio, ušarafio i namontirao. Curenje nafte eliminisano. Problem bio u dihtungu koji nismo zamijenili kad se glava radila. Curenje ulja na magistrali dizni:Prodavac mi nahvalio Abro i dao mi navodno najčvršći silikon (sivi). Skidanje utičnice:Potrebno je odšarafiti oslonjač plastike motora da bi se gornji šaraf popustio. Skinuo sam utičnicuOdmašćivanje tog dijela DimeromNanošenje zaptivne mase u malo debljem sloju skroz u krug i oko šarafa. 10min mora da odstoji i krajnji rezultat. Bolje bi bilo da je crni silikon, ali pošto je sivi najčvršći onda ćemo zanemariti izgled. Nadam se da neće više biti ovogaHvala kolegi TDI i Autofreak na par korisnih savjeta!Poneki tutorial Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted June 12, 2020 Zamjena kočione tečnosti u kočnicama i kvačilu. Znam da ne valja metoda pumpanja kočnice i kvačila, ali sam tako odradio. Iz svakog točka izvukao oko 200ml i iz kvačila oko 100. Prosto sam se razočarao kad sam vidio na kakvom glicerinu sam vozio. 3 godine i 40 000km, OEM DOT4 Kvačilo sam napumpavao, pa ga pritisnem i otpustim onu glupu plastičnu sisicu i tako par puta. Djeluje mi sad da je mekše jednu nijansu. Pošto nije neka investicija, možda ću i na svaki mali servis da ga mijenjam. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted September 9, 2020 Zamijenjen uložak u pumpi rezervoaraUgradio sam Magneti Marelli MAM00013Zamijenjena srednja (dogbone) stopa motora. Stara i nije imala nešto previše lufta, ali novo je ipak novo Uzeo sam Lemforder, jer nema potrebe za OEM kad su iste. Stara OEM stopa iz 2000.g. (1J0 199 851R). Odradio sam jedan mali detalj, nešto poput Audi TT blatarice, tako da SMIC ima propuh i kod točka. Fabrički je postojalo na Južnoameričkoj City Jetti. 1JM809962aMalo sam rastavljao i N75 ventil i očistio ga MAF Cleanerom. Ujedno i zamijenio ulje u motoru nakon 6000km i sipao trenutno najbolje ulje na tržištu RAVENOL VMP 5W-30 USVO. Tu je i detaljno očišćeno kućište filtera, kao i uvijek 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted September 27, 2020 MAF senzor iliti protokomjer vazduha. Pošto sam ostao bez MAFa, tj. oslabio je, odlučio sam kupiti novi MAF marke Bosch kao što je i u originalu. Kontaktirao sam Bosch putem emaila, tražili su br.šasije i odgovorili mi da ide BOSCH 0 281 002 757, ako motor nije mijenjan ili modifikovan. Original MAF je pod oznakom 0 280 217 121. Navodno je ovo novija revizija, a ima i razlike. Pa evo i par slika na kojima se vidi razlika (lijevo je OEM, desno novi)Uglavnom simptomi sa starim MAFom su bili povremeni gubitak na vuči, neravnomjerna vuča, drastičan gubitak snage, crn dim, propadanje gasa u 4.brzini pod opterećenjem u brdu sa 4 osobe, itd.Sad više toga nema. Daleko ljepše vuče. Ostalo je samo da se testira potrošnja. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted October 22, 2020 Kupljene patosnice Petex. Dosta sam zadovoljan, malo bi valjalo da je prednja desna šira u gornjem desnom uglu, ali dobro. Mnogo su promijenile enterijer. Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted November 1, 2020 Nakon dužeg razmišljanja šta uraditi sa volanom, odlučio sam se definitivno da lakiram. Pa evo par slika: Tek skinut Nakon detaljnog pranja i odmašćivanja Nakon šmirglanja Rezultat Uspio sam da sačuvam i konce, ali taj dio sam malo bolje mogao da odradim, ali dobro. Mislio sam da ovo ni neće ispasti nešto pa se nisam previše trudio, ali je ispalo I bolje nego što sam mislio. Ja sam prezadovoljan. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted December 25, 2020 Sređena ručica od ručne koja je dala svoje i sjajno dugme (1J0 711 323 D 2ZZ (hrom-9€)/4J4 (brušeni alu- izbačeno iz proizvodnje))Prije Poslije Inače ako neko misli na kožnoj ručnoj da zamijeni samo sjajno dugme, dosta je zeznuto, a da se ne ošteti koža, upravo zbog ovog zuba koji razdvaja kožu od mehanizma. I još jedan detalj.MFD rikverc kamera 1 Share this post Link to post Share on other sites
Igor_vw 18 Posted January 7, 2021 Odlicno je ispali! Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока 1 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted May 20, 2021 Red je i ovdje da napišem poneštoNamontiran ljetnji set. Jedna slika sa kolegom[mention=362534]Igor_vw[/mention] Kupljen novi Febi karter Stanje je bilo ovakvo Detaljno opran motor iznutra i sito Tu su djelovi za mali servisOEM diht masa D 176 404 M2 Još par slika Dihtovanje kartera Opran interkuler i ispeglano saće koliko je bilo moguće Detaljno očišćeno kućište filtera ulja i vazduhaMontiran filter kabine karbonski OEM-MannPošto se majstori prave pametni, zajedno sa prodavcima ugradili su mi pogrešan dihtung izduvne grane. Dali su pojedinačni koji ide za 66, 81 i 110kw, a meni treba onaj iz jednog dijela za ostale TDI motore 037 253 039 D Slika pogrešnog dihtunga Hvala Tapatalku na ovako lošim slikama. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted December 8, 2022 Iako nema puno članova aktivnih, svakako bi valjalo da se odradi jedan refresh. Počelo prikupljanje djelova: Kolbenschmidt bregastaIna podizačiGlyco ležajevi bregaste Takođe pošto karter ide dolje, da se iskoristi prilika i zamijene ležajevi radilice, uzeo sam takođe Kolbenschmidt. Takođe tu je i semering bregaste, kao i dihtung dekla. Poručena diht masa, šarafi klipnjača i šarafi ležajeva bregaste iz originala. Trebao bih poručiti i šarafe dizni i klackalica, ali to tek nakon što se utvrdi da je motor kako treba i da će paliti kako treba nakon zamjene svega ovoga. Ako neko ima neki savjet, šta bi još valjalo zamijeniti/pogledati neka piše. 3 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted January 22, 2023 Motor i mjenjač spremni za vađenje...Sledeći vikend ide sve napolje i onda polako. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted January 28, 2023 Kuće nema bez dobrog temelja Inače 130ks, 2004.g., 190 000km prešao. Motor je bukvalno kao nov, žao mi je što moram sve da vadim iz njega i pakujem u moj AJM blok. Novija verzija glave V420 u odnosu na moju V410, pojma nemam ima li kakve razlike. Takođe dobio sam i hladnjak ulja od 130/150ks. Uljna pumpa, radilica, klipovi, klipnjače i "dizne" od ulja se potpuno razlikuju, tj. mnogo su jači u odnosu na slabašni 115ks. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted February 12, 2023 AJM 115ks blok, 2000.g.Korozija u bloku AVF 130ks blok, 2004.g., 190 000kmUnutrašnjost dosta očuvanija, zbog male kilometraže i dosta boljeg održavanja. Radilice AJM (lijevo) i AVF (desno)Glava sa AVF motora Biće još slika, kako se bude sastavljao motor. Malo je teže da se slika, zbog masnih ruku, pa zato slike nisu baš perfektne 3 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted March 15, 2023 Ponešto se čačkalo. Radilica iz AVFa odrađena na prvu specijalu, tj. 0.25mm. Uzeti i ležajevi radilice svi isto 0.25, Kolbenschmidt. Fabrički AJM blok nije bio baš najbolji, u donjem dijelu je dvije stote bježao, a gore čak jednu desetu. Dosta ih je savjetovalo košuljice i vraćanje na standard. Poručio Mahle karike za klipove od AVF koji su u extra stanju, međutim odustao od toga, zbog majstora koji nisu sigurni u kvalitet materijala košuljica. Na kraju danas poručio nove Mahle klipove od 2.0 TDI 8V BMM/BMP/BRT motora i idem u projekat 2.0 TDI, pa da vidimo kako će to da ispane. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted April 10, 2023 Prešlo se na 81mm, tj. 2.0. Blok izbušen, sređen, samo da se počne polako sklapati donji dio. 4 Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted May 13, 2023 U međuvremenu nabavljen W8 ambilight, za modele sa šiberom... Odrađena transformacija, ovaj put kod profesionalca, jer nisam htio da se igram i pokvarim rijetku stvar. Da li neko zna koje crvene diodice idu za ambilight, tj. voltaža i ostalo? Share this post Link to post Share on other sites
mur3633 268 Posted July 11, 2023 Malo da se raspišem...Slučajno sam našao ovaj set i sa njim ofarbao mjenjač koji je bio u užasnom stanjuU međuvremenu stigli novi ventili marke TRW. Htio sam Mahle, ali se više ne proizvode. Takođe kupljen set kvačila Sachs, ali za PD130/PD150 motoreNovi klipovi Mahle za 2.0 STD Klipovi 1.9 TDI 130ks, 190 000kmSklapanje motora...Pranje motornog prostoraUsput nabavljeno palačinka crijevo od turba do interkulera od Bube 1.8T, kao i dodatni grijači za grijanje antifriza 5 Share this post Link to post Share on other sites